Stize:) za Dunju:
Radim ga u 2 varijante: posnu (bez jaja) i mrsnu:)))
Baklava s makom
Fil:
5 cijelih jaja
1/2 kg tankih kora
1 kiselo mlijeko
2 case secera
2 v. secera
1 casa ulja (to smanjim jako)
1 pp
250-350 gr mljevenog maka
Namazati tepsiju, staviti koru (tu prvu stavim malo siru da ide okolo, tj. iskombiniram 2 poprecke) i na koru mak, onda druga kora fil od jaja, pa opet kora i sam mak i tako dok ne bude kraj korama. (Posto su neke kore vece malo od tepsije, onda ih rezem pa krojim par za jedan sloj, nist da se ne baci
) Kad je sve poslagano, izrezati na kocke i staviti da se pece 40 min na 180 C.
Ohladjeno preliti vrucim sirupom od 2.5 case secera i 2.5 case vode (stavim i limuna i vise vode).
Posna ide bez fila, tj. jako malo ulja, cisto dolje na dno i mozda svaki 3-4 red, i furam mak, pa prazno 2 kore, ali pospem vodom da bude vlazno, i opet mak, prazno voda itd....isto kad je hladno zalijem vrucim sirupom, ili moze vruce zaliti hladnim sirupom, ako je napravljen tijekom pecenja baklave.
Edit: a ste se raspisale dok nadjoh i napisah recept.
Hvala Duga! U pozadini je proja sa spinatom: stavim 50 dkg palente, 2 dcl vode, 2-3 dcl jogurta, soli, blansiranog spinata, pzp.