Sada je: 16 tra 2024, 07:28.

Povrce na 100 nacina (II. dio)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Krumpir na francuski nacin

PostPostao/la MALENA MAMA » 17 sij 2003, 19:14

Evo,danas sam po milijunti put uzivala u svekrvinoj odlicnoj kuhinji,pa eto da podijelim "tajnu njezinog umijeca" s vama. Dakle,radi se o krumpiru pripremljenom na francuski nacin.Jelo se zove kartoffel gratin.<
><
>Krumpir na francuski nacin<
><
>Sastojci:<
>krumpir(prethodno skuhan)<
>
okula(takoder prethodno skuhana)<
>2-3 case tucenog slatkog vrhnja<
>papar,sol,vegeta,slatka crvena paprika<
><
>Priprema:<
>Krumpir,koji ste prethodno skuhali, ogulite i narezite na ploske. Brokulu isto tako.<
>U vatrostalnu zdjelu rasporedite pola kolicine krumpira, na to poslazite
okulu, pa sve zalijete sa umakom koji se pripremi tako da se u vrhnje umijesaju zacini (gore navedeni), zatim na to poslazite ostatak krumpira, zalijete s ostatkom umaka i na kraju parmezan rasporedite po vasem ukusu.<
><
>Stavite na pola sata u pecnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Kad se sir rastopi i poprimi zlacanu boju, jelo je gotovo! <
><
>Jelo je za prste polizat! <
>Dobar tek! <i>Edited by: IvanaFM at: 3/8/04 11:09<
></i>
Mamina ljubav 27. 02. 2006

Malo srce ispod moga srca 27. 11. 2008
Avatar
MALENA MAMA
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 27
Pridružen/a: 13 sij 2003, 18:56
Lokacija: Daleko...

paprike sa bijelim lukom

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 22 sij 2003, 20:06

Crvene paprike sa bijelim lukom<
><
>Potrebno: 4 do 6 paprika (zavisi od velicine), dvije glavice luka, jedan bijeli luk, dva meksa pradajza, malo
asna, kasika paradajz pirea, sol, biber, crvena paprika, zlica vegete.<
>Vrijeme pripreme: 25 min( pecnica) i 35 na elektircnom kolu.<
><
>Ispecite crvene paprike u rerni....stavite da se ohlade (prekrijte vlaznom krpom) a nakon toga ih pazljivo ocistie i izrezite na komadice srednje velicine.<
>U serpi isprizite crveni i bijelog luka na puteru, posoljene paprike sastavite sa lukom, smanjite vatru i nakon 10 min. dodajte vodu. Poslije 10. minuta procijedite saft (dvije trecine safta treba da ostanu sa povrcem) u kojem se razmuti malo
asna, izrendaju dva paradajza, doda jedna manja kasika paradajza iz tube, jednu zlicu Vegete, aleve paprike (crvene paprika u prahu), bibera i sve to sastavite sa paprikama. Ostavite tako da se krcka na tihoj vatri nekih 10 do 15 minuta (ako je potrebno doliti malo vode) a zatim na samom kraju dodati sitno isjeckani bijeli luk i tada mozete iskljuciti pec ali ostavite jelo da se dovrsi na toplom kolu.<
>Odlicno ide uz krompir ali i pavlaku bilo kao glavno jelo ili salata.... u svim kombinacijama je super!<
>Mozda ovako "konfuzno" napisano recept izgleda komplikovan ali vjerujte uopce nije. Kad jednom napravite crvene paprike sa bijelim lukom, pravicete ih uvijek!!! <
><
><
><
><
> <i></i>
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.


