Sada je: 29 ožu 2024, 08:54.

Škola - redovna ili specijalna?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Mammamia » 05 stu 2010, 11:02

Baš sam jučer bila na jednom sastanku gdje smo razgovarali između ostalog i o ovom pitanju škola. Iako je nama još daleko škola, svejedno me to pitanje muči. Nisam ni sigurna da će mi M. primiti u ikakvu školu. A ono o čemu smo sinoć na sastanku razgovarali me nimalo ne ohrabruje. Zapravo me užasnulo da se i u pojedinim redovnim školama nastoji učenike s pp gurnuti u jedan poseban razred, a integrirana je nastava samo na satovima likovnog, glazbenog i tjelesnog. :conf Kakva je onda svrha upisivanja naše djece u te škole???? Samo ih se dodatno obilježava i traumatizira. Na taj način škola šalje poruku "je, primili smo vas, jer smo morali, ali nije vam mjesto tu, najbolje bi bilo da se maknete što dalje od nas". Prestrašno! Ipak, bilo je i lijepih iskustava. Izgleda da na raju sve ovisi o dobroj volji ljudi u prosvjeti (ravnatelja, stručnih timova, nastavnika). Zaključak je bio: redovna škola - da, ali ne na silu, već birati onu u kojoj rado prihvaćaju dijete i gdje ima volje za edukaciju osoblja.
Mihaela, Margarita i Antonija
Avatar
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 713
Pridružen/a: 26 ruj 2007, 11:49
Lokacija: Zadar

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la † zmijac » 05 stu 2010, 15:33

Mi smo redovna ( 2. Razred – ove godine imamo i pomoćnika u nastavi) i za sad mi je drago
da nismo u startu odustala od redovne škole .Odabir škole nema veze sa našim željama već sa razvojem klinca i za sad smo super zadovoljnji sa školom, sa učiteljicom,logopedima,psihologom ..., sa klincima i njihovim roditeljima. Ima par roditelja koji su zainteresirani saznati čim više o nama i uključiti se i ima ih koji ne razmišljaju o nama / ali ni o drugima /ali mislim da nema onih kojima smetamo ili se nas klone . Čak ponekad mislim da više mi razmišljamo o razlikama nego ostali.Možda jednog dana premjestimo juniora u posebnu školu ali sad dok je zadovoljan,usvaja gradivo bez većih problema , dok s veseljem ide u školu i dok tamo ima svojem prijatelje ( koji su ga prihvatili kao malo drugačijeg ali kao takvog) mi i ostajemo tu gdje jesmo i idemo dalje.
:zivili
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 177
Pridružen/a: 01 srp 2005, 18:05

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Matilda » 05 stu 2010, 19:18

Imam jedno pitanje.

Što napraviti s djetetom (ne znam točno dijagnozu), u kolicima je, ne hoda nikako, ne govori, ne može držati olovku, ne može pomaknuti ruku i kontrolirati je, pljesnuti, pomaknuti kocku ili sl., kimnuti glavom. Učiteljica se jako trudi, ali i muči jer dijete nema asistenta za nastavu. Stvar je u tome što dijete uopće ne reagira, niti na glazbu, ritam, niti na govor učiteljice kad priča s njim, postavi mu pitanje. Učiteljica uviđa da ovakvim načinom dijete neće uopće napredovati, nešto naučiti. Roditelji su inzistirali na redovnoj školi.
U ovom slučaju, po karakteristikama djetetova stanja, može li dijete ostati u redovnoj ili bi bolje bilo u specijalnoj školi?
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Avatar
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 453
Pridružen/a: 11 pro 2002, 01:18

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la lulamae » 05 stu 2010, 19:53

hm..ja stvarno ne znam na koji nacin se takvo dijete uopce moze ispitati ako ne moze niti kimati glavom :dunno da li to dijete razumije sto mu se govori a ne moze odgovoriti ili uopce ne razumije?bez asistenta u takvom stanju ja uopce ne znam kako to sve moze funkcionirati..cini mi se da to dijete treba puno vise nego je uciteljica u mogucnosti dati pokraj sve ostale djece..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
Avatar
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1785
Pridružen/a: 12 svi 2006, 10:08

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Matilda » 05 stu 2010, 22:39

