Sada je: 25 tra 2024, 22:58.

Refluks mokraće (bubrežni refluks )

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la dandy » 23 sij 2011, 19:51

Neznam dali je već bilo teme o refluksu,ali mene zanimaju vaša iskustva, apsolutno sve o tom stanju.
Dori je refluks otkriven sa 14 mj,2/3 obostrano :( , pije profilaksu nifuretten,zasad dobro podnosi, dobiva i cranactin kapi.
I tak...Borimo se sa tim!
Kakva su vaša iskustva?
Avatar
dandy
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 14 pro 2010, 12:22

Re: Refluks

PostPostao/la roka470 » 23 sij 2011, 21:08

Drago mi je da si otvorila temu, ja sam namjeravala, s obzirom da imamo sličnih problema.

Zapravo ja još ne znam da li moje dijete ima refluks, još nismo išli na urografiju, no evo naše priče.

Jeleni je sada 21 mj. Ona jako malo jede, slabo napreduje na težini, pa je pedijatrica kada joj je bilo 15 mj, napokon napravila neke pretrage, među ostalim i urin. Našla se po nalazu teška upala mokraćnog sustava, iako ona nije imala nikakvih kliničkih simptoma. Popila je antibiotik, kontrolni nalaz bio dobar. Onda smo nakon nekog vremena napravili urinokultiri, i našla se E. coli , uz opet loš urin. Opet bez simptoma. Otišla sam u polikliniku Helena, profesorica nam je dala cefiksim kao profilaksu, i Cranactin. Uz mjesečne kontrole urina i urinokulture. S obzirom da ona nije imala simptoma urinarnog infekta, rekla je da ne trebamo još na urografiju, ako bi nalazi bili dobri. Isto ako nakon 3 mj nalazi budu sterilni da se skinemo s profilakse, ali da i dalje mjesečno radimo nalaze. Za vrijeme profilakse nalazi su bili dobri, sada kad smo se skinuli, ponovno je E. coli pozitivna, opet nema simptoma klinički. Moram ju naručiti na urografiju, na Klaićevu, jer u poliklinici Helena nema mjesta.

Gdje se ti kontroliraš, da li je tvoja malena imala kliničkih simptoma, jel imala E. coli ili neku drugu bakteriju. Gdje ste radili urografiju, kako je prošla pretraga ? Eto zbombardirala sam te pitanjima, ali mi smo isto na početku. Nadam se da će se javiti mame koje su više prošle.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 556
Pridružen/a: 20 srp 2009, 17:25
Lokacija: Sv. Nedelja

Re: Refluks

PostPostao/la dandy » 24 sij 2011, 00:59

Samo ti bombardiraj pitanjima! Imat ću ih i ja hrpu!
Ovak, Dora je prvi urinoinfekt imala sa 12 mj, dobila je visoku temperaturu, u urinu je nađeno 70-80 leukocita u urinu pa je ped. propisala antibiotik, kontrolni urin i urinokultura su bili ok. Na moje inzistiranje dala nam je uputnicu za kontrolu urina i uk na rebru, naručena je bila za 2 mj :angry .

Ali nažalost Dora je prije tog pregleda opet dobila temperaturu, a peklo ju je kad je piškila;to sam skužila jer bi prekrižila nogice i počela plakati,a i urin joj je zaudarao. Kak je to bio vikend, odjurili smo na hitnu (Rebro). Naravno, opet uroinfekt(L80-90,od bakterija imala je enterobacter 10 na 4)! Zadržali su je u bolnici,intravenozno je dobila antibiotik, kad je kontrolni urin bio ok,napravili su mikciju.Mikcija je prošla kroz urlanje i suze,totalno je bila istraumatizirana,ali dr koje su tamo radile bile su super i stvarno se trudile!. I tak smo došli do saznanja da Dora ima refluks 2/3 obostrano, uzv je pokazao da su bubrezi ok. Još moramo napraviti scintigrafiju tubula bubrega da se vidi dali su bubrezi oštećeni, ali to radimo tek za pol godine, godinu.
Od profilakse dobila je sinersul.

