Sada je: 29 ožu 2024, 06:33.

cijepljenje neurorizične djece

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la mujica6 » 22 svi 2011, 00:54

O cijepljenju neurorizične djece je prije godinu-dvije dr. Darko Richter imao jednu dobru prezentaciju na skupu za pedijatre.
Možda biste ga se uspjelo nagovoriti da ju da na raspolaganje, pa da se ovdje objavi u nekom obliku.
Inaće se s njim ne slažem u svemu, ali po pitanju cijepljenja neurorizične djece, u potpunosti se s njim slažem.
Ovaj njegov odgovor govori o njegovom stavu po tom pitanju
http://www.cybermed.hr/forum/bolesti_i_ ... cno_dijete
Neurorizičnost nije nikakva dijagnoza, tu se ja s neuropedijatrima ne slažem. Sami velite da je dijete urednog psihomotornog napredovanja. Neurorizičnost je mogućnost da netko ima neruološki poremećaj, ali nije dijagnoza. Takvu mogućnost imamo svi. Neurorizičnost niti u kojem smislu ne mijenja pristup cijepljenju, a moža ga i pojačati, jer, upravo takvu djecu, z akoju netko tako brižno strahuje, treba zaštititi, a ne ostaviti podložnim kojekavim bolestima.
mujica6
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 173
Pridružen/a: 20 tra 2011, 00:27

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la mujica6 » 22 svi 2011, 01:01

nora28 je napisao/la: Danas je na Htv-u bila tema o cijepljenju, nisam uspila sve pogledati (zbog prvopričesnićkog sastanka :) ) baš me zanima koji su zaključak na kraju donijeli......

nikakav. premalo je vremena bilo - prekratko je trajao prilog.
mujica6
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 173
Pridružen/a: 20 tra 2011, 00:27

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la mujica6 » 22 svi 2011, 01:07

juhu-juhu je napisao/la:hvala i mi uskoro cjepimo.Da li pneunomon 23 moram platit ili imamo na to pravo besplatno.Nama isto nitko to nije preporučio.

ovo su kategorije (bolesti/stanja) za koje HZZO osigurava besplatan Pneumo 23:
1. Nepokretni štićenici sa smještajem u stacionarnom dijelu umirovljeničkih domova; 2. osobe s funkcionalnom ili anatomskom asplenijom; 3. bolesnici sa srpastom anemijom;
4. bolesnici sa oštećenjima koja dovode do istjecanja cerebrospinalne tekućine; 5. osobe s ugrađenom pužnicom; 6. osobe s HIV-infekcijom.
mujica6
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 173
Pridružen/a: 20 tra 2011, 00:27

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la martina mama » 22 svi 2011, 11:04

Sinoc sam procitala ovu mujicinu izjavu da su roditelji financirali tog lijecnika koji je zapravo pokrenuo lavinu vezanu uz autizam i cjepivo. Njega uopce necu komentirati jer mi je prestrasno da netko odluci uzeti novce od ljudi bolesne djece da bi dokazao jednu pausalno postavljenu teoriju. Razumijem ljutnju roditelja koji sumljaju na to da je cjepivo bilo okidac. No, ono sto me stvarno potreslo je da uz dijete kojemu je nuzno potrebna velika strucna pomoc, krvavi rad kod kuce, odluce svoju energiju usmjeriti na dokazivanje svoje tvrdnje. I sto bi, uz dijete u banani, uopce imali od toga da se i dokaze tocnost njihove tvrdnje.
Svak od nas je u nekom trenutku bio ljut zbog poteskoca svog djeteta. Ta ljutnja je normalna reakcija u prilagodbi na situaciju, ali usmjeriti svu energiju u tom smjeru je po meni teski gubitak zivota, veliki teret koji je stetan za cijelu obitelj, a djetetu znatno smanjuje sanse za pozitivan pomak.
Zao mi je tih ljudi. Jos vise mi je zao te djece.
Prica me potresla jer smo i mi imali situaciju sa st fizijatrijom slicnu ovoj. I danas se pitam bismo li mozda i ruku izvukli da smo odmah po otpustu s neonatologije dosli kod polovine. Nikad necu znati odgovor na to pitanje, ali u dubini duse znam da bismo bili jos koji mm bolji da je bilo tako kao sto nije.
Na pitanje o tome sto bi bilo s martom da smo odlucili svoju energiju usmjeriti na dokazivanje te pretpostavke se prestrasim. I sto bi marta od toga imala? Nista. Zato mi je drago da smo tu ljutnju prozvakali i ostavili sa strane, a energiju usmjerili na postizanje pozitivnih pomaka u martinom razvoju. Eto, zato mi je ovo bilo tesko procitati.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la nadicab » 22 svi 2011, 12:25