-Novi dan, nova nafaka-
Avatar
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi
 
Postovi: 4251
Pridružen/a: 16 pro 2002, 20:03
Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

umak od graška i mrkvice

PostPostao/la Daphne » 04 ožu 2003, 17:59

umak od graška i mrkvice<
><
>2 limenke graška (može i svježi ali se duže kuha)<
>2-3 mrkvice<
>persin<
>cesnjak <
>jedna mala zlicica senfa <
>sol, vegeta (papar, ko ga voli) <
>malo pirea od rajčice.<
><
>priprema:<
>na malo maslaca se prodinsta mrkvica izrezana na kolutiće ili kockice i na to ubaci ocijeđeni grašak iz limenke. Nakon par minuta to se zalije sa tekucinom iz limenki, doda se malo peršina i cesnjaka fino kosanog, jedna mala zlicica senfa, sol, vegeta (papar, ko ga voli) i malo pirea od rajčice. sve se fino izmiješa i pusti da se prokuha još jedno 15 minuta.dođe dosta gusto i bez
ašna a odlično je. uz to možete poslužiti bilo šta (tjesteninu, krumpir, rižu.....)<
> <i>Edited by: IvanaFM at: 3/8/04 11:13<
></i>
Daphne
 

nadjin povrtni buckuris

PostPostao/la Nađa » 04 ožu 2003, 20:44

nadjin povrtni buckuris<
><
><
>Izdinstati luk, celer, korjen peršuna (celer i peršun izrendan) i na kolutiće isječenu mrkvu na malo ulja, pa dodati: krompir isječen na kocke, prokelj, grašak, kukuruz, paradajz (svježi ili malo koncentrovanog). Pri kraju dodati tikvice isječena na kocke. Začiniti začinima koje uobičajeno koristite i naravno, bijeli luk. Naliti sa malo vode a kasnije vodu dodavati po potrebi. Ako se sjetite još nekog povrća slobodno ga dodajte. <
> <i>Edited by: IvanaFM at: 3/8/04 11:15<
></i>
Avatar
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 322
Pridružen/a: 02 vel 2003, 11:16

Blitva a la Rony

PostPostao/la Rony » 05 ožu 2003, 10:11

Blitva a la Rony<
><
>stavimo par mladih krumpira oguljenih kuhati, kad su napola skuhani, dodamo listove blitve,to skuhamo i onda na tavi preprzimo 1/2 crvenog luka i malo cesnjaka i onda dodamo blitvu i krumpir na tavu, vodu u kojoj se blitva kuhala, ne baciti nego podlijevati blitvu, ja krumpir malo promeckam, naravno vegete, papra i to bi bilo to, za one koje vole blitvu! Veronika(28.03.2000)<
><i>Edited by: IvanaFM at: 3/8/04 11:18<
></i>
Avatar
Rony
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 423
Pridružen/a: 12 tra 2002, 21:23

Rizoto od graska (rizi-bizi

PostPostao/la Many » 01 tra 2003, 10:44

Rižoto od graška (rizi-bizi)<
><
>najbolji kao dodatak pečenjima.... <
>u šerpu od litre staviti 100 gr. maslaca, malo sitno sjeckanog crvenog luka i 2 žlice za bjelu kavu riže. <
>Kad se riža malo propržila, naliti je s 4 šalice juhe, posoliti prema ukusu, poklopiti i pola sata kuhati. Gotovoj riži primješati 1/4 kilograma kuhanog mladog graška, malo sitnog peršinovog lista i vrlo malo ribanog sira, a po potrebi još malo maslaca ili masti.<
>u slast.... Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i>Edited by: IvanaFM at: 3/8/04 11:20<
></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

predjelo od gljiva

PostPostao/la Many » 01 tra 2003, 10:45

predjelo od gljiva<
><
>dvije kifle isjeći na kolutove i potopit u mljeko,ali paziti da ne izgube oblik.Tvrdo skuhati 6 jaja i isjeći ih na komadiće.Staviti u šerpu masti ,dodati sitno isjeckanog luka jednu glavicu i kad se luk upola upržio staviti 600 grama isječenih gljiva,pržiti ih s lukom,pa dodati malo peršinovog lista i sve skupa pirjati dok ne nestane sok koji će gljive pustiti.Uzeti kalup namazati ga maslacem i slagati redom rvo kifle,jaja,pa gljive i malo soli,najzad kiselo vrhnje.Tako sve redom dok se kalup ne napuni.Treba paziti da u kalupu kifle dođu u zadnji red na vrh.Sve to preliti kiselim vrhnjem.Peći u umjereno toploj pećnici da lijepo porumeni i poslužiti toplo. Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i>Edited by: IvanaFM at: 3/8/04 11:21<
></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Tjestenina s mladim bobom i graskom)

