Sada je: 11 svi 2024, 18:03.

Torte

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Pomorandza Torta-by olivera

PostPostao/la Many » 08 tra 2006, 00:42

Pomorandza Torta<
><
>Testo 3 kore od po<
>5 belanaca<
>10 kasika secera<
>5 kasika oraha (pola mleveni pola seckani)<
>2 kasike
asna<
>Peci na 180 stepeni 10-15 minuta<
><
>Fil <
>15 zumanaca <
>15 kasika secera<
>1 kesica vanillin secera<
>Skuvati na pari i kad se ohladi dodati 2x250 gr penasto umucenog putera.<
><
>Skuvati koru od dve pomorandze. Skinuti beli deo kore i naradzasti iseckati na sitne kockice. Prokuvati 100 gr secera i malo vode. U taj sirup staviti iseckanu koru od pomorandze. Sve to dodati u zuti fil i jos sok od dve pomorandze. <
>Jednu pomorandzu ocediti I sokom preliti kore pre nego sto se nafiluju<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

ananas torta-by mama 30

PostPostao/la Many » 08 tra 2006, 00:44

Biskvit <
>3 zumanca <
>5 zlica secera <
>5 bjelanaca <
>3 zlice
asna<
>1 zlica grisa <
>4 zlice mljevenih oraha <
>1 prasak za pecivo<
>Nadjev od ananasa: <
>2 dl vode<
>4 zlice secera<
>4 zlice gustin<
>2 dl soka od ananasa iz konzerve<
>pola vrecice slag pjene<
>6 koluta ananasa<
>Nadjev od jaja: <
>4 zumanjaka<
>4 zlice secera<
>4 zlice gustina<
>2 dl mlijeka<
>Dorada:<
>3 banane<
>Ukras:<
>1 slag pjena<
>ostaci ananasa iz konzerve<
><
><
><
>Biskvit: Zumanjke i secer pjenasto izmjesati.Neprestanim mijesanjem ,postupno dodavati snijeg od bjelanjaca,
asno ,gris i mljevene orahe.Zlicom umijesati prasak za pecivo.Smjesu podijeliti na dva dijela.Svaki dio zasebno peci u okruglom obliku za torte 20min na temp. 180°C.Svaki biskvit presjeci na pola.<
>Nadjev od ananasa: Prokuhati vodu i secer.Kada uzavre dodati gustin razmucen u soku id ananasa.Kuhati nekoliko minuta stalno mijesajuci.Kad se ohladi dodati tucenu slag pjenu i nasjeckane kolutove ananasa.Nadjev podijeliti na dva dijela.<
>Nadjev od jaja: Zumanaca sa secerom pjenasto umutit.Gustin razmutiti u malo hladnog mlijeka.Ostatak mlijeka staviti na vatru da uzavre.Smanjiti temp. i uz stalno mijesanje dodavati jaja i gustin.Kad se zgusne staviti da se ohladi.<
><
>Redoslijed izrade:<
>-prvi biskvit namazati nadjevom od ananasa<
>-staviti drugi biskvit<
>-namazati nadjevom od jaja<
>-sloziti nasjeckane banane<
>-staviti treci biskvit<
>-namazati nadjevom od ananasa<
>–staviti posljednji biskvit<
>-premazati izradjenom slag pjenom <
>-po zelji ukrasiti ostatkom ananasa<
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

