Sada je: 13 svi 2024, 19:11.

Povrce na 100 nacina (II. dio)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Kelj pupcar sa zaprskom

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 14:53

by Trini<
><
>Kelj pupcar sa zaprskom<
><
>Kelj pupcar se skuha do pola u slanoj vodi, ocijedi se, ali se ne baci sva voda nego se oko 1 dcl sacuva. Onda se na ulju napravi zaprska s
asnom i malo cesnjaka (tek toliko za miris), na to se vrati kelj, doda se voda u kojoj se kuhao i malo se prokuha, doda se soli ako nije slano. Ja sam ovo radila pred tjedan dana i pojelo se kao prilog za tren. <i>Edited by: IvanaFM at: 17/3/05 13:54<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

kelj pupcar s vrhnjem

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 14:55

by TinaL<
><
>kelj pupcar s vrhnjem<
><
>Malo ga prokuham i onda na putar u vatrostalnu posudu i dodam kiselo vrhnje (30%) i zapecem u roru. Ponekad na kraju dodam i neki fini sir pri kraju pecenja. <i>Edited by: IvanaFM at: 17/3/05 13:56<
></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Brokula s rezancima

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 15:32

by Mirci <
> <
>Brokula s rezancima<
><
>Brokulu narezem na male cvjetice i kratko prokuham. <
>Slatko vrhnje (oko 3 dl na pol kile
okule) prokuham, dodam malo naribanog sira ili 2-3 topljena sira, 1 zlicu limunovog soka i sol i kratko kuham dok se sir ne otopi. <
><
>Onda na ugrijano maslinovo ulje stavim
okulu, skuhanu tjesteninu (najbolji su rezanci), malo cesnjaka i umak od vrhnja. Sve izmjesam i jos malo prokuham. A moze se i prvo poprziti malo pilecih prsa na maslinovu ulju i onda zaliti s vrhnjem i dalje kuhati po receptu za umak. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

tjestenina s umakom od brokula

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 15:33

by selma27 <
><
><
>tjestenina s umakom od
okula<
><
>odvojim cvjetice na male komade, stablo ogulim i isjeckam i to skuham u slanoj vodi (da vrije 3-4 min). <
><
>Posebno na maslinovom ulju izdinstam pola luka, 2 cesnje bijelog luka, 1 paradajz, zacinim s crvenom paprikom, biberom i posolim. <
>kad je to izdinstano stavim jedno vrhnje za kuhanje i ubacim
okule i sve to skupa dinstam jos 2-3 minute. onda dodam tjesteninu (sa
okulama uvijek koristim one kao lepezice - pojma nemam zasto )<
><
>e sad ako hoces mozes dodati malo vina dok dinstas luk i paradajz, a ja kad sam ih prvi put jela kod prijateljice ona je stavila i pinjole (cini mi se da se tako zovu one sjemenke od bora ) a ja ponekad stavim malo sjeckanih oraha. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Restani krumpir s pancetom i sampinjonima

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 15:36

by Mirci <
><
>Restani krumpir s pancetom i sampinjonima<
><
>Krumpir u ljusci se skuha u posoljenoj vodi tako da ostane tvrd i da se moze narezati na kockice. Posebno ocistiti i nasjeckati na cetvrtine gljive, te luk i pancetu na kockice. Ugrijati malo maslaca i na njemu poprziti kockice kuhanog krumpira. Kad porumeni izvaditi krumpir na ugrijani tanjur. U istoj tavi poprziti luk i pancetu, odliti masnocu ako je ima previse i vratiti krumpire, gljive i persin. Dinstati u pokrivenoj tavi, povremeno promijesati, posoliti i popapriti. <
>Ne treba puno soli jer je panceta obicno dosta slana. Gotovo je kad se gljive zdinstaju tj. omeksaju. <
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

