Sada je: 28 ožu 2024, 15:08.

Pozdrav svima

Mi smo mali, veliki borci.

Moderator/ica: nadicab

Pozdrav svima

PostPostao/la emina_mama » 23 kol 2008, 17:16

Evo nova sam na ovom forumu. U 35tj +6dn rodila san malu curicu Emu 2600gr i 48cm, rodjena je na carski rez, zbog placente previea. Prvi dan su mi je samo pokazali na 5 min, drugi dan san je vidila dva puta po 10min. Pokusavali smo je stavit na sisu ali nije mogla jer je konstantno spavala. Treci dan san trazila da mi je donesu da bude kraj mene. Donile su je i ostavile mi bocicu mlika i cep te neka je hranim tako (propisala pedijatrica). Ema je stalno spavala, ja san ulivala mliko a ono je curilo po bodiju, cilu noc san dezurala i pokusavala koliko toliko da popije. To san nastavila i iduci dan. Na vecernjem vaganju opet je izgubila na tezini. Onda mi je nadobudna sestra mrtva hladna odgovorila da ce mala ic u inkubator ako ne dobije na tezini. Donile su mi loncic i zlicicu da joj dajem mliko. Opet ista situacija cilu noc na nogama, ona nece da pije, spava. Niti jedna sestra mi nije pomogla, jedino sto san cula od nih je da je mala lijena za papanje, da cu se namucit oko nje, onda je jedna dosla i rekla da ima zuticu kad je dosla druga rekla je da nema i sl.stvari. Preplasena gubitkom na kilazi napravila sam scenu i trazila dudu. Dobila san je i mala je povukla a jedna od sestara mi je rekla da imam dijete koje zeli jest na staromodan nacin. Tu vecer je dobila 20gr, ja san se od olaksanja nasmijala a sestra je prokomentirala: Ajde da i tebe vidimo kako se smijes. Mrtva hladna san joj odgovorila: Jesan van mozda tribala zahvaljivat sta dok je bila kod vas je gubila na tezini? I sta bi po vama gladovala? Svi su umukli. Nije mi jasno kako su mogle bit tako hladne, jednostavno prepustena samoj sebi, prvo dijete nista nisan znala nikoga nisan imala da mi pomogne. Jedva sam cekala da nas otpuste iz bolnice, onda je slijedio mjesec dana borbe oko papanja, svaka 2 sata po 20ml max, konstantno strepila oko tezine. Kad je presla 3kile pocela je duze periode bit budna, ali svejedno znala bi usrid hranjenja zaspat pa se probudit nakon pola sata place i place. Upravo zapisivanje koliko i kad bi pojela skuzili smo da ima odredjeno ml koliko mora pojest ako joj i 10ml fali ona bi udrila u plac. Nakon svega toga Ema je napredovala na tezini, po pedijatrici je sve bilo ok, medjutim ja sam trazila uputnicu za fizijatra. Dijagnoza je hipotonija. Evo uporno vjezbamo vec misec ipo dana i jucer je fizioterapeut reka da dobro napreduje.
Sad cu napisat par stvari koje mozda neke nove mame ne znaju;
1. ja zbog hipotonije imam pravo bit s Emom do njene 3.god. primala bi 2000kn + 800-njak kn kao neka vrst doplatka
2. imate pravo bit doma ne 12.mj nego za onoliko koliko ste prije rodile npr. ja san rodila 18.2, termin 18.3 i imam pravo bit doma do 18.3 ali za tih mj.dana trebam prilozit posebne papire, usoro cu to ic produzavat pa cu onda tocno napisat i sta
3. nedonoscad spava na ledjima (meni su u bolnici rekli da je stavim na bok - eto to je jos jedna stvar koja dokazuje njihovu "strucnost")
Eto toliko od mene
pozdrav svima i nadan se da vas nisan udavila :3srca
emina_mama
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 34
Pridružen/a: 23 kol 2008, 16:30

Re: Pozdrav svima

PostPostao/la Ciara » 23 kol 2008, 17:44

dobro došla! :bye

kad te čitam mogu potpisati 80 % tvoje priče.
nadam se da ćete polako rješavati sve probleme na koje naiđete. :3srca
Avatar
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1922
Pridružen/a: 29 pro 2007, 20:37

Re: Pozdrav svima

PostPostao/la Nana1971 » 24 kol 2008, 08:50

znaci - nista se nije promijenilo u 11 i po godina otkad sam ja rodila :( Meni su doduse dijete donosili na dojenje, nisu mi davali zlicu da je hranim, ali ona je samo spavala... a od med.osoblja nikakve pomoci, samo podsmjeh na tvoju nemoc i neznanje.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Avatar
Nana1971
blissful reduša
 
Postovi: 24551
Pridružen/a: 18 tra 2002, 13:33
Lokacija: ovčica na Božjem pašnjaku

Re: Pozdrav svima

PostPostao/la Ina66 » 24 kol 2008, 08:57

emina_mama :mah
imaš ovdje jako dobre podforume Nedonoščad i Grupe potpore, sigurno ćeš naći odgovore na sva svoja pitanja
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Pozdrav svima