velika vocna torta-by PthGirl

PostPostao/la Many » 08 tra 2006, 00:45

Torta se sastoji iz cetiri dela koji se posebno pripremaju. To su: PRHKO TESTO, BISKVIT TESTO, VOCE i SNEG OD BELANACA<
><
>1. PRHKO TESTO<
>Sastojci. <
>150 gr.
asna<
>75 gr. margarina<
>75 gr. secera u prahu<
>1 jaje.<
><
>Prhko testo izraditi na nacin kako je to napisano u receptu "Tirolski isleri"s tom razlikom, da se gotovo testo ne deli na dva dela.<
><
>Posle odmaranja testa u hladnjaku razviti testo u koru precnika 26 cm. Ovo se najbolje radi ako se predhodno na papiru ucrta krug istog precnika, o
ezu delovi koji eventualnu prelaze obim kruga pa se potom papir sa testom prinese plehu za pecenje, testo polozi na pleh a hartija skine. Testo se viljuskom izbode na vise mesta. Peci na 180 st C oko 20 minuta. Paziti da testo ne pregori. Ako je suvise tvrdo ovlaziti ga sirupom voda+secer. Testo poloziti na ravan tanjir na kojem ce se torta sluziti.<
><
>2. MARMELADA<
>Preko ohladjenog prhkog testa premazati 50 gr. marmelade-dzema od jagoda, kajsija ili neku drugu kiselkastu marmeladu.<
><
>3. BISKVIT TESTO<
>Sastojci:<
>3 jaja<
>75 gr. secera<
>1 kesica vanilin secera<
>75 gr.
asna<
>1 kasicica praska za pecivo<
>40 gr. maslaca.<
><
>Biskvit testo izraditi na nacin kako je to opisano u receptu "Torta sa vocem"<
><
>Gotovu masu biskvit testa uliti u posudu precnika 26 cm kojoj je dno oblozeno namascenom hartijom. Isti je postupak ako se koristi i posuda sa opruznim mehanizmom. U predhodno zagrejanoj pecnici peci na 180 st.C oko 20 minuta. Primeniti test ubadanja tankog noza koji po vadjenju iz testa treba da bude suv. Po zavrsenom pecenju izvaditi testo iz posude, poloziti ga na hartiju koja je posuta secerom i sacekati da se testo ohladi. Biskvit testo poloziti na prhko testo. <
><
>4. VOCE<
>500 gr. jagoda-strawbery, ili ribizli-currant,ili malina-raspberry poredjati po biskvit testu.<
><
>5. SNEG OD BELANACA<
>Sastojci:<
>5 belanaca<
>300 gr. secera<
>sok od 1/2 limuna.<
><
>Mikserom na najvecoj
zini snazno umutiti belanca uz postepeno dodavanje secera i soka od limuna. Sneg je dovoljano umucen kada ostane trag noza kojim se on zasece.<
><
>Snegom obloziti tortu sa svih strana, uz deblji sloj gornje strane. Na gornjoj strani torte pomocu kuhinjskog sprica koji je napunjen snegom napraviti simetricne reljefne sare. Ubaciti tortu u pecnicu i na temperaturi 220 st. C zapeci vrhove reljefa. <
><
>Ako pecnica ima otvoren infracrveni grejac, ugradjen uz gornju povrsinu pecnice, zapecanje se obavlja na sledeci nacin. Iskljuciti grejac na dnu pecnice i podesiti temperaturu pecnice na 100 st.C. Uneti tortu u pecnicu i u vremenu 2-3 minuta ostvarice se zapecanje uzdignutih delova reljefa od snega. Prednost ovog nacina rada je u tome sto je povecanoj temperaturi izlozen samo gornji deo sneznog reljefa a ostatak torte se ne zagreva. Tok ovog zapecanja pratiti od pocetka ukljucivanja IC grejaca. Nepaznja u kontroli boje zapecanja moze da dovede do pregorevanja snega. Boja vrhova snega treba da bude svetlo smedje boje.<
><
>6. KALORIJE<
>Svako od 12 parceta torte donosi oko 280 kcal. Navjeci doprinos potice od secera sa oko 50% a sledi maslac sa oko 25%.<
><
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

TORTA OD JABUKA-by Mannerica

PostPostao/la Many » 03 svi 2006, 10:57

TORTA OD JABUKA<
><
>Tijesto:<
><
>250g dinkel
asna punog zrna<
>80g maslaca ili margarina<
>100ml Birnendicksafta-ne znam kako se to tocno kaze na hrvatskom, pa cu opisno. To je sok od kruske koji je filtiran tako da je bistar, a zatim mu se ukloni kiselost i isparavanjem izgubi vodu.Gust je poput meda i ima ga za kupiti u bio ducanima.<
>prstohvat soli<
>1 cajna zlicica praska za pecivo<
>4 jusne zlice vode(meni nije bilo potrebno)<
>vanilinstapic<
><
>Krema:<
><
>3/4l soka od jabuke<
>2 1/2 jusne zlice Birnendicksafta<
>2 pudinga s okusom vanilije<
>1kg jabuka izrezanih na komadice<
>1 slatko vrhnje<
><
><
>Sve sastojke za tijesto izmijesati i utisnuti u oblik za torte s tim da rub bude oko 3cm visok. <
>Ukuhati sok od jabuke i prema uputi na pakiranju u njega umijesati prasak za puding. Zasladiti s Birnendicksaft-om. U to umijesati vec narezane jabuke. Sve to rasporediti na tijesto u kalupu i ispeci na srednjoj temperaturi 45-55min.<
>(Ja sam prvih 20min. pekla na 180, a onda mi se to ucinilo prejako pa sam ostalih 25 min pekla na 160.)<
>Tortu ostaviti preko noci u kalupu. Iduci dan premazati s istucenim slagom.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Kasekuchen- torta od sira -by supermama

PostPostao/la Many » 04 svi 2006, 13:55

Kasekuchen- torta od sira <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Kasekuchen<
><
>Tjesto:<
>60 grama margarina<
>60 grama secera<
>1 jaje<
>1/2 praska za pecivo<
>180 grama
asna<
>Sve pomijesati i dobije se tijesto koje prstima utapkati u kalup za torte, od ruba navuci jedno 2cm.<
><
>Fil:<
>500 grama svjezeg sira<
>1 vanili secer<
>1 prasak za pudimg od vanilije<
>140 grama secera<
>1 jaje<
>1 salica mlijeka (salica od kave ona ima cca 200 ml)<
>1 salica ulja<
>Sve sastojke zajedno umijesati i do
o izraditi mikserom, te smjesu preliti na tijesto u kalup. <
>peci 1 sat na 180 OC<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