ZAPECENI KELJ PUPCAR

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 15:51

by Rimaithor<
><
>ZAPECENI KELJ PUPCAR<
><
> 1 kg prokulica (kelj pupčar) <
>5 dag maslaca <
>1 režanj češnjaka <
>1 žlicu
ašna <
>2 dl mlijeka <
>sol, papar <
>3 žlice kiselog vrhnja <
>2 žutanjka <
>4 žlice naribanog sira <
>maslac za posudu <
>sir za posipanje <
>Priprema<
>Na pol skuhajte kelj. Na maslacu prepržite češnjak i
ašno. Svijetlu zapršku zalijte mlijekom i 1 dl vode u kojoj se kuhao kelj. Neka još malo prokuha. Dodajte sol, papar, sir i žutanjke. Vatrostalnu posudu namažite maslacem, ulijte pola umaka, na to poslažite kelj i zalijte ga preostalim umalom. Po vrhu rasporedite listiće maslaca, pospite sirom i zapecite 20 minuta na 200 stupnjeva. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

pohani kelj pupcar

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 15:54

by Mirci <
><
>pohani kelj pupcar <
><
>Prvo se kelj pupcar prokuha u slanoj vodi, malo ohladi i onda poha -
asno, jaje, mrvice. I poprzi u vrucem ulju.<
>A moze se nakon toga jos poslagati u vatrostalnu, preliti vrhnjem i malo zapeci. 10-tak minuta tek toliko da se vrhnje rastopi.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

kupus kao kelj

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 16:08

by Solea032<
><
>KUPUS KAO KELJ<
><
>Na malo masnoće zdinstam 1 glavicu crvenog luka (sitno narezanu)a kad smekša dodam narezan kupus. Zajeno malo dinstam (10ak min.) pa zalijem vodom i pustim da kuha. Tome dodam krumpire narezane na manje kockice (2-3 krumpira srednje veličine). Nakon 20ak min u drugoj šerpici napravim laganu zapršku - na malo masnoće popržim
ašno, dodam sitno nasjeckan češnjak (2 režnja) i slatku crvenu papriku. Brzo zalijem sa malo hladne vode i uz miješanje pridodam u posudu u kojoj se kuha kupus. Posolim, popaprim, kuham na laganoj vatri još 10ak min.<
>Isto obično imamo faširke ili kobase <
>Ovo jelo pravim vrlo rijetko jer tako pripremam KELJ i to jako volimo jesti a kupus je isto ukusan al ga ja radim samo ako nema za kupiti kelja.<
><
><
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

KUPUS NA PARADAJZU

PostPostao/la IvanaFM » 17 ožu 2005, 16:09

by Solea032<
><
>KUPUS NA PARADAJZU (mislim da to još nazivaju Prisiljeno zelje)<
><
>Na malo masnoće zdinstam 1 glavicu crvenog luka (sitno narezanu)a kad smekša dodam narezan kupus. Zajeno malo dinstam (10ak min.) po kupusu prospem 1 - 1,5 žlicu oštrog
ašna i
zo izmješam pa odmah zalijem sokom od paradajza i vodom. Posolim i kuham cca 35 min (skužiš kad je kupus ful mekan i jelo super miriše .<
>Količina "juhe" ovisi o količini kupusa. <
>Ja to jelo radim za dva dana a stavljam malo više paradajza nego vode.<
>Uz to obično imamo faširke ili domaće pečene kobase.<
><
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Mahune na cuspajz

PostPostao/la IvanaFM » 20 ožu 2005, 20:26

by MalaSirena<
><
>Mahune na cuspajz<
><
>Sastojci:<
>mahune<
>svinjetina<
>luk<
>mrkva<
>paprika<
>vegeta, sol<
>ostro
asno<
>crvena mljevena paprika<
>krumpir<
>sok ili koncentrat rajcica<
>biber, cesnjak, nasjeckani kopar<
><
>Priprema:<
>ociscene mahune skuham u slanoj vodi<
>popržim svinjetinu narezanu na male kockice, dodam nasjeckani luk i mrkvu u kolutićima te papriku narezanu na kockice... malo popržim sve skupa, podlijem s malo vode i dinstam da meso malo omekša (posolim i povegetim)<
>Kad je omekšano, posipam s malo oštrog
ašna, dodam crvene mljevene paprike i podlijem vodom do željene gustoće (ak je pregusto, nadoljevam vodom). Kad zakipi, ubacim kuhane mahune, krumpir narezan na kocke, stavim rajčice (ili sok ili one iz tube), bibera, češnjaka, nasjeckanog peršina, kopra i kuham dok se krumpir ne skuha.<
><
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Paprike u tepsiji

