Sada je: 29 ožu 2024, 12:11.

K. ISTRAŽIVAČI - Meksička kuhinja

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - Meksička kuhinja

PostPostao/la Solea » 06 ožu 2015, 00:22

Potica nam je ponudila tri teme, najviše glasova je dobila meksička kuhinja.

Prijave, recepte s fotkama (max 2, autorske, koje ranije nisu objavljivane) šaljite Leni i meni do 25.3.

:zivili
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Meksička kuhinja

PostPostao/la Solea » 06 ožu 2015, 00:35

Prijava br. 1
mirci

Horchata

Meksičko osvježavajuće kremasto piće, odlično za neutraliziranje ljute hrane :)

slika

1 šalica riže
1 štapić cimeta
1 šalica mlijeka
4 žlice smeđeg šećera
Malo cimeta u prahu

U posudu sa poklopcem stavite rižu i prelijte ju sa 4 šalice vode. Dodajte štapić cimeta i poklopite posudu. Stavite ju u hladnjak na 8-10 sati.
Izvadite posudu, maknite štapić cimeta i sadržaj uspite u blender. Blendajte oko 2 minute tako da se riža dobro usitni. Ako je potrebno procijedite napitak kroz cjedilo pa dodajte mlijeko i šećer. Sve dobro izmiješajte, pospite sa malo cimeta i poslužite sa kockicama leda.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Meksička kuhinja

PostPostao/la Solea » 19 ožu 2015, 22:44

prijava br. 2
kranjica

EMPANADE

slika

Za tijesto:

450 g brašna
1 žličica soli
150 g hladnog margarina
180 ml hladne vode

Za nadjev:

300 g mljevenog junećeg mesa
1 žlica maslinovog ulja
1 mladi luk
40 g grožđica
1 manja paprika
60 g crnih maslina
pola sviježe chilli papričice
sol i papar po ukusu

Za premaz:

1 jaje

Grožđice preliti mlakom vodom pa ih ostaviti da nabubre.

U veću zdjelu prosijati brašno. Narezati margarin na manje komadiće i dodati ga brašnu. Dodati sol i vodu. Umijesiti tijesto. Gotovo tijesto omotati rastezljivom folijom pa ga staviti u hladnjak na 30 minuta.

U tavici zagrijati ulje. Sitno nasjeckati mladi luk pa ga popržiti na zagrijanom ulju. Dodati i meso pa kratko popržiti. Dodati i sitno nasjeckanu papriku i chilli. Posoliti i popapriti po ukusu pa pržiti na umjerenoj vatri dok ne ispare svi sokovi koje je meso pustilo. Maknuti sa vatre. Sitno nasjeckati masline pa ih zajedno sa ocijeđenim grožđicama umiješati u smjesu mesa.

Zagrijati pećnicu na 200 C. Dva veća lima obložiti papirom za pečenje.

Lagano pobrašniti radnu površinu pa na njoj tanko razvaljati ohlađeno tijesto. Od tijesta izrezivati krugove veličine 10 cm. Na svaki staviti žličicu nadjeva, prekopiti krug na pola i pritisnuti prstima da se krajevi spoje. Krajeve možete još i dodatno pritisnuti vilicom čisto radi dekorativnog efekta. Slagati gotove empanade na pripremljeni lim za pečenje. Premazati lagano umučenim jajetom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Meksička kuhinja

PostPostao/la Solea » 23 ožu 2015, 16:04

prijava br. 3
potica


Sopa tarasca

Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice kuhanog graha
- 3 rajčice (ili manja konzerva pelata)
- 1 manja glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 3 šalice pilećeg temeljca
- 1 lovorov list
- 1/2 žličice timijana
- 1/2 žličice mažurana
- 2 suha chillia (opcija)
- Sol i papar
1 tortilja narezana na tanke rezance i prepržena
1 manja papričica

Na dvije žlice ulja pirjati luk, kad postane staklasti dodati češnjak i još kratko pirjati pa dodati rajčice koji ste prethodno usitnili u blenderu zajedno sa chilli papričicama. Pustite da zakuha pa dodajte začine timijan, lovor, mažuran, sol i malo papra.
Dok se to kuha u blenderu usitnite grah sa šalicom temeljca. Kad paradajz prokuha umješajte grah i po potrebi još temeljca ili vode ako je juha previše gusta i još kratko prokuhate.
Tortilju izrežete na tanke rezance i pržite na žlici ulja u teflonskoj tavici dok ne postanu hrskavi. Papriku narežite na trakice pa i nju popržite.
Poslužite juhu s paprikama, tortiljama, sirom, avokadom i/ili vrhnjem.


slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Meksička kuhinja

PostPostao/la Solea » 29 ožu 2015, 00:22

prijava br. 4
mirci

Fast food burrito

slika


Potrebno vam je za četvero:
8-12 tortilja (ovisi o veličini tortilje, ali i apetitu gladuša. Većini je dovoljno 2-3, no neki mogu pojesti i 5-6 :). Ako imate vremena ispecite domaće tortilje (nadam se da će netko staviti recept), a ako nemate vremena odlične će biti i kupovne).
500g mljevene junetine
1 žlica ulja
1 paket smrznutog povrća - Meksička mješavina (ako imate vremena uzmite svježe povrće - 2 mrkvice narezane na kockice, šaka zelenih mahuna, 150 g graška, 150 g kukuruza)
1 mješavina začina za burrito (slobodno kupite gotovu, uglavnom nemaju dodane pojačivače okusa, ali ako ne želite dodajte po jednu žličicu kakaa, čilija, kukurme, malo cimeta i muškatnog oraščićar i obavezno 1 zdrobljeni češanj češnjaka i posolite.)
1 teglica salse za tortilje (birajte hot ili mild) ili ga sami napravite u sezoni rajčice.
Za posluživanje naribani sir, zelena salata, vrhnje.

Na žlicu ulja dobro popržite meso, pa kad lagano posmeđi dodajte povrće. Pržite dok povrće ne omekša pa dodajte začine. Podlijte s malo vode i dobro sve promiješajte i još kratko prokuhajte.
Tortilje kratko ugrijte na tavici ili mikrovalnoj. Sir, salatu, vrhnje i salsu poslužite u zasebnim posudicama. Na stol stavite tavu s mesom i tortilje i nek si svatko slaže burrito po ukusu :).

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Meksička kuhinja

PostPostao/la Solea » 29 ožu 2015, 22:01

prijava br. 5
potica

Enchilada s piletinom

Sastojci
Gotove tortilje 8 kom
2 žlice ulja (maslinovog ali može i suncokretovo)
1 veća glavica luka
1 crvena paprika
1 chilli papričica ili feferon
½ kg pilećih fileta (radila sam sa sviježim ali možete raditi i sa piletinom kuhanom u juhi tada piletinu nije potrebno pržiti)
30 dkg naribanog sira gaude
grah, grašak i kukuruz iz konzerve prema vlastitom ukusu
1 konzerva pelata rajčice
1 chili papričica
Sol, paprar, korijander, kumin, chilly

Umak:
1 česen češnjaka
1 konzerva pelata
1 chilli papričica (ili mljeveni chilli)
1 žlica maslinovog ulja
Od začina ide korijander ali nisam ga imala pa sam na kraju dodala žličicu gotovog začina za meksičku kuhinju

Priprema recepta
Na dvije žlice ulja prodinstajte piletinu izrezanu na trakice, kad je meso lijepo zapećeno sa svih strana izvaditi ga na tanjur, a na tom istom ulju prepržite nasjeckani luk, papriku i feferon izrezane na trakice i dinstajte dok luk ne postane staklast a paprika mekana, podlijete sa malo vode i dodajte začine i još kratko prokuhajte.
Umak (Salsa roja) bi bilo idealno napraviti od svježih rajčica i chilli papričica ali kako u ovo doba godine nema svježih rajčica dobra će bit i konzerva pelata. Pržite chilli i češnjak u maslinovom ulju, ali samo dok potamne, oko 1 minutu. Prelijte sitno narezanom rajčicom i pomiješajte sve sastojke i još kratko dinstajte da se rajčica malo ukuha, prohladite i usitnite u blenderu do glatkog umaka, soliti i papriti po želji.
Tortilje stavite na par minuta u mikrovalnu ili u pećnicu na laganu temperaturu da opuste da bi se dale motati, a možete ih kao u originalnom receptu kratko prepržiti u tavici na dvije žlica ulja.
Svaku tortilju premažite umakom (u orignalu su umakali tortilje potpuno u umak) i stavljajte redom meso, paprika, grah, grašak, kukuruz, umak i na sve naribajte sir, tortilje zamotajte kao palačinke i složite u vatrostalnu posudu. Prelijte ostatkom umaka, pospite sirom i zapecite na 180º C dvadesetak minuta, poslužite sa guacamole umakom ili kiselim vrhnjem i posipano sa zelenom salatom.


slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.