Sada je: 14 svi 2024, 16:28.

sv. gral oliti torta od sira

Moderatori/ce: Hope77, mrava

sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la mama courage » 06 lip 2006, 14:30

evo i za one koje ne jedu samo torte po slasticarnama, nego ih i same prave...

TORTA OD SIRA a la MC
(koju je roza vješto iskopirala i sad mlati velike pare ) a dobrica
mc šakom i kapom dijeli sa ostalim smrtnicima.
američki recept

e ovako... osnovna (američka) mjera je 1,8 dl (tj. čašica vrhnja) i prema njoj idu sve ostale mjere

pod:
1 3/4 mjere samljeti petit beurre keksa (što bi značilo 14-15 komada) i 1/3 mjere rastopljenog putra i 3 velike žlice šećera

fila:
1/2 kg svježeg sira, 2 jaja, 3/4 mjere šećera, 1 vanilin šećer mikserom izmješati

sve peći 20min. na 200 pa smanjiti na 180 stupnjeva ohladiti i premazati...

mješavinom:
1 kiselog vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer

te držati 4 - 5 h u frižideru (što je čisti SF u našoj kući, osim ako preko noći ne ostavimo kolač da se hladi, jer po danu ne možemo dočekati) prije degustacije <


i što je najbitnije - a iskustvo nas također naučilo - najbolje napraviti DUPLU MJERU svega, pa se onda dobije normalan osrednji kolač (jer ovog sada je jako malo, barem nama... mljac)



edit:malo sam sredila ovaj post,pobrisala znakice i komentare koji su stojali uz slike,sad vise nemaju smisla...jedino ako MC hoces opet ih stavi :belj
mama courage
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4056
Pridružen/a: 12 lis 2005, 00:54

Re: sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la ljubilica » 06 lip 2006, 14:33

meni tu nesto ne stima.<
>nakon pojedene torte, doslo je do deformacije tanjura iz plitkog u duboki <
>Srecica-pupoljcica 2002 Palcica-bundevica 2003<i></i>
Srecica
Palcica

Slatkis
Avatar
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 259
Pridružen/a: 27 pro 2004, 16:58

Re: sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la tanjabb » 06 lip 2006, 14:34

Luda si sto na sat <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
Avatar
tanjabb
next princess
 
Postovi: 26100
Pridružen/a: 11 sij 2003, 11:28
Lokacija: emigrirala iz dezele

Re: sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la anabama » 06 lip 2006, 15:39

Super ti torta... <
>MC... Ti si stvarno prava Snjeguljica... cak i torta bijela kao snijeg <
>JA te pitala na Mua savjet... Evo ovdje ponavljam....<
>Jel se pod od keksa isto pece ??? <
> Ana 08.02.2004. Marko 21.06.2002.<
><
><i></i>

M. 2002
A. 2004
J. 2010
Avatar
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 588
Pridružen/a: 11 svi 2005, 10:35
Lokacija: ... dalmacija ...

Re: sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la Tinchi25 » 06 lip 2006, 17:07

A koliko dugo da pecem? Evo moja je u rolu vec negdje oko 1 h i nemam pojima jel pecena <i></i>
Tinchi25
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 64
Pridružen/a: 20 ožu 2005, 10:16

Re: sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la mama courage » 06 lip 2006, 17:23

anabama, rekoh ti tamo i pod i prva sihta sira se pece, izvadi, malo ohladi, prelije mjesavinom i u frizider<
><
><
>pece se 20 min.<
><
> <i></i>
mama courage
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4056
Pridružen/a: 12 lis 2005, 00:54

Re: sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la Ina66 » 06 lip 2006, 17:51

imam i ja sličan recept, samo što kod mene ide 6 jaja pa ovu MC dozu ne treba poduplavat jer iovako bude do vrha kalupa <
><i></i>
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33921
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

pitanje?????

PostPostao/la supermama » 07 lip 2006, 07:53

sve mije jasno osim par detalja.....ali suzdrzati cu se svih pitanja odjednom, kako bi nam svima bilo lakse...<
>1. u kojem kalup to radim onovelikom za torte sto ima o
uc koji se skida ili onim plitkim, okruglom????? <
>2. koje kiselo vrhnje ono masnije ili ono drugo???<
>3. kad se izvadi iz pecnice treba li se ohladiti na sobnu temperaturu i onda preliti s tim vrhnjem i secerom i tim....jel to bude tekuce ili vise cvrsce<
>MC...na ovoj slici je snita kolaca od jedne mjere ili duple mjere <i>Edited by: supermama at: 7/6/06 8:33<
></i>
Avatar
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 537
Pridružen/a: 17 pro 2005, 00:13
Lokacija: osijek

Re: pitanje?????