PostPostao/la IvanaFM » 27 tra 2003, 18:38

Tjestenina s mladim bobom i graskom<
><
>Sastojci:<
>150 g mladog boba<
>150 g graska <
>2 zlice maslinovog ulja<
>1 cesanj cesnjaka<
>200 ml vrhnja za kuhanje<
>malo metvice<
>tjestenina<
>parmezan (stavila sam jednu vrecicu)<
><
>Priprema:<
>Bob ocistite i kuhajte dok ne omeksa, grasak isto.<
>Kad su bob i grasak kuhani, pola boba i pola graska izgnjecite ili sameljite u multipraktiku, ne treba biti jednolicna smjesa.<
><
>Na maslinovom ulju prodinstajte cesnjak, dodajte zgnjeceni bob i grasak, prodinstajte jos minutu, pa dodajte vrhnje za kuhanje i ostatak boba i graska, parmezan i metvicu (metvicu nisam imala, pa je nisam ni stavila) i kuhajte jos malo. Ja sam dodala i zlicicu vegete.<
><
>U medjuvremenu skuhajte tjesteninu.<
>Kad je umak gotov pomijesajte ga s tjesteninom i posluzite posuto s parmezanom.<
><
><
>Ovo je recept Golog kuhara. Svidjelo se i meni i muzu. Jos je bolje bilo kad je malo odstajalo. <
>Bruno 10.10.2002.<i>Edited by: IvanaFM at: 3/8/04 11:44<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Povrce na 100 nacina (II. dio)

PostPostao/la IvanaFM » 01 stu 2003, 03:05

Ovdje cemo o spremanju povrca.... <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

ZAPECENO POVRCE U PECNICI

PostPostao/la mala plava » 02 srp 2004, 02:07

ZAPECENO POVRCE U PECNICI <
><
>Sastojci: <
>•1 kg povrća (patlidžan, paprika, kratko prokuhani kelj,
okule, prokulica, celer, peršin)<
>•3 žlice vegete ili drugih začina<
>•3 žlice nasjeckanog lista peršina (kopra ili komorača)<
>•1 žlica sitno narezanog bijelog luka <
><
>Povrće (zasebno ili pomiješano) narežemo na šnite (karfiol,
okulu, prokulu ostavimo u većim komadima). <
>Stavimo u tepsiju koju smo prethodno nauljili i pečemo na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Možemo poslužiti kao prilog uz pohana ili pržena jela i salate. <
>----------------------------------<
><
><
>ZAPECENO POVRCE <
>Sastojci: <
>•200 - 250 g graška <
>•200 - 250 g mrkvice <
>•200 - 250 g cvjetače <
>•200 - 250 g celerovog korijena <
>•200 - 250 g
okule <
>•2 žlice nasjeckanog peršina <
>•4 jaja <
>•4 dl mlijeka <
>•sol <
>•papar <
>•100 g naribanog sira <
><
>Skuhajte povrće i narežite ga na male komade, začinite, dodajte sir i peršin pa ga stavite u vatrostalnu zdjelu. <
>Jaja tucite s mlijekom pa prelijte preko povrća. <
><
>Pecite u pećnici oko 30 minuta. <
> <
> <i>Edited by: IvanaFM at: 3/8/04 11:36<
></i>
mala plava
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 6
Pridružen/a: 11 pro 2002, 12:46

