prijava br. 7
latica
Sasvim obična tortaRecept je s coolinarike, jedan od mojih najdražih! Odlična sočna torta, jednostavna, a prefina! Recept kopiram u originalu:
Sastojci
Za kore:
3 jaja
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica ulja
1 šalica brašna
1 prašak za pecivo (20 grama)
pola šalice mlijeka
100 gr rogača
3 manje kisele jabuke
Za fil:
900 gr svježih jegoda
2 vrećice pudinga od vanilije
200 gr smeđeg šećera
Priprema:
1. Jaja i šećer dobro umutiti mikserom. Dodati brašno, ulje i mlijeko i opet sve fino izmiksati. Kada je masa dovoljno izmiksana dodajte rogač, prašak za pecivo i narendane jabuke i umješajte ih u dobijenu masu.
2. Masu izliti u kalup za tortu br 22 i peći na srednjoj temperaturi dok se biskvit fino ispeče.
3. Kada je biskvit pečen presjecite ga po duzini, (ja to obično radim koncem) tako da dobijete dvije kore. Kore stavite na nauljenu foliju da vam se ne bi zalijepile za podlogu i ostavite da se prohlade dok vi spremate fil.
Fil:
4. Jagode očistite, operite a zatim izmiksajte u blenderu. Izmiksane jagode stavite u lonac, dodajte šećer i stavite na vatru da proključaju. Za to vrijeme razmutite pudinge sa malo vode.
Kada su jagode proključale, sklonite sa vatre i dodajte razmućeni puding, miješajte da se puding sjedini sa jagodama pa opet vratite na vatru i konstantno miješajte dok se masa ne zgusne dovoljno.
Kada je masa dobila željenu gustoću ostaviti da se malo prohladi.
5. Kada su se i kore i fil prohladili možete početi sa slaganjem torte. Dakle, u kalup za tortu br 22 staviti jednu koru, zatim dvije trećine fila, pa opet kora, pa ostatak fila. Ostaviti da se ohladi u frižideru i kada se puding dovoljno "stisne" možete skinuti stranicu kalupa, rezati tortu i poslužiti.