PostPostao/la Mirci » 07 lip 2006, 09:30

evo jos jedne varijante

-200 g pettit beure keksa - mljevenih ili nekih drugih npr. McVittis, Speculas sl.
-200 g putra
-2 žlice šećera (moze i smjedjeg )
sve smiješati i utisnuti u kalup i peći na 200°C 5 minuta!

Smanjiti pećnicu na 170°C, na tople kekse staviti žutu kremu:
-500 g svježeg sira ili filadelfija krem sira
-4 cijela jaja
-3 žlice šećera
-sok od cijelog limuna - zajedno izmiksati, uliti po keksima i peći na 170°C 20 minuta<

Na kraju smiksati 2 kisela vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer i preliti preko tople torte. Sve zajedno staviti u toplu pećnicu (ali ugašenu ) još 5 minuta.

Ovako sam radila za vikend i bila je odlicna. Izgledom je zuta krema nesto zuca nego sto je ova na slici od MC.
Stavila sam malo manje maslaca, oko 100g, ali trebalo je ipak malo vise.
Ta smjesa maslaca, keksa i secera curi dok se pece pa obavezno treba kalup obloziti papirom za pecenje.<

jezek, travanj 2000.
Vovo, srpanj 2002.
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29430
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: pitanje?????

PostPostao/la Novamama » 07 lip 2006, 09:35

ja sam radila s Hobits keksima (onim od Bahlsena). Ti su mi super.<
> <i></i>
Avatar
Novamama
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4694
Pridružen/a: 04 lis 2001, 15:37

Re: pitanje?????

PostPostao/la Tinchi25 » 07 lip 2006, 10:18

Iako sam ju "malo" vise pekla nego sto je trebalo, torta je izvrsna.<
>Drugi put cu probat u sir stavit zumanjke pa snijeg od bjelanjaka da bude prozracnija.<
><
>I ja imam jos jedno pitanje... Nije li premalo tih 20 min? Moja je bila nekako tekuca nakon tih 20 min. <i></i>
Tinchi25
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 64
Pridružen/a: 20 ožu 2005, 10:16

Re: pitanje?????

PostPostao/la Mirci » 07 lip 2006, 10:35

joj, tinchi, isprobana je i ta varijanta sa odvojenim bjelanjcima pa su se, na kraju, u kolacu jako osjetila jaja . Jezek, travanj 2000.<
>Vovo, srpanj 2002.<i></i>
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29430
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: pitanje?????

PostPostao/la mama courage » 07 lip 2006, 10:46

Quote:1. u kojem kalup to radim onovelikom za torte sto ima o
uc koji se skida ili onim plitkim, okruglom????? <
>2. koje kiselo vrhnje ono masnije ili ono drugo???<
>3. kad se izvadi iz pecnice treba li se ohladiti na sobnu temperaturu i onda preliti s tim vrhnjem i secerom i tim....jel to bude tekuce ili vise cvrsce<
>MC...na ovoj slici je snita kolaca od jedne mjere ili duple mjere <
><
>1. ja radim u onome koji ima o
uc koji se skida, kad se sve dovoljno ohladi.<
>2. svejedno.<
>3. pa mjesavina za preliti je prilicno tekuca, ja sacekam malcice da se ohladi, pa onda frknem sve u frizider.<
>4. ti to ozbiljno pitas? tako otprilike izgleda kolac od duple mjere (al nisam ja slikala)<
> <i></i>
mama courage
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4056
Pridružen/a: 12 lis 2005, 00:54

Re: pitanje?????

PostPostao/la mama courage » 07 lip 2006, 10:51

Quote:Ta smjesa maslaca, keksa i secera curi dok se pece pa obavezno treba kalup obloziti papirom za pecenje.<
><
>točno. to sam zaboravila napomenuti. i de, cure, pravite taj kolač i jedite ga u slast i nemojte previše filozofirati. te kako ovo te kako ono, te ova varijacija te ona... <i></i>
mama courage
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4056
Pridružen/a: 12 lis 2005, 00:54

Re: pitanje?????

PostPostao/la supermama » 07 lip 2006, 11:27

Quote:4. ti to ozbiljno pitas? tako otprilike izgleda kolac od duple mjere (al nisam ja slikala)<
><
>prilicno sam "analiticna"<
><
>hvala sve mi je jasno i danas cemo isprobati pa sto bude a sutra cemo sve pozderkiti<
> <i></i>
Avatar
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 537
Pridružen/a: 17 pro 2005, 00:13
Lokacija: osijek

Re: pitanje?????