Ovaj citirani clanak je iz 2010. Ne znam koje godine su tog lijecnika raskri kali. Nazalost, u medijima istina je manje zanimljiva od lazi
Inace, gledala sam u Oprhi gostovanje te glumice - majke autisticnog sina. Ona je veliku energiju usmjerila da svima dokaze vezu izmedju autizma i cjepiva.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
Avatar
nadicab
Prepečena plavuša
 
Postovi: 17714
Pridružen/a: 04 svi 2001, 00:17
Lokacija: Zagreb, Kvatrić

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la martina mama » 22 svi 2011, 16:14

Nije za suditi nikome, ali je cinjenica da ti s djetetom s bilo kakvim poteskocama treba itekako puno energije za samu pomoc djetetu. Sve ostalo je manje vazno.
Nije se lako boriti s ljutnjom pogotovo ako majka crvsto vjeruje da je to od cjepiva. No, od cega je da je, na kraju je cinjenica da djetetu treba sva roditeljska pomoc da bi napredovalo. Ako se potrosis na ljutnju i borbu za pravdu, doma i dalje ostaje dijete koje treba pomoc.
Kazem opet, nije za suditi, ali da mi je zao djece, to stoji.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la Fantasy » 22 svi 2011, 20:55

Ako govorite o onoj koja je hodala s Jimom Careyim, koliko sam shvatila iz te emisije ona je i poduzela sve živo da malome pomogne i mali se praktički izvukao koliko se sjećam. Ali ona ima para pa sigurno nije morala trošiti energiju koju bi netko od nas trošio u borbi sa sustavom, jer si je mogla priuštiti i vojsku odvjetnika za to dokazivanje krivnje, ali i hrpu stručnjaka za pomoć djetetu.
Istina je da svom djetetu neće nitko od nas pomoći ako i dokaže da je cjepivo ili nešto drugo krivo, no možda pomogne tj. spriječi da se drugima desi isto. Naravno, pod uvjetom da se sve radi pošteno i bez muljaže. Meni prvenstveno padaju na um djeca koja zadobe oštećenja (ili još gore umiru) prilikom poroda, a kod kojih je liječnička greška u pitanju. Mislim da je u tom slučaju još teže odlučiti da li se natezati sa sudovima ili pustiti sve i posvetiti se djetetu. Ok, malo sam otišla u offtopic. (Btw. ne mislim da su liječnici uvijek i za sve krivi, da ne bi bilo zabune, mislim samo na pojedince koji su definitvno i više nego jednom zeznuli stvar i zbog kojih sam upoznala i previše cura a i djece koja pate cijeli život zbog njih, a oni i dalje rade bez trunke grižnje savjesti)
Avatar
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1167
Pridružen/a: 28 ožu 2010, 20:49

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la martina mama » 22 svi 2011, 22:56

Pa evo, vidis da nije uspjela dokazati ni uz vojsku odvjetnika. Ono sto je napravila je da je svojim novcem pokusala na silu isfurati svoju ideju. Znanost tako ne funkcionira, iako se ne moze reci da ne ovisi o novcu i da dobra ideja nece naici na prihvacanje. No, to sto netko ima novaca, ne znaci da se tim novcem moze platiti falsificiranje rezultata istrazivanja (iako sigurno ima i toga), rezultate jedne neznanstvene studije prikazati kao vazece (ima i toga). Ako je rijec o njenoj plemenitosti i zelji da se ova ideja istrazi, trebala je traziti druge puteve za prezentaciju te ideje.
Mene je zapravo zastrasila moc novca i ljudska glupost u ovom slucaju. I fascinantno je kako je ta prica otisla dalje po svijetu.

Kad je rijec o lijecnickim pogreskama, kao i u svakoj struci, lijecnici isto grijese. Na svom primjeru znam da bi martino stanje bilo puuuuno losije da smo ostali na neucinkovitoj fizikalnoj koja nam je propisana u splitu. Vrlo je nategnuto to da bih tu svoju teoriju uspjela dokazati i na sudu. No, covjek koji se odluci na sudsko istjerivanje pravde, zapravo odlucuje gomilu svoje energije usmjeriti na to. Pored djeteta koje vapi za mojom pomoci, gore spomenuti put bi za mene bio cisti promasaj. I naravno da me boli sto se u st i danas tako radi i tko zna koliko je djece moglo dobiti bolju terapiju, ali izmedju neizvjesnog pokusaja da spasim svijet i isto tako neizvjesnog pokusaja da spasim svoju kci, odlucila sam se za ovu drugu varijantu.

