Sada je: 18 tra 2024, 02:18.

K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 04 stu 2013, 10:00

Novi mjesec, nova tema.

Kuhamo JUHE svih boja i tekstura, da nas griju u studenom :proljece

Prijave (recept i max 2 fotke, svoje, autorske!) šaljite moderatoricama, Leni i Solei.

Prijave se primaju zaključno s 25.11. :)
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 04 stu 2013, 10:46

prijava br 1
tanjamt

Krem juha od bundeve i djumbira

hokkaido bundeva
1 crveni luk
2 cesnja cesnjaka
svjezi djumbir, otprilike 3 cm
1l povrtnog temeljca
1 zlicica chili praha
1 zlicica curryja
sol, biber

Nema puno filozofije :)
Luk, cesnjak i djumbir lagano prodinstati na maslinovom ulju, dodati zacine, bundevu rezanu na kockice, podliti temeljcem. Na kraju izmiksati stapnim mikserom. Posluziti sa bucinim uljem i zlicom jogurta ili kiselog vrhnja (a moze i bez :) ).


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 04 stu 2013, 10:49

prijava br. 2
mirči

Juha od bundeve sa pancetom

500g hokaido bundeve
1 krumpir
1 mrkva
2 češnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
50g tanko narezane pancete
3dl vrhnja za kuhanje
sol, papar, malo đumbira u prahu

Bundevu očistiti od koštica i oguliti joj koru, te očistiti krumpir i mrkvu. U dubljem loncu ugrijati maslinovo ulje te hrskavo popržite pancetu. Izvaditi ju sa strane, a na preostaloj masnoći kratko popržiti povrće. Zaliti vodom tako da prekrijte povrće i dodati cijele očišćene češnjeve češnjaka. Posoliti. Kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Maknuti sa vatre, usitniti štapnim mikserom te dodati vrhnje. Vratiti na vatru, dodati vode do željene gustoće. Popapriti, dodati malo đumbira te pustite da zavrije.
Poslužite sa hrskavom pancetom.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 05 stu 2013, 15:16

prijava br. 3
neve

Juha od poriluka i krumpira

Sastojci (za 4 osobe)
1 veći poriluk poriluka
2 srednja krumpira
2 srednje mrkve
30g margarina
2 žlice sjeckanog peršina (može i suhi)
2 žlice brašna
1dl mlijeka
1 manja konzerva kukuruza
sol, papar

Priprema:
Oprati i očistiti povrće.
Narezati povrće na komadiće, kolutiće ili kako god vam paše.
Staviti u lonac.
Omekšali marganiran dodati u lonac, uz peršin i par žlica vode.
Kuhati 10 minuta na laganoj vatri, zatim lagano posuti brašnom, nekoliko trenutaka miješati.
Dodati mlijeko i ponovno promješajte.
Uliti oko 1 litru vode te pustite da kuha još pola sata.
Dodajte kukuruz koji ste prethodno ocijedili i isprali.
Začiniti i dodati vode ako je potrebno.
Kuhati još desetak minuta.
Juhu po želji propasirati.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 05 stu 2013, 15:18

prijava br. 4
mrava

Bistra juneća juha s ribanom kašicom

Za ribanu kašicu: 1 jaje, pola mjerice griza, pola oštrog brašna
Umijesiti na tvrdo i naribati je na krupnije rupice na ribežu.

slika

Za juhu:
nekoliko komada junetine (ja uzmem rebra i krmenadl)
vezica korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
peršinov i celerov list
manja glavica crvenog luka
sol
1 goveđa kocka po želji

U veći lonac staviti meso, očišćeno korjenasto povrće i peršinov i celerov list, te oguljeni luk prerezan popola. Preliti vodom do vrha lonca, posoliti, poklopiti i na jakoj vatri kuhati dok voda ne prokuha. Tada smanjiti vatru i kuhati oko 2h. Procijediti juhu od mesa i povrća, te dodati po želji goveđu kocku. Kad zakuha, dodati pripremljenu taranu, kuhati na laganoj vatri dok ne omekša. Kuhano meso i povrće poslužiti na tanjuru uz juhu.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 05 stu 2013, 15:23

prijava br. 5
istvudica


Juhica od brokula i karfiola

750 g brokula i karfiola
1,5 litra pilećeg temeljca, može i povrtnog
1 glavica luka
začini: sol, papar
Za posluživanje – prepečeni kruh, parmezan, režanj češnjaka