PostPostao/la Mirci » 07 lip 2006, 12:46

ma, gle tko nam to kaze da ne filozofiramo Jezek, travanj 2000.<
>Vovo, srpanj 2002.<i></i>
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29430
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: pitanje?????

PostPostao/la Dobri andjeo » 07 lip 2006, 15:08

duplu mjeru, mislis doslovce duplu 2 vrhnja, 1kg sira?sve duplo?? DOBRO SE DOBRIM VRACA!!!<i></i>
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Avatar
Dobri andjeo
zlatna ribica
 
Postovi: 39145
Pridružen/a: 16 ožu 2006, 10:22
Lokacija: Zagreb

Re: pitanje?????

PostPostao/la anabama » 07 lip 2006, 15:18

<
>Sinoc odmah namah radila totu al la MC i to sve tocno kako pise i ispala je odlicno ...<
>Pekla 25 min. <
>Jutros je degustirale moja prija i ja.Ona kaze da je mrak... Meni se cini da je secera malo previse. Drugi put samo smanjim kolicinu secera...<
><
><
> Ana 08.02.2004. Marko 21.06.2002.<
><
><i></i>

M. 2002
A. 2004
J. 2010
Avatar
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 588
Pridružen/a: 11 svi 2005, 10:35
Lokacija: ... dalmacija ...

Re: pitanje?????

PostPostao/la mama courage » 07 lip 2006, 15:31

duplu - duplu. točno. o količini šećera - nek svatko odluči <
><
>Quote:ma, gle tko nam to kaze da ne filozofiramo <
><
> ma prođe me volja za kuhanjem <i>Edited by: mama courage  at: 7/6/06 15:32<
></i>
mama courage
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4056
Pridružen/a: 12 lis 2005, 00:54

Re: pitanje?????

PostPostao/la anurkan » 07 lip 2006, 15:35

MC, i da nisi rekla duplo ja bih uduplala...hebo mjere gdje pise 0,18dkg secera...nista bez 1/2kg ne priznam...ili 2jaja...gdje ima kolac bez 5-6komada...barem. <i></i>
Avatar
anurkan
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 89
Pridružen/a: 20 ožu 2003, 14:38

prijava

PostPostao/la supermama » 08 lip 2006, 07:59

samo da se prijavimo...pravila jucer navecer po receptu (zadrzala sam se na jednoj mjeri ipak ne trebamo pretjerivati i tako cu sve pojesti sama (rece koka i posije zrno psenice) nista nije bilo komplicirano....jutros sam skinula o
uc i nista se nije raspalo.....nisam je bas mogla probati u 7 sati ali mozda skocim na pauzu<
> <i></i>
Avatar
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 537
Pridružen/a: 17 pro 2005, 00:13
Lokacija: osijek

Re: sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la anurkan » 08 lip 2006, 08:17

Evo i ja sinoc pravila, samo kod mene domaca jaja pa kad sam stavila 4 komada ovaj fil ispade narandzast. sljedeci put moram pojacat petit...malo mi je tanko ispalo dno. <
><
>Quote:nisam je bas mogla probati u 7 sati <
>ih ja probala jutros u sest, djavo mi nije dao mira , meni daleko skocit na pauzu a ko ce cekat cijeli dan<
><
> <i></i>
Avatar
anurkan
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 89
Pridružen/a: 20 ožu 2003, 14:38

re:

PostPostao/la MaminMacak » 08 lip 2006, 08:53

Koji sir stavljate u tortu: bas svjezi ili krem sir? Ja bi probala napraviti s krem sirom, tj. s Philadelphijom, ali je vec dugo nisam vidjela po ducanima. Zna li netko gdje ima za kupit Philadelphije ili se mozda moze i s onim ABC krem sirom, no onda mi se 500 g cini malo too much . <i></i>
pupoljcica 2002

etiketic 2009
Avatar
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2447
Pridružen/a: 15 pro 2004, 18:40
Lokacija: Zagreb zapad

Re: re:

PostPostao/la Mirci » 08 lip 2006, 09:16

ja sam radila sa Filadelfijom, kupila sam ju u Metrou prije par dana.<
>Danas radim sa svjezim sirom. Moram i to isprobat da vidim sto mi je bolje . Jezek, travanj 2000.<
>Vovo, srpanj 2002.<i></i>
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29430
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

sir

PostPostao/la supermama » 08 lip 2006, 09:33

ja sam koristila obicni svjezi kravlji sir, s abc sirom mi je sto ja znam ne pase bas...ali s philadelphijo bi bilo ok...ali ja nemam pojma koji da kupim (da li onaj mozda sa nekim okusima ili vulgaris...ovo je sala) tu kod nas ima samo ono pakiranje u plasticnim kutijicama od cca 250 g...sre
no siva kutijica..jel na to mislimo??? <i></i>
Avatar
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 537
Pridružen/a: 17 pro 2005, 00:13
Lokacija: osijek