I mi bili u heleni jer nam ovi na Rebru nisu baš ostavili neki dojam, dr mijenja profilaksu i daje nifuretten tabletice i cranactin. Urin i uk radimo u našem domu zdravlja na uputnicu svaki mj, već smo se ispraksale u pranju pišice i stavljanju vrećice.Ako bi nalazi bili loši kontaktiramo dr.c.

Dali vam je dr u heleni sugerirala neke pretrage?
Avatar
dandy
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 14 pro 2010, 12:22

Re: Refluks mokraće

PostPostao/la IINA » 24 sij 2011, 09:32

dandy,još jednom - dobro došla na forum. :mah
Malo sam ti uredila naslov, kako bi odmah bilo jasno o čemu se radi.
Naime, ja sam prvo pomislila da se radi o želučanom refluksu.
Nadam se da ćeš dobiti odgovore koje trebaš. :zivili
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Refluks mokraće

PostPostao/la dandy » 24 sij 2011, 11:02

Hvala na dobrodošlici, još jednom! :mah
I super za naslov, uopće nisam razmišljala da postoji i drugi refluks osim ovog.
I ja se nadam da će se javiti mame i bebe sa sličnim iskustvima ( ili različitim)! :)
Avatar
dandy
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 14 pro 2010, 12:22

Re: Refluks mokraće

PostPostao/la mrcinela » 24 sij 2011, 11:07

ja sam isto mislila da se radi o želučanom, tj. nisam znala da postoje dva, i još mi pedica rekla da sumnja na želučani pa mi ništa nije bilo jasno :|
slika
Avatar
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1321
Pridružen/a: 06 svi 2010, 07:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: Refluks mokraće

PostPostao/la roka470 » 24 sij 2011, 15:26

Dandy prvi put kad smo bili u Heleni radili smo uzv bubrega koji je bio uredan. Kako Jelena nije imala kliničkih znakova uroinfekta, a postojala je vjerojatnost da je ona bakteriju pobrala na bazenu ( išle smo na bebe ribe kada joj je bilo 13 mj) profesorica je rekla da pričekamo i vidimo kako će se stvar odvijati. Moram se ponovno naručiti kod nje na pregled kada dobim novi nalaz UK, jer se moja pedica baš ne snalazi u tome. Kako sam već pisala nalaz je bio sterilan pod profilaksom, no kada smo se skinuli, E. coli pozitivna, i to više od 10*5, (što zapravo zahtjeva liječenje), a urin je bio uredan, bez znakova upale. Nije nam dala antibiotik, nego ponoviti UK, što radimo ovaj tjedan. No profesorica mi je bila rekla da u slučaju pozitivnog nalaza treba ponovno profilaksa i urografija.

Eto čekamo nalaz, i naručujem se ponovno u Helenu. Neki dan smo od jednih poznanika saznali da je njihova curica isto imala stalno pozitivnu escherihiju, kad bi se skinula s profilakse, ali nije imala refluksa. I tako do 3 godine, kad je prošlo.E sad budemo vidjeli kaj je s nama.

Da li je tvoja malena dobila kakvo sredstvo za smirenje prije pretrage? Mama mi je pričala da je moja sestra kao mala morala na urografiju s 2 godine, i da su je 4 tehničara držala koliko se bacala i plakala.Spomenuta curica nije ni pisnula prilikom pretrage ( radili u Heleni), ne znam da li je nešto dobila. Možda glupo zvuči kaj sve to ispitujem, nekako bi htjela što manje traumatizirati dijete.

