Sada je: 25 tra 2024, 22:42.
Kolac od jabuka i rogaca (ovo je odnedavno jedan od omiljenijih kolaca cijeloj nasoj obitelji ;-) )
sastojci:
300g brasna, 2,5dl ulja, 5 jaja, 300g secera, 2.5dl mlijeka, 150g mljevenog rogaca, 600g jabuka, 2 praska za pecivo
glazura:
150g cokolade, 150g margarina, nekoliko kapi ulja
priprema:
mijesati zumanjke sa secerom, dodati ulje, mlijeko, a zatim brasno pomijesano s praskom za pecivo. dodati rogac i ribane jabuke. na kraju dodati snijeg od bjelanjaka, te staviti peci.
glazura: cokoladu dodati u vreli i otopljeni margarin i dodati nekoliko kapi ulja. preliti preko kolaca.
Potica je napisao/la:Ja bi stavila oštro, ali ja i tako uglavnom sve osim vučenih tijesta (za štrudlu ili štrukle) radim sa oštrim brašnom.
babalu je napisao/la:drugi put probaj s drugim pa odlucis koje bus ubuduce stavljala
>3 cijela jaja<
>1 salica secera<
>1 salica ulja<
>1 salica mlijeka<
>1 salica
asna<
>2 salice kukuruznog
asna<
>1 prasak za pecivo<
><
>Sve zajedno izmjesat, ulit u namastenu i pobrasnjenu tepsiju pa po tome posipati sir a kad se malo zapece prelit vrhnjem i secerom.<
ZLEVKA
10 ŽLICA PALENTE
6 ŽLICA BRAŠNA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
3 JAJA I JEDNO KISELO VRHNJE I 2 ŽLICE ULJA (I NE MORA SE) I 3 DCL MLIJEKA POMIJEŠATI DODATI GORNJU SMJESU PRETHODNO POMIJEŠANU, DODATI MALO SOLI, VANILIN ŠEćER, 30 DAG KRAVLJEG SIRA I ŠEćERA PO ŽELJI
PLEH NAMASTITI I POSUTI KRUŠNIM MRVICAMA.
IZLITI U PLEH I PEćI OKO POL SATA NA 180 C.
Po originalnom receptu u ovaj kolač idu šljive, ali ja (a i cure) više volim kiselkasti okus višanja:
Stavljam prijevod recepta i dodajem svoje primjedbe
Sastojci:
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g smeđeg šećera (može i manje)
1 vrećica vanilin šećera
malo soli
125 g maslaca
1 staklenka šljiva ili višanja (cca 385 g) ili otprilike isto toliko svježih ili odleđenih
200 g kis. vrhnja
1 jaje
1 vrećica pudinga od vanile
50 g šećera
Maslac istopiti i ohladiti. Šljive/višnje ocijediti.
Pomiješati brašno s praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom, malo soli i ohlađenim maslacem te mutiti mikserom tako da se dobije tijesto koje se mrvi.
Oko 3/4 tijesta (mrvica zapravo) utisnuti u kalup (26 cm) koji ste prethodno malo namastili i posuli krušnim mrvicama pa po njemu raspodijeliti voće.
Umutiti vrhnje, jaje, prašak pudinga i 50 g šećera, izliti preko voća pa odozgo staviti preostale mrvice tijesta.
peći u pećnici prethodno ugrijanoj na 180 st., (s vrućim zrakom na oko 160 st.) oko 45 - 50 minuta. Ostaviti još 10 minuta u kalupu da se ohladi pa ga potom izvaditi iz kalupa.
Kod nas ne stigne da se ohladi u potpunosti
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.