slika

Nasjeckati brokule i karfiol na „cvjetiće“. S peteljki brokula ogulimo vanjsku kožu. Na malo dinstanog luka poparimo karfiol, brokulu i peteljke brokule. Izradimo ih tako na laganoj vatri 15ak minuta i podlijevamo s vrlo malo vode, tek toliko da ne zagori. Začinimo.
Dodamo temeljac i kuhamo dok povrće ne omekša. Maknemo s vatre 10ak minuta. Odvojimo pola povrća sa strane. Juhu štapnim mikserom ugustimo, a odvojeno povrće vratimo.
Podgrijemo juhu. Poslužimo uz prepečeni kruh, parmezan i sitno nasjeckan češnjak
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 05 stu 2013, 15:24

prijava br. 6
mrava

Shrek (Krem juha od špinata)

slika

Potrebno:
500 g mladog špinata ili 400 g smrznutog špinata
2 češnja bijelog luka
1-2 žlice brašna ili Gustina
malo mlijeka
malo ulja
sol, papar
muškatni oraščić

Špinat oprati i staviti kratko u kipuću vodu da se kuha dok ne povene. Ako koristite smrznuti špinat, odmrznite ga.
Na malo ulja popržite nasjeckani bijeli luk, dodajte brašno ili Gustin, popržite kratko, prelijte s malo mlijeka i dodajte špinat. Dodajte malo vode, soli, papra i prokuhajte. Kad proključa, usitnite štapnim mikserom da bude kremasto. Na kraju naribajte malo muškatnog oraščića i ukrasite vrhnjem za kuhanje. Odlično je za mališane koje inače ne vole špinat, ali vole Shreka! :nata
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 05 stu 2013, 15:25

Prijava br. 7
ivana7997


Jednostavna juhica od raznog povrća

300 g brokule
pola batata
jedna glavica luka
desetak šampinjona
kuglica mozzarelle
malo maslaca
slatko vrhnje

slikaslika

Na maslacu poprziti cvjetice brokule i desetak malih šampinjona. Dodati vode, nakockani batat i cijelu glavicu luka (važno je da se luk skuha, a ne poprži. Kuhanjem će postati slatkast). Začiniti po želji (ja stavljam kurkumu, malo soli i kajenski papar). Kuhati dok povrće ne omekša.
Dodati mozzarellu u listićima, malo slatkog vrhnja i smiksati štapnim mikserom.

Sastav povrća može biti različit. Juhica je, naime, nastala u fazi kad su moja djeca vrlo pomno birala koje povrce dolazi u obzir, a ja sam htjela da probaju što više okusa. Sad jedu gotovo sve, bez podvala.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 07 stu 2013, 15:20

prijava br. 8
sole

Juha od paradajza s noklicama

1 glavica luka
1 žličica brašna
½ l domaćeg kuhanog, pasiranog paradajza
½ l vode
1 svježa paprika
malo celerovog i peršinovog lista
sol
malo šećera
kiselo vrhnje
noklice

Na malo masnoće staviti pola nasjeckanog luka, malo posoliti i miješati kratko na umjerenoj vatri. Dodati malo brašna, promiješati pa uz miješanje preliti paradajzom i hladnom vodom. Posoliti, dodati mrvu šećera, drugu polovicu luka (u komadu) i papriku. Kada juha prokuha, dodati listove celera i peršina (ja ih zavežem u mali buketić ;)) i kuhati na umjerenoj vatri još 15-20 min.
Izvaditi „buketić“ i papriku pa ukuhati noklice.
Inače noklice radim od smjese jaja i brašna ali za ovu juhicu umiješam samo brašno i vodu i malo posolim (oko 3 žlice glatkog brašna i 6-7 žlica vode, dobro izmiješati da nema grudica, smjesa treba biti glatka, gusta ali ne tvrda).
Malom žličicom vaditi noklice i spuštati ih u juhu, promiješati i kuhati na umjerenoj vatri. Kada noklice isplivaju na površinu, kuhati još 5 min.
U gotovu juhu dodati malo nasjeckanog peršinovog lista i po želji, u tanjur s juhom staviti malo vrhnja.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 07 stu 2013, 18:00

prijava br. 9
tanjabb

POVRTNA JESENSKA JUHA

Ova juhica osim povrca koje se u jesen uvijek moze naci na trznicama sadrzi i malo ljutkastih zacina sto joj daje dodatnu toplinu za hladne jesenske dane ili vecere.