PostPostao/la IvanaFM » 21 ožu 2005, 14:02

by Jacabp<
><
>Paprike u tepsiji<
><
>U duboki tanjur nasjecem luk (ne na kocke nego onako krupnije na listice. Luk posolim i pouljim.<
><
>U drugi duboki tanjir nasjecem paradajza (znaci da bude ista kolicina kao i luka). I njega posolim i pouljim. <
><
>Onda u tepsiju stavim luk, pa paradajz pa preko svega cijele pouljene, posoljene i probusene paprike. Pedem dvadesetak minuta sa jedne strane pa jod toliko sa druge (u rerni naravno). <
>Preko stavi kajmak i uz puno svjezeg hljeba ima da se najedete. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Re: Jos malo o paprikama

PostPostao/la Potica » 13 srp 2005, 21:00

Evo jos malo:<
>ZAPECENE PUNJENE PAPRIKE (za 2 osobe)<
>1 veliku crvenu papriku<
>10 dag gljiva<
>1/2 glavice luka<
>2 zlice kiselog vrhnja<
>1 zutanjak<
>sol i papar<
>Skuhati tjesteninu, izdinstati luk i glive , pomijesati s tjesteninom, pospliti I popapriti. Prerezati papriku po duzini i ocistiti je napunite s tjesteninom te zaliti smjesom vrhnja i jaja zapeci na 200 stupnjeva.<
><
>PUNJENA SIROVA PAPRIKA(ZA 4 OSOBE)<
><
>4 mesnate svjetle paprike<
>30 dag tjestenine <
>20 dag rajcica<
>20 dag ementalera<
>15 crnih malsina<
>nekoliko listica bosljka, mazurana, soli i papar<
>2 zlice ulja<
><
>Skuhajte tjesteninu i dodajte masline (bez kostica) krupno naribani sir, rajcice narezane na kockice i zacine. Napuniti popreko prerezanu papriku i do
o rashladiti.<
><
>U oba recepta se mogu dodati sunka, prsut ili kobasice. kod mene najcesce ispadne neki misung jer nikad nemam sve sastojke, a moji vise vole pecenu varijantu pa ju ja dodatno natrpam s povrcem.<
><
>Dobar tek!<
><
> <i></i>
Avatar
Potica
No. 1 baka
 
Postovi: 21825
Pridružen/a: 12 ožu 2003, 21:38

SPAROGE

PostPostao/la Many » 31 kol 2005, 22:36

by DIANA<
><
>Skuhane sparoge mogu bez problema stajati u frizideru 3 dana.Nakon 3 dana promijene boju.A mozes ih skuhane i zamrznuti.Ja ih obozavam i sad kad ih ima puno ih jedemo.Jako su mi fine skuhane pa s maslinovim uljem i octom na salatu.S njima slazem jako fini rizoto.<
><
>Recept:Sparoge skuham(ne prekuhati,nesmiju biti gnjecave),vodu u kojoj su se kuhale ne baciti.poprzim luk na maslinovom ulju dodam rizoto,przim dok ne postane staklenasti.Zalijem vodom od sparoga(ne previse,tek tolko da pokrije rizoto) i rizoto kuham dok nije al dente(ne isprekuhan jer inace postaje masa).Dolijevam ga vodom od sparoga kad voda ispari.Zacinim obicno vegetom.U medjuvremenu na luku poprzim kozice,male skampice,gambere ili sl.dodam malo istisnutog cesnjaka,persina i sparoge narezane na kolutice.Malo poprzim sve skupa dodam u kauhani rizoto.Na kraju dodam hladnog maslaca iz frizidera i do
o izmijesam.Na kraju se moze zaciniti i safranom kaj ja osobno obozavam.<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

pire od suhog ili svježeg graška - by Ina66

PostPostao/la IvanaFM » 01 stu 2005, 09:51

pire od suhog ili svježeg graška<
><
>grašak skuhajte u malo posoljenoj vodi, propasirajte i vratite <
>u posudu na otopljeni maslac. uz stalno miješanje dodajite mlijeko ili vrhnje za kuhanje do željene gustoće. posolite i popaprite po želji <
> <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