SLOZENAC OD SLANUTKA I KRUMPIRA

PostPostao/la IvanaFM » 16 sij 2005, 21:28

by nina i nika<
><
>SLOZENAC OD SLANUTKA I KRUMPIRA<
><
>300g slanutka,<
>300 g krumpira, <
>1 manji korijen celera,<
>1 struk poriluka,<
>3 žlice ulja,<
>sol, papar, <
>1 žličica slatke mljevene paprike, <
>piment , mažuran, 2 lovorova lista,<
>1 glavica luka, <
>2 žlice peršina<
><
>Slanutak proberite, operite, namočite preko noći u mlakoj vodi da nabu
i. U većem loncu (ja stavim u ekspres lonac) zagrijte ulje, dodajte lovor, nalijte 1 1/ 2 litre vode i zakuhajte. Kad voda uzavri, istresite na nju slanutak i kuhajte na tihoj vatri oko pola sata ( 10 min ekspres lonac). Celer, poriluk, luk operite, očistite i sitno narežite. Krumpir ogulite na sitne kockice pa sve zajedno istresite na slanutak. Izvadite lovor, pa dodajte ostale začine. Dalje kuhajte. Na kraju peršin. Gustoću odredite prema vlastitom ukusu. <
> <i>Edited by: IvanaFM at: 19/2/05 21:27<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

JUHA OD SLANUTKA

PostPostao/la IvanaFM » 16 sij 2005, 21:29

by kim<
><
>JUHA OD SLANUTKA<
><
>20 dag slanutka namakanog 24 sata u vodi <
>1 krupno nasjeckani luk <
>1 nasjeckana mrkva <
>nasjeckana veca grana celera <
>ružmarin <
>20 dag sitne integralne tjestenine <
>2 žlice maslinovog ulja <
>sol i papar <
>Kuhajte slanutak u dosta slane vode oko sat i pol. Ocijedite ga, sacuvajte vodu, pa veci dio izmiksajte ili propasirajte. Na nekoliko žlica vode sacuvane od kuhanja kuhajte luk, mrkvu, celer i ružmarin. Izvadite ružmarin, umiješajte pasirani slanutak, dodajte vode od kuhanja do željene gustoce. Kad zavrije, dodajte tjesteninu i skuhajte je "pod zub". Zacinite prema ukusu, dodajte cijeli slanutak i ulje pa poslužite. <
> <i>Edited by: IvanaFM at: 19/2/05 21:28<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

SALATA OD CVEKLE I PAVLAKE

PostPostao/la tihana34 » 19 sij 2005, 04:44

<
>SALATA OD CVEKLE I PAVLAKE<
><
> <
>Sastojci:<
>- biber <
>- senf (1 kašičica) <
>- kisela pavlaka (1 kom.) <
>- jaja (3 kom.) <
>- cvekla (3 kom.) <
>- so <
>- koren rena <
>- sok od limuna (1 kom.) <
>Način pripreme:<
><
>Operite i skuvajte cveklu. Isecite je na kockice i izmešajte sa solju i biberom. Pavlaku pomešajte sa senfom i limunovim sokom. Jaja kuvajte u vreloj vodi oko 9 minuta, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite i sitno iseckajte. Ren istružite. Posoljenu i pobiberenu cveklu izmešajte sa pavlakom, tj. umakom koji ste dobili mešanjem pavlake, senfa i limunovog soka. Izručite salatu u plitku činiju za služenje. Pospite struganim renom i struganim jajima. <i>Edited by: IvanaFM at: 26/6/05 17:03<
></i>
tihana34
 

