Sada je: 13 svi 2024, 19:11.

POVRCE NA STO NACINA III DIO

Moderatori/ce: Hope77, mrava

POVRCE NA STO NACINA III DIO

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:43

zbog lakseg pronalazenja recepata,otvaram jos jedan dio! <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

ZAPEČENE TIKVICE SA SIROM-by Goga

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:44

ZAPEČENE TIKVICE SA SIROM<
>--------------------------------------------------------------------------------<
> ovo još nisam probala ali čini se odlično:<
><
>1 kg tikvica<
>40 dkg svježeg kravljeg sira<
>4 jaja<
>3 žlice krušnih mrvica<
>ulje, vegeta sol, 2 žlice maslaca<
><
>Tikvice ogulite i naribajte na ribežu za jabuke. Pomiješajte ih sa zgnječenim sirom, Posolite, pospite vegetom, dodajte jaja, mrvice i 3 žlice ulja. Sve do
o izmiješajte. Lim nauljite i uspite smjesu, a odozgo poslažite listiće maslaca, stavite u vruću pećnicu i pecite da porumeni. Poslužite sa salatom od rajčice <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

POPEČCI S TIKVICAMA-by Goga

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:45

POPEČCI S TIKVICAMA<
><
>Napravite smjesu sastava kao za palačinke: umutite jaja,
ašno s mlijekom, posolite –mora biti gusto.<
><
>Onda u to na ribežu za jabuke naribajte oguljene tikvice i ostavite da puste vodu.<
><
>Smjesa ne smije biti rijetka da curi, ali ne baš gusto kao npr. tijesto za mijesiti<
><
>pržite na tavi s malo ulja (da ne privaju) – stavite većom žlicom u tavu i malo potapkajte odozgo. Okrenite kad požute.<
><
>Ovak fine tikvice sigurno niste nikad prije jeli! NJAM!!! U stvari tikvice se vrlo malo osjete – to možete kombinirati po želji i ukusu.<
><
>Može biti umjesto pohanog mesa dodajte neki pire krumpir ili drugi prilog.<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

MUSAKA S TIKVICAMA-by RLmama

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:46

MUSAKA S TIKVICAMA<
>Krumpir narežite na ploške i prvo ga "isfrigajte", popržite kao pommes frites . Tikvice narežite poprečno ili na kolutiće, posolite da se iscijede i pohajte ih. Slažite red krumpira, red pohanih tikvica i po tikvicama malo sira. Na kraju pospite s vrhnjem (može biti u vrhnju jaje razmućeno) i do
o pospite parmezanom. Zapecite.<
><
>*kako je krumpir gotovo već gotov, a i tikvice su pohane potrebno je jako malo čekati da se zapeče. <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Zapečena brokula sa sirom-by Goga

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:47

Zapečena
okula sa sirom<
><
>Sastojci:<
>1 kg
okule<
>3 tvrdo kuhana jaja<
>100 g ementalera<
>30 g maslaca<
>mrvice<
>sol <
>papar<
><
>umak:<
>40 g
ašna<
>30 g maslaca<
>0,5 l mlijeka<
>sol<
>papar<
><
>Brokulu rastaviti na cvjetove i skuhati u posoljenoj vodi. Ohladiti. Za to vrijeme pripremiti umak: u zdjeli otopiti maslac, dodati
ašno i mlijeko, malo prokuhati, posoliti, popapriti. <
>Ohlađenu
okulu preliti bešamel – umakom, lagano promiješati i posuti listićima ementalera. Vatrostalnu zdjelu namazati maslacem, staviti u nju polovicu
okule, a odozgo složiti ploške tvrdo kuhanih jaja i prekriti preostalom
okulom. Posuti sjeckanim peršinom, mrvicama i listićima maslaca. Staviti u zagrijanu pećnicu i zapeći. <
><
>ovo MORATE PROBATI!!! turbo fino (
okulu i jaja možete skuhati dan ranije pa samo dovršite kad dođete s posla <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

