Sada je: 13 svi 2024, 18:52.

KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema listopada SVJEŽI SIR

Moderatori/ce: Hope77, mrava

KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema listopada SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 02 lis 2012, 21:35

novu temu zadala nam je snowwhite, prošlomjesečna pobjednica.

SVJEŽI SIR

snowwhite je napisao/la:svježi sir i mozzarella, mascarpone, skuta (ricotta), zrnati, krem, feta, quark - onaj švapski ;) ...) ali nisu u igri tvrdi i polutvrdi sirevi kao ni topljeni i dimljeni.
:zivili


kao i uvijek, prijave šaljete objema moderatoricama. najviše dvije fotke, vlastite.
tko prvi put igra nek baci prvo malo pogled na pravila.

prijave primamo zaključno s 25.10. :mah
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 02 lis 2012, 21:38

prijava broj 1
Bubidea

Zapečene palačinke sa sirom


slika



Tijesto za palačinke:
3 jaja
2,5 dl mlijeka
2,5 dl mineralne vode
250 g brašna
prstohvat soli
žlica šećera
malo ruma
1 vanili šećer

Nadjev:
3 jaja-posebno napraviti snijeg od bjelanjaka, a posebno istući žumanjke
500 g svježeg kravljeg sira
120 g šećera
3 dl kiselog vrhnja, najbolje domaćeg, s tržnice
limunova korica

U nadjev se još, po želji, može dodati i naribana narančina korica i/ili grožđice.

Ispečene palačinke puniti smjesom, zarolati i slagati u namašćeni pleh za pečenje ili u vatrostalnu kockastu posudu. Sve obilno preliti kiselim vrhnjem i peći u pećnici na 180 C dok se ne zarumeni, otprilike 30-45 min.

Palačinke je najbolje jesti još tople. Prije posluživanja može ih se posuti šećerom u prahu.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 07 lis 2012, 08:32

prijava br. 2
Jednomćupostatimama


Sirni prutići

500 gr tankih kora
300 gr svježeg sira
3 jaja
šalica jogurta
pola šalice ulja
soli
1 prašak za pecivo
voda

Umutiti jaja i dodati jogurt, ulje, lagano mješajući, zatim sir i soli po potrebi.

Prerezati list kore na 2 dijela. Svaki mali dio namočiti vodom, pa presaviti po pola. Namazati gore smjesom i presaviti ga sa svake ivice do pola. Rolati po duljoj ivici, slagati u tepsiju i peći 30 min na 200C.

slika


postupak ;) - http://freepdfhosting.com/ef6d1a21e6.pdf
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 07 lis 2012, 08:34

prijava br. 3
JednomCuPostatiMama

Proja

300 gr svježeg sira
3 jaja
1 dcl ulja
2 dcl jogurta
2 šalice palente
1 šalica kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
soli

Umutiti jaja, dodati jogurt i ulje, smanjiti brzinu mixanja da ne šprica, dodati sol. Umješati palentu, kuk. brašno i pp sa strane i usuti u smjesu s jajima. Dodati sir, te homogenizirati. Sipati u kalupe za mafine ili u običnu A4 tepsiju. Peći oko 35 min na 200 C. (Meni ispadne oko 30 projica:) )

slika

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 07 lis 2012, 08:35

prijava br. 4
Bubidea


Fini prutići sa svježim sirom

slika

3 jaja
30 dkg svježeg kravljeg sira
30 dkg brašna
žličica soli
1 prašak za pecivo

Istući jaja, dodati sir, brašno u koje smo stavili pzp i žličicu soli.
Sve dobro izmiješati, razvaljati na centimetar debljine, rezati prutiće, kružiće, kvadratiće...koji god vam se oblik sviđa.
Staviti peći na vruće ulje.

Vrlo jednostavan i ukusan recept, a začas gotov. Stiže se napraviti i prije posla/škole za doručak.

Mene malo okusom podsjeća na pohani kruh, jedino što se mrvicu osjeća sir.
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 07 lis 2012, 08:36

prijava br. 5
Nevenera


Pogačice od sira i špinata

slika

Sastojci za 6 osoba
30 dkg oštrog brašna
30 dkg svježeg sira
30 dkg margarina
malo soli
30 dkg špinata
2 jaja (žutanjka)
po želji sezama


Priprema
U posudi pomiješajte oštro brašno, svježi sir i margarin narezan na kockice. Začinite sve sa malo soli i zamijesite tijesto. Nakon par trenutaka dodajte i prethodno blanširan špinat te sve zajedno umijesite. Po potrebi posipajte brašnom.
Tijesto je gotovo onoga trenutka kada prestane biti “ljepljivo” i kada se svi sastojci stope u kuglu tj u jednu cjelinu.
Razvaljajte tijesto na otprilike 1 cm debljine te s kalupom oblikujte pogačice (ja sam koristila običnu čašu).
Oblikovane pogačice premažite žumanjkom te ih po želji posipajte sezamom.

