prijava br. 14
solea
Dobra stara štrudla od jabukaTijesto:
500 g glatkog brašna
250 ml mlake vode
1 žlica octa
3 žlice ulja
malo soli
Nadjev:
oko 1 kg kiselih jabuka
4 žlice šećera
2 vanilin šećera ili burbon vanilija šećera
cimet
po želji šaka grožđica namočenih u rum (ja ih nisam stavila)
po želji i malo limunove korice
(po potrebi i malo krušnih mrvica, ako jabuke puste puno soka)
maslac
Umijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu, malo pobrašnite podlogu i ostavite tijesto poklopljeno posudom u kojoj ste ga mijesili. Neka miruje oko sat-dva.
Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem i namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta.
Jabuke operite, ogulite i naribajte pa dodajte jabukama i ostale sastojke za nadjev. Ako koristite slatke jabuke, smanjite šećer a dodajte malo limunovog soka.
Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi (i tako šetajte malo oko stola
), kad ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite.
Tijesto pokapajte rastopljenim maslacem i pustite da odstoji par minuta a zatim po tijestu rasporedite nadjev (na oko 2/3 na dvije suprotne strane stola). Uz pomoć stolnjaka zamotajte dvije štrudle, jednu prema drugoj, prerežite tijesto po sredini i stavite štrudle u tepsiju obloženu papirom za pečenje (i njega malo namažite maslacem), premažite štrudle s malo maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu, pecite na 180-200 oko 30 minuta.
Pred kraj pečenja izvadim štrudle, opet ih malo namažem i vratim u pećnicu dok ne dobiju finu boju.
Kad se malo ohlade, štrudle posuti šećerom u prahu.