Sada je: 28 ožu 2024, 09:56.

K. ISTRAŽIVAČI - naši specijaliteti

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - naši specijaliteti

PostPostao/la Solea » 25 tra 2015, 07:26

Tema igre u travnju - naši specijaliteti :)

Prijave (forke i recept) šaljite moderatoricama (Leni i Solei) zaključno s 25.4. :)
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - naši specijaliteti

PostPostao/la Solea » 25 tra 2015, 07:32

prijava br. 1
Kranjica

SCHWARTZWALD TORTA

slika



Za biskvit:

4 jaja
5 žlica hladne vode
prstohvat soli
175 g šećera
80 g brašna
80 g škrobnog brašna( gustina)
1 prašak za pecivo
30 g kakaa

Za nadjev:

2 staklenke kompota od višanja
2 pudinga od vanilije ili 60 g škrobnog brašna (gustina)
750 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer

Za ukras:

nekoliko višanja koje ste odvojili od onih namjenjenih nadjevu
čokoladne strugotine



Zagrijte pećnicu na 180 C.

Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 28 cm.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa soli i vodom mikserom istucite u čvrsti snijeg. Uz neprestano miksanje dodajte šećer a potom i jedan po jedan žumanjak. Brašno, škrobno brašno, kakao i pecilni prašak pomiješajte pa prosijte. Dobivenu smjesu nježno umiješajte u smjesu jaja. Izlite biskvit u pripremljeni kalup, poravnajte površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. Ohladite.

Ohlađeni biskvit prerežite tri puta, tako da dobijete dva lista.

Ocijedite višnje ali sačuvajte sok od kompota jer će vam biti potreban za skuhati žele. Odmijerite 500 ml soka od višanja.350 ml soka stavite u prikladan lonac pa mu dodajte vanilin šećer. Kuhajte dok ne provrije. Preostalih 150 ml soka od višanja pomiješajte sa pudingom ili škrobnim brašnom, ovisno o tome što ste odlučili upotrijebiti. U provreli sok umiješajte sok pomiješan sa škrobnim brašnom pa kuhajte dok se ne zgusne. Umiješajte i višnje, ostavite nekoliko višanja sa strane za ukras. Ostavite da se žele malo ohladi, otprilike 10-ak minuta.

Malo ohlađen nadjev rasporedite na listove biskvita, i to na dva, treći list koji ide na vrh torte ostavite prazan. Ohladite.

Istucite vrhnje za šlag. NA tanjur na kojem ćete posluživati tortu stavite prvi list biskvita nadjevenog sa želeom od višanja, pa na njega rasporedite trećinu šlaga. Stavite drugi list sa želeom pa ponovno trećinu šlaga. Na vrh stavite prazan list biskvita. Preostalom trećinom šlaga premažite vrh i stranice torte ali si isto tako ostavite malo šlaga kako bi mogli dekorirati tortu. Šlag koji ste ostavili stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa na vrh torte ukrasno naštrcajte šlag. Ukrasite tortu višnjama i čokoladnim strugotinama. Dobro ohladite prije posluživanja.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - naši specijaliteti

PostPostao/la Solea » 26 tra 2015, 19:23

prijava br. 2
TanjaMT

Pita (quiche) od medvjedjeg luka i prsuta

slika

1 paket gotovog tijesta za quiche
(naravno da mozete i sami zamijesiti, recept potrazite na internetu :p )
250gr svjezeg sira
1/2 kiselog vrhnja
2 jaja
100gr gaude ili nekog slicno srednje starog i tvrdog sira
(gornji sastojci su kod mene „osnova“ svake pite, ostalo dodajem po nahodjenju i trenutnom stanju u frizideru)
Ovaj put je to bilo:
150gr medvjedjeg luka
100gr na kockice narezanog prsuta
1 na kockice narezana crvena paprika

Putrom namazati kalup za quiche, razvuci tijesto i rubove malo „zavinuti“
Jaja, sir, kiselo vrhnje dobro izraditi i u to dodati na trakice narezani medvjedji luk, prsut i papriku. Pola naribane gaude staviti u tijesto, drugu polovicu staviti odozgo da se fino zarumeni.
Peci oko 35-40min na 180 stupnjeva.
Moram skromno priznati da sam dosad kombinirala sve i svasta i uvijek je bilo odlicno.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.