Vrijeme je za pećnicu – 15 min na 180 stupnjeva.

Dobar tek
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 07 lis 2012, 08:37

prijava br. 6
zauvijekmama


Slani muffini sa zagrebačkim sirom

slika

3 jaja
2 žlice maslinovog ulja
1 dl mlijeka
1 dl pasirane rajčice
20 dag brašna (po potrebi još)
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
10 dag kuhane šunke
5 kom mladog luka
10 dag svježeg zagrebačkog sira
malo svježeg bosiljka

Jaja pjenasto umutiti, dodati ulje i pasiranu rajčicu, brašno, prašak za pecivo, mlijeko, svježi sir, sol i sjeckani svježi bosiljak.
Sve dobro izmiješati. Ako je smjesa rijetka dodati još brašna.
Kuhanu šunku izrezati na kockice, mladi luk na tanke kolutiće i dodati u smjesu.

Smjesu stavljati u kalupe ili košarice i peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko pola sata.
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 07 lis 2012, 23:30

prijava broj 7
Dunja

Tiramisu

Potrebno je:
4 jaja
5 žlica šećera
500 g mascarponea
veliko pakiranje piškota
malo ruma, kave i mlijeka

Istući cijela jaja sa šećerom i kuhati kremu na pari. U hladno umiješati mascarpone.
U veliku šalicu crne kave dodati malo ruma i mlijeka.

Umakati piškote u kavu u koju smo dodali malo ruma i mlijeka, slagati u nisku širu posudu red piškota, red kreme, red piškota red kreme. Obilno posipati kakaom, ohladiti i uživati.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 08 lis 2012, 18:17

prijava br. 8
Lena



Chocolate cheesecake

200g čokoladnih keksa
70g maslaca

Nadjev:
500g skute
90g šećera
2 jaja
1 žlica kakaa
300g kiselog vrhnja
250g tamne čokolade
80ml Bailey's likera

200ml vrhnja za šlag

Samljeti u multipraktiku kekse i maslac. Namazati kalup 24cm maslacem i obložiti dno i stranice papirom za pečenje. Dobro utisnuti na dno kalupa smjesu keksa i maslaca te ohladiti na 10min. u frižideru. Izmiksati skutu s preostalim sastojcima nadjeva. Preliti preko podloge od keksa i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na 45 min. Dobro ohladiti i prekriti istučenim slatkim vrhnjem te ukrasiti čokoladom u prahu ili prema ukusu.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 09 lis 2012, 10:22

prijava br. 9
dunja


ZLEVKA

10 žlica kukuruznog grisa za žgance
6 žlica oštrog brašna
1 prašak za pecivo
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
3 dcl mlijeka
2 dcl kiselog vrhnja
300 g svježeg sira

Izmiksati jaja, mlijeko i pola vrhnja. Posebno pomiješati dvije vrste brašna, prašak za pecivo i šećer pa pomalo umiješati u smjesu jaja, mlijeka i vrhnja. Na kraju umiješati sir.
Protvan namastiti i pobrašniti, uliti tijesto i peći - pred kraj gore namazati pola kiselog vrhnja i zapeći do kraja.
Posipati štaub šećerom.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 12 lis 2012, 12:13

prijava br. 10
folne

Rudarski štrukli

Tijesto
• 600 g namjenskog brašna za tanka tijesta
• malo ulja
• sol
• mlaka voda

Nadjev
• 1 svježi sir
• 2 jaja
• sol
• 2 žlice vrhnja

Priprema
Tijesto umijesite dok se više ne lijepi za prste i ostavite da stoji na toplome bar 30 min.
Za nadjev izmješajte sir, jaja, vrhnje i sol.
Tijesto razvaljajte valjkom, premažite uljem i ostavite da odstoji kojih desetak minuta. Nakon toga ga razvucite po cijeloj površini stola. Rasporedite nadjev, zarolajte i tanjurom narežite štrukle.
Dio štrukli stavite kuhati u slanu kipuću vodu 15-20 minuta. Dok se kuhaju na ulju ispržite malo luka dok ne potamni, posipajte ga s malo crvene paprike i time prelijte skuhane štruke.