Pretpostavljam da si pročitala na netu o vezikouretralnom refluksu, i o prognozama za spontani prestanak. Drago mi je da su vam nalazi uredni, jer to je najbitnije kod toga. Čitala sam po nekim drugim forumima da su se naka djeca jako teško oslobodila E. coli, čak i uz stalnu profilaksu. I nadam se da će i scintigrafija biti uredna. Gdje ju ideš raditi?
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 556
Pridružen/a: 20 srp 2009, 17:25
Lokacija: Sv. Nedelja

Re: Refluks mokraće

PostPostao/la dandy » 24 sij 2011, 16:20

Roka470, D nije ništa dobila za smirenje. Ona je nakon dolaska iz bolnice (bili tamo 4 dana, na ostalu terapiju dolazili) bila totalno istraumatizirana,počela se vrišteći buditi, a da ne spominjem kak reagira na ljude u bijelim kutama. I to je bio jedan od razloga zašto joj urin i UK kontroliramo kod kuće. I ja sam ju morala držati na stolu dok su je snimali, sitna je,ali bome žilava.Apartmane nisu imali slobodne, tak da je noću bila odvojena od nas :place, to nam je bilo prestrašno iskustvo! Možda da je došla od kuće na pretragu ne bi bila u tolikoj mjeri išokirana, ovak sve skupa...

Sve se bojim te scintigrafije! Nismo se još nigdje naručili, nemam pojma koliko se dugo čeka na red. Imamo u 4 mj kontrolu u heleni sa nalazima krvi (zbog antibiotika), pa ću pitati dr za tu pretragu gdje,kako, kada...

Da, ta E.colli je baš uporna beštija :angry , imala ju ja kao mala. Kažu da vrlo brzo postaje otporana na antibiotike.D ju, srećom, nije imala.
Mene brine ta uroprofilaksa, njene posljedice.
Dr.C je rekla da taj stupanj (2/3) ima 50% šanse da se povuče, a ako bi se urinoinfekcije učestale, da bi bilo potrebno napraviti defluks.

Napisala si da tvoja curica slabo jede, slabo napreduje. Dali je to konstantno tako ili ima periode kad jede više?
Pitam jer i moja malo jede. Nekad mi se čini da to dijete živi od zraka, a ima energije za nas pedest. Čitala sam negdje da i to može biti znak urinarca.

Nadam se da će vam UK biti sterilna i da na mikcju nećete ni pomisliti! Dali je moguće da je prošla UK tj. urin bio kontaminiran?
Avatar
dandy
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 14 pro 2010, 12:22

Re: Refluks mokraće

PostPostao/la folne » 24 sij 2011, 16:32

Meni je stariji sin imao reflux. Otkrili smo ga s mjesec i pol starosti. Godinu dana je bio na profilaksi, nakon čega je ponovljenom mikcijom ustanovljeno da ga više nema. :dada

Scintigrafiju smo obavili u Vinogradskoj. Više se ne sjećam koliko dugo smo čekali da dođemo na pretragu. Oboje smo bili s djetetom za vrijeme snimanja jer je jako važno da bude izrazito mirno. U nadlanicu su mu ubrizgali kontrastno sredstvo, ni a nije rekao na pikicu, toga me bilo strah, ali igla je tanka da tanja ne može biti i očito nije bilo bolno.
Samo snimanje je trajalo 20 minuta, dijete cijelo vrijeme leži. Mi smo ga zaigravali i prošlo je super s obzirom koliko je mene panika prije hvatala.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 31648
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: Refluks mokraće

PostPostao/la dandy » 24 sij 2011, 16:42

Folne, nakon koliko vremena od mikcije ste napravili scintigrafiju?
Kakvi su vam nalazi bili?


I mi se nadamo da za godinu dana, kad ponavljamo mikciju, nebude više refluksa.
Avatar
dandy
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 14 pro 2010, 12:22

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la roka470 » 25 sij 2011, 17:11

Dandy, ona oduvijek slabo jede, slabo napreduje na težini, imali smo i periode potpune stagnacije. Liječimo se i kod gastroenterologa. Nalazi koje je napravila isključili su neku organsku bolest. Vode ju kao-nenapredovanje na tjelesnoj težini. Dobili smo i enteralnu prehranu-visokokalorične napitke, koji zamjenjuju obrok. Od tog se bila nešto zdebljala, ali više neće piti, povraća. Ne znam da li zaista od refluksa ( ako ga uopće ima) mogu biti tako izraženi simptomi " nejela" ili je riječ o nekoj drugoj bolesti.