Sastojci:
maslinovo ulje
3 srednje mrkve narezane na kockice
jedan srednji crveni luk
3 reznja cesnjaka
dva veca (narezana na kockice) ili nekoliko prepolovljenih cherry rajcica
jedna salica butternut bundeve, narezane na kockice
3 veca lista kelja
konzerva slanutka
5 spice powder (kineski zacin koji sadrzi mjesavinu anisa, klincica, kineskog cimeta, papar i sjemenke koromaca)
timijan
sol
povrtni temeljac

Priprema:
Na maslinovom ulju dinstamo luk i mrkvu da malo omeksaju, oko 6 minuta. Dodamo usitnjeni cesnjak i mjesamo jos minutu. Dodamo bundevu, 5 spice zacin, sol, sve skupa pomjesamo. Povrce sada zalijemo s oko 2l povrtnog temeljca (ja sam ga napravila s bio povrtnom kockom), dodamo rajcicu i timijan. Kad juha zakipi smanjimo vatru i kuhamo poklopljeno oko 10 minuta. Sada dodamo kelj narezan na trakice i slanutak te kuhamo otvoreno jos 10 minuta. Kelj se nece raskuhati ali mi tako volimo, ostane vise okusa u povrcu.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 07 stu 2013, 23:54

prijava br. 10
sandra


PILEĆA RAGU JUHA

slika


Pileca prsa i korjenasto povrce (mrkva, persin, celer, korabica) izrezati na kockice.
Na malo maslinovog ulja prziti kockice piletine dok ne pobijeli. Dodati korjenasto povrce i nastaviti prziti jos par minuta. Dodati grasak. Posoliti i popapriti. Dodati vodu.
Kada su piletina i povrce na pola skuhani, dodati cvjetice karfiola. Kuhati na laganoj vatri.
Na kraju u juhu dodati razmuceni zumanjak sa kiselim vrhnjem.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 09 stu 2013, 23:33

prijava br. 11
jzksv

Juha od piletine i povrca s maslacem od kikirikija

Zbog jednostavnosti, za mjeru koristimo salice za caj. Za veliku serpu juhe, potrebno je:

-2-3 zlice kokosovog ulja
-jedna mala glavica crvenog luka (ili pola velike), isjeckanog
-5-6 cesnjeva cesnjaka, sitno sjeckanog ili zdrobljenog
-otprilike 2 salice kuhanog ili pecenog pileceg mesa, isjeckanog na komadice
-2-3 salice mijesanog povrca po izboru, moze biti smrznuto ili svjeze, isjeckano. Ja sam koristila smrznutu mjesavinu, mrkva, grasak, mahune, kukuruz, edamam
-pola salice crnog graha iz konzerve, skuhanog (moze i neki drugi po ukusu)
-2 salice svjeze ili smrznute brokule, razdvojene na cvjetice
-2 salice tikvica isjeckanih na kockice ili kuhane/pecene bundeve (buce, tikve, bilo koja sorta) izrezane na kockice ili razdvojene na vlakna (ako koristite spagetastu tikvu). Ja sam koristila ovo zadnje
-2 salice paradajz sosa
-8 salica vode ili pileceg temeljca
-1 salica maslaca od kikirikija
-zacini: sol, papar, oregano, djumbir, timijan, ruzmarin, ako volite ljuto mozete dodati jalapeno papricice ili cili.

Postupak:
U veliku serpu stavimo kokosovo ulje, luk, i piletinu. Dinstamo na visokoj temperaturi 2 minute, stalno mijesajuci da ne zagori.

slika

Smanjimo temperaturu na minimum, poklopimo, i ostavimo tako nekih 10-ak minuta, nakon cega dodamo cesnjak, te mijesano povrce i grah, opet pojacamo temperaturu, te mijesamo drvenom kuhacom dok povrce ne pocne omeksavati, opet poklopimo, smanjimo i ostavimo da se dinsta 5 minuta. Tada opet pojacamo temperaturu, dodamo brokulu, prodinstamo na jakoj temperaturi 2-3 minute, mijesajuci, dodamo tikvice ili bundevu, promijesamo, prelijemo paradajz sosom i sve jos jednom dobro izmijesamo, nakon cega dodamo vodu (ili temeljac). Pustimo da provrije, smanjimo temperaturu, te dodamo maslac od kikirikija i zacine, sve dobro izmijesamo i pustimo da jos jednom provrije. Smanjimo temperaturu, poklopimo i pustimo da se kuha jos nekih 10-15 minuta. Sluzimo vruce, uz rizu, ili komad domaceg kruha :)