slika

Ostatak složite u tepsiju i pecite dok ne dobiju boju kao na slici.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 14 lis 2012, 21:49

prijava br. 11
solea



Slane kifle sa sirom :1



za tijesto:

500 g glatkog brašna
250 ml mlijeka (toplog)
1 jaje
50 ml rastopljenog maslaca
1 žlica šećera
2 žličice soli
1 kocka svježeg kvasca (40g)

za nadjev:
200-250 g svježeg sira
1 jaje
sol

za premazivanje:
1 jaje
1 žlica vode
100 g maslaca


Postupak:

U malo toplog mlijeka dodajte šećer i razmrvljenu kocku kvasca, promiješajte i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira.
Brašno prosijte, posolite, u sredinu ubacite jaje, aktivirani kvasac i ostatak toplog mlijeka.
Umijesite glatko tijesto (ja mijesim prvo mikserom, spiralnim nastavcima a na kraju doradim rukama).
Pokrijte posudu s tijestom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat, da tijesto naraste.
Tijesto kada je naraslo prebacite na pobrašnjenu površinu, malo ga premijesite i podijelite na 12 podjednakih dijelova (za veće kifle ili 16 i više dijelova za manje kiflice), svaki formirajte u lopticu. Pokrijte čistom krpom i ostavite 1/2 sata.
Svaku lopticu rastanjite (na lagano pobrašnjenoj plohi), nadjenite sirom i zamotajte u kiflu. Kifle složite u lim obložen papirom za pečenje. Opet preko kifli krpa i mirovanje.
Jaje razmutite s malo vode pa premažite kifle, posolite i na svaku stavite komadić maslaca (ostavite malo maslaca za premazivanje nakon pečenja).
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180°C dok fino porumene.
Pečene kifle još malo premažite maslacem :ajme (a šta da vam kažem, na kraju su mekane ko putar :lol)


slika


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 20 lis 2012, 09:13

prijava broj 12
Kaya071


Prekomurska torta

(Moja mama je neke 1989 bila na nekom kongresu u Sloveniji i jedno vece za desert su dobili prekomursku tortu. Njoj se torta toliko svidjela da je otisla do kuhara i na jedvite jade ga izmolila za recept)

Potrebni sastojci:

1/2 kg fine tanke jufke (kao za baklavu)
1 cijeli puter

Prvi fil
30 dkg oraha
200 ml mlijeka
4 velike kasike grozdjica (natopiti u rumu)
10 dkg secera

Drugi fil
1/2 kg mladog sira
jedna mala pavlaka/kiselo vrhnje
2 jajeta
2 vanilin secera
secera po zelji

Treci fil
20 dkg mljevenog maka
100 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
secera po zelji

Cetvrti fil
1 kg izribanih jabuka (slatkih)
cimeta po zelji
secera po zelji

Priprema

Prvi fil (na dnu)
Mljevene orahe popariti sa vrucim mlijekom, dodati grozdjice prethodno natopljene u rumu i 10 dkg secera (po zelji moze i manje). Samo malo promijesati na laganoj vatri, cisto da se fil lijepo izjednaci.

Drugi fil
Mladi sir pomijesati sa pavlakom/kiselim vrhnjem, 2 cijela jajeta, 2 vanilin secera, te secera po zelji. Sve dobro umutiti.

Treci fil
Samljeveni mak popariti sa vrucim mlijekom, zatim dodati slatko vrhnje i secera po zelji. Sve dobro izmjesati.

Cetvrti fil
Pomijesati izribane jabuke sa cimetom i secerom. Mijesati na laganoj vatri dok jabuke ne omeksaju.

Na dno i na vrh staviti po tri jufke, a izmedju filova po dvije. Svaku jufku mastiti istopljenim puterom (moze i sa uljem, ali sa puterom je po originalnom receptu). I zadnju jufku lijepo premazati.
Ugrijati rernu na 180 stepeni, staviti prekomursku, peci 5 minuta, pa smanjiti na 150 i peci sat vremena.