Prilozi s mahunama i tikvicama

PostPostao/la IvanaFM » 22 sij 2005, 22:32

by kimama2<
><
> uz meso, ribu, pohani sir, popečke ili slično:<
><
>1. -mahune - skuhati i ocijediti<
>-napraviti smjesu od maslinovog ulja, češnjaka, peršina, mrvica, soli i parmezana ( količina od oka)<
>-poslagati u vatrostalnu zdjelu mahune -smjesu-mahune<
>-preliti kiselim vrhnjem ili jajetom i mlijekom i peći u pećnici desetak minuta<
><
>2- tikvice - 3-4 skuhati<
>- na maslinovom ulju propržiti malo češnjaka<
>- dodati tikvice, ocijeđene i izmiksane ili vilicom izmrvljene<
>dodati žlicu mrvica i vrhnje za kuhanje<
>-posoliti, promiješati. <i>Edited by: IvanaFM at: 19/2/05 21:28<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

zapecene prokule

PostPostao/la IvanaFM » 23 sij 2005, 20:16

by vuva<
><
>zapecene prokule<
><
>Ja ih skuham (prvu vodu kad prokuhaju bacim da ne budu gorki) i onda ih, nakon što se ocijede, zalijem sa mješavinom jaja, vrhnja, kravljeg sira-bijelog i na kockice narezanog bilo kojeg tvrdog sira i sve još zapečem u pećnici.<
>Najčešće ih ipak jedemo samo s maslinovim uljem i češnjakom.<
>E, da nekad ih napravim i tako da ih nakon kuhanja ubacim na tavu u kojoj se na putru malo preprže krušne mrvice i malo ih promuljam u tome. Poslije se mogu preliti s kiselim vrhnjem. <i>Edited by: IvanaFM at: 23/1/05 19:17<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

POHANE PEČENE PAPRIKE

PostPostao/la IvanaFM » 23 sij 2005, 20:46

by many 30 <
><
>POHANE PEČENE PAPRIKE<
> mesnate babure ili dugačke paprike ispeći na žeru,oguliti ih i staviti na cjedilo da se okapaju.u šerpu staviti ulja da se do
o zagrije.umutiti jaja,pa svaku cijelu papriku,držeći je za dršku,umakati u razmućena jaja,a zatim u mrvice i peći na vreloj masti.pri pečenju paziti da se paprike ne zalijepe jedna za drugu.poslužiti ih još dok su tople..... <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

ZAPECENE PROKULICE

PostPostao/la IvanaFM » 23 sij 2005, 21:18

by bojana<
><
>ZAPECENE PROKULICE<
><
>Sirove ociscene pupove poslagati u nauljenu posudu (masl. ulje ), posoliti, posuti zdrobljenim cesnjakom i pokojim komadickom susene slanine (ne treba puno slanine, fino bi bilo sigurno i bez nje, ali nisam probala). Izmjesati s naribanim sirom (edamer, gauda...) i preliti osoljenom smjesom vrhnja i jaja. Pece se oko 30-45 minuta u zagrijanoj pecnici... <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

ŠNICLE OD BLITVE

PostPostao/la IvanaFM » 23 sij 2005, 21:40

by folne<
><
>ŠNICLE OD BLITVE<
><
>Vezicu blitve skuhati, DOBRO ocijediti i sitno narezati. Dodati 1 jaje, naribanog sira (količinu odrediti da ga naribanog ima otprilike kao blitve), par žlica krušnih mrvica, soli ili vegete-računati da je sir već slan. Sve promiješati, oblikovati, šnicle uvaljati umrvice i peći na tavi. Ako je smjesa pregnjecava dodati još mrvica.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Spirala s feta sirom i tikvicama

PostPostao/la IvanaFM » 23 sij 2005, 22:01

by Olivera<
><
>Spirala s feta sirom i tikvicama<
><
>Potrebno je:<
>- 2 kasike ulja, 150 g seckanog luka, 1 kasicica kima<
>- 350 g narendanih tikvica, 120 g narendane sargarepe<
>- 200 g iseckane crvene paprike, 250 g izmrvljenog feta sira<
>- 2 umucen jaja + 1jaje, 14 tankih kora za pitu<
>- 130 g rastopljenog putera, 1 kasika narendanog<
>kackavalja, kasicica susama<
>Podmazati plici okrugli pleh precnika oko 30 cm. Zagrejati ulje i dinstati luk i kim dok luk ne omeksa. Dodati tikvice, sargarepu i papriku, pa mesati dok tecnost ne ispari. Skloniti sa vatre, dodati feta sir i ostaviti da se ohladi. Umesati 2 jaja. Sloziti dve kore jednu na drugu prskajuci ih puterom. Premazati ih sa 1/2 solje pripremljenog fila, urolati i premazati puterom po povrsini. Ovo ponavljati dok se fil i kore ne utrose. Sloziti pripremljene rolne u krug u pleh, posuti kackavaljem i susamom, pa peci u rerni zagrejanoj na 200 C, oko 20 minuta.<
><
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