Mislim da su njegove intelektualne sposobnosti vrlo niske, on samo sjedi i uopće nema nikakvih rekacija u komunikaciji s učiteljicom (osim što se povremeno jako oglasi, krikne, sasvim nevezano uz komunikaciju).
Mislim da ništa ne razumije, niti da zna gdje je. Ili ako zna, ne može to pokazati. I socijalizacija je vrlo loša, djeca su na odmaku (ima pelene pa kad obavi nuždu, djeca ga izbjegavaju). Tužno je to.
Nikako mi u glavu ne ide da nema asistenta, ja sam u svemu ovome promatrač i slušač, al dođe mi da nekoga :baba jer dva mjeseca škole je prošlo.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Avatar
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 453
Pridružen/a: 11 pro 2002, 01:18

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Dory » 05 stu 2010, 23:07

Prestrašna situacija...i za školu i za djecu, a na kraju i ono najvažnije - strašna je i za to dijete, jer se i on vjerojatne ne osjeća ugodno. Ukoliko je intelektualno na niskom nivou, ne shvaća što se od njega očekuje, ne sudjeluje ni na kakav način intelektualno u pračenju programa sumnjam ostat će neocijenjen......Asistent bi mu mogao pomoći u pisanju, osobnoj higijeni, odlasku na wc...ali teško će moći učiniti nešto po pitanju usvajanja gradiva, komunikacije ako ona ne postoji....Ja sam mišljenja da će specijalna škola uvijek biti potrebna za slučajeve kad djete u redovnoj školi ne može funkcionirati, kad ne može savladati neki minimum redovnog programa.
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Daisy » 06 stu 2010, 00:06

Pitanje - tko određuje u koju školu se upućuje takvo dijete koje ste maloprije opisale. U stvari, kakav je postupak prije upisa u 1. razred? Kome se potrebno obratiti, jel to roditelji moraju sami inicirati (pretrage, ev. vještačenja i sl.) ili službeno dobiju neki poziv na pregled.... kakva su vaša iskustva? Pitam iz razloga što smo ove godine već morali biti u 1. razredu, al smo tražili odgodu - to nam je bio prioritet. Slijedeće godine je situacija drukčija i moram na vrijeme odreagirati. Hvala unaprijed. :mah
Avatar
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 237
Pridružen/a: 29 ožu 2005, 19:16
Lokacija: Čvrsto na zemlji!

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Dory » 06 stu 2010, 07:52

Između 6-7 g. djete je školski obveznik...odgoda može mislim ići do 9.g. Kao školski obveznik dijete prolazi testiranje u školi i pregled kod liječnika školske medicine koji onda na osnovi mišljenja pedagoga ili druge stručne osobe iz škole, nalaza koji mu se daju na uvid i pregleda djeteta može dati prijedlog da dijete ide u specijalnu školu. Svoje mišljenje o tome donosi i komisija koju čine predstavnik škole, , šk. medicine, defektolog(ili neka druga stručna osoba iz specijalne škole) i neko iz zdravstvenog sustava (psiholog, logoped i sl)...Roditelj kod liječnika šk. medicine potpisuje izjavu da se slaže da dijete ide u specijalnu školu...ako to ne želi ne mora potpisati - onda se dijete upisuje u redovnu školu. Dakle svu medicinsku dokumentaciju nosite liječniku šk. medicine koji onda na osnovi pregleda,uspjeha na testiranju (kod nas je to par pitanja iz opće kulture, crtež, snalaženje s broejvima i sl) u školi i medicinske dokumentacije daje prijedlog za redovnu ili specijalnu školu...
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la flipper » 06 stu 2010, 08:06

Dory je napisao/la:Između 6-7 g. djete je školski obveznik...odgoda može mislim ići do 9.g.


Da li može biti više od 1 odgode?
Mislim da ne ( ali vjerojatno ovisi o specifičnosti situacije u tom trenutku).
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 567
Pridružen/a: 07 ruj 2007, 17:19

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Dory » 06 stu 2010, 08:26

Može biti - znam iz primjera prijeteljičinog dečkića koji će sad napuniti 9.g.- dakle imao je dvije odgode - na jesen je krenuo u redovnu školu :joy po punom programu
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Plava » 06 stu 2010, 10:33

MBee je napisao/la:U Slavu Raškaj se može kolicima jer se autom može doći pred sama vrata a unutra ima lift.


ali tek od ove godine...
Zadnja izmjena: Plava; 06 stu 2010, 10:35; ukupno mijenjano 1 put/a.
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Avatar
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1017
Pridružen/a: 21 sij 2008, 15:02

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Plava » 06 stu 2010, 10:34

i mi smo isto predškolci od ove godine, naravno da ćemo dobiti i odgodu, ali počeli smo sa pripremama, D je uključen u redovan vrtić i svakodnevno zahvaljujem Bogu što mi je dao hrabrost da ustrajem u tome da on i dođe u redovan vrtić....svi stručnjaci kod kojih smo bili su bili protiv vrtića već su smatrali da je on teška mentalna retardacija i da trebamo odustati od svega i smjestiti ga u specijalan vrtić ili ustanovu...
čak i u vrtiću su smatrali da on nije za njih, onda sam prošle godine zamolila vrtićkog psihologa da mi napravi psihološku procjenu i da mi napiše nalaz i mišljenje (koji sam kasnije iskoristila kao prilog njegovoj liječnićkoj dokumentaciji na Komisiji)...i što se je dogodilo? ...tim nalazom sam ustvari dokazala svima pa čak i svojim najbližima da sam bila u pravu i da je Domi u svojoj vrtićkoj grupi napredovao maksimalno i da je izvukao sve moguće koristi od svojih vršnjaka, jede žlicom i vilicom, reduša je, posprema,odlazi sam na wc , pleše,igra se , gleda kazališne predstave, sudjeluje u završnoj priredbi,komunicira sa djecom i tetama...nedavno su bili na cjelodnevnom izletu na kojem je bio presretan i predobar a nije imao niti svoje popodnevno spavanje koje nemožemo preskočiti...sada (zbog viška djece u vrtićima) u njegovoj skupini se nalazi 34 djece...i možete zamisliti da je to "borba za opstanak", svako dijete, uključujuči i mojeg D mora se znati i moči izboriti za sebe...i to je veliki poticaj za D...imaju 3 tete, jedna je primljena za D.
danas sam još čvršćeg mišljenja da je redovan vrtić odličan izbor za mog sina....
sada nam se približava škola i mogu vam reči da nisam sigurna kako ću postupiti, ustvari nisam sigurna dali bi za njega bio dobar izbor redovna škola-obzirom na školu u koju su išla i idu moja starija djeca..škola je katastrofa-što se pomoći djeci tiče...jako se dvoumim jer to nije homogena sredina i nema tolerancije prema različitima...svi samo sliježu ramenima i govore kako je nešto nemoguće...
S.Raškaj nam je drugi izbor, ali ni za njih više nisam sigurna, jer skupina djece u kojoj je moj Domi (jednom tjedno pohađa njihov vrtić) ne djeluje mi poticajno (neka mi nitko ne zamjeri jer mi nije namjera uvrijediti niti omalovažiti bilo koga)...tamo su stručnjaci -sa kojima smo mi surađivali prekrasni, ali djeca imaju po mom mišljenju veća mentalna ograničenja od mog D..i samim time on se vrača stepenicu nazad..
treći izbor nam je privatna osnovna škola-o kojoj baš nemam puno informacija ali sam čula da imaju djecu sa pp...mislim da se zove Dandi ili tako nekako..e pa ako netko nešto zna molim informacije..
Najgora stvar koja bi nam se mogla dogoditi je da dođemo u sredinu gdje nećemo dobiti dovoljno poticaja za daljnje napredovanje, toga se najviše bojim...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Avatar
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1017
Pridružen/a: 21 sij 2008, 15:02

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la flowerpower » 06 stu 2010, 10:48

dory, odgoda je nekad mogla biti 2 godine (vec je tome dosta), sad je moguce dobiti samo jednu god. odgode.
Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN br. 87/2008)



Članak 19.


Stavak 3.



Dijete se ne može trajno osloboditi upisa u prvi razred osnovne škole osim u slučaju kada dijete ima višestruke teškoće te su po posebnim propisima roditelji stekli pravo na status roditelja njegovatelja ili je dijete, s obzirom na vrstu, stupanj i težinu oštećenja, steklo pravo na skrb izvan vlastite obitelji radi osposobljavanja na samozbrinjavanje u domu socijalne skrbi ili pravo na pomoć i njegu u kući, u okviru kojeg se osigurava pružanje usluga psihosocijalne pomoći.



Pravilnik o upisu djece u osnovnu školu (NN br 13/91)

Članak 7.

Privremeno, a najduže za jednu školsku godinu, oslobađaju se od pohađanja osnovne škole:

1. djeca koja boluju od zaraznih bolesti ili su rekonvalescenti poslije takvih bolesti, ako postoji opasnost pogoršavanja njihova zdravstvenog stanja zbog pohađanja škole ili prijenosa bolesti na drugu djecu,

2. djeca koja boluju od drugih bolesti ili su rekonvalescenti poslije takvih bolesti, ako postoji opasnost pogoršavanja njihova zdravstvenog stanja zbog pohađanja škole unatoč tome što su osigurani uvjeti iz Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN br. 87/2008) ili ako je potrebno intenzivno liječenje i ne postoji mogućnost pohađanja škole dulje od tri mjeseca od početka nastave.
first born unicorn 13.05.2002.
Avatar
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 401
Pridružen/a: 18 stu 2006, 19:12

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Mammamia » 06 stu 2010, 11:07

Plava je napisao/la:Najgora stvar koja bi nam se mogla dogoditi je da dođemo u sredinu gdje nećemo dobiti dovoljno poticaja za daljnje napredovanje, toga se najviše bojim...

Apsolutno. Zato se dobro raspitaj o raznim školama, ne moraš se nužno ograničiti na te tri. Na ovom su nam sastanku rekli (ja to nisam do sad znala) da dijete ne moraš nužno upisati u školu u koju bi prema mjestu stanovanja (kvartu) spadalo, već su ga dužni upisati u bilo koju drugu školu. To je već druga stvar koliko će prepreka biti, koliko se roditelji moraju ponekad boriti za to, ali ako si sigurna da su u nekoj drugoj školi bolji uvjeti za tvoje dijete sve se isplati.
Matilda je napisao/la:Imam jedno pitanje.

Što napraviti s djetetom (ne znam točno dijagnozu), u kolicima je, ne hoda nikako, ne govori, ne može držati olovku, ne može pomaknuti ruku i kontrolirati je, pljesnuti, pomaknuti kocku ili sl., kimnuti glavom. Učiteljica se jako trudi, ali i muči jer dijete nema asistenta za nastavu. Stvar je u tome što dijete uopće ne reagira, niti na glazbu, ritam, niti na govor učiteljice kad priča s njim, postavi mu pitanje. Učiteljica uviđa da ovakvim načinom dijete neće uopće napredovati, nešto naučiti. Roditelji su inzistirali na redovnoj školi.
U ovom slučaju, po karakteristikama djetetova stanja, može li dijete ostati u redovnoj ili bi bolje bilo u specijalnoj školi?

Ovaj opis je vrlo blizu opisa moje Margarite, s tim da ona ipak može pomaknuti ruku, ponekad i uspije nešto uhvatiti, ali olovku definitivno ne može držati bez pomoći. Ali ona za razliku od ovog djeteta vrlo dobro reagira na sve što se oko nje događa i dokazano razumije puno toga, čak i pokušava komunicirati glasanjem, klimanjem, pogledom, smješkom. Pitanje je samo koliko je svi mi uspijemo razumjeti, čak i mi koji smo joj najbliži. Zato se jako bojim škole, srećom još imamo vremena do tad, ali kako je i Plava rekla, želim da mi dijete napreduje, pa ako bude u stanju pratiti, upisala bih je u redovnu školu pa ako ne ide, prebacit ću je u specijalnu. Ali bez asistenta u nastavi nećemo moći funkcionirati. Čudi me da to dijete nije dobilo asistenta. Jesu li uopće tražili, znaju li da mogu?
Mihaela, Margarita i Antonija
Avatar
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 713
Pridružen/a: 26 ruj 2007, 11:49
Lokacija: Zadar

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Dory » 06 stu 2010, 13:36

flo - u pravu si - u pravilu je jedan godina odgode...u navedenom slučaju je djete dobilo još jednu godinu jer se radilo o operaciji koja je zahtjevala duži oporavak...
Mammamia, Plava - i kod mene slični slučaj sa dečkićem koji ide u vrtić - najprije sam ga po preporuci psihologa upisala u 'privatnu igraonicu za djecu s pp - tamo jednostavno nije imao što naučiti, od kako je krenuo u redovan vrtić svakodnevno vidim napredak...
Djeca koja mi idu u specijalnu školu imaju i te kako u okvirima njihovih mogućnosti puno za učenje, učiteljica i ostali djelatnici su poticajni, nekad sam čak i ljuta jer mi se čini da ponekad i traže više od njihovih mogućnosti, pa se jako mučimo da se utvrdi gradivo...ali znam da je to sve u želji da se iz njih izvuče maksimum.
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la MBee » 06 stu 2010, 16:55

Plava je napisao/la:
MBee je napisao/la:U Slavu Raškaj se može kolicima jer se autom može doći pred sama vrata a unutra ima lift.


ali tek od ove godine...


Ne nego od prošle.

Mi do škole imamo još min 2 godine i ne usudim se razmišljati i uzrujavati oko toga jer imam previše i drugih stvari. Čitam vaša iskustva, skupljam informacije...Trenutno smo 4 dana u SR i jedan u kvartovskom vrtiću sa asistenticom. Da sad sklapamo ugovore vjerojatno bi situacija bila drugačija jer je ona u zadnje vrijeme procvjetala ali ovo je bila MM-ova i moja odluka jer terapije koje dobiva u SR ne možemo plaćati u tom opsegu da ide sve dane u redovni vrtić (što i ne može jer ne mogu naći asistenta za toliko dana niti ga platiti).
Na kraju ispadne da baš i nismo imali izbora a bojim se da će tako biti i sa školom.
Avatar
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 334
Pridružen/a: 22 lis 2007, 15:13

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Matilda » 06 stu 2010, 21:30

Mammamia je napisao/la:Ovaj opis je vrlo blizu opisa moje Margarite, s tim da ona ipak može pomaknuti ruku, ponekad i uspije nešto uhvatiti, ali olovku definitivno ne može držati bez pomoći. Ali ona za razliku od ovog djeteta vrlo dobro reagira na sve što se oko nje događa i dokazano razumije puno toga, čak i pokušava komunicirati glasanjem, klimanjem, pogledom, smješkom.


Ma da barem može kimnuti, javiti se, lupiti dlanom o stol, npr. ako ga učiteljica pita koliko je 1+1 pa da odvoji dvije kockice ili dva puta lupi po stolu, to bi bilo itekako dobro.

Mammamia je napisao/la:Čudi me da to dijete nije dobilo asistenta. Jesu li uopće tražili, znaju li da mogu?

Da, asistenta nisu dobili jer nema novaca. To valjda Grad određuje jer su na sve upite tako odgovorili.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Avatar
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 453
Pridružen/a: 11 pro 2002, 01:18

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Dinkic » 06 stu 2010, 22:36

Matilda, o kojem gradu je rijec?
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Avatar
Dinkic
kraljevna bez zrna graska
 
Postovi: 2411
Pridružen/a: 13 pro 2004, 18:21
Lokacija: Zagreb

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Matilda » 07 stu 2010, 10:18

Ne bih javno o Gradu. Imaš PP.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Avatar
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 453
Pridružen/a: 11 pro 2002, 01:18

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la pepita » 07 stu 2010, 11:07

flowerpower je napisao/la:dory, odgoda je nekad mogla biti 2 godine (vec je tome dosta), sad je moguce dobiti samo jednu god. odgode.

i sad je moguće dobiti 2 godine,ako roditelj to zatraži i ako je spreman platiti kaznu od 500-5000 kn....sad koliko je to dobro ?
-čisto sam napisala ako nekome zatreba ovakva varijanta
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
Avatar
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 188
Pridružen/a: 19 ožu 2008, 16:25

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Dinkic » 07 stu 2010, 12:48

Sto se tice dvije godine, moguce je no bez papira. Znam jedne nase roditelje koji su zbog toga sto je djecak bio nedonosce, rodjen dva mjeseca ranije i oni su se pokusavali stalno pozivati na to jer da je rodjen na dan kada je trebalo njihov sin nebi bio skolski obveznik odredjene godine. Dobio je prvu odgodu drugu nisu ni sluzbeno trazili nego su ga ostavili doma i kada su iz ureda za skolstvo probali utjecati na Centar na socijalni rad, centar je odgovorio da su roditelji izuzetno brizni i da oni u centru znaju za to i da roditelji nemaju sto biti kaznjeni. U toj jos jednoj godini maleni je dosta napredovao, dosao je u skolu uciteljici koja ga je zeljela i njegova integracija je fantastican primjer, od skole, ravnatelja, uciteljica i asistentice.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Avatar
Dinkic
kraljevna bez zrna graska
 
Postovi: 2411
Pridružen/a: 13 pro 2004, 18:21
Lokacija: Zagreb

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Daisy » 08 stu 2010, 17:36

Evo baš sam danas dobila najsvježiji nalaz i mišljenje sa navršenih 7 i pol godine života mojeg F. :place S obzirom da se tu nalazi brdo dijagnoza, a ne bih htjela ih ovdje popisivati i zamarati ostale, jel ima tko kakva iskustva prije samog postupka upisivanja u školu, odnosno ko se više kuži u dijagnoze (možda Irena) i kakva mi je situacija sukladno njima??? Šaljem pp, Plizzzz!!
Muči me to kaj moj F očito nije ni za spec. školu, a opet ....teške su to odluke.... Pomoć!
Avatar
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 237
Pridružen/a: 29 ožu 2005, 19:16
Lokacija: Čvrsto na zemlji!

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la IRENA » 08 stu 2010, 17:44

Daisy šalji pp
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1015
Pridružen/a: 13 lip 2001, 09:42

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Daisy » 08 stu 2010, 17:55

Poslala pp. Hvala unaprijed!!! :mah
Avatar
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 237
Pridružen/a: 29 ožu 2005, 19:16
Lokacija: Čvrsto na zemlji!

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la flowerpower » 09 stu 2010, 18:40

ne znam daisy koje su dg. napisane, ali u spec. skolama postoje razredi i grupe, ovisno o stupnju ostecenja djeteta.
first born unicorn 13.05.2002.
Avatar
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 401
Pridružen/a: 18 stu 2006, 19:12

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Daisy » 09 stu 2010, 22:19

Ma znam, uz sve nam je dodana nova dg - teža MR. :place
Avatar
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 237
Pridružen/a: 29 ožu 2005, 19:16
Lokacija: Čvrsto na zemlji!

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Sandra028 » 10 stu 2010, 19:19

nadice, mi smo iz spec. škole prešli u redovnu :dada
iz slave raškaj u m.j. zagorku. istina, u slavi raškaj moja su djeca provela jedva mjesec dana, no ja sam presretna da su u redovnoj školi.
http://i267.photobucket.com/albums/ii29 ... no9pb5.jpg
+BRUNO, 10.05.2008.
"...Da te bar mogu poljubiti
Bez loših sjećanja na hladna proljeća
Bez slike stradanja
Što se baš na nas zalijepe..."
Avatar
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 265
Pridružen/a: 08 kol 2001, 21:49
Lokacija: Zagreb

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la nadicab » 10 stu 2010, 23:12

Sandra, vaš slučaj se ne računa, vi ste ipak proveli samo prvih mjesec dana 1. razreda. :dada
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
Avatar
nadicab
Prepečena plavuša
 
Postovi: 17714
Pridružen/a: 04 svi 2001, 00:17
Lokacija: Zagreb, Kvatrić

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la Sandra028 » 11 stu 2010, 12:59

nadicab je napisao/la:Sandra, vaš slučaj se ne računa, vi ste ipak proveli samo prvih mjesec dana 1. razreda. :dada

je, sve se odigralo brzinom munje :mrgreen i ja sam presretna da je tako :kima
http://i267.photobucket.com/albums/ii29 ... no9pb5.jpg
+BRUNO, 10.05.2008.
"...Da te bar mogu poljubiti
Bez loših sjećanja na hladna proljeća
Bez slike stradanja
Što se baš na nas zalijepe..."
Avatar
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 265
Pridružen/a: 08 kol 2001, 21:49
Lokacija: Zagreb

Re: Škola - redovna ili specijalna?

PostPostao/la nadicab » 11 stu 2010, 22:27

bila danas na informacijama i učiteljica ga je ishvalila :joy
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
Avatar
nadicab
Prepečena plavuša
 
Postovi: 17714
Pridružen/a: 04 svi 2001, 00:17
Lokacija: Zagreb, Kvatrić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.