Sada je: 29 ožu 2024, 06:41.

K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 01 vel 2015, 00:52

U zadnjem krugu pobjedila je snowwhite i ponudila nam tri teme, a najviše naših glasova dobile su mahunarke :)

Prijave za igru (recept+maksimalno dvije autorske fotke (koje ranije nisu objavljivane na netu)) šaljite moderatoricama (Leni i meni) do 25. 2.

:zivili
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 01 vel 2015, 00:56

prijava br. 1
mrava

Mamine mahune

500 g očišćenih i narezanih mahuna
3-4 režnja bijelog luka
2 krumpira
1 veća mrkva
malo svježeg peršinovog lišća
20 dag svinjske lopatice
sol, papar, mljevena slatka paprika
po želji kocka za juhu
lovorov list

Priprema:
Bijeli luk nasjeckajte i popržite kratko na malo ulja. Dodajte žličicu slatke mljevene paprike i meso narezano na kockice. Popržite kratko i ubacite mahune i mrkvu na kolutiće. Prelijte vodom. Dodajte sol, papar, lovorov list i peršinov list, a po želji kocku za juhu. Kuhajte nekih 30 minuta pa dodajte krumpir narezan na kockice. Kuhajte dok povrće ne omekša.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 09 vel 2015, 12:19

prijava br 2
latica

Grahorice sa suhim mesom


Pakiranje miješanih grahorica (400g - tu bude suhi grašak, crbena i zelena leća, sitni grah i sl., ovisno o proizvođaču)
Crveni luk
Dva češnja češnjaka
Dvije mrkve
Jedan veći peršin korijen
Komad celera
Manja korabica
Pola šalice ječma
Sol, papar, crvena paprika
Par komada suhog mesa, npr. rebarca

Grahorice i ječam namočiti preko noći. Suho meso isto namočiti. Ovisno o tome koliko je suho i koliki je komad može se skuhati posebno ili zajedno s grahoricama.

U loncu popržiti sitno nasjeckani crveni luk na malo ulja (ukoliko nemate suhog mesa, u ovom koraku možete popržiti imalo slanine na kockice). Na luk dodati i češnjak, a zatim dodati na sitno nasjeckano korjenasto povrće, malo posoliti i pustiti da se kratko prodinsta. Zatim dodati grahorice, ječam i suho meso, zaliti vodom, poklopiti i kuhati dok ne omekša (cca sat vremena). Pred kraj začiniti po ukusu, dodati svakako crvene mljevene paprike i ako treba još malo vode.

Poslužiti uz kiselu salatu.
Dobar tek!

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 09 vel 2015, 12:21

prijava br. 3
east

Slanutak s pirom

slika

Tradicionalna talijanska kombinacija, ali možda ne tako poznata jesu pir i slanutak. Obično se jede na juhu, ali ako imate pri ruci dobre pancete, možete napraviti malo bogatiju verziju ovog klasika.
350 g slanutka
1 šaka pira
1 srednja mrkva
par žlica pasiranih rajčica
Ukoliko namačete slanutak – namočite ga preko noći, ukoliko kuhate u ekspres loncu možete i bez namakanja, a vrijeme kuhanja prilagodite loncu.
Na malo maslinovog ulja izdinstajte luk i pancetu i komadiće mrkve (veličine slanutka), nakon toga umiješajte par žlica pasiranih rajčica i dodajte slanutak i oprani pir. Kuhajte oko sat vremena dok slanutak ne bude skuhan.
Poslužite s nekim dobrim kruhom, na primjer soda-bread kojeg ste umutili dok se kuhao slanutak:
500 g brašna, 2 žličice sode, 1 žličica soli, 4 dl mlaćenice ili jogurta, ekstra mlijeka po potrebi. Umutiti brzinski i ubaciti u pećnicu na 200°C oko 45 minuta[/quote]
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 09 vel 2015, 12:24

prijava br. 4
jednomcupostatimama


Mamine mahune s govedinom

1.5 kg zelenih mahuna
50 dg govedine
25 dg mrkve
10 dg peršina
3 žličice pirea od rajčice
ulje
sol

Iako kao dijete nisam bila ljubitelj mahuna, sad ih skoro obožavam, pogotovo ove mamine:) I da, moraju biti zelene. Kako sam starija sve više razumijem bakinu "fobiju" od konaca u mahunama, koji mi kao mlađoj uopće nisu smetali.