slika


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 21 lis 2012, 09:11

prijava br. 13
dunja


JAPANSKA TORTA OD SIRA

SASTOJCI

250 g kremastog sira (abc, philadelphia)
50 g maslaca
140 g šećera
100 ml mlijeka
80 g brašna
6 jaja
sok ½ limuna
prstohvat soli

i još
šećer u prahu
5 žlica pekmeza od šljive, marelice, šumskog voća, borovnice
2 – 3 žlice rakije ili ruma

aluminijska folija
pek papir
1,5 l vode

POSTUPAK

Maslac i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke tucite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli te nastavite miješati dok se ne formira čvrst snijeg.
U posudu stavite sir i maslac pa ih kremasto izmiksajte na najmanjoj brzini.
Dodajte limunov sok i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.
Umiješajte mlijeko, pa lagano dodajte i brašno.
Kuhačom ili lopaticom nježno umiješajte bjelanjke u sir.
Kalup za tortu s odvojivim rubom (promjera 22 cm) obložite pek papirom (i dno i rubove) s unutrašnje strane, a s vanjske strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja.
U tako pripremljen kalup isipajte smjesu za tortu.
Pećnicu zagrijte 150 stupnjeva.
Zagrijte 1,5 l vode do vrenja.
Kalup stavite u veliki lim od pećnice, pa sve zajedno u pećnicu, potom u lim natočite kipuću vodu do polovine kalupa.
Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte pećnicu prije.
Pečenu tortu odmah izvadite iz pećnice, pažljivo odmotajte foliju, odvojite stanicu kalupa i maknite pek papir.
Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz rastopljeni pekmez u koji smo dodali malo ruma ili rakije.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 21 lis 2012, 09:12

prijava br. 14
mrs. eastwood

Svježi sir s pestom

Na jednu žlicu svježeg sira, pomiješajte žličicu pesta, ili manje ili više - kako vam je po ukusu. Dodajte po želi koji listić svježeg bosiljka, kratko preprženih pinjola… pokapajte s kojom kapi maslinovog ulja. Poslužite uz zakusku . Ja sam ih ovdje poslužila uz krekere od pira i uz masline.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 21 lis 2012, 20:37

prijava br. 15
CrazyDaisy


Liptauer

neizostavan namaz uz toplo pecivo i nešto "na koso"

1/2kg svježeg sira
1 vrhnje
glavica luka (ili mladi luk ovisno o sezoni)
svježa paprika
začinska paprika
feferone
sol

papriku, feferone i luk sitno nasjeckati i izmiješati sa sirom, vrhnjem i začinima. feferone su poseban touch za hrabrije, djeci može i bez.

dobar tek.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 23 lis 2012, 13:27

Prijava broj 16
snowwhite

Kase kuchen

Recept nam je u obitelj stigao iz Njemačke pa ga i mi zovemo izvorno kezekuhen :)
Jel "pravi" trdicionalni ili ne ne znam ali je jako jako ukusan.

Tijesto:
70 g šećera
140 g maslaca
250g brašna
2 žutanjka
limunova korica
Rukom sve sastojke dobro promijepati. Miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Posudu u kojoj će se kolač peći obložiti dolijom i namastiti. Tijesto utisnuti prstima tako da dno posude bude ravnomjerno prekriveno.

Fila:
0,5 kg svježeg sira
150 g šećera
6 jaja
1 jogurt
limunova korica
vanilin šećer

Od bjelanjaka istući snijeg. Posebno pomiješati žutanjkse sa šećerom. Dobro promiješati mikserom. U drugoj posudi promiješati sir i jogurt. Dodati žutanjke sa šećerom. limunove korice i vanilin šećer, te sve dobro promiješati da bude glatko. Dodati snijeg te dalje miješati kuhačom. Preliti po tijstu.

Sve zajedno peći 1h na 180. Ne otvarati. Nakon pečenja kolač ostaviti u toploj pećnici još pola sata.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 24 lis 2012, 17:17

prijava broj 17
jednomCupostatiMama




Satrica

2 vezice mladog luka
800 gr svježeg sira
maslinova ulja
aceto
sol

Oprati mladi luk i narezati na sitnije kolute, umješati u svježi sir, dodati ulja i aceta po ukusu. Ako sir nije dovoljno slan, posoliti. (Ako volite mekanije, dodati malo vrhnja.)

