Sada je: 19 tra 2024, 21:55.

K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 19 stu 2013, 23:24

prijava br. 30
tanjabb

Povrtna juha s parmezanom

1 poriluk (narezan na kolutove)
1 mrkva (na kockice)
1 luk (grublje nasjeckan)
2 stabiljke celera (obnaj zeleni dio, ne korjen - narezana na komade)
1 krumpir (na kockice)
1 tikvica (na vece kocke)
450 g oguljenog i na kockice narezanog paradajza (moze domaci, moze iz konzerve)
2 litre vode ili temeljca
komad parmezanove kore (od jednog trokuta npr)
sol, papar
konzerva graha
75g male tjestenine

Juha je vrlo jednostavna. U lonac pobacamo poriluk, mkrvu, luk, celer, krumpir, tikvicu, paradajz, koru od parmezana, zalijemo vodom, posolimo, paprimo i stavimo na vatru.
Kad zakipi smanjimo da se lagano krcka 45 minuta. Dodamo malu tjesteninu i grah te kuhamo jos oko 6 minuta dok tjestenina nije skuhana.
Izvadimo koru parmezana.

Juhu serviramo uz jos malo naribanog parmezana.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 21 stu 2013, 23:38

prijava br. 31
ivana7997

Gusta riblja juha s tikvicama

500 g smrznutih fileta oslića
jedna tikvica
pola šalice riže

Na maslinovom ulju malo spržiti tikvice narezane na ploškice, dodati filete oslića, posoliti, popapriti, dodati lovor, malo crnoga vina i sok od rajčice.
Kad se riba otopi, dodati rižu, veću količinu vode i poklopljeno kuhati na laganoj vatri dok se riža ne skuha.

Juha moze biti gušća ili rjeđa, ovisno o količini vode, odnosno o željama. Ovaj mi je put ispala rijetka pa su se riža i tikvice skrivali od fotica :gigl

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 22 stu 2013, 00:17

prijava br. 32
sole

Gusta juha od pastrnjaka

1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 komadić đumbira
svježe mlj papar
500 g pastrnjaka
2 jabuke
1 korabica
1,5 l mesnog temeljca ili vode
malo maslaca i maslinovog ulja
sol
slatko vrhnje
peršinov list (ili korijandar)

Povrće očistiti/oguliti i narezati/naribati.
Na malo maslaca i maslinovog kratko pržiti luk pa dodati češnjak, đumbir i svježe mljeveni papar.
Dodati na kockice narezan pastrnjak i pol čaše, čašu temeljca ili vode. Pirjati 10 minuta.
Dodati na kockice narezane jabuke i korabicu, uliti ostatak temeljca, posoliti i kada provrije kuhati još 15 minuta.
Izmiksati štapnim mikserom i vratiti na vatru minutu-dvije.
Poslužiti sa slatkim vrhnjem i malo maslinovog. (Slatko vrhnje se može dodati i u lonac).

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 22 stu 2013, 00:21

prijava br. 33
latica

Juha od graška

Malo neobična, ali odlična i zasitna juha od graška!

Sastojci:
550g svježeg ili smrznutog graška
50g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
2 mala poriluka - samo bijeli dio
4 ljutike
750ml pileceg temeljca
1 mala glavica zelene salate - samo zeleni dio
125ml vrhnja za kuhanje ili zobenig vrhnja još bol
parmezan

Priprema:
1. Na vatri ugrijati maslac i maslinovo ulje dok se lagano ne zapjeni te dodati nasjeckani poriluk, ljutiku i malo soli. Lagano kuhati 5-6 min dok povrce ne omekša.
2. Dodati temeljac, grašak i nasjeckanu salatu te pustiti da zakuha.
3. Izmiksati štapnim mikserom, ponovno pustiti da prokuha i dodati vrhnje za kuhanje te još koju minutu ostaviti da kuha.
4. Poslužiti posuto mljevenim paprom i parmezanom te malo maslinova ulja po želji.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 25 stu 2013, 11:21

prijava br. 34
latica

Juha od bundeve i leće

Šipak nije samo dekoracija – iznenađujuće dobro paše u juhi!