Ja isto urin i UK uzimam doma, prije smo uzimali vrećicom, no zadnja 2 puta smo uzeli u čašicu. Ona je počela po malo kontrolirati sfinktere, traži povremeno da ide piškiti i nekad se i stvarno popiški, a često je i nočna pelena suha. Tako da kad bude suha, a vrijeme je za nalaze, skinem ju ujutro golu u kupaoni, i kroz par minuta imamo urin.Ona više nije htjela piškiti u vrećicu, plakala je, i zadržavala mokraću, a ovo je kudikamo lakše, a i dobije se sterilniji nalaz.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 556
Pridružen/a: 20 srp 2009, 17:25
Lokacija: Sv. Nedelja

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la patkica » 25 sij 2011, 18:03

Scintigrafija se radi neovisno o mikciji, al ovisno o zadnjoj upali tj. ako je postojala upala, čeka se 2 do 4 mjeseca da prodje (ne prije).
VUR ne bi trebao biti razlog problema s jelom, ne u tolikoj mjeri.
Avatar
patkica
svizac
 
Postovi: 24388
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la lilipop » 28 sij 2011, 14:22

Evo me samo da utjesim mame koje se bore s djecijim refluksom.
Dijagnosticirali su mi ga kada sam imala 9 godina.
Bila sam pod strogim nadzorom 3 godine, svakih 6 mjeseci kontrola (mikciona cistografija i ost.)
Pila furantoin (tako se tada zvao),bactrim…
Izlijecila sam se,nikakvih posljedica nemam .
Samo hrabro i uporno naprijed.
Sve se to da srediti.
Drzim fige da maleni sto prije ozdrave.
Mama, ja ću biti tvoja najbolja drugarica cijeli život.
Avatar
lilipop
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 685
Pridružen/a: 10 pro 2006, 18:46
Lokacija: u oblacima

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la SonjaV » 28 sij 2011, 15:33

Imali smo i mi nažalost iskustva sa refluxom, kad je L. imao 3 mj. smo završili u bolnici zbog visoke temp.
Napravili ultrazvuk i poslali nas doma, samo kontrola urina svaki mjesec jer je dijagn. bila 2 st. jednostrano.
Sa 6 mj. na preporuku jedan dr. pogledao nalaze, poslao nas ponoviti sve pretrage sutradan u Ri (mi smo u Zd) i ostavio odmah na operaciji.
Dijagnoza je bila 4/2, s tim da je jedan bubreg imao manje oštećenje.
Nakon operacije je sve ok., godinu dana kontrolirali urin i 6 mj. profilakse. Druga strana se sanirala vremenom sama.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
Avatar
SonjaV
sa zalihama pelena
 
Postovi: 1720
Pridružen/a: 10 sij 2003, 15:42
Lokacija: Malo misto

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la martaus » 29 sij 2011, 14:58

Kod naše bebice-sinčića dijagnosticirana je hodronefroza prenatalno, pa je radi toga porod izazvan ranije tri tjedna, kako se ne bi proširivalo područje u bubregu.Slijedeći tjedan idemo na scintigrafiju i mikcijsku cistografiju u Klaićevu kod dr. Đelmiš Jasne.
Ima li netko iskustva s tim? Malo se bojimo neželjenih posljedica ili eventualnih komplikacija? :oops: :ajme
martaus
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 6
Pridružen/a: 29 sij 2011, 13:17

