prijava br. 45
aa
AvgolemonoFina, kremasta juha, uz osvjezavajuci zing citrusa
Sastojci:
1 pile (1,5kg)
1 luk
2-3 mrkve
2 korijena persina
1 poriluk
2 stapa celera
2 lista lovora
1/2 salice orzo paste (ili arborio rize)
sol i papar
3 jaja
3 zlice svjeze cijedjenog soka od limuna
Pile oprati i ocistiti. U veliki lonac staviti pile i nasuti hladnom vodom. Staviti na vatru.
Kada provrije, dodati pripremljeno povrce* i lovor
*(Luk ocistiti i prerezati na pola, zapeci na ringli ili na tavi bez ulja, da karamelizira. Mrkve ocistiti i ostaviti u cijelo. Poriluku odrezati zeleni dio biljke - koristiti samo bijeli, ocistiti ga, prerezati na pola po duzini)
Vatru smanjiti, pustiti da juha lagano krcka i po potrebi skidati “pjenu” sa povrsine.
Nakon jedno sat i 15-20 min, izvaditi meso i povrce. Piletu skinuti kozicu, odvojiti sa kosti i izrezati ga (ili ako vise volite iskidati) na krupne kocke, po zelji isjeckati i dio povrca (na sitne kocke)
U juhu zakuhati orzo pastu, posoliti i popapriti po ukusu. Kad je pasta kuhana al dente, dodati meso i dio povrca (ja luk i poriluk bacim, vratim mrkvu, persin i celer)
U zdjeli ulupati limun i jaja. Polagano u tu smjesu dodavati, uz stalno mijesanje, vrucu juhu (otprilike 2 -2,5 salice)
Skloniti lonac sa vatre (ne smije da vrije jer ce se jaja zgrudvati) i sad u nju usuti ovu mjesavinu sa jajima, dobro promijesati i sluziti toplo