jedna jako jeftina i laka za napraviti torta od jabuka
ukusna i socna
Sastojci
680 gr ociscenih jabuka, narezanih na osmine, pa na listice
1 zlica Calvadosa - normandijska jabukovača - vinjak (ja sam stavila rum)
1 zlicica soka od limuna
1 salica glatkog brasna
2 zlice glatkog brasna
1 salica secera
1 zlica secera za posipanje
2 zlicice praska za pecivo
1/2 zlicice soli
1 veliko jaje
2 zutanjka
1 salica ulja
1 salica mlijeka
1 zlicica extrakta vanilije
Salica je od 250 ml
jabuke ogulite, narezite na osmine, pa na listice... dobiti cete kao male trokutice. Stavite u posudu pogodnu za mikrovalnu, npr. vatrostalnu sa poklopcem. Poklopite i stavite u mikrovalnu na 3 - 3,5 minute.
Zatim jabuke prelijte sa limunovim sokom i Calvadosom... u slucaju da nemate posluziti ce i nesto drugo. Ja sam stavila liker od narance.
Ohladite... nekih 15 minuta.
Promijesajte pjenjacom suhe sastojke - 1 salicu brasna, 1 salicu secera, prasak za pecivo i sol.
Pjenjacom izmijesajte 1 jaje, 1 salicu ulja, 1 salicu mlijeka i ekstrakt vanilije. Neka se sve dobro pomijesa, pa umijesajte suhe sastojke.
Od ove smjese odvojite 1 salicu, pa u nju dodajte 2 zlice brasna. Sa tom smjesom cemo preliti tortu prije pecnja.
U ostatak smjese ( veci dio ) dodajte 2 zutanjka i promijesajte, te pomocu spatule umijesajte ohladjene jabuke.
Istresite smjesu sa jabukama u pripremljen okrugli kalup. Lijepo poravnajte tako da vam jabuke ne vire iz smjese.
Prelijte smjesom u koju ste dodali 2 zlice brasna. To uradite pomocu zlice jer je smjesa malo gusca, pa da mozete lijepo rasprediti.
Pospite sa 1 zlicom secera.
Pecite na 165 stupnjeva oko 1 sat i 15 minuta ili dok vam cackalica kojom budete provjeravali tortu ne izadje cista.
Ovu tortu pecite izmedju donje i srednje precke u pecnici, dakle ne skroz nisko, ali ne ni na srednjoj precki.
kopirano s coolinarike