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la barboza2 » 29 sij 2011, 22:20

kroz sve ovo o cemu pisete mi smo prolazili 4 godine. pisala sam dosta o nasem iskustvu ovdje. sa 6 mj sasvim slucajno smo otkrili infekt. nije imala nikakvih izrazitih simptoma. zavrsili smo na salati (tada je ref. nefrologija bila tamo, koliko znam zadnjih godina su na rebru) deset dana je bila na atb dok se stanje nije popravilo. to je bilo tako tesko iskustvo za sve nas. nemam niti jedne lijepe rijeci za tu ekipu tamo osim za jednu dragu sestru zahvaljujuci kojoj smo izisli napokon otamo. dr B, ni ime joj ne volim cuti, a dr M kojem smo otisli jos samo na jednu kontrolu jednom je izvalio takvu glupost koju mu nikad necu oprostiti! da ne duljim na toj kontroli je e coli bila 10 na 3, za njih je to bio ok nalaz. za nas nije jer e coli tamo ne treba biti. presli smo tada u klaicevu. dr promijenio terapiju i moje dijete nikad vise nije dobilo e. coli. m je imala obostrani refluks ciji je stupanj stalno varirao. na jednoj mikciji bi bio 2-3, pa na sljedecoj kontroli 1, pa onda opet 2-3... to je bilo za izluditi, ocekujes da ga nema a on jos narastao. naposljetku je dr vidio neke male promjene na lijevom bubregu, s te strane je tada ako se ne varam imala 2-3st, pa nam je predlozio da napravimo defluks.
s druge strane se sam povukao tako da kad je napunila 4 godine radili smo zadnju mikciju i nalaz je bio ok.
cijelo to vrijeme pila je profilaksu sinersul a poslije u kombinaciji sa nitrofurantoinom. prvo su nam vrijeme u apoteci razvagavali ninur i to je bilo toliko odurno da smo se jako mucili, ma bi ga stalno povracala. onda smo saznali za nifuretten i spasili se.
moram samo naglasiti da smo se mi cijelo vrijeme drzali uputa doktora i zaista bili disciplinirani sa profilaksom. nikad se nije dogodilo da smo propustili ma nijednu vecer lijek. naslusala sam se svakakvih pametnih mama po cekaonicama koje bi na svoju ruku prestajale davati djeci terapiju i onda eto ti problema. samo strpljenja, da se rijesiti, na ovaj ili onaj nacin... meni je to vec lanjski snijeg al ako vas sta jos zanima pitajte.
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
Avatar
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 736
Pridružen/a: 03 lis 2006, 22:21
Lokacija: sjever i jug

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la barboza2 » 29 sij 2011, 22:23

cula sam jednom jedan za mene tada porazan podatak o 40% pojavnosti istog problema kod sljedeceg djeteta. mi smo zato s blizancima napravili pretrage krvi urina i uzv mokracnog sustava cini mi se kad su imali 6mj (ili godinu, ne sjecam se vise) i hdb oni nemaju.
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
Avatar
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 736
Pridružen/a: 03 lis 2006, 22:21
Lokacija: sjever i jug

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la martaus » 03 vel 2011, 12:54

U utorak smo bili na mikcijskoj cistografiji u Klajićevoj. Sve je dobro prošlo, B. nema refluks, a za sestre i doktore imam samo pohvale. Suprug i ja smo bili sa njim, držali ga za rukice, tako da nije ni plakao. Brzo smo sve završili. Jučer smo bili na scintigrafiji u Vinogradskoj i tamo je pretraga prošla bez problema, jedino preporučam da se prije pregleda nazove u Vinogradsku i provjeri termin (često se dešava da u Klajićevoj kažu pogrešno vrijeme, mi smo skoro zakasnili). Danas idemo po nalaz.
martaus
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 6
Pridružen/a: 29 sij 2011, 13:17

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la dandy » 03 vel 2011, 23:50

Martaus, drago mi je da bebač nema refluks! :yess
Znači u Klajićevoj ne rade scintigrafiju? Kakvi su vam nalazi?
Pitanjce, što je to hodronefroza?
Avatar
dandy
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 14 pro 2010, 12:22

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la Liv Tyler » 04 vel 2011, 12:31