prokule (mini keljici) by vuva

PostPostao/la IvanaFM » 01 stu 2005, 10:33

<
>prokule (mini keljici)<
><
>ja ih skuham (prvu vodu kad prokuhaju bacim da ne budu gorki) i onda ih, nakon što se ocijede, zalijem sa mješavinom jaja, vrhnja, kravljeg sira-bijelog i na kockice narezanog bilo kojeg tvrdog sira i sve još zapečem u pećnici.<
><
>Najčešće ih ipak jedemo samo s maslinovim uljem i češnjakom.<
><
>E, da nekad ih napravim i tako da ih nakon kuhanja ubacim na tavu u kojoj se na putru malo preprže krušne mrvice i malo ih promuljam u tome. Poslije se mogu preliti s kiselim vrhnjem. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

zapecene prokulice i salata od prokulica by bojana

PostPostao/la IvanaFM » 01 stu 2005, 10:35

ZAPECENE PROKULICE<
><
>Sirove ociscene pupove poslagati u nauljenu posudu (masl. ulje ), posoliti, posuti zdrobljenim cesnjakom i pokojim komadickom susene slanine (ne treba puno slanine, fino bi bilo sigurno i bez nje, ali nisam probala). Izmjesati s naribanim sirom (edamer, gauda...) i preliti osoljenom smjesom vrhnja i jaja. <
><
>Pece se oko 30-45 minuta u zagrijanoj pecnici...<
><
><
>SALATA <
><
>Prokulice skuhati u slanoj vreloj vodi, ocijediti i zaciniti: maslinovo ulje, ocat (jabucni, moze i vinski), cesnjak i po zelji papar. Uz komadicak kruha moze biti npr. fina vecera.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

makaroni s kupusom-by qwerty

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:36

kupus sitno iscjekati(kao za salatu) i proprziti na puteru,u meduvremenu skuhati makarone te ih pomijesati sa przenim kupusom,biberiti i zaciniti po zelji<
><
>ove makarone obicno serviram uz piletinu<
><
>uz przenu ribu obicno serviram isto ovako pripremljene makarone i kupus pomijesane sa majonezom,serviram hladno kao salatu<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

OMLET S POVRĆEM-by goga

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:41

OMLET S POVRĆEM<
><
>6 jaja<
>1/2 crvene paprike<
>1/2 žute paprike<
>2 male tikvice<
>1 luk<
>30 g. parmezana (ili dr. sira)<
>ulje, sol i papar<
><
>1. Očišćeno povrće narežite na kockice, odnosno na sitne štapiće.<
>2. Na zagrijanom ulju najprije popržite luk, a potom papriku i tikvice. Miješajte povrće, po potrebi podlijte s malo vode i pirjajte dok ne omekša.<
>3. Utucite jaja, začinite ih solju i paprom pa umiješajte naribani sir.<
>4. Izlijte jaja u tavu s povrćem, poklopite je i pecite dok se omlet sasvim ne stegne. Ako želite jače pečen, okrenite ga da i s druge strane dobije koricu. Ugasite vatru pa omlet poslužite narezan na kriške ili kockice.<
><
><
>može se upotrijebiti i druge vrste povrća, svježih i suhih začina, šarenu slaninu, šunku, gljive... <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Prženi celer, rolada od patlidžana, tikvice