POHANI CELER-by Goga

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:48

POHANI CELER<
>--------------------------------------------------------------------------------<
> (4 osobe)<
>2 veća celera<
>smjesa za pohanje: jedno jaje, 2 dcl mlijeka, 10 dkg
ašna, sol, žličica vegete<
>smjesa za preljev: 10 dkg maslaca, jedna gorgonzola, dvije vrećice parmezana, vezica peršina, jedan režnjić češnjaka, 2 dcl bijelog vina<
><
>Celere izrezati na kolutove i kuhati nekoliko minuta dok melo omekšaju, a zatim izvaditi i oguliti rub. Potom ih spohati i staviti u vatrostalnu posudu. Preliti ih prethodno otopljenim maslacem i gorgonzolom, kojima je dodan parmezan, nasitno isjeckan češnjak, peršin i vino. Zapeći u pećnici 15-20 min na temperaturi od 180-200 stupnjeva.<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

POPECCI S PORILUKOM-by ziza01

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:49

POPECCI S PORILUKOM<
><
>U malo gusce tijesto za palacinke dodaju se blansirani kolutici poriluka(kuhati ih skroz kratko u slanoj vodi). Sve se do
o izmjesa i velikom zlicom stavlja u vrelo ulje za przenje. Vade se kad porumene s obje strane i odlazu na salvetu da se iscjedi ulje. <
>Posluziti s nekim umakom, npr. salsa, umak od gljiva,...<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

FINI PRILOG OD GRAHA-by VIPmama

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:50

FINI PRILOG OD GRAHA<
><
>300 g graha, 5 žlica ulja, 100 g luka, 10 g.
ašna, 1 žlica vegete, 1 dcl kiselog vrhnja<
><
>Grah očistiti, skuhati. Na ulju popržiti sitno kosani luk, dodati kuhani grah, vegetu,
ašno i prema potrebi vode u kojoj se kuhao grah. Na kraju umiješati kiselo vrhnje.<
><
>Može biti prilog raznom pečenom mesu.<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

PORILUK-by nina i nika

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:51

Poriluk se može spremiti i s krumpirom i muškatnim orašćićem. Ako neko ima Vegetarijansku kuharicu (ne znam tko je autor) u kojoj je svo povrće poredano po abecednom redu može vidjeti taj recept kod poriluka. Moja ga je mama malo pojednostavila pa evo te pojednostavljene verzije:<
><
>Krumpira toliko koliko možete pojesti (oko 75 dkg za 2 osobe) izrezati kao za pomfri. (oguliti, oprati).Začiniti solju i muškatnim oraščićem. Promiješati. Posložiti pola na nauljenu tavu (gril tava je najbolja). Preko toga izrezati oprani i na ploške izrezani poriluk. Preko toga staviti izribanu sir gaudu ili podravec ili sl. I na krju opet krumpir. Poklopiti. (Moja mama nema pravi poklopac pa stavi alu foliju. Ja stavim i alu i poklopim jer nemam gril tavu). Peći na vatri (na špaheru) dok se gornji krumpiri ne skuhaju.<
>Dobar tek. <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

crveni kupus-by ina66

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:52

Za ovaj prilog ti treba:<
>manja glavica crvenog kupusa<
>1-2 crvene kapule<
>1-2 kisele zelene jabuke (najbolje su one granny smith, ali na početku sezone kad su pune soka - sad su već pomalo na izdisaju)<
>malo vrhnja za kuhanje i začina po želji<
>Najprije na malo maslaca baciš kapulu narezanu na tanke ploške (ja koristim ribež tako da mi fete budu jednake debljine). Onda nakon dvi-tri minute dodaš oguljene jabuke narezane na isti način (tanke ploške) i to zajedno miješaš još par minuta. Zatim dodaš kupus narezan na tanke rezance ili opet nariban na ribež i sve na laganoj vatri dinstaš dok ne omekša - možda jedno petnaestak minuta. Od začina ja stavim malo soli i korijandra u prahu, a kad maknem s vatre i papar.<
>Pred kraj kuhanja dodaš i vrhnje za kuhanje u količini koju želiš da ne bude previše rijetko već samo da malo poveže sve sastojke.<
><
>Ono što je najzanimljivije je kako se ova tri okusa prožmu, a kapula i jabuke se, zbog toga što su tanko narezani, skoro pa rastope. Od kupusa cijelo jelo dobije prekrasnu ljubičastu boju, a s vrhnjem to sve dobije nakakav kremasti izgled i okus.<
>Ako ti se za vrijeme kuhanja učini da ti je presuho, možeš dodati jako malo vode, ali onda opet drži poklopljeno - ja ga kuham u dubljoj tavi s poklopcem.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