Jesti za doručak ili uz roštilj za uranak:)

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 24 lis 2012, 17:33

prijava br 18
kranjica

TORTA OS SIRA


slika

TIJESTO:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 žličica praška za pecivo

ZA KREMU:

250 g maslaca
250 g šećera
3 jaja
1 kg svježeg kravljeg sira
1 želatina u prahu
500 ml slatkog vrhnja

ZA NAVLAŽITI BISKVIT:

limoncello
voda

ZA POSIP:

šećer u prahu

Okrugli kalup za tortu namastiti i pobrašniti. Pećnicu zagrijati na 190 C.
Mikserom pjenasto izmiješati žumanjke i šećer dok smjesa ne posvijetli i udvostruči se. Pjenjačom umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo. Smjesu izlite u pripemljeni kalup i poravnajte površinu. Stavite kolač u zagrijanu pećnicu pa pecite 20-ak minuta dok biskvit ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Pečeni biskvit ohladite.
Za kremu: želatinu pripremite prema uputstvima na omotu. Pjenasto izmiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu a šećer se ne otopi. Umiješajte jedno po jedno jaje. Ukoliko ne volite koristiti sirova jaja možete jaja skuhati na pari pa ih onda umiješati u smjesu maslaca i šećera. Dodati svježi kravlji sir pa sve dobro izmiksati. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag. Želatini dodati par žlica vode pa je zagrijati na umjerenoj temperaturi dok ne postane tekuća. Otopljenu želatinu umiješati u smjesu sira pa sve dobro izmiješati. Na kraju umiješati i šlag.
Biskvit prerezati tako da dobijete dva jednaka lista. Na tanjur za posluživanje stavite jedan list biskvita pa oko njega stavite obruč kalupa za tortu. Pomiješajte malo limoncella sa malo vode pa dobivenom tekućinom navlažite tortu.
Na navlaženi list biskvita stavite pripemljenu kremu, zagladite površinu, pa poklopite drugim listom biskvita koji ste prethodno navlažili razvodnjenim limoncellom. Tortu stavite na par sati u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije posluživanja odstraniti obruč kalupa za tortu i posipati tortu šećerom u prahu.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 24 lis 2012, 17:40

prijava br. 19
olja



Heljdopita



slika


Kažu da se nekada heljdopita pripremala tako što se od heljdinog brašna i vode pripremi rijetko tijesto, koje se onda ulije u lim i malo zapeče u pećnici. Potom se izvadi i zalije mješavinom jaja i kajmaka, sira ili vrhnja, pa se taj sloj opet zapeče. Nakon toga se opet se izvadi iz pećnice, zalije tijestom, zapeče, pa opet kajmakom, i tako više puta, prema želji odnosno dok se ne utroše sastojci.
Ovo što slijedi je ipak pojednostavljeni način pripreme starog specijaliteta :)

Palačinke:
250 g pšeničnog brašna
150 g heljdinog brašna
450 ml mlijeka
450 ml vode
malo ulja za prženje

Nadjev:
200 g punomasnog sira
200 g kajmaka (u nedostatku istog, koristila sam kiselo vrhnje)
3 jaja
100 ml mlijeka
sol (ako sir nije slan)

Ispeći malo deblje palačinke.

Vilicom usitniti sir, dodati kajmak odnosno vrhnje, jaja i mlijeko.

Okrugli pekač odgovarajuće veličine obložiti papirom za pečenje pa redati: palačinka-nadjev-palačinka... dok se ne utroše svi sastojci. Na svaku palačinku izliti po oko 2-3 jušne žlice nadjeva. Posljednji red je nadjev.

Peći na oko pola sata na 220°C.

slika



Recept preuzet s Coolinarike:
http://www.coolinarika.com/recept/heljd ... ntent_info
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 24 lis 2012, 17:42

prijava broj 20
olja


Burek sa sirom

slika

Sastojci:
500 gr. kora za pitu
cca 300 g sira
2 dcl tople vode
3 žlice masti
malo masti za podmazivanje
malo soli



U rajnglicu uliti 2 dcl vode, malo soli i mast, pa na laganoj temperaturi istopiti mast.
Zdjelu u kojoj će se peći burek dobro podmazati, staviti dvije kore, a svaku poškropiti mješavinom tople vode, masti i soli. Potom dio kora zgužvati, poredati ih, pa i njih dobro pošpricati mješavinom masti i vode te posuti izmrvljenim sirom. Ponovo zgužvati preostale kore (osim jedne, nju ostaviti sa strane), pa ih poprskati mješavinom vode i masti.
Sačuvanom, posljednjom korom obložiti burek, premazati s malo mješavine i staviti da se peče u prethodno dobro ugrijanoj pećnici. Posle par minuta smanjiti na 200 - 220 stupnjeva.
Tako se treba peći oko pola sata.
Nakon toga okrenuti burek tako da gornja strana sada bude dolje pa još malo zapeći dok fino ne porumeni.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 24 lis 2012, 18:08

prijava br. 21
solea

nije baš sezona mladog luka, ali je prilika ;)

Satrica

1 vezica mladog luka
250 g svježeg sira
150 ml kiselog vrhnja
sol
peršinov list

mladi luk narezati na kolutiće, staviti u zdjelu i posoliti. dodati sir, vrhnje, sitno nasjeckane listiće peršina i sve dobro pomiješati. po potrebi dosoliti. prije posluživanja ohladiti.

sjajno paše uz roštilj ali i uz mezu :liza

slika slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 25 lis 2012, 12:04

prijava br. 22
Mirci

Ovo je slatka varijanta poznatog recepta koliko-toliko. Ovi roščići su jako brzo gotovi, listaju se i vrlo su ukusni.