PostPostao/la Many » 09 pro 2005, 17:15

Prženi celer, rolada od patlidžana, tikvice <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>CELER PRŽEN S PARMEZANOM<
><
>Sastojci:<
>•2 celerova korijena<
>•sok od limuna <
>•4 žumanjka <
>•2,5 dl manje masnog slatkog vrhnja (za kuhanje) <
>•400 gr naribanog parmezana <
>•maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić<
><
>Oguliti celer i narezati na deblje ploške. <
>Ploške blanširati 5 minuta u slanoj vodi s malo limunovog soka. Blanširane ploške ocijediti i staviti na papirni u
us.<
><
>Malo istući žumanjak i primiješati slatko vrhnje, posoliti, popapriti i dodati malo naribanog muškatnog oraščića. <
><
>Ploške celera umakati u smjesu žumanjka i vrhnja, utapkati u parmezan i pržiti na maslinovom ulju da porumene. <
><
>Ispržene ploške staviti na papirni u
us da upiju suvišnu masnoću.<
>Poslužiti ih vruće uz ribu ili meso i salatu.<
>-----------------------<
>ROLADA OD PATLIDŽANA<
>Sastojci: <
>•400 gr rajčice iz limenke (pelat) <
>•1 luk<
>•4 patlidžana <
>•8 šnita kuhane šunke <
>•300 gr Mozzarella sira <
>•50 gr parmezana ili edemera <
>•maslinovo ulje, sol, papar<
><
>Napraviti umak od rajčice: sitno nasjeći luk i pirjati na maslinovom ulju, začiniti i dodati rajčicu pa sve zajedno kuhati.<
><
>Patlidžan narezati na kriške debljine 1 do 2 cm i na ulju ispržiti sa svake strane po 2 minute. Ostaviti na papirnom u
usu da se ocijedi. <
><
>Dvije kriške patlidžana čvrsto položiti jednu do druge i na obe staviti jednu šnitu šunke i Mozzarella sira, te posoliti i popapriti. <
><
>Zarolati i položiti u namašćeni lim. Umak od rajčica rasporediti okolo i djelimično po patlidžanima.<
><
>Pećnicu zagrijati na 250 °C. <
>Posuti parmezanom ili naribanim edamerom i peći u pećnici 15-20 minuta.<
>-----------------------<
>SLOŽENAC OD TIKVICA I ŠUNKE<
><
>Sastojci:<
>•0,5 kg tikvica <
>•150 gr kuhane šunke <
>•100 gr naribanog sira <
>•sol, papar<
><
>Narezati tikvice uzdužno na što tanje ploškice. Spustiti ih u kipuću slanu vodu na nekoliko minuta. Izvaditi ih i o
isati Staviti lijepe ploškice na stranu, a druge sitno narezati sa šunkom, te posoliti i popaprati. <
><
>Nauljiti okruglu vatrostalnu posudu i usuti smjesu šunke i tikvica. Na vrh poslagati ploškice, te posuti sirom. <
><
>Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.<
>Poslužiti toplo ili hladno uz zelenu salatu.<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Punjena paprika by Many30

PostPostao/la IvanaFM » 18 sij 2006, 00:00

Punjena paprika by Many30<
>sastojci: Za
oj osoba: 4<
><
><
><
>• 50 dag mljevenog mesa<
>• 10 velikih paprika (babura)<
>• 1 glavica luka<
>• 2 režnja češnjaka<
>• 1 jaje<
>• 1 žlica riže<
>• 5 dl soka od rajčice<
>• papar, sol,vegeta<
>• crvena paprika<
>• peršinov list<
><
>priprava:<
><
>Papriku operite i ocijedite. Oštrim nožem oko peteljki načinite krug i izvadite ih zajedno sa sjemenkama. Očistite ih sasvim od sjemenki i žilica.<
>U zdjeli pomiješajte meso, rižu, nasjeckani luk i usitnjeni češnjak. Dodajte jaje, posolite i popaprite prema ukusu i do
o izmješajte da dobijete čvrsto povezanu smjesu.<
>Žlicom punite paprike i slažite ih u jednom redu tako da otvori budu prema gore.<
>Zalijte vodom tako da sve bude pokriveno i kuhajte na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja dodajte sok od rajčica i pustite da zakuha. Dodajte zapržak da se juha zgusne. Po potrebi začinite.<
>ZAPRŽAK:<
>Na ulju kratko prepržite
ašno pazeći da ne izgori. Maknite s vatre i dodajte crvenu papriku u prahu. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

brokula s rezancima by Mirci

PostPostao/la IvanaFM » 18 sij 2006, 00:42

okula s rezancima by Mirci <
><
>Brokulu narezem na male cvjetice i kratko prokuham. <
>Slatko vrhnje (oko 3 dl na pol kile
okule) prokuham, dodam malo naribanog sira ili 2-3 topljena sira, 1 zlicu limunovog soka i sol i kratko kuham dok se sir ne otopi. <
><
>Onda na ugrijano maslinovo ulje stavim
okulu, skuhanu tjesteninu (najbolji su rezanci), malo cesnjaka i umak od vrhnja. Sve izmjesam i jos malo prokuham. A moze se i prvo poprziti malo pilecih prsa na maslinovu ulju i onda zaliti s vrhnjem i dalje kuhati po receptu za umak.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Tjesteninas brokulama by Selma27