Dandy iako ne znam ništa o bubrežnom refluksu pratim temu i vibram za malenu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la milanica » 04 vel 2011, 13:42

Moja Milana je u 11. mjesecu 2004 (tad je imala 16. mjeseci)imala pijelonefritis,jaka upala burega a da prije toga nije cak ni imala upalu.Potom je zavrsila u bolnici,pa onda ponovo na sljedecem nalazu u 12. mjesecu nadjena joj je E.coli i ostale nalaze smo radili krajem januara 2005.god..Tad su joj na mikcionoj nasli refluks 1.stepena lijevo..skoro dvije godine smo bili na profilaksi i iako joj se nisu ponavljale infekcije,samo jedna bakterija koju smo eliminisali na vrijeme,profilaksu smo pili stalno..
I znam da nam je samo zahvaljujuci toj profilaksi sve proslo ok..naravno,i pored brusnice i ostalih cajeva..
Na scinitigrafiji je bilo sve ok, na ponovnoj mikcionoj 2007.(nemjerno je nismo radili prije) refluks se povukao.
mi i sad svaka tri mejseca nosimo urin na kontrolu, do prosle godine smo to radil isvaki mjesec, pa nam doktorica rekla da malo popustimo :lol

Isto nam je doktorica rekla da to moze biti i genetski, pa smo Marku radili UZV, urin provjeravamo cesto i zasad je sve ok
Bitno je samo ne prepustiti se tom i zanemariti doktorske upute.Kod nas je sve dobro proslo.
Milana 20.07.2003
Marko 17.10.2008.
Avatar
milanica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 256
Pridružen/a: 01 lip 2005, 11:33
Lokacija: tamo daleko...

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la martaus » 15 vel 2011, 18:49

Dandi, hidronefroza je zadrzavanje vode u bubregu. Jako ružno izgleda na ultra zvuku, bubreščić je sav u rupama. Srećom, iako je zahvaćeno 70% lijevog bubrega on radi (doduše usporeno) što smo vidjeli na scintigrafiji. Sada moramo to pratiti u nadi da će se popraviti... :ne
martaus
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 6
Pridružen/a: 29 sij 2011, 13:17

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la roka470 » 13 ožu 2011, 15:19

Evo imam i ja dobrih vijesti, Jelena je bila u poliklinici Helena na ultrazvučnoj cistografiji i nema refluksa. Sada moramo kontrolirati svaki mj urin i UK, da vidimo da li će se ponavljati E.coli. Inaće zadnja UK joj je bila sterilna, uz uredan urin. Tako da prof. Cvitković više nije uvodila profilaksu
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 556
Pridružen/a: 20 srp 2009, 17:25
Lokacija: Sv. Nedelja

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la patkica » 13 ožu 2011, 15:27

Divno :) Blago vama.
Ja sam se već naviknula da "dočekam nove refluksičare" i ispratim ih kad se isti povuče, mi smo konstantno tu gdje jesmo. Sad ima pet i pol godina, i ni makac od 3/4.
Napravili smo urodinamiku neki dan, mjehur joj je veličine osmogodišnjeg djeteta, što u kombinaciji s refluksom nikako nije dobro :ajme Vjerojatno zato i ne prolazi - ona može držati bez da ima podražaj na pišanje pre pre dugo, pa tlakovi koji se stvaraju u mjehuru ne dozvoljavaju da se refluks povuče.
Ja sam komentirala onak usput kako znam da se obično kaže za sekundarni refluks da je gori od primarnog, a eto nas iz primarnog se pretvorili u sekundarni bez zastoja :ajme na što se prof. Cvitković nasmijala i rekla - da sam postala stručnjak za refluks.
Eh, rado bih da nisam. :ajme
Avatar
patkica
svizac
 
Postovi: 24388
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la roka470 » 16 ožu 2011, 16:39

