prijava br. 11
jzksv
Juha od piletine i povrca s maslacem od kikirikijaZbog jednostavnosti, za mjeru koristimo salice za caj. Za veliku serpu juhe, potrebno je:
-2-3 zlice kokosovog ulja
-jedna mala glavica crvenog luka (ili pola velike), isjeckanog
-5-6 cesnjeva cesnjaka, sitno sjeckanog ili zdrobljenog
-otprilike 2 salice kuhanog ili pecenog pileceg mesa, isjeckanog na komadice
-2-3 salice mijesanog povrca po izboru, moze biti smrznuto ili svjeze, isjeckano. Ja sam koristila smrznutu mjesavinu, mrkva, grasak, mahune, kukuruz, edamam
-pola salice crnog graha iz konzerve, skuhanog (moze i neki drugi po ukusu)
-2 salice svjeze ili smrznute brokule, razdvojene na cvjetice
-2 salice tikvica isjeckanih na kockice ili kuhane/pecene bundeve (buce, tikve, bilo koja sorta) izrezane na kockice ili razdvojene na vlakna (ako koristite spagetastu tikvu). Ja sam koristila ovo zadnje
-2 salice paradajz sosa
-8 salica vode ili pileceg temeljca
-1 salica maslaca od kikirikija
-zacini: sol, papar, oregano, djumbir, timijan, ruzmarin, ako volite ljuto mozete dodati jalapeno papricice ili cili.
Postupak:
U veliku serpu stavimo kokosovo ulje, luk, i piletinu. Dinstamo na visokoj temperaturi 2 minute, stalno mijesajuci da ne zagori.
Smanjimo temperaturu na minimum, poklopimo, i ostavimo tako nekih 10-ak minuta, nakon cega dodamo cesnjak, te mijesano povrce i grah, opet pojacamo temperaturu, te mijesamo drvenom kuhacom dok povrce ne pocne omeksavati, opet poklopimo, smanjimo i ostavimo da se dinsta 5 minuta. Tada opet pojacamo temperaturu, dodamo brokulu, prodinstamo na jakoj temperaturi 2-3 minute, mijesajuci, dodamo tikvice ili bundevu, promijesamo, prelijemo paradajz sosom i sve jos jednom dobro izmijesamo, nakon cega dodamo vodu (ili temeljac). Pustimo da provrije, smanjimo temperaturu, te dodamo maslac od kikirikija i zacine, sve dobro izmijesamo i pustimo da jos jednom provrije. Smanjimo temperaturu, poklopimo i pustimo da se kuha jos nekih 10-15 minuta. Sluzimo vruce, uz rizu, ili komad domaceg kruha