18 stu 2019, 11:38
ako je bio svjež, taman ulovljen i nije imaomulja, onda vjerujem da je bio prste za oblzati!
Kod nas jučer odresci tune (malo sam ih prepekla. Ostali su stajati u rerni dok smo jeli juhu i taman se prepekli pa su bili malo suhi. Uz to tabbouleh na jesenski, mediteranski način
Desert je bio brzinski nutella mousse s ostacima višanja iz alkohola i to samo zato kaj sam poslije ručka htjela gledati kuharske emisije
Danas meso na sat, pura, pire kako za koga.
Ja sam izabrala polentu na francuski
(to kad ti smuđa na Orli onda ću ja polentu na francuski
)
20 stu 2019, 10:47
kakva je to na francuski.
mi smo svojedobno u restoranu gdje smo išli na gablec znali kao prilog dobiti kvadrat u kojem je između dva sloja žganaca bilo pirjano povrće. prefino je bilo, a nikad to nigdje više vidjela.
20 stu 2019, 11:35
dva komada polente i povrće pa sve skupa pohano ili samo dva sloja polente i između povrće?
Jer ako je ovo drugo onda je to jednostavno samo omjer palente i vode treba biti ne manji od 4:1 da ju možeš ravnomjerno nanijeti
Ja tako recimo uvijek radim chilli con carne, a ima i jedan recept s tortom od puno povrća koju J obozava samo je to dosta pimplanja, al je fino
Meni je inače uvijek omjer 4:1 iako mi se čini da većina ljudi ima manji omjer tipša 3:1
A francuski u originalu je kada mlijeko zamijeniš vodom. Mi smo doma malo promijenili verziju da nam bude još mekanija pa stavljamo 3 šalice vode i 1 šalicu slatkog vrhnja (maksimalno do 2+2). Onda ne bude palenta onako zrnata i gruba nego bude baš mekana. I bude punija okusa pa ju možeš samu jesti bez ikakvog dodatka (tipa jogurta, vrhnja itd).
Ubila bih se u takvoj palenti.
20 stu 2019, 11:42
Ja palentu radim samo na vodi, sirotinjska. Mozda je zato vise i ne zele jesti
.
Probat cu ovo sa vrhnjem za kuhanje
20 stu 2019, 11:45
nikad ju nisam ni kuhala nego na vodi
ovo drugo. mislim da razvuku palentu, stave povrće i zaliju palentom. i to bude prilog.
20 stu 2019, 11:47
Ne vrhnje za kuhanje jer ono ima isto masnoce kao mlijeko. Mislim da ce s njim ispasti ok, alimeni osobno nije nesto revolucionarna.
Slatko vrhnje ima puno vise masnoce pa zato mislim da se zrno dodatno razbije, odnosno masnoca plus proteini daju takvu svilenkastu strukturu.
A ovo drugo ovisno koliko vremena imaš i koliko tanko želiš, skuhaš puru, tanko ju vruću izliješ na back papier, naslažeš povrće. Ostatak pure izliješ na silikon ili nešto što se ne lijepi npr ona prozirna folija (back papier u ovom slučaju nije opcija) i kad se ohladi samo prebaciš na ovo povrće. Sve skupa još kratko zapečeš u rerni (po potrebi) da reduciraš višak vode i režeš na kocke.
20 stu 2019, 12:41
Jučer smo jeli tjesteninu s tunjevinom i salsom.
Danas pire krumpir, špinat i jaja
20 stu 2019, 15:31
Htjela sam još u nedjelju prijaviti nedeljni ručak koji me asocira na baku
pa sad vidim da sam zaboravila
dakle nedjelja: pileći ajgemahtec, pohana piletina, rizi-bizi, matovilac salata i jedno kod mene nije bilo štrudle od jabuka za desert
ali je bilo krancla jer sam kupila nove kalupe pa smo se igrali.
ponedljak: pileća juha, tijesto i saft od svinjetine s puno povrća, salata.
utorak: mahune čuđpajz
srijeda: meksički - chilli con carne
21 stu 2019, 15:38
Nikad manju inspiraciju i volju za kuhanjem nisam imala. I sve što skuham nije mi ukusno. U pon. sam radila varivo od smrznutog mladog graha i leće. Utorak smrznuti ledov bakalar na jušno. Jučer juha od teleće koljenice, lešo meso, karfiol kao prilog. Danas bolonjez sa ciklom.
21 stu 2019, 18:52
Pureci burgeri
22 stu 2019, 16:43
Juha iz vrećice, riža, šnicle u saftu, cikla.
22 stu 2019, 19:51
i smo jučer njoke sa špinatom i uz to kupus dinstani (njoki su umjesto tijesta) i gore kockice špeka prženog, preporučam, prefina kombinacija!
danas opet njoki, samo sam jučer ostavila jednu turu u hladnjaku i danas friško zakuhala, a uz to srdele pržene u tavi u kukuruznom brašnu. eto, brzinski.
sutra imamo piceka na saft, odnosno perkelt i domaće fuže,bili danas na piji pa smo sve nabavili.
nedjelju radim pa smonakon sto godina kod sveki na ručku...