Patkica, a kaj su vam rekli u vezi operacije ? Pa jel nije to bolje operirati nego da se još više komplicira.?
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 556
Pridružen/a: 20 srp 2009, 17:25
Lokacija: Sv. Nedelja

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la lukak » 31 ožu 2011, 12:09

Sori ljudi. Prvi puta sam na forumu i teško se snalazim! Imam niz pitanja?
Zadnja izmjena: lukak; 31 ožu 2011, 13:26; ukupno mijenjano 2 put/a.
Luka 18. studeni 2009.
Avatar
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 108
Pridružen/a: 31 ožu 2011, 11:10

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la lukak » 31 ožu 2011, 12:16

Bok društvo! Baš mi je drago da sam vas našla! I sebe u vašim problemima. Moj sinčić ima 16 mjeseci, a 3 tjedna prije poroda ginekolg (krvarila pa završila u bolnici) je našao mogući refluks na lijevoj strani, ali je rekao da ne mora biti. Ja nakon poroda ne imala mira pa na prvom sistematskom tražila pedijatricu pretrage, sa dva i pol mjeseca nakon 5 dana ležanja u bolnici i mučnih pretraga dijagnosticiran mu je VUR 5 stupnja na lijevoj strani sa oštećenjem lijevog bubrega od 20% (srećom pa je desni u potpunosti preuzimao funkciju lijevog). Nefrolog u OB Varaždin dao profilaksu Sinersula. Obzirom da smo prvi puta čuli za tu dijagnozu, iskomirani smo se uputili i u Zagreb na Rebro dr. L. koji nam je preporučio naizmjeničnu profilaksu Sinersul - Ninur (mi smo našli sirup Furantoine umjesto Ninur praška). U Varaždinu smo kontrolirali svaki mjesec, a na konzultacije u Zg. smo hodali svaka 3 mjeseca. Sve bilo super. Luka nije imao nikakvih problema, niti jednu urinoinfekciju. U veljači ove godine mi smo ponovili mikciju i ultrazvuk koji su pokazali da vura nema. Nefrolog u Vž. dr. O. je u međuvremenu otišao u mirovinu, i u nama najgore vrijeme zamjenila ga draga, ali potpuno neiskusna dr. M., koja nam je odmah ukinula profilaksu i odredila povremene kontrole. Naravno mi to nismo prihvatili već smo otišli u Zg. dr. L. koji nam je rekao da je gotovo nemoguće da se refluks 5. stupnja povuće i savjetovao nam da ne prekinemo profilaksu, te da napravimo scintigrafiju koja je pokazala da je lijevi bubreg ovaj puta još više oštećen 30%. U međuvremenu sam saznala za kliniku Helena u Zg. i otišla prije tri tjedna sa Lukom profesorici koja je ponovila ultrazvuk i rekla da se vide velika oštećenja lijevog bubrega i još uvjek znatno proširen mokračni kanal, što ne mora značit da je VUR još tu. Na moje pitanje dal Luka još mora biti na profilaksi (jako sam nesretna što mora piti te antibiotike) nije bila potpuno odlučna, ali je rekla s obzirom na uredne dosadašnje nalaze da možemo probat ukinuti, ali piti probiotike (za koje sam slučajno saznala prije dva mjeseca - da sam barem prije), cranactin kapi - za koje nikad nisam čula ali odlično i svaki tjedan trakicama za urin kontrolirati urin (nemam pojma gdje nabaviti trakice - tražila sam u nekoliko ljekarni) i nemam pojma kako se koriste! Svi sretni vratili se doma, a moj nesretni Luka isti vikend dobio temperaturu koju nismo uspjeli skinuti, otišli na hitnu i pedijatriju - Luka dobio upalu ždrijela i pojavila se E-coli 10 na 3. Totalno me izbacilo iz takta. Danas smo ponovili urinokulturu i nadam se dobrim nalazima! Ovaj tjedan pokupio i virozu, kašlje i šmrca, ja kupila sirup na preporuku ljekarke na bazi meda, propolisa i borovih iglica - a Luka dobio osip po licu koma, a po tjelu nešto manje. Jel moguće da od sastojaka u sirupu dobije osip? Evo i niza pitanja:
Dal ima tko sa sličnim slučajem; znači 4. ili 5. stupanj refluksa jednostrani?
Kakva imate iskustva sa e - coli?
Kakva iskustva imate sa dukim korištenjem profilakse?
Koje probiotike koristite?
Kako sa trakicama za urin?
Bilo kakvu pomoć molim!