Roščići sa nutellom i pekmezom

slika

25dag glatkog brašna
25dag maslaca
25dag ocijeđenog kravljeg sira

10dag nutelle ili pekmeza za nadjev
15dag šećera u prahu

Hladan maslac narežite na listiće te ga sa brašnom umiješajte tako da dobijete mrvice. Dodajte kravlji sir te brzo umijesite tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Na pobrašnjenoj dasci ili pek-papiru razvaljajte tijesto na cca pola cm debljine te uz pomoć kotačića za tijesto napravite kvadratiće 4x4cm. Na sredinu svakog stavite nadjev (malo nutelle ili pekmeza) te mu spoijite krajeve. Nemojte stavljati previše nadjeva jer će iscuriti tijekom pečenja.
Pecite na plehu obloženim pek-papirom na 200°C oko 20 minuta dok roščići lagano ne porumene.
Pečene roščiće još vruće uvaljajte u šećer u prahu.
Ohladite prije posluživanja i uživajte .

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Lena » 25 lis 2012, 12:05

prijava br. 23
adry



Šareni rolat

Tijesto:
3 jaja
4 velike žlice brašna
malo soli
1 pp
1 vrhnje ili jogurt (ja sam koristila vrhnje)
3 velike žlice ajvara

Fil:
400 gr svježeg sira
3 velike žlice vrhnja
malo soli
100-150 gr šunke
4-5 kiselih krastavčića

Izlupati jaja i dodati sve ostale sastojke. U tepsiju od rerne staviti papir za pečenje i izliti smjesu. peći 15-20 min na 200 C.
Za to vrijeme izmiješati sir, vrhnje, sol i krastavčiće izrezane na kockice.
Kad je kora pečena zarolati prebaciti je na mokru krpu i zarolati u oblik rolata i ostaviti da se ohladi. Nakon što se ohladila odmotati kor iz krpe namazati filom i poslagati šunku.
Zarolati ponovno u rolat i ostaviti da se stisne. Rezati na krugove debljine oko 1,5 cm.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 25 lis 2012, 13:10

prijava br. 24
solea

Njoki od svježeg sir


400 g svježeg sira
200 g oštrog brašna
4 žumanjka
40 g ribanog parmezana
sol
svježe mljeveni papar
svježe ribani muškatni oraščić

Od ovih sastojaka umijesiti tijesto, formirati njoke i skuhati ih u slanoj vodi.
Kada njoki skoče na površinu, kuhati ih još par minuta, ocijediti i poslužiti uz umak od rajčica ili neki drugi omiljeni umak, mesni ragu... u kombinacijama kako inače jedete njoke od krumpira.
Njoki od sira jako su jednostavni za napraviti i brzo se pripremaju. Dovoljno je 15ak minuta da ih umijesite i skuhate.
Ja koristim uglavnom domaći sir koji bude dosta ocijeđen, kompaktan, ako vam je sir jako mekan vjerojatno će biti potrebno dodati malo više brašna.

slika slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - tema SVJEŽI SIR

PostPostao/la Solea » 25 lis 2012, 21:24

prijava br. 25
Mirci

Namaz od sira sa sjemenkama bundeve



slika


100g svježeg sira
60g maslaca
80g bundevinih sjemenki
1 žlica bučinog ulja
1 mali češanj češnjaka
malo soli
1 žlica vlasca

Dobro izmiješajte ocijeđeni sir i omekšali maslac. Na tavi, bez masnoće, lagano popecite sjemenke bundeve. Stavite ih u mužar te tučkom tucite tako da ih grubo usitnite. Dodajte ih u smjesu sira i maslaca. Češnjak protisnite pa i njega dodajte i dobro promiješajte. Umiješajte ulje i vlasac se posolite po ukusu.

Poslužite na prepečenom tostu i pospite bundevinim sjemenkama.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.