zapecena cvjetaca

PostPostao/la IvanaFM » 23 sij 2005, 22:22

by ramona <
><
>zapecena cvjetaca<
><
>Uzela sam jednu cvjetaccu i raskomadala one ''cvjeticce'', oprala i stavila u kljuccalu vodu da omekssaju.<
>kad su cvjeticci omekssali poredala sam ih po dubljoj posudi i dodala kuhana jaja sitno isjeckana ili zgnjeccena rukom! onda sam to sve zaccinila solju, vegetom, basilikom, i na vrh joss stavila nekoliko ssnitica onog maslaca sa bijelim lukom.<
>onda sam sve stavila u rernu. nakon par minuta sam stavila na sve i par krisski gauda i opet vratila u rernu na minutu-dvije!<
>meni je ovo jako, jako ukusno... pa probajte... <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Makaroni sa kupusom

PostPostao/la IvanaFM » 23 sij 2005, 22:25

by qwerty030<
><
>Makaroni sa kupusom <
><
>ako ste ljubiteljice kupusa jedan
zi recept:<
><
>kupus sitno iscjekati(kao za salatu) i proprziti na puteru,u meduvremenu skuhati makarone te ih pomijesati sa przenim kupusom,biberiti i zaciniti po zelji<
><
>ove makarone obicno serviram uz piletinu<
><
>uz przenu ribu obicno serviram isto ovako pripremljene makarone i kupus pomijesane sa majonezom,serviram hladno kao salatu <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Pohana cvjetaca

PostPostao/la jovana05 » 26 sij 2005, 01:37

<
>Pohana cvjetaca<
><
>skuva se karfiol(mislim da kazete cjetaca ali nisam sigurna)i izgnijeci sa viljuskom.<
>u to izmrviti stari sir,prasak za pecivo,jaja i dodavati
asno dok smjesa ne postane gusta.<
>uzimati kasikom i prziti na ulju,sluziti sa mileramom.mljac!!! <i>Edited by: IvanaFM at: 26/6/05 17:04<
></i>
jovana05
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 26 sij 2005, 01:37

KOPRIVA

PostPostao/la IvanaFM » 19 vel 2005, 22:25

by Nadja<
><
> CORBA OD KOPRIVE<
><
>400 g koprive, 40 g ulja, glavica crnog luka, 30 g
asna, 200 g kisjelog mlijeka, 100 g kajmaka, 2 jajeta, 1 kg govedjih kostiju.<
><
>Oprati i obariti telece ili govedje kosti. Ocistiti, oprati, obariti i pasirati koprivu. Napraviti zaprsku od ulja. luka i
asna, spustiti pasiranu koprivu i naliti supom u kojoj su se kuvale kosti. Moze se dodati i malo suve slanine isjecene na kosti i malo proprzene. Posoliti, pobiberiti i ostaviti da vri najmanje pola sata. Na kraju zaciniti corbu kajmakom, kisjelim lijekom i jajima.<
><
><
><
>SNICLE OD KOPRIVE<
><
>1 kg koprive (samo listovi) 1/2 kg pirinca, glavica crnog luka, 3 cena bijelog luka, 2 jajeta. <
><
>Koprivu ocistiti, oprati, obariti i do
o ocijediti. Odvojeno obariti i ocijediti pirinac. Samljeti zajedno koprivu, crni i bijeli luk i pirinac, posoliti, pobiberiti, dodati jaja, prezlu i sitno sjeckan persunov list. Do
o sjediniti, posuti dlanove
asnom, praviti snicle i prziti ih na vrelom ulju.<
><
><
> <i>Edited by: IvanaFM at: 19/2/05 21:29<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