Postovi: 3
Pridružen/a: 31 ožu 2011, 11:10
Pošalji privatnu porukuPošalji e-mail
Luka 18. studeni 2009.
Avatar
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 108
Pridružen/a: 31 ožu 2011, 11:10

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la RebekaW » 01 tra 2011, 00:00

Evo i ja sam se odlučila priključiti raspravi o refluksu s kojim smo se borili godinama. Zaključak- svako dijete je individaulno, svaki refluks je drugačiji- ja pratim godinama sve teme na forumima o refluksu i nije uvijek bas sve jasno i jadnostavno. Uglavnom, E coli 10/3 ti nista ne znaci jer je u oadu imuniteta. Ne treba terapiju ali možda profilaksu? Prepručujem ti da kontaktiras svog nefrologa i konzulturas se- mi smo to radili cijelo vrijeme i da nije bilo mogućnosti tih konzultacija- poludjela bih!
RebekaW
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 10
Pridružen/a: 31 ožu 2011, 23:51

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la lukak » 01 tra 2011, 08:17

Već jedno vrijeme pratim na netu teme refluksa i jasno mi je da je svako djete individualno. Ali, osim prof. Cvitković nitko od dosadašnjih specijalista nije se potrudio da nam malo detaljnjije pojasni o čemu se točno radi, kakve mogu biti posljedice, i kojim načinom, osim redovitih mjesečnih kontrola, profilakse i razsni štetnih rendgenskih snimanja, možemo sami pripomoći djetetu; recimo načinom života, ishranom, a što me najviše muči, kako što manje smanjiti štetnost antibiotika? Da nisam sama saznala na netu za probiotike kada je Luka prije tri mjeseca redovito imao proljeve po 5 - 7 puta dnevno, a mikrobiološki nalazi stolice su bili uredni, još bi se možda i sada mučili. Do nedavnog posjeta prof. Cvitković nisaz znala niti za Cranactin kapi. AH! Samo sam razočarana sad ovom E-coli, a nadala sam se da ćemo prekinuti profilaksu. Sada se bojim, jer tko god ima iskustva sa e-coli, svima se po prekidu profilakse vraća.
Imam nekoliko pitanja?
- da li je koja od vas čula za E2 - Kapi? (Natural-E Waterloo Canada) http://eserihija.com/index.html i http://eserihija.com/uputstvozaupotrebu-e2.html.
- da li ima tko kome se refluks petog stupnja povukao sam od sebe?
- kako da sama kod kuće kontroliram urin?
Hvala puno!
Luka 18. studeni 2009.
Avatar
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 108
Pridružen/a: 31 ožu 2011, 11:10

Re: Refluks mokraće (bubrežni refluks )

PostPostao/la SonjaV » 01 tra 2011, 08:26

Trakice za kontrolu urina ljekarne obično ne drže ali ih se može naručiti. Potraži na netu i isprintaj pa pokaži, biti će im jasnije.
Moj L. je imao 4 stupanj i 2 na drugoj strani. Ovaj veći smo riješilli operacijom u dj. bolnici u Rijeci, nakon toga kontrole urina svaki mjesec godinu dana i to je to.
Sad ima 9 god. i nikakvih problema. :luv
Za ostalo ti ne mogu pomoći, nadam se da će sve biti u redu i kod vas. :srca
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
Avatar
SonjaV
sa zalihama pelena
 
Postovi: 1720
Pridružen/a: 10 sij 2003, 15:42
Lokacija: Malo misto

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.