23 stu 2019, 14:22
Teleći odresci u umaku od vrhnja, krumpir u pari.
Palačinke s toplim preljevom od šumskog voća.
Piletina s bučinim sjemenkama, basmati riža, miješana zelena salata.
23 stu 2019, 16:05
Pizza dan
24 stu 2019, 18:27
Kod mame na rucku :
juneca juha, pečena guska i knedlicki s kiselim kupusom (ceska kuhinja, tata podrijetlom Čeh ) , pire krumpir, pohane snicle, zelena salata i matovilac, kupovni cupavci i medena pita
25 stu 2019, 09:16
Bolonjez i široki rezanci, kovrčava zelena salata.
25 stu 2019, 11:34
smo jučer njoke sa špinatom i uz to kupus dinstani (njoki su umjesto tijesta) i gore kockice špeka prženog, preporučam, prefina kombinacija!
da, da, prefina kombinacija. Mi ju inače često radimo. Ne samo sa špinatom nego i s bunedevom i obične. Odnosno čim mi ostane njoka koje radim za neko jelo ostatak tako radimo ili dinstamo gljive (u proljetnim mjesecima) uz to
Tako i danas imamo krokete (ne njoke doduše nego krokete) od stampota i dinstani kupus sa špekom
Sutra planiram pad thai al mi fale jaja i klice. Nema trenutno klica svježih za kupiti. Zaboravila sam na 12. mjesec
pečena guska i knedlicki s kiselim kupusom (ceska kuhinja, tata podrijetlom Čeh
Mljac! Baš Čeh? Ne mogu nikako zaboraviti gusku i knedličke iz Bratislave (Chrovatskog Hroba). Nikad ništa u životu finije jela nisam.
25 stu 2019, 12:54
Da, baka i djed s tatine strane Česi, pa i dandanas, kad dodjemo kod njih (okolica Daruvara ) , baka kuha ceske specijalitete.
U subotu smo mm i ja obišli tržnicu pa sam pokupovala domaćeg povrća, spremila si hrpu persinova lista u zamrzivac, potrpala naribane tikvice u zamrzivac, skuhala jučer lonac juhe od domaće piletine i povrća pa da mogu zakuhavati kroz tjedan.
Danas imamo tu juhu, rizoto od piletine i tikvica, matovilac i razne vrste mlade salate
25 stu 2019, 14:27
za šta koristiš naribane tkivice. nisu pregnjecave kad se odmrznu?
25 stu 2019, 14:55
Folne pa moraš ih malo posoliti kad ih odmrzavaš da sol pokupi vodu ali princip je isti kao i za buču.
Čak i ne moraš soliti ako koristiš u npr varivima.
25 stu 2019, 15:32
Tikvice koristim za bucnicu, pogačice, sve.Ocijedim višak vode nakon odmrzavanja
26 stu 2019, 15:46
jela sam fantastičnog šarana na žaru. u Brodu
skuhala sam lonac sarme danas, kad sam se dočepala kuhinje. poanta je da sam imala još glavicu zelja u frižideru, pa da ju iskoristim. jučer sam pekla batke i rizibizi.
ja sam znala smrznuti buču za bučnicu. bila je skroz korektna. dok nisam skužila kaj moje zagorke rade masovno....naprave bučnicu, frišku i tako ju s protvanom smrznu. i kad treba, u rol i
.
26 stu 2019, 19:33
Malamaja, ja sam iz SB, gdje si jela ?
Mi smo danas jeli brzinski zakuhanu juhu i jaja sa slaninom a za večeru sam ispekla krofne
27 stu 2019, 09:48
Jučer sam eksperimentirala s okruglicama od kukuruzne krupice, skute i jaja. Radila sam ih u parnoj pećnici i bile su skuhane ali nažalost tvrde. Pojeli smo ih s kiselim vrhnjem
27 stu 2019, 12:29
Mahune varivo
27 stu 2019, 14:48
mrava je napisao/la:Malamaja, ja sam iz SB, gdje si jela ?
Mi smo danas jeli brzinski zakuhanu juhu i jaja sa slaninom a za večeru sam ispekla krofne
na sajmu
28 stu 2019, 17:13
Malamajo, ajoj, baš mi je drago da si malo bila u mom kraju.
Danas smo jeli pečeno pile, krumpire, pohanu cvjetacu i mix mlade salate
30 stu 2019, 12:29
Pire krumpir, punjena paprika
01 pro 2019, 13:23
Goveđa juha, pariške snicle, pomfrit, zelena salata, savijača s višnjama
01 pro 2019, 14:51
Jucer pecena teletina sa povrcem i rižom, u tavi peceni krumpiri sa piletinom
Danas goveđa juha, teleci i pileci sniceli na naglo, jaja, krumpirici iz friteze na vruci zrak, mix zelena salata
Napravila sam instant tortu sa vanilija kremom i visnjama
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.