Sada je: 28 ožu 2024, 10:47.

K. ISTRAŽIVAČI - ROLADE slatke i slane (prosinac)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - ROLADE slatke i slane (prosinac)

PostPostao/la Solea » 03 pro 2014, 15:26

Bome je Potica dobro gađala i namučila nas primamljivim prijedlozima :lol
Ipak, imamo novu temu - ROLADE! :)

U igri su i slane i slatke varijante :liza

Prijave primamo do 31. 12.
Recepte i fotke (maksimalno 2, vlastite, autorske (koje nisu ranije objavljivane ;)) šaljite objema moderatoricana (Leni i Solei).
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - ROLADE slatke i slane (prosinac)

PostPostao/la Solea » 16 pro 2014, 10:20

Prijava br. 1
latica

Würzige Wirsingröllchen (rolice od kelja i piletine)

(recept preuzet s coolinarike - prenosim u cijelosti i stavljam link http://www.coolinarika.com/recept/994143/)

Sastojci za 4 osobe:
8 listova kelja (ili dva lista po komadu mesa)

Premaz:
8 žlica crnog vina
1 žlicica šećera
3 zrna bijelog papra
3 zrna borovice
1 list lovora
2 žlice vrhnja za kuhanje
40g mljevenih oraha
1 žličica senfa

Ostalo:
4 pileća fileta
30g maslaca + 1žlica ulja

Umak:
300ml pilećeg temeljca
100ml vrhnja za kuhanje
sol, bijeli papar
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenih klinčića
1/2 žličice nasjeckanih listica ružmarina
1/2 žličica majčine dušice

Priprema:
1. Kelj ocistite i operite. Uzmite vece listove. Blansirajte listove kelja (prokuhajte 1min.) izvadite ih i stavite u hladnu vodu.
2. Kelj pripremite tako da iz sredine izvadite debeli dio lista. Pustite da se listovi dobro ocijede na kuhinjskom papiru.
3. Napravite premaz: U vino stavite secer, zrna papra, piment i list lovora. Pustite da sve kuha dok se ne reducira na dvije žlice.
4. Prepecite narezani špek na suhoj tavi, ocijedite na papiru. Dovršite premaz: Iz reduciranog vina izvadite zacine (procijedite ga) pa dodajte vrhnje za kuhanje, mljevene orahe i senf, sve dobro zamiješajte.
5. Potucite lagano pilece šnicle, posolite ih i poparite. List kelja premazite premazom, na njega stavite par komadica prepecene pancete.Stavite pileci filet. Na filet stavite jos jedan list kelja.
6. Zarolajte rolice pa ih zavežite čvsto koncem ili pričvrstite čačkalicom, ne zaboravite prije serviranja izvaditi čačakalice ili maknuti konac.
7. Maslac s ulje otopite u loncu pa na njemu sa svih strana popecite paketiće kelja. Prelijte s 100ml vode i temeljcem pa pustite da sve kuha 15 min.
8. Nakon 15 min dodajte vrhnje za kuhanje posolite i popaprite, dodajte začinsko bilje. Na laganoj vatri nastavite kuhati jos 5 min da se sve spoji.


slika

Ja sam umjesto oraha stavila bademe jer sam njih imala, a špek sam stavila u sredinu, a ne uz vanjski list kelja da mi ne bi probio listove kelja. I poslužila sam uz kelj na lešo s krumpirom, posuto crnim sezamom. Jako je fino! Posebno je fin umak koji nastane, tako da bi bolje bilo poslužit uz nešto zahvalnije za umak, tipa rižu, ali nama je i ovako bilo fino, a i potrošili smo onda cijeli kelj ;)
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - ROLADE slatke i slane (prosinac)

PostPostao/la Solea » 23 pro 2014, 00:51

prijava br. 2
potica

Željeznički kolač

Biskvit:
12 dag šećera
6 jaja
12 dag brašna
Korica limuna
2 dag kaka

Krema:
20 dag maslaca
20 dag šećera u prahu
2 žutanjka kuhana
2 žlice ruma
6 dag čokolade

Bijela glazura:
1 bjelanjak
20 dag šećera u prahu
1 žlica limunova soka
U prosijani šećer dodajte bjelanjak i mijšajte dok ne dobijete gustu tekuću smjesu. Miješajte tako dugo dok glazura postane potpuno glatka i dodajte joj malo limunova soka.


Smjesu šećera i žutanjaka, kojoj ste dodali naribanu koricu limuna, dobro pjenasto izmiješajte, te naizmjence dodajte brašni i čvrsto tučeni snjijeg do bjelanjaka. Polovici tijesta dodajte kakao, a druga polovica ostaje žuta. Svaki dio ispecite posebno na namašćenom pek papiru. Pečene listove tijesta istresite na navlaženu kuhinjsku krpu i svaki posebno savijete.
Krema: Pjenasto umiješajete maslac i šećer, u polovicu dodajte žutanjke razmučene u rumu a u drugu polovicu čokoladu.