Dakle, mamine mahune s govedinom se prave:

- izdinstati sitno narezanu mrkvu i peršin na ulju
- dodati na kockice narezanu govedinu i mješati da se meso ne zalijepi
- kad je meso promijenilo boju, dodati u to, svježe ili smrznute, mahune i na kratko dinastati
- doliti vodu, da svi sastojci budu porkiveni
- kuhati dok sve ne omeksa i ulje se ne digne na povrsinu
- na kraju razmutiti pire od rajčice u varivu i posoliti po ukusu.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 09 vel 2015, 12:27

prijava br. 5
neve

Brzinski slanutak s suhim mesom i kobasicama

sastojci za 4 osobe
2 šake slanutka
2 krumpira
4 kobasice
suho meso
začini
ulje

Postupak:
noć prije u hladnoj vodi staviti slanutak da omekša i nabubri.
suho meso i kobasice (izbušiti ih malo vilicom) kratko prokuhati te baciti tu vodu.
U ekspres lonac staviti izrezan luk na malo ulja, dodati slanutak i krumpir izrezan na kockice. kratko propržiti.
dodati suho meso i kobasice (u komadu) te začine (ja dodam samo jednu kocku za juhu).
preliti vodom taman da pokrije krumpir i slanutak.
kuhati 20 minuta nakon što se čep na ekspres loncu digne.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 09 vel 2015, 22:16

prijava br. 6
snow

Drugačija grah salata

slika


Skuhati jednu manju brokulu u slanoj vodi.
Narezati mini rajčice, papriku, luk 'ko voli.
Dodati pola limenke crvenog graha.
posoliti, popapriti, dodati mrvicu ulja i balsamica.
Ubaciti kuhane cvjetove brokule i lagano izmiješati.

ideju pokupila ovdje:
http://svartberg.org/mif/salate/
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 10 vel 2015, 14:16

prijava br. 7
snow

Grašak varivo

slika

1 luk
3 mrkve
2 krumpira
3 šalice smrznuog graška
sol, papar, peršin, pasirana rajčica
maslinovo ulje

Na maslinovom ulju izdinstati glavicu luka.
Dodati mrkvu narezanu na kockice ili kolutiće. Dinstati i cijelo vrijeme podlijevati vodom ili temeljcem. Nakon 10 minuta dodati krumpir narezan na kockice. Podliti vodom, 2 prsta iznad krumpira. Posoliti i popapriti i kuhati 10-15 minuta. Dodati smrznuti grašak te nakon što zakipi kuhati 10 minuta. Dodati peršin i začine po želji. Po želji umiješati žlicu do dvije pasirane rajčice. Ja ne stavljam brašno ali ko želi gušće može dodati žlicu brašna ili smiksati dio povrća.

Djeci još u ovo ukuham noklice. U samom finišu, kad ubacim grašak i voda zakipi ukuham noklice (jaje, sol, brašno, voda).
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 13 vel 2015, 09:34

prijava br. 8
latica

Zapečeni azuki grah

(recept preuzet sa stranice: https://www.biobio.hr/recepti/zapeceni-azuki-s-batatom-i-svjezim-tofuom-2362/ )

Sastojci:
azuki grah - oko 200 g
kombu alga
dva srednje velika batata
mala hokaido bundeva (ili bilo koja druga bundeva, tj. komad bundeve)
1 crvena paprika
1 zelena paprika
pola luka
tri češnja češnjaka
150 g svježeg tofua
pasata od rajčica (ili sjeckana rajčica u tetrapaku)
shoyu
prehrambeni kvasac
začin za juhe i umake
peršin
kumin
papar
mljevena crvena paprika

Postupak:
Namočite azuki grah preko noći. Skuhajte ga s kombu algom i ocijedite. U tavi nasjeckajte luk i popržite ga na ulju. Dodajte nasjeckane batate, bundevu, paprike i češnjak. Kada omekša, zalijte s pasatom. Sa strane dodajte začine, pripremite svježi tofu, marinirajte ga u shoyu umaku barem sat vremena.
U vatrostalnu posudu složite azuki grah s nasjeckanom kombu algom, dodajte povrće, a marinirani tofu usitnite prstima i pospite po povrću. Lagano izmiješajte. Na kraju, posipajte jelo prehrambenim kvascem i stavite peći u pećnicu 20 min na 200 stupnjeva.

Ovako izlgeda na tanjuru, posuto mažuranom:
slika

A ovako tek pečeno:
slika

P.S. Nikad nisam posula tim prehrambenim kvascem kod pečenja, tako da to nije isprika za ne probat!
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 13 vel 2015, 13:26

prijava br. 9
bubidea

Dinstani grašak s teletinom i povrćem

Sastojci:
400 g smrznutog graška
1/2 kg teletine
1 luk
1 persin
1-2 mrkve
komad celera
malo prokulica
paradajz umak-najbolje domaci
persin-sjeckani, za posipanje

Priprema:
Na luku prodinstati teletinu izrezanu na kockice, dodati naribani persin i celer te mrkvu narezanu na kolutice ili kockice-kako vam je oku ugodnije -dinstati, podlijevati vodom.
Nakon desetak minuta dodati prokulice-čitave ili prerezane po pola, ovisi o velicini i malo paradajz umaka.
Dinstati i podlijevati vodom jos desetak minuta.

Ovo se moze pripremiti bez brasna, pa ispadne vise leso ili malo ugustiti s brasnom.
Mogu se dodati i noklice, ali i bilo kakvo drugo povrce, koje vam je viska u frizideru. Sve prolazi.

Ja sam imala ovo, da sam imala tikvica, dodala bih i njih. Ili mozda i malo brokule. Sve ovisi o sadrzaju vaseg frizidera.