PostPostao/la IvanaFM » 18 sij 2006, 00:46

Tjesteninas
okulama by Selma27<
><
>ja pravim umak od
okula ovako : <
>odvojim cvjetice na male komade, stablo ogulim i isjeckam i to skuham u slanoj vodi (da vrije 3-4 min), posebno na maslinovom ulju izdinstam pola luka, 2 cesnje bijelog luka, 1 paradajz, zacinim s crvenom paprikom, biberom i posolim. kad je to izdinstano stavim jedno vrhnje za kuhanje i ubacim
okule i sve to skupa dinstam jos 2-3 minute. onda dodam tjesteninu (sa
okulama uvijek koristim one kao lepezice - pojma nemam zasto )<
><
>e sad ako hoces mozes dodati malo vina dok dinstas luk i paradajz, a ja kad sam ih prvi put jela kod prijateljice ona je stavila i pinjole (cini mi se da se tako zovu one sjemenke od bora) a ja ponekad stavim malo sjeckanih oraha. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Restani krumpir s pancetom i sampinjonima by Mirci

PostPostao/la IvanaFM » 18 sij 2006, 00:50

Restani krumpir s pancetom i sampinjonima by Mirci<
><
><
>Krumpir u ljusci se skuha u posoljenoj vodi tako da ostane tvrd i da se moze narezati na kockice. Posebno ocistiti i nasjeckati na cetvrtine gljive, te luk i pancetu na kockice. Ugrijati malo maslaca i na njemu poprziti kockice kuhanog krumpira. Kad porumeni izvaditi krumpir na ugrijani tanjur. U istoj tavi poprziti luk i pancetu, odliti masnocu ako je ima previse i vratiti krumpire, gljive i persin. Dinstati u pokrivenoj tavi, povremeno promijesati, posoliti i popapriti.<
>Ne treba puno soli jer je panceta obicno dosta slana. Gotovo je kad se gljive zdinstaju tj. omeksaju.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

pohana cvjetaca (karfiol) by solea032

PostPostao/la IvanaFM » 30 sij 2006, 19:04

pohana cvjetaca (karfiol)<
><
>Napola skuhan karfiol (razdijeljen u cvijetiće) stavljaš u jaja pa u mrvice i prčeš na tavici obje strane...... mmmmm jako fino <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

ŠNICLE OD BLITVE-by folne

PostPostao/la Many » 31 sij 2006, 16:11

ŠNICLE OD BLITVE-by folne <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>ŠNICLE OD BLITVE<
><
>Vezicu blitve skuhati, DOBRO ocijediti i sitno narezati. Dodati 1 jaje, naribanog sira (količinu odrediti da ga naribanog ima otprilike kao blitve), par žlica krušnih mrvica, soli ili vegete-računati da je sir već slan. Sve promiješati, oblikovati, šnicle uvaljati umrvice i peći na tavi. Ako je smjesa pregnjecava dodati još mrvica.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

BROKULA SA PURETINOM-by Rimaithor

PostPostao/la Many » 31 sij 2006, 16:12

BROKULA SA PURETINOM-by Rimaithor <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>BROKULA SA PURETINOM<
>--------------------------------------------------------------------------------<
>80 dag cvjetova
okule <
>80 dag purećega bijelog <
>mesa <
>10 dag mesnate <
>dimljene slanine <
>3 žlice riže <
>2 kisela krastavčića <
>1 žličicu pirea od rajčica <
>1 žličicu senfa <
>sol, papar <
>3 žlice maslinova ulja <
>2 žlice suncokretova ulja <
>2 žlice maslaca <
>2 dcl suhoga bijelog vina <
>2 režnja češnjaka <
>1 žlicu sitno kosanog <
>peršinova lišća <
>2 žlice
ašna <
><
><
><
>Priprema:<
><
>Puretinu narezati na 8 odrezaka, lagano istanjiti <
>batom i posoliti. Rajčicu i senf pomiješati, pa <
>premazati jednu stranu mesa. Slaninu narezati na <
>kockice, pa popržiti na maslacu, dodati na kockice <
>narezane krastavce i do
o ispranu rižu. Sve pirjati <
>dodajući vodu i vino, da se riža prokuha 10-15 <
>minuta. Malo ohladiti, pa puniti odreske. Saviti ih i <
>pričvrstiti čačkalicom. Naglo ih popržiti na dijelu <
>maslaca i ulja, uvaljane u
ašno, tako da poprime <
>zlatnu boju sa svih strana. Složiti ih u posudu za <
>kuhanje, podliti vinom i prokuhati ih 10-15 minuta. <
>Za to vrijeme prokuhati cvjetove
okule 10 minuta <
>u kipućoj vodi. Izvaditi. Na maslinovu ulju kratko <
>popraiti sitno kosani češnjak i peršin, pa politi po <
>
okuli. Oko
okule složiti savitke i njih preliti <
>umakom u kojima su se pirjali. <
>Vrijeme pripreme 1 sat.<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