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 09 stu 2013, 23:52

prijava br. 12
solea

Pileća juha s griz knedlama

Potrebno:
1 veliko domaće pile (sve osim prsa)
1 gl. luka
4 velike mrkve
2 peršina
½ celera
1 manji ili ½ većeg pastrnjaka (paškanat)
¼ gl. kupusa
sol
papar u zrnu
peršinov list
lovorov list, po želji

Priprema:
Pile izrezati na manje komade, meso oprati, staviti u veći lonac i preliti hladnom vodom.
Staviti na jaču vatru i pustiti da provrije a onda smanjiti vatru, skinuti „pjenu“ s vrha, dodati očišćeno i oprano povrće, sve ostaviti krupno - mrkve cijele, peršin i pastrnjak prerezati po duljini. Luk s lupinom oprati, posušiti, prerezati na pola i prepeći pa dodati u juhu i dalje kuhati na jako laganoj vatri ( ja kuham na najmanjem ringu i na najmanjoj vatri). Posoliti, dodati papar u zrnu i kuhati sat i pol, dva.
Da bi juha ostala bistra treba tijekom kuhanja s površine skidati pjenu. gotovu juhu treba procijediti.
U dio procijeđene juhu zakuhati griz knedle.

Griz knedle:
½ žličice masti
1 jaje
6-8 žličica griza
Mast dobro izmiješati, kada postane kremasta dodati jaje, promiješati pa umiješati i griz. Ostaviti 15ak minuta pa dodati u juhu koja lagano kuha. Najjednostavnije je žličicu umočiti u vruću juhu pa onda vaditi male žličnjake koji će tako lakše skliznuti u juhu ;) Knedle kuhati 15ak minuta, maknuti s vatre, poklopiti lonac i ostaviti tako još 10-15 min.
Umjesto masti možete koristiti maslac.

slika[/quote]
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 10 stu 2013, 11:15

prijava br. 13
neve


Juha od pečenih krumpira

Sastojci:
2 velika krumpira
500 ml povrtnog temeljca
250 ml mlijeka (više - manje)
pola manje cvjetače
1 manji luk
začini (ja koristim samo sol i papar)
malo pancete
naribani sir (ovaj put sam uzela neki slani od Paške sirane)
kiselo vrhnje

Priprema:
Krumpir se oguli, nasjecka i peče na 200 stupnjeva (prethodno zagirjana pećnica) 30-40 minuta.
Panceta se nareže na kockice i prodinsta da postane hrskava. Izvaditi je na kuhinjski papir.
Na masnoći od pancete se zažuti nasjeckani luk.
Dodati pečeni krumpir i cvjetaču iscjeckanu na cvjetiće.
Zalije se temeljcem, posoli (vrlo malo, a može i bez soli), popapri te kuhati dok cvjetača ne omekša. Od začina koristim samo sol i papar je panceta i sir, te temeljac, imaju dovoljno arome.
Kad je omekšala dolije se mlijeko i još malo kuha.
Juha se izmiksa.
U tanjur, zdjelicu se stavi po žlicu kiselog vrhnja te po vrhu posipe pancetom i ribanim sirom.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 10 stu 2013, 11:17

prijava br. 14
kaya


борщ

Sastojci

- 1/2 kg junetine
- 3 cvekle srednje velicine (ja stavim manje, jer u protivnom ukucani nece da jedu)
- 1/4 glavice kupusa
- 4 - 5 mrkvi
- 1 veliki krompir
- veca glavica luka
- dva lista lovora
- 6 stabljika celera
ulje, so, biber

Priprema

Isjeckati luk. Isjeckati meso na male komade, cveklu, mrkvu i kupus izribati. Krompir isjeckati na kockice.
Izdinstati luk, dodati meso i dinstati dok meso ne promijeni boju. Dodati kupus i dinstati pet minuta. Zatim dodati ostalo povrce, promijesati, pa dodati celer i lovor.
Dodati 3 litre vode, so i biber po ukusu i kuhati sat i po do dva.
Servirati sa kasikom milerama i prepecencem.