Re: sir

PostPostao/la Novamama » 08 lip 2006, 10:08

ja sam jučer radila sa svježim sirom od vindije. On je dosta kremast. Super mi je ispalo.<
>I nisam radila u kalupu za tortu nego u običnom protvanu, pa je ispao malo niži i režem ga kao običan kolač.<
><
>Prije sam radila u kalupu isto je bio super! Mjera taman.<
>Probat ću i sa filadelfijom kada ju nađem.<
><
>napomena: radila sam po Mircinom receptu <
> <i></i>
Avatar
Novamama
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4694
Pridružen/a: 04 lis 2001, 15:37

Re: sir

PostPostao/la Mala Bornica » 08 lip 2006, 10:13

meni nekako ni philadelphija ne pase. ja cu staviti mascarpone. mozda danas napravim . <
><i></i>
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Avatar
Mala Bornica
Sunčeko
 
Postovi: 15993
Pridružen/a: 08 tra 2001, 21:47

Re: sir

PostPostao/la Rimaithor » 08 lip 2006, 10:50

<
><
>Evo i ja sam morala isprobati ovaj recept (ali od Mirci , pekla sam kekse i stavila limuna, a koristila sam integralne ptiber kekse, Zagrebacki svjezi sir i smeđi secer)<
><
>Kalup za torte mi je mali, dvadesetka pa sam stavila 150 g mljevenih keksa, 100 g putra i 2,5 zlice smedeg secera (putar i secer sam do
o izradila mikserom pa rukama izgnjecila sa keksima).Pekla sam 5 min na 200, a kalup sam odozdo oblozila papirom pa ga zatvorila, tako da sam je jutros bez problema izvadila iz kalupa i nista nije puklo jer je cijelu noc stajala u friđu.<
>Stavila sam samo 385 g sira (jedno pakiranje Zagrebackog sira), 2 cijela jaja, 2,5 zlice smeđeg secera i jedan vanilin secer, te malo limunovog soka, stavila na vruce kekse (mozda su se trebali malo ohladiti? ) ipekla 20 min na 170 <
>Gore sam stavila dva kisela vrhnja sa 2 zlice bijelog secera i opet par kapi limuna, to sam sasvim kratko zmiksala, stavila na malo ohladenu pecenu tortu i vratila na 10 min u toplu ugasenu pecnicu! Tortu sam za dva sata preselila u hladnjak i ostavila je do jutra!<
>Ispala je bozanstveno!<
>Vrlo jednostavan a jeftin kolac ako ne koristite neke fensy kekse i stavite obican sir! <
> <i>Edited by: Rimaithor at: 8/6/06 10:52<
></i>
Vanity is my favourite sin.
slika
Avatar
Rimaithor
Ljupka Heidi
 
Postovi: 14734
Pridružen/a: 03 sij 2004, 10:18
Lokacija: Dragons' Den

Re: sir

PostPostao/la supermama » 08 lip 2006, 11:13

malo svrljajuci netom vezano za te famozne torte od sira skuzih da oni imaju i kao nekakve toppinge iliti preljeve koji se pri posluzivanju prelije preko snite, pa bilo to od visanja ili jagoda ili nesto slicno....tako sam ja skinula jedan od visanja (iako cu po tome napraviti od jagoda)<
><
>Cherry Pie Filling (preljev od visanja)<
>2 salice višanja<
>pola salice vode<
>pola salice secera<
>2 žlice gustina <i>Edited by: supermama at: 19/6/06 13:34<
></i>
Avatar
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 537
Pridružen/a: 17 pro 2005, 00:13
Lokacija: osijek

Re: sir

PostPostao/la Berta22 » 08 lip 2006, 23:06

i ja radila po receptu od mirci i super je ispala. Maslaca cu staviti drugi put malo manje (i tako iscuri pola ), sir sam mijesala pola-pola svjezi i mascarpone (nisam nasla philadelphiju). Jos je bila polutekuca kad sam je stavila u fridz, ali se super stisnula. Stvarno je jednostavna za napraviti <i></i>
Avatar
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 94
Pridružen/a: 16 ožu 2006, 10:41

Sljedeća

Natrag na Recepti - sortirani

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.