tikvice i tjestenina-by VIPmama

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:53

"dvije-tri mlade tikvice izrezati na komadiće, dodati jedan zgnječeni režanj češnjaka i dinstati na par žličica maslinovog ulja. kad se zgotovi (kad tikvice omekšaju, što je jako
zo), ubaciti 3/4 kiselog vrhnja i izmiksati. dodati sol i papar po želji. preliti preko prethodno skuhane tjestenine (makaroni, fusili, ravioli....) i do
o promiješati. ako je pregusto, dodati par žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina. dobar tek!"<
><
><
>A ja modificirala:<
>umjesto češnjaka stavila sam pol luka (manjeg), i dodala vode kad su omekšale (a jedno 10-15 min lagano, moraš probat vilicom), izmiksala sam u multipraktiku da bude kao preljev i dodala tjestenini.<
><
>PS - ja ih ne gulim kad su ovako mlade, samo do
o operem (skinem one krajeve) <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

popecci od povrca-by any

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:54

4 o
oka<
><
>2 krumpira, oguljena<
>1 mrkva, ociscena<
>2 tikvice<
>125 g slatkog krumpira, oguljenog<
>1 mali poriluk<
>2 zlice glatkog
asna<
>3 jaja, lagano tucena<
>ulje za przenje<
><
>sitno naribati krumpir, mrkvu, tikvice i slatki krumpir. Poriluk sitno narezati (samo bijeli dio). Ribano povrce ocijediti. Pomijesati s narezanim porilukom. Umijesati
asno, jaja i do
o promijesati jos jednom sve. <
>Popecke oblikovati i prziti u ulju.<
><
>i zaciniti naravno..sol, papar i ostalo po zelji<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

POLPETE S TIKVICAMA-by IvanaFM

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 13:55

POLPETE S TIKVICAMA<
>1 tikvica<
>2 krompira (srednja)<
>2 mrkve<
>1 jaje<
>malo
asna<
>malo krusnih mrvica<
>vegeta, persin...<
><
>Tikvice, krompir i mrkvu naribati na ribezu za jabuke. Dodati jaje, vegetu, zacine po zelji i
asna i krusnih mrvica dok smjesa ne bude toliko gusta da se mogu oblikovati polpete. <
>Oblikovati polpete, uvaljati ih u
asno i prziti.<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

SNICLE OD BLITVE by folne

PostPostao/la IvanaFM » 14 stu 2005, 01:33

<
>SNICLE OD BLITVE <
><
>Vezicu blitve skuhati, DOBRO ocijediti i sitno narezati. Dodati 1 jaje, naribanog sira (količinu odrediti da ga naribanog ima otprilike kao blitve), par žlica krušnih mrvica, soli ili vegete-računati da je sir već slan. Sve promiješati, oblikovati, šnicle uvaljati umrvice i peći na tavi. Ako je smjesa pregnjecava dodati još mrvica. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Povrtne palacinke by diana

PostPostao/la IvanaFM » 15 stu 2005, 22:59

diana <
>Povrtne palacinke<
><
>Naribati krumpir i oprati ga u hladnoj vodi,ocjediti.<
>Naribati povrce po zelji npr.mrkvu,papriku,luk,patlidzane,tikvice...<
>Pomijesati naribano povrcem s 2 jaja,dodati mlijeka i
asna.<
>Smjesa mora biti gusca nego za palacinnke.<
>Zaciniti po zelji.<
>Zlicom stavljati na ulje (tavica ko za palacinke) i kuhacom formirati male tanke palacinkice.<
>Kad su pecene staviti na papir ili salvete da upiju masnocu.<
>Posluziti kao prilog ili glavno jelo uz salatu. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Integralna riza s porilukom by ivana1973

PostPostao/la IvanaFM » 15 stu 2005, 23:00

ivana1973<
><
>Integralna riza s porilukom <
><
>Poriluk ocistiti i izrezati na kolutove. Malo prokuhati i ocijediti.<
>U posudi izdinstati kapulu, kad je gotova dodati poriluk i jo� malo sve dinstati. Dodati sol, vegetu, papar, crvenu papriku i vode. U to dodati skoro skuhanu integralnu ri�u i pustiti da jo� malo kuha dok se ne zgusne. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Povrtne snicle by moj djecak