Nama je ovo kompletan obrok.

Prijatno!

slika[/quote]
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 10 stu 2013, 17:17

prijava br. 15
sandram


KISELA JUHA

Mjere (odokativne) za nesto veci lonac, otprilike za 8 ljudi:

4 mrkve
2 persina
manja korabica
celer
400 g junetine
0,5 l pasirane rajcice
oko 2 salice rize - ovo je zaista odokativno, juha ne smije biti gusta, riza u ovoj juhi zamjenjuje rezance.

Na malo ulja kratko prodinstati na kolutice narezanu mrkvu, persin, korabicu i celer. Dodati junetinu nasjeckanu na sitnije kockice. Propirjati kratko zajedno, dodati zacine (sol, papar, malo crvene slatke i ljute paprike), uliti vodu (na ovu kolicinu otprilike 3-3,5l) i kuhati dok junetina ne omeksa. Dodati rajcicu i nastaviti jos malo kuhati. Posebno skuhati rizu i na kraju je dodati u juhu.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 10 stu 2013, 17:26

prijava br. 16
sole


Goveđa (juneća) bistra juha

Govedinu je teško naći u mesnicama pa se goveđa juha uglavnom pravi s junetinom :lol a valjda iz navike i dalje često naziva goveđom :lol
Ovu juhu najčešće kuham u ekspres loncu ali ponekad i ovako - sporo, dugo i lagano...
Za ovu juhicu trebamo meso za juhu (ramstek, prsa, rebra, flam ili neki drugi komad za juhu) a posebno je dobra ako ubacimo kost koljenice (s moždinom), korjenasto povrće (mrkvu, peršin, celer, pastrnjak), luk (u ljusci, prepolovljen i popržen), sol, papar u zrnu, korabicu, celerov list, peršinov list i domaće rezance.
Meso staviti u lonac s hladnom vodom i na jaču vatru. Skidati pjenu. Kad provrije smanjiti vatru, dodati povrće (osim korabice, nju tek pol sata prije kraja kuhanja kad i grančice/list peršina i celera), sol, papar i kuhati na laaaganoj vatri oko 3 sata. Procijediti, ukuhati rezance i dodati nasjeckani list peršina.

Kad je pravim u ekspres-loncu, sve skupa stavim u vodu, zatvorim i na vatru. Ne skidam pjenu ali ostavim nakon kuhanja da malo odstoji, ne miješam, samo procijedim i na kraju opet bude bistra, ostane talog na dnu lonca.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 10 stu 2013, 17:29

prijava br. 17
kaya

Chupe de Camarones :1

Tvrdoglavi stanovnici Arequipe, gradica u podnozju vulkana Misti, smatraju svoju kuhinju najboljom u Peruu. Da li je njihova kuhinja najbolja, ne znam, ali jedno je sigurno, najbolja peruanska corba potice iz ovog gradica.

Sastojci

- 2 kasike ulja
- 1 zdrobljeno ceno bijelog luka
- 1 glavica fino isjeckanog crvenog luka
- 1 veliki paradajz isjecen na male komadice
- 4 solje vode
- 1/4 solje graska
- 2 sake kukuruza (moze zaledjeni, a moze i iz konzerve), u sezoni kukuruza je najbolje staviti jedan klip isjecen na 6 dijelova
- 1/2 kozica (zaledjene ili svjeze, za zaljubljenike u morske plodove, koji koristenje smrznutih smatraju skrnavljenjem)
- 1/2 kg krompira grubo isjecenog
- 2 kasike rize
- prstohvat origana
- so i biber po ukusu
- 6 jaja
- 1 solja mlijeka za kafu ili vrhnja za kuhanje
- grubo isjecen persun (za serviranje)

Priprema

Na ulju izdinstati bijeli, crveni luk i paradajz, sve skupa. Dodati vodu, grasak, kukuruz, krompir i rizu. Kuhati sve dok krompir ne omeksa, a zatim ga izvaditi. Dodati kozice, origano, so i biber. Kuhati na tihoj vatri, sve dok kozice nisu kuhane. Razbiti jaja u supu i promijesati. Pred serviranje dodati mlijeko/vrhnje, malo podgrijati, ali ne dozvoliti da prokljuca.

Prijatno!