Ohlađene biskvite listova premažite kremom, i to svijetli sa čokoladnom kremom, a tamni sa bijelom kremom. Zatim složite jedan na drugi, savijte roladu i prelijete bijelom glazurom.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - ROLADE slatke i slane (prosinac)

PostPostao/la Lena » 25 pro 2014, 12:46

prijava br. 3
mala sirena

Rolada s bananama i čokoladom

slika

Biskvit:
5jaja
80 g šećera
70 g oštrog brašna
17 g prosijanog kakaa
malo praška za pecivo

Krema:
5 jaja
100 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
štapić vanilije ili vanilin šećer
200 g maslaca

4 veće banane (ja sam imala samo tri pa zato to ne izgleda baš onako lijepo kako bi trebalo)
limunov sok

Žutanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom, dodajte snijeg od bjelanjaka i brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom te lagano promiješajte.

Pripremljenu smjesu izlijte u lim obložen pek papirom (dobro je malo zagladiti nožem ili lopaticom da se ravnomjerno rasporedi po limu) i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C 18 minuta.

Pečeni biskvit s pek papirom zarolajte i ostavite neka se ohladi.

Za kremu, jaja, šećer i vaniliju pjenasto izmiješajte i kuhajte na pari uz stalno miješanje, na kraju dodajte natrganu čokoladu i miješajte toliko dugo dok se sva čokolada ne otopi i krema malo zgusne.

U skoro ohlađenu kremu dodajte izrađeni maslac, dobro promiješajte (po želji se može dodati i malo ruma). Ostaviti da se do kraja ohladi i zgusne jer će manje curiti sa strane :)

Oguljene banane poprskajte limunovim sokom, biskvit odmotajte, skinite pek papir, premažite ga većim dijelom kreme i uz jedan rub poslažite dva reda banana. Biskvit zarolajte u roladu i izvana premažite preostalom kremom.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - ROLADE slatke i slane (prosinac)

PostPostao/la Solea » 28 pro 2014, 18:09

prijava br. 4
solea

Ovo je stari recept za roladu s bananama i žele bombonima, uvijek mi dobro dođe kada trebam nešto jednostavno i kremasto :)

slika

Ambasador rolada

Sastojci:

za tijesto/biskvit
7 jaja
7 žlica šećera
2 žlice ulja
2 žlice oštrog brašna
150 g oraha (tostiranih, mljevenih)

za kremu
650 ml mlijeka
200 g šećera
5 žlica oštrog brašna
2 žličice ekstrakta vanilije (ili srž 1 mahune ili burbon vanilija)
250 g maslaca

2 banane
sok 1 limuna
150-200 g žele bombona

100 g tamne čokolade
malo ulja

Priprema:
Orahe tostirati na tavi ili u pećnici. Ohladiti i samljeti.
Bjelanjke mrvicu posoliti, istući u čvrst snijeg i postupno dodavati šećer. Uz stalno miksanje dodati jedan po jedan žumanjakviv2 žlice ulja.
Pomiješati brašno i mljevene orahe pa dodati lagano u gornju smjesu (nježno umiješati lopaticom).
Izliti u lim obložen papirom za pečenje i staviti u zagrijanu pećnicu.
Peći 20 minuta na 180°C.
Pečeni biskvit staviti na vlažnu kuhinjsku krpu i zamotati u roladu.

Zagrijati mlijeko, šećer i vaniliju, kada prokuha maknuti s vatre pa dodati brašno i brzo miješati pjenjačom. Vratiti na laganu vatru i uz stalno miješanje kuhati još par minuta, dok se krema ne zgusne. Ohladiti i u hladno umiješati izrađeni maslac.

Banane oguliti i preliti sa svih strana limunovim sokom (da ne potamne). Ostatak soka možete dodati u kremu.
Žele bombone nasjeckati na male komadiće.

Biskvit izvaditi iz krpe, premazati ga kremom (ostaviti malo kreme za premazivanje rolade izvana), na jedan kraj staviti banane, posuti narezanim žele bombonima i pažljivo zarolati. Premazati roladu izvana s preostalom kremom i ukrasiti čokoladom (ranije otopljenom i pomiješanom s malo ulja).

Prije posluživanja dobro ohladiti.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - ROLADE slatke i slane (prosinac)

PostPostao/la Solea » 01 sij 2015, 15:15

prijava br. 5
AA

Coko rolat

Biskvit:
7 jaja
7 zlica secera
6 zlica brasna
2 zlice kakaa
1 zlicica ekstrakta vanile
prstohvat soli
Jaja dobro umutiti sa secerom, vanilom i solju, dodati prosijano brasno i kakao i pazljivo promijesati
Sipati u veliki pleh oblozen pek papirom i peci 15-ak minuta na 180˚C
Kad je peceno, jos vruce zamotati u rolat i sve uviti u vlaznu krpu. Ostaviti da se ohladi

Krema
150g maslaca
250g staub secera
150g cokolade
200g mascarpone sira

Maslac pjenasto umutiti sa staubom, dodati sir pa jos malo mutiti, dodati otopljenu cokoladu I sve dobro izmijesati.
Biskvit premazati kremom, zarolati i ukrasiti po zelji
Kreme ima dovoljno I za ukrasavanje, ali ja sam ovaj put radila ukraseni biskvit pa nisam kremom premazivala.

Za “ukraseni biskvit” treba vam jedno ulupano jaje, zlica secera i 2 zlice brasna, da se dobije prilicno gusto tijesto. Po zelji mozete ga obojiti prehrambenim bjama ili kakaom ili ostaviti u kontrastnoj boji od biskvita.
Tijesto se nanese na pek papir u zeljenom obliku i ostavi da se zamrzne, preko toga se sipa biskvitno tijesto i pece.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.