Sto se tice veze novca i djetetovog napredovanja, bez novaca je jako tesko. Ali, koliko god da mozes platiti terapije, uvijek ostaje segment teskoca na koje nailazimo van tog vremena koje dijete ne provodi na terapijama, tako da ne bih rekla da kad netko ima novaca, da on svu brigu o djetetu moze tako jednostavno platiti. I s novcima tu ima puno muke. Bez novaca da ne govorim.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la Fantasy » 23 svi 2011, 10:41

Pa je, definitivno si u pravu u svemu kaj si rekla, samo velim da mi nije teško zamisliti zašto netko ipak ima poriv nešto dokazivati i boriti se, iako falsificiranje naravno ničemu ne vodi.
Avatar
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1167
Pridružen/a: 28 ožu 2010, 20:49

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la martina mama » 23 svi 2011, 12:59

Ma, jasno je i meni, al velim neke stvari koje se nama cine kao goli fakat je cesto tesko dokazati, a znamo mi i zabrijati.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la sonja-osijek » 31 kol 2011, 15:13

Pozdrav svima , pročitala sam cijelu temu i nije ni meni jasno ali eto ukratko ću Vam objasniti...
Moj Antonio 14g-8razred je prošle godine cijepljen ditepoli ,nakon dva mjeseca bez ikakvih simptoma ,bez infekcija ...je u roku pola sata izgubio osjet i pokret u nogama ta isto tako mjehur i stolicu.Antonio je dijete koje je do 01.12.2010. bilo potpuno zdravo,trenirao je svaki dan... Naravno prošli smo sve i svašta dok su utvrdili dijagnozu- transverzalni mijelitis.Ista može nastati kao posljedica od spornog cjepiva ili infekcije!? Do sada je cijepljen redovito.
Sad dolazi srednja škola i nova cjepiva DA ili NE?
sonja-osijek
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 31 kol 2011, 14:38

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la mujica6 » 01 ruj 2011, 03:09

U literaturi ima nekoliko opisa slučajeva transverznalnog mijelitisa nastalih nakon cijepljenja. Doduše, ne s cjepivima protiv difterije tetanusa i polija.
S obzirom da je etiologija nepoznata i većinom se smatra da je autoimunom oštećenju ležne moždine, zapravo je vrlo teško dokazati što je potaklo autoimuni odgovor na taj segment leđne moždine.
Zbog brojnih nepoznanica, pretpostavku da cijepljenje može potaknuti taj mehanizam se ne može lako niti potvrditi niti opovrgnuti. Primjera radi, zna se da transverzalni mijelitis može nastati nakon neke bolesti i infekcije (bilo virusne ili bakterijske). Zato je vrlo teško dokazati u slučaju sumnje da je cjepivo okidač, da nije bilo nikakve infekcije u vremenu oko cijepljenja koja je bila pravi okidač. Antonio je, vidim, da je obolio u prosincu, kad cirkulira gripa i brojne druge respiratorne bolesti.
Za neke druge neurološke bolesti se zna da cjepivo protiv tetanusa može vrlo rijetko biti okidač, npr. za Guillain-Barre sindrom i za brahijalni neuritis. Njima je zajedničko s transverzalnim mijelitisom to što je uzrok nepoznat i smatra se da autoimuni mehanizam ima ulogu unastanku. Zato je vrlo teško decidirano reći da cjepivo nikako ne može baš nikada potaknuti nastanak transverzalnog neuritisa.

Ukratko, uzevši navedeno u obzir, postoje opisi nastanka transverzalnog mijelitisa nakon cijepljenja, ali nema dokaza da je cjepivo doista okidač. Ako nije nikakva bolest prethodila nastanku transverzalnog mijelitisa, ja iz opreza, u nedostatku čvrstih argumenata o ulozi cijepljenja u nastanku mijelitisa, ipak ne bih cijepio Antonija u srednjoj školi protiv difteije i tetanusa.
Mislim da neće biti nikakav problem liječnici školske medicine objasniti strah od cijepljenja zbog ovog događaja i mislim da iako nema dokaza da ijepljenje doista može potaknuti razvitak transverznog mijelitisa, neće inzistirati na cijepljenju.

Je li se u potpunosti oporavio?
mujica6
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 173
Pridružen/a: 20 tra 2011, 00:27

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la sonja-osijek » 01 ruj 2011, 14:19

Puno hvala na odgovoru!
Poprilično ste me iznenadili ?! ...Naša borba traje, danas punih 10 mjeseci i Vi ste prvi koji je u vrlo kratkom vremenu, ukratko i vrlo jasno objasnio .Meni je također jasno da je sve bio splet okolnosti i da samo cjepivo nije učinilo tu bolest.Antonio u trenutku cijepljenja nije bio bolestan (koliko ja znam) .
Očajna sam i ne želim nikoga plašiti ,možda upozoriti roditelje da u trenutku cijepljenja budu uz dijete i prije samog traže sve moguće preglede , što ja nažalost nisam učinila . Antonio je u trenutku cijepljenja bio u školi (sterilni uvjeti=0), pregled prije (upitan).