Kada je gotovo, obilato posipati persinom.
Mozete u tanjur dodati i zlicu vrhnja.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 13 vel 2015, 17:11

prijava br. 10
mirci

Abšmalcane mahune

slika


500g mahuna
1 žlica maslaca
3-4 žlice krušnih mrvica
sol, papar

Svježe mahune očistiti, prepoloviti i skuhati u kipućoj vodi dok ne omekšaju, a ako imate smrznute jednako ih tako skuhajte u kipućoj vodi dok ne omekšaju.
U plitak lonac sa debljim dom stavite žlicu maslaca i otopite na vatri, pa kad se otopi dodajte kružne mrvice i popržite ih onako kako volite. Neki više vole jače popržene, no meni su draže samo kratko pržene tako da ostanu svijetle.
Tada ima dodajte ocijeđene mahune i sve zajedno dobro promiješajte i još kratko ostavite na vatri.
Posolite i popaprite i poslužite toplo.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 16 vel 2015, 23:31

prijava br. 11
mrava

Zapečene mahune


400 g smrznutih žutih mahuna
4 češnja češnjaka
1 čaša kiselog vrhnja
sol, papar

1. Mahune kratko blanširajte u slanoj vodi.
2. Štapnim mikserom izmiješajte kiselo vrhnje, češnjak, sol i papar.
3. Mahune pretresite u nauljenu posudu za pečenje.
4. Prelijte pripremljenom smjesom od vrhnja.
5. Pecite 30 minuta na 220°C.
6. Poslužite uz pečene pljeskavice.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 18 vel 2015, 10:49

prijava br. 12
mirči

Pirjana zelena leća


slika


250g zelene leće
2 rajčice ili 3 žlice koncentrata rajčice
2 mala luka ljutike ili pola glavice luka
1 žlica maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
sol, papar, peršin

Leću staviti kuhati u hladnu vodu i kuhati dok ne omekša.
Dobro ju ocijediti.
Na maslinovom ulju kratko popržiti sitno nasjeckanu ljutiku ili luk pa joj dodati sitno nasjeckane rajčice. Pirjati stalno mješajući oko desetak minuta. Dodajte ocijeđenu leću i dobro promiješajte. Ako koristite koncentrat, stavite ga na luk i kratko promiješajte pa dodajte leću. Dodajte zgnječeni češnjak, posolite i popaprite i kratko propirajte. Pospite sitno nasjeckanim peršinom i poslužite kao prilog uz naravne odreske ili kotlete i kuhani krumpir.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 24 vel 2015, 10:20

prijava br. 13
potica

RIČET

100 g ječma
400 g graha
40 g masnoće
100 g suhog mesa
1 glavica crvenog luka (50 g)
100 g mrkve, malo peršinovog i celerovog korijena, može i onaj zeleni dio bez listova
lovorov list
1 češen češnjaka
1 žličica crvene paprike
sol i papar

Staviti kuhati grah, a posebno ječam, suho meso i pola mrkve narezane na kocikice.
Luk narezati na sitno, ostatak mrkve zajedno sa prešinom i celerom naribati. Na masnoći popržiti luk, naribanu mrkvu i peršin te sve popržite dok luk ne postane staklast, tada dodajte češnjak narezan na sitne kockice da samo zamirši, sve podlijte tekućinom u kojoj se kuhao grah. U kuhani ječam (ričet) dodati grah, dinstano povrće, paradajz, crvenu papriku, papar i po potrebi soli. Kuhati još pola sata dok se sve lijepo sjedni.

slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - MAHUNARKE (veljača 2015.)

PostPostao/la Solea » 24 vel 2015, 10:23

prijava br 14
potica

ZAPEČENI GRAH

Mi ovo jelo zovemo Gravče na tavče ali s obzirom da se dosta razlikuje od originala u naslov sam ipak stavila zapečeni grah. :)

Sastojci:
2 žlice masti
300 g crvenog luka (ili 3 veće glavice)
100 g mrkve
1 paprika roga crvena
1 paprika roga žuta
malo slanine (stavila sam oko 50 g)
3 češnja češnjaka
400 g pelata rajčice
1 sušena čili papričica (ili 1 žličica crvene paprika ljute)
1 žličica slatke mljevene paprike
500 g bijelog graha (tetovca)

Priprema:
Grah skuhate (može se koristiti i onaj iz konzerve). Luk narežite na kockice, mrkvu naribajte, paprike narežite na kockice (ne presitne npr. 1x1 cm ili tako da su samo malo manje od graha) te sve zajedno prepržite na masnoći dok luk ne postane zlatne boje.
Dodate slaninu narezanu na kockice i sitno narezani češnjak i kratko dinstajte, da češnjak samo zamiriši pa zalijte s malo vode i pusti da se kratko dinsta (dok voda ispari) tada dodate pelate rajčice narezane na kockice te slatku i ljutu papriku i još jednom kratko prodinstajte na laganoj vatri, lagano umiješate grah i maknite sa vatre.
Presipajte u posudu za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C ne pokriveno cca.45min, ili dok se ne stvori tanka korica na grahu.

slika

Za pečenje gravče na tavče u Makedoniji se koriste glinene posude, ali ako ih nema može se spremiti i u keramičkim ili vatrostalni posudama.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

cron