Postao/la Many » 25 vel 2006, 20:00
SASTAV<
>3kg jabuka(2l vode), 1kg mrkve(polalitre vode), /l<
>vode, 3 limunske kiseline (limuntoza), 1 vanil secer i<
>1,75 kg secera.<
><
>IZRADA<
>Jabuke skuhas u 2l vode ili samo da prekrije jabuke,<
>to je negdje oko 20 minuta. Zatim isto tako mrkve u<
>pola litre ili da prekrije mrkve voda, negdje oko 30<
>minuta. Onda to sve ubacujes u mikser tj sokovnik i to<
>s onom vodom u kojem se kuhalo. Sve to kad je zmiksano<
>stavis u jedan lonac veliki dodas 7 litara vode, secer<
>vanilin i obicni i limunovu kiselinu. Kad provre pusti<
>jos desetak minuta. Dotle poredaj flase u pecnicu na<
>50C i pusti da se zagriju. Onda sipas u flase, pazi da<
>ih ne stavis na nesta hladno jer puknu odma. Ako imas<
>lijevak njime je najzgodnije i to prvu seflju sipaj<
>malo po malo u flasu da ne bi isto tako pukla flasa.<
>Zatvori do
o, redaj u neki skaf ili gajbu i sve to<
>do
o zamotaj u deku i pusti da se hladi 24h. Onda<
>mozes piti. Jos samo da ti napomenem da flase moraju<
>biti jako do
o oprane i ne smije biti niti kapi vode<
>u njima jer se moze pokvariti. Zato se griju u<
>pecnici i zato da ne bi pukle pri dodiru s vrelim<
>sokom.<
><
>Eto, nadam se da ga bute pravile, zbilja je jeftin, prirodan i super. Isto tako morete napravit pola doze tj. 10l ako nemate flasa za 20l. Samo onda pazite jer jedna limunova kiselina ima 10dkg, znaci pola od 3 limunske kiseline je 15dkg.<
> <i></i>