PostPostao/la IvanaFM » 15 stu 2005, 23:03

moj djecak<
>Povrtne snicle<
><
>Za snicle koje sam danas pravila treba sto vise razicitog povrca koje se sitno isjecka na kockice i pomijesa sa
asnom (od zacina sol i vegeta) i zatim se przi na ulju dok ne dobije zlatnu boju.<
>Malajci jos u to stave i male ribice (1 cm velicine)<
>Ja sam danas isjeckla celer, crveni luk, mrkvu, krompir i pomijesala sa obicnim i kukuruznim
asno.<
>Jedu se topli!!! <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

CELER PRZEN S PARMEZANOM by mala plava

PostPostao/la IvanaFM » 16 stu 2005, 00:00

CELER PRZEN S PARMEZANOM<
><
>Sastojci:<
>2 celerova korijena<
>sok od limuna<
>4 �umanjka<
>2,5 dl manje masnog slatkog vrhnja (za kuhanje)<
>400 gr naribanog parmezana<
>maslinovo ulje, sol, papar, mu�katni ora��i�<
><
>Oguliti celer i narezati na deblje plo�ke.<
>Plo�ke blan�irati 5 minuta u slanoj vodi s malo limunovog soka. Blan�irane plo�ke ocijediti i staviti na papirni u
us.<
><
>Malo istu�i �umanjak i primije�ati slatko vrhnje, posoliti, popapriti i dodati malo naribanog mu�katnog ora��i�a.<
><
>Plo�ke celera umakati u smjesu �umanjka i vrhnja, utapkati u parmezan i pr�iti na maslinovom ulju da porumene.<
><
>Ispr�ene plo�ke staviti na papirni u
us da upiju suvi�nu masno�u.<
>Poslu�iti ih vru�e uz ribu ili meso i salatu. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

ROLADA OD PATLIDZANA by mala plava

PostPostao/la IvanaFM » 16 stu 2005, 00:01

ROLADA OD PATLIDZANA<
><
>Sastojci:<
>400 gr raj�ice iz limenke (pelat)<
>1 luk<
>4 patlid�ana<
>8 �nita kuhane �unke<
>300 gr Mozzarella sira<
>50 gr parmezana ili edemera<
>maslinovo ulje, sol, papar<
><
>Napraviti umak od raj�ice: sitno nasje�i luk i pirjati na maslinovom ulju, za�initi i dodati raj�icu pa sve zajedno kuhati.<
><
>Patlid�an narezati na kri�ke debljine 1 do 2 cm i na ulju ispr�iti sa svake strane po 2 minute. Ostaviti na papirnom u
usu da se ocijedi.<
><
>Dvije kri�ke patlid�ana �vrsto polo�iti jednu do druge i na obe staviti jednu �nitu �unke i Mozzarella sira, te posoliti i popapriti.<
><
>Zarolati i polo�iti u nama��eni lim. Umak od raj�ica rasporediti okolo i djelimi�no po patlid�anima.<
><
>Pe�nicu zagrijati na 250 �C.<
>Posuti parmezanom ili naribanim edamerom i pe�i u pe�nici 15-20 minuta. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

SLOZENAC OD TIKVICA I SUNKE by mala plava

PostPostao/la IvanaFM » 16 stu 2005, 00:03

SLOZENAC OD TIKVICA I SUNKE<
><
>Sastojci:<
>0,5 kg tikvica<
>150 gr kuhane �unke<
>100 gr naribanog sira<
>sol, papar<
><
>Narezati tikvice uzdu�no na �to tanje plo�kice. Spustiti ih u kipu�u slanu vodu na nekoliko minuta. Izvaditi ih i o
isati Staviti lijepe plo�kice na stranu, a druge sitno narezati sa �unkom, te posoliti i popaprati.<
><
>Nauljiti okruglu vatrostalnu posudu i usuti smjesu �unke i tikvica. Na vrh poslagati plo�kice, te posuti sirom.<
><
>Pe�i 30 minuta u pe�nici zagrijanoj na 200 �C.<
>Poslu�iti toplo ili hladno uz zelenu salatu. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