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 10 stu 2013, 23:23

prijava br. 18
tanjamt


Dvobojna krem juha od paprike

Moj sin je zove Jamajka :) .

Potrebno je:
2 mesnate zelene paprike
2 jednako tako mesnate zute paprike
1 veca glavica luka
1l povrtnog temeljca
malo bijelog vina
vrhnje za kuhanje
sol, papar
1 zlicica kurkume (za intenzivniju zutu boju)
malo sjeckanog persina (za zeleni dio)

U dvije posude dinstati po pola glavice luka, kad lagano zazuti dodati u jedan zutu, u drugi zelenu papriku izrezanu na kockice. Pustiti da paprika malo omeksa, pa podliti sa malo vina. Kad je vino isparilo, doliti po 1/2l temeljca i kurkumu (u zuti lonac). Pustiti da lagano kuha ca. 15min, dodati vrhnje za kuhanje (opet naravno po pola), persun u zeleni dio i izmiksati stapnim mikserom.
U tanjur sipati istovremeno.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 11 stu 2013, 21:03

prijava br. 19
mmaja


Štruklova juha

tijesto:
250 dkg brašna
0,5 dcl ulja
malo soli
mlake vode

Zamjesti glatko tijesto i ostaviti ga da odstoji pola sata.

Nadjev:
250 dkg svježeg kravljeg sira
2 jaja
1-2 žlice kiselog vrhnja
žlica pšeničnog griza

Tanko razvljati tijesto i na njega staviti nadjev. Zarolati usku štrucu i izrezai ju tanjurićem.
U vodu koja ključa, uz dodatak malo soli staviti kuhati štrukle. Kada isplivaju na površinu kuhati ih još par minuta. Izvaditi štrukle. Vodu u kojoj su se kuhali štrukli ostaviti za juhu.

Juha:
1 mala glavica luka
žlica masti
sol
žličica crvene slatke paprike
žlica oštrog brašna
1 dcl kiselog vrhnja

Sitno nasjeckani luk, prepržiti ga na masti, dodati crvenu papriku, žlicu brašna i podlijati vodom u kojoj su se kuhali štrukli. Kuhati dok ne postane gusto. Dodati kiselo vrhnje i još kratko prokuhati. U tu tekućinu dodati štrukle i kuhati još par minuta. Posuti sitno sjeckanim peršinom.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 11 stu 2013, 21:04

prijava br. 20
snowwhite


Lagana juha

1 brokula
1 cvjetača
sol, papar
kockice kruha
kiselo vrhnje

Oprati cvjetaču i brokulu i iskidati na cvjetove. Ja skroz odrežem stapke na cvjetači, a na brokuli ostavim.
Zakipiti lonac slane vode. U kipuću vodu ubaciti cvjetaču. Nakon cca 5 do max 10 minuta dodati brokulu.
Kuhati dok povrće ne omekša. (Još nekih 10-tak minuta).
Izvaditi kuhano povrće, a vodu u kojoj se kuhalo sačuvati.
Povrće miksati štapnim mikserom i dodavati vodu u kojoj se kuhalo povrće malo po malo. Dodavati vode koliko želite ovisno koliko gustu juhu želite. Po potrebi još posloite i popaprite.

Kruh narezati na kockice, a ako želite možete i popržiti kratko na tavi.
Uz svaki tanjur juhe poslužiti prepržene kockice kruha i vrhnje koje si stavljate po želji.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 11 stu 2013, 21:05

prijava br 21
msirena


Kukuruzna prežgana juha

slika

svinjska mast (cca 1 jušna žlica)
kukuruzno brašno (cca vrhom pune 2 jušne žlice)
pšenično brašno (cca jedna jušna žlica)
slatka crvena mljevena paprika
režanj češnjaka
rajčica
sol, papar, vegeta po želji

Na svinjskoj masti (može i ulje) kratko popržiti kukuruzno brašno, dodati pšenično brašno pa još malo popržiti.
Posipati crvenom paprikom i dodati češnjak te popržiti kratko da paprika pusti miris. Zaliti vodom (ili temeljcem), začiniti i kuhati dok se ne skuha (ja sam imala domaće grubo mljeveno kukuruzno brašno pa mi je trebalo cca 40tak minuta). Po potrebi dodati još vode ako je pregusto.
Pred kraj dodati rajčice po želji ili žlicu octa.
Posipati peršinom i poslužiti uz kockice preprženog kruha.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 11 stu 2013, 21:14

prijava br. 22
mrava


Zlatna bakina juha

meso mlade kokoši ili pileta
3-4 mrkve
2-3 korijena peršina
1/2 korijena celera
1 paprika
1 crveni luk
vezicu peršinova i celerova lišća
sol