PostPostao/la emina_mama » 24 kol 2008, 09:21

Fala van svima...nazalost nije se nista promjenilo...inace i ja san nedonosce pa mi je moja mama dosta pomogla kad smo dosle doma. Jedino se promjenilo to da je sad bolnica prijatelj djece iz moga iskustva ja to nisan dozivila u praksi. Ispalo je da se treban borit da dijete prehranim niti jednu sestru nije bilo briga. Ali sta me je najvise sokiralo slijedece- buduci da smo bile na carskom nase dvije bebe su bile tamo sa sestrama i to je bila odma soba do nas(sve ostale su sa mamama), pola noci su plakale, ja san se pobunila i trazila da mi donese malu da vidin je li to ona place, druga mama je sutila, ja san dobila packu od sestre da je li ja njoj solin pamet da ona ima xx godina radnog staza. Bebe je donila nakon 15min kad su se smirile da nan pokaze da ne placu. Ja san znala da je Ema jer je cvilila ko mala macka, tek nakon misec ipo dana pocela je "normalno" plakat. I da potirale su me sa hodnika u po noci (setala s njon po svitlu da je razbudim) u sobu a samo zato jer su pusile pa da ne bi kome se na to pozalila. Uglavnom, ja san dozivila horor. Mislila san da ce me ludu odvest, muzu nista nisan govorila od straha da ne bi nesto ucinia. Uglavnom pricu su culi tek kad smo dosli doma. I da, poslala san zalbu na bolnicu premda znan da nema nista od toga ali eto da je meni savjest mirnija.
emina_mama
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 34
Pridružen/a: 23 kol 2008, 16:30

Re: Pozdrav svima

PostPostao/la nadicab » 26 kol 2008, 22:13

pozdrav :bye NIsam baš shvatila iz priče u kojoj si bolnici rodila? Sv. duh ili ...?
Priča oko problema hranjenja je skoro svim mamama nedonoščadi poznata, nažalost.
Ne znam zašto misliš da nedonošče treba spavati na leđima, stručna literatura preporuča na boku zbog dobivanja svijesti o centralnoj liniji.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
Avatar
nadicab
Prepečena plavuša
 
Postovi: 17714
Pridružen/a: 04 svi 2001, 00:17
Lokacija: Zagreb, Kvatrić

Re: Pozdrav svima

PostPostao/la emina_mama » 27 kol 2008, 09:07

Bok Nadica...nisan rodila u zg, nego u dbk. U ovom broju Beba san citala o sindromu SIDS (inace nisan imala pojma da takvo nesto postoji), onda san malo surfala netom i saznala da je obavezno informiranje mama nedonoscadi o ovome te da se nedonoscad iskljucivo stavlja spavat na ledjima :roll: jer da postoji opasnost ukoliko spavaju na boku ili na trbuhu od gusenja . Mame nedonoscadi na Firulama se obavezno napomene da moraju spavat na ledjima, ja san to tek nedavno saznala od prijateljice koja gori rodila nedonosce, koja mi to nije napomenula jer je mislila da san bila upoznata s ovim. Inace, pitala san fizioterapeutkinju ona mi je isto to potvrdila. Inace, mala je do 3.mj. iskljucivo spavala malo na jednom malo na drugom boku onda bi se sama prebacila na ledja.
Evo stavit cu linkove http://www.zdrav-zivot.com.hr/index.php ... acke_smrti http://www.net.hr/bebe/page/2003/03/05/0356006.html
http://familydoctor.org/online/famdocen ... Column0005
emina_mama
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 34
Pridružen/a: 23 kol 2008, 16:30

Re: Pozdrav svima

PostPostao/la nadicab » 27 kol 2008, 12:40

hm, da, oni preporučuju da ih se ne stavlja na trbuh za spavanje i ne na mekani jastuk zbog mogućnosti gušenja. Ali, dok je dijete jako malo, dok je u NICU, onda ga treba stavljati na bok i okružiti ga tkz. gnijezdom.
Kada dijete došđe u korigiranu dob od 2 mjeseca i starije, poželjno ih je u BUDNOM stanju stavljati na trbuh zbog jačanja leđnih i vratnih mišića itd.
O tome na http://www.babylinq.com/sidssafesleepprematurebaby.aspx
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
Avatar
nadicab
Prepečena plavuša
 
Postovi: 17714
Pridružen/a: 04 svi 2001, 00:17
Lokacija: Zagreb, Kvatrić

Re: Pozdrav svima

PostPostao/la Miki » 28 ruj 2008, 14:01

prvo pozdrav :mah , u odnosu na nas vi ste teška kategorija :proljece :kiss

prvi put čujem za spavanje isključivo na leđima :dunno , koliko ja znam najbolje je da su na boku, srolani u C položaj (ovo što nadica spominje-gnijezdo), a nije dobro na trbuhu

N. su u inkubatoru stavljali isključivo na leđa (povremeno na trbuh, uz stalnu kontrolu) i nama je to napravilo poprilične probleme poslije jer se u tom položaju na leđima jako izvijala i krivila (i oslanjala se na petu i glavu, ostatak tijela podizala u luk, što je jako loše) i kući je došla sa jako izraženom asimetrijom koja se možda mogla izbjeći da su je stavljali na bok - mi smo imali upravo tu uputu kad smo došli na prve vježbe, a na leđima smo je morali stalno kontrolirati i ispravljati glavu u centralni položaj

kod spavanja na boku smo morali paziti da ne bude ravna ili izvijena prema unatrag, nego samo prema naprijed (kao mala kiflica)
:bye
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Avatar
Miki
Samsungova kuharica
 
Postovi: 2164
Pridružen/a: 18 ožu 2003, 12:51
Lokacija: sidi di si, jer kaki si, ni za di si nisi


Natrag na Nedonoščad

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.