SLOZENAC OD POVRCA by mala plava

PostPostao/la IvanaFM » 16 stu 2005, 00:17

SLOZENAC OD POVRCA<
><
>Sastojci:<
>Karfiol<
>Brokula<
>Zelene mahune<
>Sir<
>Jaja<
>Vrhnje<
><
>Povr�e skuhati i slo�iti u vatrostalnu posudu. Umutiti jaja i vrhnje i to preliti preko povr�a. Na to naribati sir.<
><
>Zape�i u pe�nici.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Poriluk sa šunkom i vrhnjem-by VIP mama

PostPostao/la Many » 05 pro 2005, 23:50

Poriluk sa šunkom i vrhnjem<
><
>50 dkg poriluka<
>20 dkg kuhane šunke<
>2 dcl kiselog vrhnja<
>1 glavica luka<
>5 dkg naribanog sira parmezana<
>ulje, vegeta, sol<
><
>Vrijeme 30 min<
>Porilud do
o očistite i operite pa ga narežite na komade duge 3 cm. Luk skošite i popržite na ulju, dodajte poriluk, 2 dcl tople vode i pirjajte na jačoj vatri 20 min. Šunku narežite na kockice, pospite po poriluku. Posolite i pospite vegetom. Prelijte kiselim vrhnjem, pospite naribanim sirom i zapecite u pećnici.<
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

KUPUS NA PARADAJZU-by Solea032

PostPostao/la Many » 05 pro 2005, 23:52

KUPUS NA PARADAJZU (mislim da to još nazivaju Prisiljeno zelje)<
>Na malo masnoće zdinstam 1 glavicu crvenog luka (sitno narezanu)a kad smekša dodam narezan kupus. Zajeno malo dinstam (10ak min.) po kupusu prospem 1 - 1,5 žlicu oštrog
ašna i
zo izmješam pa odmah zalijem sokom od paradajza i vodom. Posolim i kuham cca 35 min (skužiš kad je kupus ful mekan i jelo super miriše .<
>Količina "juhe" ovisi o količini kupusa. <
>Ja to jelo radim za dva dana a stavljam malo više paradajza nego vode.<
>Uz to obično imamo faširke ili domaće pečene kobase.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

palenta s gljivama-by maslacak

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 18:46

Potrebno je:<
>1/2 kg sampinjona<
>1 vrhnje<
>250 g svjezeg kravljeg sira<
>20 g margarina<
>zlicica skrobnog
asna<
>sol, papar, vegeta<
><
>Gljive oprati i narezati na vece komadice. Rastopiti maslac u tavi i poprziti gljive. Kad ispuste vodu- posoliti i papriti. Pustiti jos malo da se przi i onda ubaciti svjezi sir i vrhnje te vegete (po zelji) i izmjesati. Nakon par minuta dodati i zlicicu skrobnog
asna (da se malo zgusne) i do
o promjesati.<
>Posluziti kao umak uz palentu. <
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Palenta s gljivama:-by anlan

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 18:47

Palenta s gljivama: <
>za 6 osoba<
><
>10g suhih vrganja (izostaviti ako se koriste samonikle gljive)<
>60ml maslinovog ulja<
>1 mali luk -sitno nasjeckan<
>700 g gljiva, samoniklih ili uzgojenih ili kombinacija obojega<
>2 česna češnjaka, sitno nasjeckanog<
>nasjeckani svjezi perpin<
>3 srednje rajcice - oguljene i narezane<
>175 ml tople vode<
>majcina dusica - svjeza ili suha<
>list lovora<
>sol, papar, svjezi persin za ukasavanje<
><
>Suhe gljive namoce se u zdjelicu s toplom vodom na 20 min. Nakon toga do
o se isperu nekoliko puta u hladnoj vodi. Procijedite sok od namakanja kroz papirnati u
us smjesten u cjediljku i sacuvajte.<
><
>Zdinstati luk. Svjeze gljive narezati na ploske, dodati na omeksani luk. Mijesati dok ne puste sok, dodati cesnjak, persin, rajcice, kuhati jos 4-5 minuta.<
><
>Pire od rajcica razrijediti u toploj vodi, dodati te suhe ljive i tekucinu od namakanja. Promijesati zaciniti solju i paprom, smanjiti vatru na laganu ili umjerenu i kuhati 15-20 min.<
><
>Palenta se stavi ne veliki tanjur ili pladanj, u sredini palente se napravi udubina i u nju stavi umak.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

pecene paprike u sosu od rajcice-by mala mama maja

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 20:01

Paprike trebas ispeci, u svaku stavi po jedan cesanj bijelog luka. Kad se ispeku, stavi ih u zdjelu onako vrele i poklopi dok se malo ne ohlade. Onda ih oguli.<
>Rajcicu frisku ili iz konzerve trebas uprzit na tavi, dodas zacina (so, papar, vegeta, friskog bosiljka ili nesto drugo, po zelji).<
>Jos nasjeckaj bijelog luka i persina. U zdjelu redaj sloj paprika, pa bijelog luka, pa sos dok ne potrosis sastojke. Po vrhu jos pospi persin i zacini maslinovim uljem.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

