prijava br. 13
dunja
JAPANSKA TORTA OD SIRA SASTOJCI
250 g kremastog sira (abc, philadelphia)
50 g maslaca
140 g šećera
100 ml mlijeka
80 g brašna
6 jaja
sok ½ limuna
prstohvat soli
i još
šećer u prahu
5 žlica pekmeza od šljive, marelice, šumskog voća, borovnice
2 – 3 žlice rakije ili ruma
aluminijska folija
pek papir
1,5 l vode
POSTUPAK
Maslac i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke tucite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli te nastavite miješati dok se ne formira čvrst snijeg.
U posudu stavite sir i maslac pa ih kremasto izmiksajte na najmanjoj brzini.
Dodajte limunov sok i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.
Umiješajte mlijeko, pa lagano dodajte i brašno.
Kuhačom ili lopaticom nježno umiješajte bjelanjke u sir.
Kalup za tortu s odvojivim rubom (promjera 22 cm) obložite pek papirom (i dno i rubove) s unutrašnje strane, a s vanjske strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja.
U tako pripremljen kalup isipajte smjesu za tortu.
Pećnicu zagrijte 150 stupnjeva.
Zagrijte 1,5 l vode do vrenja.
Kalup stavite u veliki lim od pećnice, pa sve zajedno u pećnicu, potom u lim natočite kipuću vodu do polovine kalupa.
Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte pećnicu prije.
Pečenu tortu odmah izvadite iz pećnice, pažljivo odmotajte foliju, odvojite stanicu kalupa i maknite pek papir.
Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz rastopljeni pekmez u koji smo dodali malo ruma ili rakije.