POHANE PEČENE PAPRIKE-by Many30

PostPostao/la Many » 31 sij 2006, 16:13

POHANE PEČENE PAPRIKE-by Many30 <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>POHANE PEČENE PAPRIKE<
>--------------------------------------------------------------------------------<
>mesnate babure ili dugačke paprike ispeći na žeru,oguliti ih i staviti na cjedilo da se okapaju.u šerpu staviti ulja da se do
o zagrije.umutiti jaja,pa svaku cijelu papriku,držeći je za dršku,umakati u razmućena jaja,a zatim u mrvice i peći na vreloj masti.pri pečenju paziti da se paprike ne zalijepe jedna za drugu.poslužiti ih još dok su tople.....<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

tikvice-by kimama2

PostPostao/la Many » 31 sij 2006, 16:14

tikvice-by kimama2 <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>2- tikvice - 3-4 skuhati<
>- na maslinovom ulju propržiti malo češnjaka<
>- dodati tikvice, ocijeđene i izmiksane ili vilicom izmrvljene<
>dodati žlicu mrvica i vrhnje za kuhanje<
>-posoliti, promiješati. Njam <
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

poriluk sa sunkom i vrhnjem -by VIP mama

PostPostao/la Many » 31 sij 2006, 16:15

poriluk sa sunkom i vrhnjem <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>by VIP mama <
><
><
>Poriluk sa šunkom i vrhnjem<
><
>50 dkg poriluka<
>20 dkg kuhane šunke<
>2 dcl kiselog vrhnja<
>1 glavica luka<
>5 dkg naribanog sira parmezana<
>ulje, vegeta, sol<
><
>Vrijeme 30 min<
>Porilud do
o očistite i operite pa ga narežite na komade duge 3 cm. Luk skošite i popržite na ulju, dodajte poriluk, 2 dcl tople vode i pirjajte na jačoj vatri 20 min. Šunku narežite na kockice, pospite po poriluku. Posolite i pospite vegetom. Prelijte kiselim vrhnjem, pospite naribanim sirom i zapecite u pećnici.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Re: PUNJENE PAPRIKE-2dio -by bojana

PostPostao/la Many » 31 sij 2006, 16:16

Re: PUNJENE PAPRIKE-2dio <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>by bojana<
><
><
>Smjesa za punjenje je nesto drugacija: meso (junetina/svinjetina mjesano) pomjesa se s u mlijeku razmocenim kruhom (kolicina po zelji, kruh malo ublazi okus, na 1/2 kg mesa ja stavim oko dve snite kruha, netko ga stavlja vise, a netko uopce ne). Doda se jos 1 malo jaje i dosta vode (cca. 1/2-1 salica), luka sitno kosanog (recimo 1 veca glavica), 1 salica rize, dosta kosanog persinovog lista (svjezi ili suhi), papar, sol.<
>Paprike se ciste i pune po uputama djmame, a zatim stavljaju u zakipjeli umak. Umak se radi od malo ulja na kojem se razmuti nekoliko vecih zlica
asna (netko to zaprzi pa nastaje tradicionalni "zafrig" ali nije nuzno) i koncentrat rajcice (ili domaci paradajz umak, ili sok po potrebi da se dobije odgovarajuci okus i boja) + voda. Posoli se i kad zakipi stavljaju se paprike pazljivo unutra da se kuhaju cca. 1,5 h.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.