Postao/la Many » 08 tra 2006, 00:45
Torta se sastoji iz cetiri dela koji se posebno pripremaju. To su: PRHKO TESTO, BISKVIT TESTO, VOCE i SNEG OD BELANACA<
><
>1. PRHKO TESTO<
>Sastojci. <
>150 gr.
asna<
>75 gr. margarina<
>75 gr. secera u prahu<
>1 jaje.<
><
>Prhko testo izraditi na nacin kako je to napisano u receptu "Tirolski isleri"s tom razlikom, da se gotovo testo ne deli na dva dela.<
><
>Posle odmaranja testa u hladnjaku razviti testo u koru precnika 26 cm. Ovo se najbolje radi ako se predhodno na papiru ucrta krug istog precnika, o
ezu delovi koji eventualnu prelaze obim kruga pa se potom papir sa testom prinese plehu za pecenje, testo polozi na pleh a hartija skine. Testo se viljuskom izbode na vise mesta. Peci na 180 st C oko 20 minuta. Paziti da testo ne pregori. Ako je suvise tvrdo ovlaziti ga sirupom voda+secer. Testo poloziti na ravan tanjir na kojem ce se torta sluziti.<
><
>2. MARMELADA<
>Preko ohladjenog prhkog testa premazati 50 gr. marmelade-dzema od jagoda, kajsija ili neku drugu kiselkastu marmeladu.<
><
>3. BISKVIT TESTO<
>Sastojci:<
>3 jaja<
>75 gr. secera<
>1 kesica vanilin secera<
>75 gr.
asna<
>1 kasicica praska za pecivo<
>40 gr. maslaca.<
><
>Biskvit testo izraditi na nacin kako je to opisano u receptu "Torta sa vocem"<
><
>Gotovu masu biskvit testa uliti u posudu precnika 26 cm kojoj je dno oblozeno namascenom hartijom. Isti je postupak ako se koristi i posuda sa opruznim mehanizmom. U predhodno zagrejanoj pecnici peci na 180 st.C oko 20 minuta. Primeniti test ubadanja tankog noza koji po vadjenju iz testa treba da bude suv. Po zavrsenom pecenju izvaditi testo iz posude, poloziti ga na hartiju koja je posuta secerom i sacekati da se testo ohladi. Biskvit testo poloziti na prhko testo. <
><
>4. VOCE<
>500 gr. jagoda-strawbery, ili ribizli-currant,ili malina-raspberry poredjati po biskvit testu.<
><
>5. SNEG OD BELANACA<
>Sastojci:<
>5 belanaca<
>300 gr. secera<
>sok od 1/2 limuna.<
><
>Mikserom na najvecoj
zini snazno umutiti belanca uz postepeno dodavanje secera i soka od limuna. Sneg je dovoljano umucen kada ostane trag noza kojim se on zasece.<
><
>Snegom obloziti tortu sa svih strana, uz deblji sloj gornje strane. Na gornjoj strani torte pomocu kuhinjskog sprica koji je napunjen snegom napraviti simetricne reljefne sare. Ubaciti tortu u pecnicu i na temperaturi 220 st. C zapeci vrhove reljefa. <
><
>Ako pecnica ima otvoren infracrveni grejac, ugradjen uz gornju povrsinu pecnice, zapecanje se obavlja na sledeci nacin. Iskljuciti grejac na dnu pecnice i podesiti temperaturu pecnice na 100 st.C. Uneti tortu u pecnicu i u vremenu 2-3 minuta ostvarice se zapecanje uzdignutih delova reljefa od snega. Prednost ovog nacina rada je u tome sto je povecanoj temperaturi izlozen samo gornji deo sneznog reljefa a ostatak torte se ne zagreva. Tok ovog zapecanja pratiti od pocetka ukljucivanja IC grejaca. Nepaznja u kontroli boje zapecanja moze da dovede do pregorevanja snega. Boja vrhova snega treba da bude svetlo smedje boje.<
><
>6. KALORIJE<
>Svako od 12 parceta torte donosi oko 280 kcal. Navjeci doprinos potice od secera sa oko 50% a sledi maslac sa oko 25%.<
><
><
><
> <i></i>