PRIJAVA BR 3 orchid
RIŽA SA ANANASOMOvo jelo sam prvi put probala kad sam bila u Japanu, iako je izvorno Tajlandskog porijekla, i toliko mi se svidjelo da sam čim sam došla kući pronašla recept (na about.com) malo ga modificirala i od tada pravim ovo super ukusno jelo.
Sastojci:
-kesica predhodno skuhane i posoljene riže (ja koristim rižu u kesicama, vi možete bilo kakvu)
-1 pileća prsa sitno isjeckana
-soja sos
-sitno isjeckani crveni luk i češnjak (mala glavica luka i 3-4 režnja češnjaka)
- svježi isjeckani fafaron ili chili začin
- ½ kašike sjemena kima
- 1 mala mrkva, sitno isjeckana
- jedan ananas, svjež ili u konzervi, isjeckan na sitne komadiće (ja preferiram svježi ananas)
-¼ šolje graška
-¼ šolje indijskog oraha (cashews)
Za sos za polijevanje:
- 2 kašike svježeg soka od ananasa (kad režete ananas lako se sakupi sok)
- ½ kašike šećera
- 3 kašike soja sosa
- ⅓ kašike mljevenog đumbira
- ¼ kašike mljevenog korijandera (ili istučenog u avanu)
- ¼ kašike mljevenog kima (ili istučenog u avanu)
Predhodno skuhajte rižu i grašak, marinirajte pileća prsa u soja sosu i pripremite sos za polijevanje. Isjecite ananas, ako želite izdubite ga da imate zdjelu u koju ćete servirati rižu.
U wok naspite malo ulja (ili u dublju tavu ako nemate wok), te prepržite luk, češnjak i mrkvu te chili (ili fafaron) i čitave sjemenke kima oko jednu minutu. Dodajte pileća prsa i pržite ih do 5 minuta, dok ne postanu bijela. Dodajte sos za polijevanje, promješajte te dodajte skuhanu rižu, ananas i grašak. Mješajte smjesu oko 5 minuta, dok riža ne postaje ujednačeno zlatasto smeđe boje. Na kraju dodajte indijski orah i sve dobro izmješajte. Skinite sa vatre, probajte da li je dovoljno slano te dodajte soli ili soja sosa po ukusu. Servirajte i uživajte. Prijatno!