KOPRIVA

PostPostao/la IvanaFM » 19 vel 2005, 22:27

by TinaL<
><
>KOPRIVA<
>(kao spinat)<
><
>koprive s pofure i isjeckaju na sto sitnije komadice. Na ulju se malo poprzi
asna i cesnjaka, dodaju se koprive i sve se polije s mljekom. <
>Tako se moze radit i stolisnik <i>Edited by: IvanaFM at: 19/2/05 21:30<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

SPAROGE - na nekoliko nacina

PostPostao/la IvanaFM » 19 vel 2005, 23:47

by Mirna<
><
>Šparoge<
><
> vrhove sparoga skines (pretpostavljam da su zelene sparoge) i kratko skuhas na pari. Donji deblji dio stabljike narezes i kuhas u vrhnju (ili skuhas u mlijeku pa dodas u vrhnje i kratko prokuhas), dodas cesnjak i sve stavis u mikser i izmiksas i onda pomijesas vrhove sparoga i na tijesto bacis<
><
>ili mozes uvijek napraviti sparoge s jajima; kajgana i ubacis vrhove sparoga a stabljike moras prokuhati da omeksaju<
><
>mozes napraviti i juhu; opet isti sistem vrhove odvojis a u vodi kuhas stabljiku, smiksas i onda napravis zaprsku i stavis smiksane stabljike, dodas vode koliko ti treba, cesnjaka (ako podnosis) muskatnog orascica i na kraju zalijes sa slatkim vrhnjem. Na kraju opet kao ukras dodas vrhove spaaroga. Juha je meni ekstra fina ako ju serviram sa kockicama narezane presane sunke i prepecenim kruhom.<
><
>Mozes i prokuhati sparoge pa ih zapeci s nekim umakom; opet vrhnje (znam, znam ja sam luda za mlijekom) ili prokuhati i samo sloziti neki umak s majonezom da tunkas sparoge<
><
>I zadnji recept je slozenac od sparoga; napravis palacinke malo deblje i ispeceh ih. Slazes palac<inka pa gore sparoge prokuhane (ja opet volim stabljiku izmiksati kad ju skuham jer ne volim kad mi je zilava) gore naribas sira i tako slazes red na red i zalijes besamelom. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Odjevene šparoge

PostPostao/la IvanaFM » 19 vel 2005, 23:48

by Rony<
><
>Odjevene šparoge<
><
>40 dkg šparoga <
>10 ploški šunke <
>10 ploški ementalera <
>1 svežnjić peršnovog lista <
>limunov sok <
>4 dl vrhnja<
><
>Do
o oprane šparoge stavite u Zepterov lonac i ispirjajte. Zgotovljene natopite limunovim listom i pospite nasjeckanim peršunom. Na svaku plošku šunke stavite plošku ementalera, a u njih tri- četiri šparoge. Savijte, te pažljivo stavite na Zepterovu tavicu, što ste je prethodno zagrijali pet minuta. Pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice, prelijte vrhnjem i poslužite još toplo.<
>Posudili smo navedeni recept, a neke od načina priprema pronaći ćete i na stranicama Gastronauta. Vjeruje se kako je baš gorko samoniklo bilje pridonijelo dugovječnosti i zdravlju mediteranaca koji sami prenose predanje o afrodizijačkim učincima bilja intenzivnog mirisa i svojstvene arome.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Galette od šparoga