SNICLE OD KOPRIVE-by nadja

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 20:05

SNICLE OD KOPRIVE<
>1 kg koprive (samo listovi) 1/2 kg pirinca, glavica crnog luka, 3 cena bijelog luka, 2 jajeta. <
><
>Koprivu ocistiti, oprati, obariti i do
o ocijediti. Odvojeno obariti i ocijediti pirinac. Samljeti zajedno koprivu, crni i bijeli luk i pirinac, posoliti, pobiberiti, dodati jaja, prezlu i sitno sjeckan persunov list. Do
o sjediniti, posuti dlanove
asnom, praviti snicle i prziti ih na vrelom ulju.<
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Prepecene gljive-by Darijab

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 20:52

Prepecene gljive<
><
>1 Kutijica friskih sampinjona (od 500 g-1 kg)<
>1-2 kisela vrhnja<
>4 zdenka sira<
>malo slaga/vrhnja za kuhanje<
>20 dkg izribanog sira (nema veze kojeg)<
>sol, papar, muskatni orasicic<
><
><
>Ocistis sampinjone i izrizes ih na fetice/kriske u jednu rostijeru/tepsiju. Po njima izlijes kiselo vrhnje, zdenka sir iskomadati i takodjer posuti po glivama. Priko toga svega politi malo slaga/vrhnja za kuhanje, posoliti, popapriti i malo muskatnog orasica izribati i tu cilu smjesu staviti u spaher na jedno 200 ° da se pece. Svako malo pogledati i promisati. Nakon jedno 15-20 min. posuti sir po gljivama i onda opet jedno 10-tak minuta peci (dok se sir ne otopi). <
><
>To sve priko skuhane tjestenine posuti i virujte mi, ko voli gljive ce ovo obozavati.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Kroketi od puretine i povrća -by mala plava

PostPostao/la Many » 11 pro 2005, 01:54

Kroketi od puretine i povrća <
><
>3 šalice sitno narezane kuhane puretine<
>1 šalica seznonskog povrća (naribane tikivice, mrkva, krumpir, kupus)<
>1 sitno narezani luk<
>1 šalica narezanog celera<
>2 bjelanjka<
>&frac14; šalice parmezana<
>&frac34; šalice vode u kojoj ste kuhali puretinu<
>1 žl maslinovog ulja<
>sol<
><
>U velikoj zdjeli izmješati puretinu, sezonsko miješano povrće, luk, celer, bjelanjke, peršin, sir, papar, sol i vodu. Napravite 8 kroketa. Na ugrijanom ulju pecite krokete 8 – 10 min.<
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Zapečeni grah ili gravče na tavče-by grozni

PostPostao/la Many » 11 pro 2005, 02:15

Zapečeni grah ili gravče na tavče<
>--------------------------------------------------------------------------------<
> <
>Pa, mislim da sam prilicno kompetentan u ovom podrucju...<
><
>Na ulju se preprži luk, špek (kockice),
ašno i crvena paprika, te se zalije vrućom juhom.<
>U tu smjesu se doda ajvar i kuhani grah.<
>Stavi se u zemljanu (ja u vatrostalnu) posudu. Svježi paradajz se nareže na ploške i stavi odozgo na grah (+ feferoni).<
>Peče se 20 minuta u vrućoj pećnici.<
>Posipa se peršunovim listom. <
><
>Zapečeni grah (4 osobe)<
><
>grah kuhani 400 g<
>luk crveni 100 g<
>špek suhi 50 g<
>paradajz svježi 100 g<
>crvena mljevena paprika 2 g<
>ulje 0,5 dl<
>
ašno 2 g<
>juha 1 dl<
>ajvar 5 g<
>ljuti feferoni (po želji)<
>peršinov list<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Sljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.