Sastojci
1 žlica tamnog sezamovog ulja
1 manji luk
1-2 režnja češnjaka
1 šalica crvene leće
2 šalice nasjeckane bundeve
pola trake kombu alge
1-2 žličice naribanog đumbira
3 šalice vode ili povrtnog temeljca
zobeno vrhnje za ukrašavanje

Postupak:
1. Na ulju popržiti luk, češnjak i đumbir.
2. Malo posoliti i dodati bundevu, zatim leću, vodu i kombu algu te kuhati 15-20 minuta.
3. Izmiksati štapnim mikserom i poslužiti s malo zobenog vrhnja i zrnima šipka.

Dobar tek!

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 25 stu 2013, 11:23

prijava br. 35
kranjica


Krumpir juha

slika

RECEPT:

malo ulja

1 srednji luk

malo brašna

1 žlica umaka od rajčica

1 l pilećeg temeljca

5 srednjih krumpira

200 ml kiselog vrhnja

sol

papar

nasjeckani peršin

Sitno nasjeckati luk. U loncu zagrijati ulje pa na njemu podinstati nasjeckani luk dok ne omeša. Dodati malo brašna pa napraviti tapršku. Maknuti sa vatre pa uliti litru pilećeg temeljca i umak od rajčice. Vratiti na umjerenu vatru. Krumpir oguliti i narezati na manje kockice. Dodati ga u juhu i kuhati. Kada je krumpir skoro kuha, smanjiti vatru pa umiješati kiselo vrhnje. Posoliti i popapriti po ukusa pa ostaviti da prokuja još otprilke 5 minuta. Prije posluživanaj posipati sa nasjeckanim svježim peršunom.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 25 stu 2013, 11:28

prijava br. 36
mmaja

Juha s bukovačama

250 g bukovača
100 g luka ljutike
50 g maslaca
sol, bijeli papar
¼ do 1 l goveđeg temeljca
1 dcl bijelog vina
1 dcl vrhnja za kuhanje
1 žlica masnog kiselog vrhnja (creme fraiche)

Očistiti gljive i sitno ih narezati. Oguliti i nasjeckati luk. Rastopiti maslac i na njega staviti sjeckanu ljutiku i gljive. Začiniti i dodati temeljac i bijelo vino.
Kuhati oko 20 minuta.
Dodati oba vrhnja i po potrebi dosoliti.
Ja dodam i sušenih mljevenih vrganja za dodatno zagustiti.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 25 stu 2013, 11:32

prijava br. 37
lena

Juha od slanutka i špinata

4 žlice maslinovog ulja
30 g kukuruznog brašna
2 krumpira narezana na kockice
200 g slanutka već kuhanog
200 špinata nasjeckanog
1,2 l povrtnog temeljca

Ugrijati ulje i kratko na njemu popržiti kukuruzno brašno. Pjenjačom miješati dok dodajemo temeljac i paziti da se ne stvore grudice. Dodati krumpir, posoliti i kuhati 20 min. Ubaciti slanutak i špinat i kuhati još deset minuta. Na kraju dodati vrhnja za kuhanje ili milerama, po želji.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 25 stu 2013, 11:36

prijava br. 38
jcpm

Juha os gljiva

400 gr gljiva
1 srednji krumpir
po zelji kiselo vrhnje i brasno
sol
ulje

Naribati krumpir i staviti u 2 dcl da se kuha. Kad je skuhan za 10tak min, izgnjeciti ga i dodati vodu u kojoj se kuhao. Ocistiti gljive (u mom slucaju sampinjoni vulgaris), narezati na tanje sitne listice i izdinstati ih na ulju dok svoj gorki sok ne izbace. Doliti gustu juhu od krumpira i doliti vode po potrebi. Posoliti po ukusu.

U slucaju da ne izbjegavate brasno, onda u dinstane gljive dodati brasno da se lagano zaprzi kao zaprska i polako dodavati vode da se ne naprave grudvice. U mom slucaju je brasno zamijenio skuhani propasirani krumpir.