TORTA S TRESNJAMA I LJESNJACIMA-by Mia

PostPostao/la Many » 05 svi 2006, 09:43

TORTA S TRESNJAMA I LJESNJACIMA<
><
>Biskvit<
>5 jaja<
>18 dag secera<
>1 vanilin secer<
>20 dag mljevenih ljesnjaka<
><
>Istuci bjelanjke dodajuci 18 dag secera i 1 vanilin secer pa dodati jedan po jedan zumanjak pa ljesnjake. <
>Smjesu uliti u okrugli kalup za tortu (promjera 26 cm) i peci oko 30 minuta u pecnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.<
><
>KOMPOT OD TRESANJA<
>50 dag tresanja<
>2 dkg secera<
>3,5 dag skrobnog
asna<
>3 dl soka od tresanja<
>1 stapic cimeta<
><
>Tresnjama izvaditi kostice.<
>Skrobno
asno glatko umutite s malo soka od tresanja.<
>Ostatak soka zakuhati sa 2 dag secera i stapicem cimeta pa umijesati pripremljeno skrobno
asno. <
>Mijesajuci pustiti da zakuha,skloniti sa vatre i umijesati tresnje.<
>Tako pripremljen kompot ostaviti 20-30 minuta da se hladi. Izvaditi stapic cimeta. <
><
>KREMA OD SIRA<
>4 lista bijele zelatine<
>50 dag svjezeg kravljeg sira(suseg)<
>7 dkg secera<
>1 van.secer<
>naribana korica 1/2 limuna(po zelji)<
>1 zlica soka od limuna<
>2 dl slatkog vrhnja<
><
>Zelatinu omeksati u hladnoj vodi. <
>Pomijesati sir sa 7 dag secera,1 vanilin secerom,naribanom koricom i sokom od limuna (ako sir nije suh,staviti ga u sito da se do
o ocijedi). <
>Zelatinu iscijediti,otopiti na niskoj temperaturi pa najprije pomijesati sa 2-3 zlice sirne kreme, a zatim umijesati u glavninu kreme. <
>Ostaviti na hladnom 5-10 minuta. <
>Kada se krema pocne zgusnjavati,umijesati tuceno slatko vrhnje. <
>Oko pecenog tijesta (podloge) staviti prsten kalupa za torte. <
><
>Slagati-biskvit-pola kreme od sira-pola kompota-druga polovica kreme od sira-druga polovica kompota<
>Tortu ostaviti u hladnjaku oko 4 sata. <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

BY ANURKAN

PostPostao/la Many » 08 tra 2008, 14:05

Evo ga:
1 paket plazme mljevene ili petit keksa ako nadjete ovako kolutice suhe keksice onda samljite njega i u njega dodajte 70 ml rastopljenog maslaca i 2 kasike secera.

Uzmite tepsiju kojoj se ivice odvajaju i saspite ovu smjesu u nju i rukamo dobro pritisnite da lijepo poravnate.

Dalje uzmite 3 pakovanja philadelphia sira da je sobne temp. znaci da je mekan i stavite ga u vecu posudu i mikserom dobro umutite sa casom secera od 250 ml (ko voli vise neka stavi vise, ko voli manje neka stavi manje).

Kada ste sir dobro umutili i nema grudvica u to dodajte 1 paketic vanila secera, i pola solje (vece) kisele vrhnje.
JOS JEDNA TORTA OD SIRA

Takodje sve dobro mutite dok nedobijete lijepu glatku smjesu. Zatim dodajte jaje jedno pa umutite dobro dok nebude ujednaceno, pa onda drugo pa slijediti isti nacin i nakraju trece. Znaci svako jaje posebno ubacivati.

I to je to.Smjesu kada ste dobro izjednacili saspite na pripremljen keks u tepsiji i pecite u prethodno zagrijanoj pecnici. Ako vam je tepsija blijede boje tj boje srebra pecite na 325 F a ako je crna mrka kao u mene pecite na 300 F 40-50 minuta ili dok sir nebude cvrst i nebude se klimalo vise. Netreba biti rumeno samo da znate

Kada ga ispecete onda odmah dok je vruc nozem predjite oko ivica da se odvoji tako da kad maknete obruc neraspane vam se svugdje.

Kada se hladnuo skinuti obruc, i drzati u frizideru 4 sata prije nego ga isjecete. Prije samog sjecenja uzeti obicne mlijecne karamele koje imate kupiti u trgovinama.

Uzmite 25 karamela kao sto je pokazano i 4-5 kasika mlijeka i topite lagano u makrovalnoj pecnici ili plehu uz neprestano mjesanje dok nedobijete rijetku karamelu. Preliti je preko torte i ukrasiti mljevenim orasima.

Samo da dodam, za dno sam koristila mljevenu plazmu a zidove sam oblozila sa mini plazma keksom
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Prethodna

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron