mislim da ovo zaslužuje poseban topic..prvo sam htjela staviti naslov "matična mljieč" ali nepotrebno bih ograničila raspravu a može se o dosta toga pisati..
mi smo napokon kupili matičnu mliječ i jedva čekam da počnemo s uzimanjem
našla sam jedna zgodan tekstić pa da pročitate oni koji ne znaju..meni je osobito zanimljivo ono sto sam boldala,pogotovo onaj dio o pothranjenosti i jacanju imuniteta..više ne znam što bih probala pa eto počinjemo s ovim...naravno dajem mu i kozje mlijeko i mislim da bi to trebala biti idealna kombinacija..jos sam mu jucer kupila i neki sirup s echinaceom..a kad bi htio davala bih mu i med od kestena jer je i to jako dobra stvar..med od kestsena ima čak i željeza i dobar je za sto stvari..probati ću naći tekst i o tome,pa da oni koji žele i koje zanima mogu pročitati..mislim da je ipak najbolje davati ovakve neke prirodne preparate..javljati ću kako nam ide,i sa hranjenjem,apetitom,bolestinama ali i rastom i dobivanjem na tezini..
adrian je opet bolestan i stvarno me to više izluđuje..mislim,žao mi ga je,a osim toga propušta i dosta terapija i druženja s klincima..stalno smo doma..
evo tekstić..
Još od vremena Aristotela, istraživače je zanimalo zašto je matica, koja je izašla iz istog jajeta kao i ostale pčele, gotovo dva puta duža i teža od radilica? Zašto matica živi i do šest godina, a njene kćeri pčele radilice, žive svega 30 do 35 dana.
Matična mliječ je kompleksna prirodna materija koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Ovom hranom, koju u nekim zemljama zovu "kraljevskim želeom", pčele radilice hrane ličinke pčela radilica, matice i trutove. Nakon trećeg dana tu hranu dobiva samo ličinka matice, dok ostale dobivaju samo pelud i med. Ukoliko bi se bilo koja ličinka iz takvog legla nastavila hraniti samo matičnom mliječi razvila bi se matica, a ne pčela radilica. Ličinka buduće pčele radilice za pet dana poveća svoju težinu oko tisuću puta, dok ličinka buduće matice poveća svoju težinu za dvije tisuće puta.
Ovaj izvrstan koncentrat hranjivih tvari
omogućava matici da živi duže od pet godina, dok je životni vijek radilice svega 2 do 4 mjeseca. Zadivljujuća je biološka produkcija matice, koja u sezoni za samo 24 sata položiti između 2000 i 4000 jajašaca, što je otprilike kao kad bi žena, koja je teška 50 kilograma, svaki dan rodila dijete teško 70 kilograma, a objašnjava se upravo djelovanjem matične mliječi, kojom pčele neprestano hrane maticu.
Matična mliječ je bijele do bljedožućkaste boje, gusta i tekuća, karakteristična mirisa i kiselkastog, malo ljutog okusa. Matična mliječ sadrži u najvećem postotku vodu, zatim proteine, šećere, lipide, anorganske tvari i vitamine i to vitamine B skupine s posebno visokom koncentarcijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa a sadrži i
posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti. Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka.
Dokazano je da je svježa matična mliječ nestabilna. Lako mijenja izgled i svojstva. Štete joj toplina, vlaga, svjetlost i kemijska sredstva. Za skladištenje matične mliječi potrebne su niske temperature i tamna mjesta. Matična mliječ se primjenjuje kao 50% otopinu mliječi u alkoholu ili dodatak medu (od 1 do 3%). Najsigurniji i najbolji način primjene je liofilizirana matična mliječ, koja se dobije postupkom liofilizacije, kojim se na temperaturi od -60ºC vakumom oduzima voda i pretvara u prah. Taj postupak se obavlja samo u specijaliziranim laboratorijima, a omogućava da aktivne tvari dugo ostanu sačuvane, a kako se dobiva čista supstanca apsorpcija u tkivo je znatno bolja.
Djelovanje matične mliječi
Matična mliječ
izuzetno jača imunitet i time spriječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Pokazuje vrlo povoljne učinke na opće stanje organizma, koji se pomladi, odiše novom snagom i energijom. Stimulira anaerobne procese i podiže nivo energije u organizmu i time povećava izdržljivost i snagu. Ima
baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva. Pojačava lučenje endokrinih žlijezda tj. žljezda koje proizvode i luče hormone, kao što su gušterača, štitnjača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza. Matična mliječ je
jedina poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina,
kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice. Spriječava infekcije muških i ženskih spolnih organa te povećava prokrvljenost prostate, pomaže smanjenju otoka i regulira nedostatak seksualne energije.
Mlječ poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, normalizira stanje duševne iscrpljenosti,
povoljno djeluje na pothranjenu djecu i starije rekonvalescente. Povećava otpor na stres, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva, smanjuje razinu kolesterola, pozitivno djeluje na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak te poboljšava pamćenje. Izuzetno dobro djeluje kod leukemije, regenerira slezenu, stanice krvi i koštane srži. Usporava sklerotične i ublažava klimakterijske promjene u organizmu. Protutumorski učinak matične mliječi se pripisuje njenoj aktivnoj supstanci 10-HDA. Pomaže oboljelima od tumora da lakše i sa što manje nuspojava izdrže kemoterapiju. Pomaže u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju. Matična mliječ omekšava kožu, gladi je, osvježava i ublažava bore. Blagotvorno djelovanje matične mliječi objašnjava se prosustvom vitamina, naročito pantotenske kiseline, a također i prisutnošći hormonalnih supstancija. Ubrzava zacjeljenje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda i uopće održava zdravlje koštanog sustava i zglobova.
Matična mliječ privlači pažnju znanstvenika, posebno u SAD-u, Kini, Japanu gdje se i troši najveća količina matične mliječi na svijetu. Japan je inače zemlja s najviše stogodišnjaka, s najzdravijim stanovništvom, najmanjim brojem oboljelih od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti. Najveći proizvođač najkvalitetnije matične mliječi u svijetu je Kina. Riječ je o izuzetno skupom i vrijednom proizvodu što uzrokuje pojavu krivotvorina na tržištu, stoga je izuzetno važna kontrola kvalitete i čistoće. Matična mliječ je i hrana i lijek i krivo je mišljenje da je treba upotrebljava samo kada je čovjek bolestan. Naprotiv, matičnu mliječ treba koristiti prvenstveno u preventivne svrhe, a tek onda kao pomoć pri liječenju.