Po zelji dodati par zlica kiselog vrhnja da se "pojaca" juhica.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 25 stu 2013, 11:38

prijava br. 39
mirči

Juha od krumpira i jabuke sa šafranom

slika

800g krumpira
1 velika kiselija jabuka
1 luk
1 češanj češnjaka
2 žlice maslaca
500ml mlijeka
500ml temeljca
prstohvat šafrana
sol, papar, vlasac

Krumpir i jabuku ogulite i narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte i propirjte ih na maslacu. Dodajte krumpir i jabuke pa i njih propirajte nekoliko minuta. Zatim uliti temeljac i mlijeko i kuhati na laganoj vatri oko pola sata. Tada juhu usitinite mikserom i dodajte joj šafran, pa posolite i popaprite. Pustite da zavrije pa još kratko kuhajte. Poslužite posipanu vlascem.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 25 stu 2013, 11:42

prijava br. 40
jcpm

Riblja juha

slika

1 crveni luk
1 mrkva
1 pešin
malo celera
400 gr riječne ribe
slatka (ljuta) mljevena paprika
paradajz sok
sol
ulje

Očistiti luk, mrkvu, peršin i celer, te narezati na kolutiće. Staviti povrće da se izdinsta na ulju. Dodati litru vode. Očistiti šnicle riječne ribe (npr. šaran, štuka...) od kostiju i narezati na manje komade. Kad zakuha voda dodati ribu i smanjiti vatru. Kad je riba skuhana, dodati sol, slatku ili ljutu papriku, po želji vegete. Dodati koncentrat paradajza ili sok od paradajza na kraju.

Ako želite gustu juhu - gulaš, skuhati u juhi i tjesto.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 25 stu 2013, 11:45

prijava br. 41
msirena

Krem-juha od šampinjona i vrganja

slika

slika

Trebalo nam je nešto brzinsko za ručak, a ove godine moj tata je nabrao puno vrganja i osušio ih pa smo i mi dobili malo. Kako ja baš ne volim gljive prejaka okusa, kombinirala sam ih sa šampinjonima.

Za juhu je potrebno zažutiti glavicu nasjeckanog luka, dodati češnjak i pustiti da zamiriše, a zatim ubaciti narezane šampinjone, listiće s oko četiri grančice timijana, jedan lovorov list te posoliti i popapriti. Istovremeno sa strane provreti cca pola litre vode i u nju ubaciti nasjeckane suhe vrganje po okusu (ja sam dodala cca 2 jušne žlice) te kocku za juhu (ukoliko nemate gotovo temeljac).
Šampinjone pirjati dok ne omekšaju i dok se tekućina koju ispuste ne pokuha. Podliti s temeljcem u kojem su namočeni vrganji i kuhati desetak minuta, odn. dok ne provri.
Žlicu gustina pomiješati s malo hladne vode i vrhnjem za kuhanje da se dobije smjesa bez grudica te ukuhati u juhu uz miješanje. Po potrebi dodati vode i začiniti po okusu, prokuhati i ukrasiti sjeckanim peršinom.
Dobar tek!
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 26 stu 2013, 11:02

prijava br. 42
mmaja

Francuska juha od luka

6 glavica luka
6 dkg maslaca
1 žlica šećera
3 žlice glatkog brašna
9 šalica temeljca
sol, papar
1 francuz ili neki drugi bijeli kruh
½ šalice ribanog mekog sira

Luk oguliti i dio nasjeckati na tanke ploške a dio štapnim mikserom usitniti. Zagrijati maslac i na njega staviti luk i pirjati 20 minuta dok skroz ne omekša. Dodati šečer i brašno te još par minuta pržiti do svjetlozlatne boje.
Uliti temeljac i kuhati poklopljeno cca 1 sat. Dodati sol i papar.
Ugrijati pečnicu na 180º. Narezati kruh na ploške debljine 1 cm, i peči ih s obje strane da dobiju zlatnu boju. Svaki komad posipati sirom i zapeči da se sir rastopi. Takav kruh staviti odmah na juhu i poslužiti. Može se dodatno posuti ribanim sirom.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 26 stu 2013, 11:03

prijava br. 43
dunja


Juha od češnjaka

U mojoj tekici ova juha je zapravo zapisana kao Adorablina juha od češnjaka, i s obzirom da ona nema ništa protiv, evo ja je prijavljujem. Ova juha mi je bila pravo otkriće i svi ju doma obožavamo.
Recept je otprilike, na moj način:

5 većih režnjeva češnjaka sitno nasjeckati.
Na maslinovom ulje staviti taj češnjak, kratko prodinstati uz polijvanje vodom, ne smije posmeđiti. Doliti još malo vode, doliti oko 2 i pol dcl vrhnja za kuhanje, začiniti vegetom natur ili po želji sol, papar, peršin, i prokuhati kratko.