Mladu kokoš ili pile razrezati, staviti u lonac, podliti vodom. Dodati očišćene mrkve, korijene peršina, celer, luk, papriku i lišće peršina i celera. Posoliti. Kuhati 2-2,5 h na laganoj vatri.
Ocijedite juhu od mesa i povrća. Juhu stavite da zakuha sa začinima po želji ako je potrebno. Kad zakuha, dodajte domaće rezance, kuhajte dok ne omekšaju. Poslužite uz juhu, sa strane povrće i meso.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 11 stu 2013, 21:16

prijava br. 23
mrava


Jesenska krem juha

1 cvjetača
1 brokula
2 mrkve
2 krumpira
20 dag špinata
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 povrtna kocka

Cvjetaču nakidati na manje cvjetiće, brokulu isto. Krumpir oguliti i narezati na ploške. Mrkvu oguliti i narezati na kolutiće. Povrće staviti kuhati u vodi, dodati povrtnu kocku. Pred kraj dodati špinat. Dodati kiselo vrhnje. Sve ispasirati štapnim mikserom. Poslužiti uz malo kiselog vrhnja na sredini.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 14 stu 2013, 20:02

prijava br. 24
teutonija


Fina povrtna juhica

Sastojci:
4-5 mrkvica
2 korjena peršina
list peršina
korabica
komad celera-korijen
manji poriluk
manji luk
2-3 lista kelja
Nisam ovaj puta stavila, ali može se dodati i ostalog povrća po želji.

Za ovu našu juhu je bitno da se svo povrće nasjecka sitno na iste komade, ja koristim multipraktik. Na malo maslinovog ulja se sve skupa dinsta dok povrće ne bude mekano, posoli, zalije vrućom vodom, ne previše, juha mora biti gusta i zakipi.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 18 stu 2013, 10:15

prijava br. 25
kaya

Begova corba

Sastojci

- 1 pile
- 4-5 mrkvi
- 3 korijena persuna
- 2-3 grancice persuna
- pola korijena celera
- 1 stabljika celera
- 1 1/2 vijenac bamije (moze i jedno pakovanje smrznute)
- saka rize
- 2 zumanceta
- 250 ml vrhnja za kuhanje (po starinjskom receptu se koristi pavlaka, ali sa vrhnjem za kuhanje ispadne ljepse)
- biber u zrnu
- so
- limun ili sirce za serviranje

Priprema

Potopiti bamiju (u slucaju da koristite suhu) i ostaviti da stoji dva sata. Procijediti i tu vodu baciti. Zatim je staviti da se kuha. U vodu dodati nekoliko kasika sirceta. To ce otkloniti slinavost bamije. Pustiti da kljuca 4-5 minuta, zatim procijediti, oprati pod mlazom vode i ostaviti na stranu.
Ukoliko koristite smrznutu bamiju, stavite je u vodu sa sircetom i pustite da malo kljuca, opet da bi se otklonila slinavost.
U ekspres loncu skuhati cijelo pile, cijelu mrkvu, persun i celer (i korijenje i stabljike) i 4-5 zrna bibera (staviti vode toliko da pokrije pile i povrće). Posolite po ukusu.
Kad je pile skuhano, dobro ga ocistite od kostiju i kozice, pa rukama isitnite na komadice. Mrkvu isjecite na sitne komade. Persun i celer bacite.
Vratite piletinu i mrkvu u vodu u kojoj se kuhalo pile i povrce. Dodajte bamiju i saku rize i pustite da kuha 10 minuta, cisto da bi se riza skuhala i corba povukla i ukus bamije.
Zumanca dobro izjednacite sa vrhnjem za kuhanje pa u tu smjesu dodajte 3 kasike hladne vode i jednu kasiku supe. Sve dobro promijesajte i odmah, uz mijesanje, dodajte u corbu.
Pustite da kuha jos 5 minuta.
Begova corba je sada spremna za serviranje.
Servirajte s limunom ili sircetom. To svako sebi dodaje po ukusu.

Ukoliko zelite da corba dobije gustinu, mozete dodati zaprsku, ali se to po starinjskom receptu ne radi.