PostPostao/la IvanaFM » 19 vel 2005, 23:49

by Rony<
><
>Galette od šparoga <
><
>Sastojci:<
>Za 4 osobe<
>110 g lisnatog tijesta<
>225 g šparoga, o
ezanih<
>2 jaja<
>2 žlice punomasnog vrhnja<
>sol i papar<
>1 zrela rajčica<
>1 žličica sjeckanog bosiljka<
>2 žlice ribanog parmezana<
>Za ukrašavanje<
>svježe lišće bosiljka <
>Priprema:<
>Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva, pripremite ploču za pečenje ispiranjem pod hladnom vodom. Kuhajte šparoge dok ne omekšaju, ali zadrže hrustavost, potom do
o ocijedite. Razvaljajte tijesto u krug promjera 22-25 cm. Kao mjeru upotrijebite slobodno dno kalupa za tortu, ako ga imate, ili nacrtajte krug na komadu papira. Razvaljajte tijesto malo veće od ovog kruga, pa ga o
ežite da biste dobili prsten od kojega ćete napraviti uzdignuti rub galette. Stavite krug tijesta na pladanj i izbodite ga viljuškom, premažite rubove hladnom vodom i položite usku vrpcu tijesta oko ruba. Pecite u pećnici 15 minuta. Izvadite i pustite da se lagano ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 160 Celzijevih stupnjeva. Posložite rajčice na tijesto, potom mladice šparoga. Umutite jaja s vrhnjem, začinima i začinskim biljem. Pažljivo prelijte preko povrća. Pospite ribanim sirom i pecite u pećnici dok se ne stegne, a površina ne postane zlatnosmeđa. Ukrasite lišćem bosiljka. <
> <i>Edited by: IvanaFM at: 26/6/05 17:02<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Sparoge sa soja sosom

PostPostao/la IvanaFM » 19 vel 2005, 23:50

by AstraKT <
><
>Sparoge sa soja sosom<
><
>Najdonji najdeblji dio odrezi, zatim oguli ostatak donjeg dijela (to je dio koji dugo traje), operi i stavi u dublju tavu. Onda izgnjeci, tj. protisni 10-12 cesnja cesnjaka, dodaj malo soja sosa, papra i timijana (to bas i ne moras al je jako fino) i malo maslinovog ulja. Stavi na srednje laganu vatru i pusti da malo omeksaju al da budu malo hrskave u sredini, promijesaj da se arome smijesaju i to je to.<
><
>I ja cu ih bas danas raditi. Uz to cemo imati pire krumpir i tofu. Mljac! <
><
>Ponekad ih napravim po istom receptu, uz to isprzim na kockice izrezan zacinjen tofu u dubokoj masnoci da bude malo hrskav i onda sve to pomijesam u tjesteninu. To moj dragi obozava. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Zapečeni grah ili gravče na tavče

PostPostao/la IvanaFM » 19 vel 2005, 23:57

by grozni<
><
>Zapečeni grah ili gravče na tavče <
><
>Pa, mislim da sam prilicno kompetentan u ovom podrucju...<
><
>Na ulju se preprži luk, špek (kockice),
ašno i crvena paprika, te se zalije vrućom juhom.<
>U tu smjesu se doda ajvar i kuhani grah.<
>Stavi se u zemljanu (ja u vatrostalnu) posudu. Svježi paradajz se nareže na ploške i stavi odozgo na grah (+ feferoni).<
>Peče se 20 minuta u vrućoj pećnici.<
>Posipa se peršunovim listom. <
><
>Zapečeni grah (4 osobe)<
><
>400 g graha kuhanog <
>100 g crvenog luka <
>50 g špeka suhog <
>100 g paradajza svježeg <
>2 g crvene mljevene paprike<
>0,5 dl ulja <
>2 g
ašna <
>1 dl juhe<
>5 g ajvara<
>ljuti feferoni (po želji)<
>peršinov list<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

pohani punjani sampinjoni

PostPostao/la IvanaFM » 06 ožu 2005, 02:47

by Rimaithor <
><
>pohani punjani sampinjoni<
><
>sampinjone operem, ogulim, stabljike narezem, dodam sunke i sira (sve na sto sitnije kockice) stavim prvo koju kap limuna pa utabam nadjev i poham kao meso (
asno-jaje-prezla) ili na pariski... <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Sljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.