Poslužiti vruću kruhu sa kockicama kruha preprženim na maslacu.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 26 stu 2013, 11:04

prijava br. 44
dunja


Pileća juhica

Nasjeckati manju glavicu luka i prodinstati je na ulju, dodati komad piletine po želji ili koji imamo, u mom slučaju je bio pileći hrbat. Nakon desetak minuta dodati nasjeckano povrće - mrkva, peršin, celer, korabica, posoliti, i lagano dinstati i dolijevati po malo vode po potrebi. Nakon desetak minuta doliti vode do 3/4 posude, kad zakipi ubaciti brokulu ili karfiol, dodati malo bibera, još dosoliti po potrebi, staviti list celera i peršina i kuhati kratko dok se brokula ne skuha. I to je to!

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 26 stu 2013, 11:05

prijava br. 45
aa

Avgolemono

Fina, kremasta juha, uz osvjezavajuci zing citrusa
Sastojci:
1 pile (1,5kg)
1 luk
2-3 mrkve
2 korijena persina
1 poriluk
2 stapa celera
2 lista lovora
1/2 salice orzo paste (ili arborio rize)
sol i papar
3 jaja
3 zlice svjeze cijedjenog soka od limuna


Pile oprati i ocistiti. U veliki lonac staviti pile i nasuti hladnom vodom. Staviti na vatru.
Kada provrije, dodati pripremljeno povrce* i lovor
*(Luk ocistiti i prerezati na pola, zapeci na ringli ili na tavi bez ulja, da karamelizira. Mrkve ocistiti i ostaviti u cijelo. Poriluku odrezati zeleni dio biljke - koristiti samo bijeli, ocistiti ga, prerezati na pola po duzini)
Vatru smanjiti, pustiti da juha lagano krcka i po potrebi skidati “pjenu” sa povrsine.
Nakon jedno sat i 15-20 min, izvaditi meso i povrce. Piletu skinuti kozicu, odvojiti sa kosti i izrezati ga (ili ako vise volite iskidati) na krupne kocke, po zelji isjeckati i dio povrca (na sitne kocke)

U juhu zakuhati orzo pastu, posoliti i popapriti po ukusu. Kad je pasta kuhana al dente, dodati meso i dio povrca (ja luk i poriluk bacim, vratim mrkvu, persin i celer)
U zdjeli ulupati limun i jaja. Polagano u tu smjesu dodavati, uz stalno mijesanje, vrucu juhu (otprilike 2 -2,5 salice)
Skloniti lonac sa vatre (ne smije da vrije jer ce se jaja zgrudvati) i sad u nju usuti ovu mjesavinu sa jajima, dobro promijesati i sluziti toplo

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 26 stu 2013, 11:06

prijava br. 46
tanjabb

Juha od mungo graha

Mungo grah je sitan zeleni grah, podrijetlom iz Indije, kojeg zovu i zelena soja. Bogat je bjelancevinama i nije ga potrebno unaprijed namakati. Iako se namocen brze skuha, zato sam ga ja i namocila.

Koristila sam:
maslinovo ulje
svijetlo sezamovo ulje
2cm korjena djumbira, sitno nasjeckanog
2 naribane mrkve
komad korjena celera, naribanog
2 salice munog graha, namocenog
1 crveni luk, nasjeckan
3 reznja cesnjaka
2l povrtnog temeljca
pola manje glavice kupusa, narezanog na trakice
sol, papar
shoyu umak (od soje i psenice)
svijezi poriluk za ukrasavanje

Luk, cesnjak i dzumbir pirjamo oko 10 minuta na maslinovom i sezamovom ulju (cca 2 zlice maslinovog i zlica sezamovog). Dodamo mrkvu, celer i kupus te pirjamo jos oko 5 minuta da povrce malo uvene. Dodamo namoceni mungo grah i zalijemo temeljcem. Kuhamo oko pola sata. Na kraju zacinimo solju, svijeze mljevenim crnim paprom in shoyu umakom. Ukrasimo porilukom.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Prethodna

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.