Prijatno!

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 18 stu 2013, 10:16

prijava br. 26
mrava

Pileća juha s jetrenim noklicama

slika

pileće meso s kostima
2-3 mrkve
1/2 celera
1-2 peršinova korijena
vezica peršinova lista
1 crveni luk
začini po želji

Meso narezati na komade, staviti zajedno s povrćem kuhati na laganoj vatri. Napraviti jetrene noklice: 3 komada pileće jetrice nastrugati nožem ili žlicom po dasci (tako moja baka radi) ili nasjeckati na sitno. Dodati 1 jaje, prstohvat soli, malo papra i 4 žlice griza. Sve dobro izmiješati i ostaviti da odstoji, ne miješati više.
Kad se juha skuhala, procijediti je, začiniti po želji, staviti da zakuha, pa žličicom oblikovati noklice i spuštati u juhu. Kuhati na laganoj vatri dok noklice ne omekšaju. Dobar tek!
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 18 stu 2013, 10:19

prijava br. 27
olja


Nefotogenična povrtno-mesna juha

...za one koje ne vole povrće u komadu i za one koje ne vole meso iz juhe

slika

Na malo ulja kratko propirjati korjenasto povrće naribano na krupni ribež: mrkvu, malo pastrnaka, celera i korabicu (posebno je zgodno naribati ga na sitni ribež ako ukućani ne vole neko od navedenog povrća :) ). Dodati piletinu narezanu na sitne kockice (ili ne suviše sitne kako bi ih oni koji ne vole meso mogli bez po muke izvaditi iz svog tanjura :ajme ). Kratko pirjati sve skupa, dodati začine po želji (sol, papar, malo češnjaka u prahu), doliti vode i kuhati dok meso ne smekša. Dodati naribani krumpir ili malo riže i nastaviti s kuhanjem dok i to ne smekša. Na samom kraju posuti sitno sjeckanim peršinovim listom.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Lena » 18 stu 2013, 11:21

prijava br. 28
lena

Krem juha od tikvica

2 tikvice narezati na kockice
2 rajčice oguliti i narezati na četvrtine
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica bosiljka
sol
papar
povrtna kocka (po želji)
vode da prekrije povrće i po potrebi do željene gustoće juhe
1 žlica gustina razmućena u 1 dl hladne vode
1 dcl vrhnja za kuhanje

Na zagrijanom maslinovom ulju propirjati tikvice i rajčicu, svega par minuta. Zaliti vodom, dodati po želji povrtnu kocku, posoliti, dodati bosiljak i kuhati 20min do pola sata. Izvaditi jedan dio povrća van i štapnim mikserom usitniti povrće koje je ostalo u loncu. Dodati evenutalno još vode i vratiti komadiće povrća u juhu. Umutiti gustin u juhu (ili neki drugi zgušnjivač kao: kuzu, tapiocu, što god da koristite u te svrhe) i prokuhati dok ne zgusne. Dodati vrhnje i na laganoj vatri ostaviti još minutu, dvije.
Po želji kod serviranja posipati s bučinim sjemenkama.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Juhe (11./2013.)

PostPostao/la Solea » 19 stu 2013, 16:41

prijava br. 29
malamaja

Maneštra ili gusta juha od mahunarki i žitarica

Mješavina mahunarki i žitarica (grah, crvena leća, zelena leća, ječam, grašak, pšenica)
žuta i narančasta mrkva
komad korjena celera
korjen peršina
pastrnjak
crveni luk
dva češnja bijelog luka
papar, sol
šalica tjestenine (fuži ili neka slična tjestenina)
žlica koncentrata rajčice
maslinovo ulje

Mješavinu prethodno namočiti nekoliko sati. Staviti ju u hladnu vodu i prokuhati do vrenja.
Ocijediti.
Na maslinovom ulju zažutiti sitno sjeckani crveni luk, dodati češnjak, na kolutiće narezanu mrkvu, celer, peršin, pastrnjak. Posoliti i kratko propirjati.
Dodati mahunarke i žitarice, sve zaliti vodom i dodati žlicu koncentrata od rajčice.
Ostaviti da se kuha 45-60 minuta.
Pred kraj dodati šalicu tjestenine i pustiti par minuta da se ukuha sa ostatkom juhe. Popariti i dodati maslinovog ulja prema želji.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Sljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

cron