Oporavak za sada još nije potpun , moj veliki borac je uspio i učinio sve da može stajati na nogama uz par koraka , stolicu također kontrolira , ali nas muči mjehur tj. tlak u njemu. Nadamo se najboljem!
sonja-osijek
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 31 kol 2011, 14:38

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la mujica6 » 02 ruj 2011, 08:11

Žao mi je čuti da tako sporo ide oporavak.
Nadam se da će se A. potpuno oporaviti.

Bojim se da smo se malo krivo razumjeli vezano uz bolesz kao okidač tr. mijelitisa.
Naime, zna se da infektivna bolest može izazvati autoimuni proces koji će dovesti do razvoja tr. mijelitisa. Isto tako postoje pretpostavke da i cijepljenje može potaknuti taj proces jer ima nekoliko prikaza slučajeva u liteaturi.
Međutim, iz Vašeg odgovora ispada da ste shvatili da cijepljenje u vrijeme blage ili neprepoznate bolesti povećava rizik od nasanka tr. mijelitisa.. To za pravo nije nešto što se smatra vjerojatnim. Naime, stotine tisuće doza cjepiva se godišnje primjenjuju samo u Hrvatskoj i sigurno je na tisuće djece u vrijeme cijepljenja prehlađeno, ima blagu neprepoznatu bolest ili je u vrijeme cijepljenja u inkubaciji bolesti. I općenito se smatra na temelju iskustva da cijepljenje u vrijeme blage bolesti poput prehlade bez temperature ili u vrijeme inkubacije ne povećava rizik od bilo kojih nuspojava.

Tako da se za nastanak tr. mijelitisa smatra da bolest (prvenstveno bolest sa visokom temperaturom) može biti okidač, a postoje sumnje da bi i cjepivo moglo biti. Ali svako zasebno. Nije još nitko pokazao da bi istovremeno cijepljenje i bolest zajedno povećavali rizik.
mujica6
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 173
Pridružen/a: 20 tra 2011, 00:27

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la sonja-osijek » 02 ruj 2011, 13:08

...sad mi je jasno,moje krivo razmišljanje i shvaćanje o nastanku bolesti posljedica je proteklih razgovora s A. liječnicima. Hvala.
sonja-osijek
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 31 kol 2011, 14:38

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la andrij » 12 sij 2012, 19:30

Imam i ja jedno pitanje za mujicu :D

Imam dvoje djece - pervazivni razvojni ... curka je bila OK do primanja drugog cjepiva DiTePer s nekih 5 ipol mjeseci - nakon toga dolazi do temperature, oticanja,osipa i konvulzija.U isto vrijeme je dobila i Amoxil pa su me uvjerili da to nije reakcija na cjepivo već na antibiotik. Međutim,antibiotike je naknadno pila i to poprilično jer su i ona i brat imali problema sa krajnicima i nije bilo istih problema . Nakon što se oporavila, primjećujemo usporenost u reakcijama .Naknadno docjepljivanja sve kako ide po redosljedu i sa svakim idućim cijepljenjem je reagiranje na podražaje iz okoline bilo sve sporije i sporije :( Ne znači da je cijepivo u pitanju,ali mi nitko nikada i nije dao odgovor koji bi mi objasnio - što se dogodilo, osim da je imala reakciju na antibiotik :(

Drugo dijete je imalo uredan razvoj do 19 mjeseca života kad dolazi do prehlade ... Cijepljeno uredno - s tom prvom jakom prehladom počinju problemi konstantnog kašlja i konstantnog korištenja antibiotika i još je dodatno primao zaštitne inekcije koje mu uopće nisu pomagale. I cijepljen je , ponavljam , uredno po kalendaru ... na koncu smo morali izvaditi krajnike i treći krajnik koji su bili izvor problema - međutim , dijete je otišlo u prevazivu i imalo je još godinama veliki problem s probavom . Još jedan od problema kojeg nismo uočili ni snimanjem MR je spužvica koju je nekako utisnuo u nosnicu pa je i EEG bio problem sa šiljcima lijevo frontotemporalno - a nakon vađenja iste EEG je bio blaže usporen .

I na koncu - imam još jedno dijete mlađe od njih dvoje desetak godina ... cijepljeno je po kalendaru - i nema pervazivni .
Najveći mu je problem kako natjerati brata i sestru da ga primjete :)

Znači, nisam kontra cijepljenja - dapače ... prije 15 godina nisam imala pojma o cjepivima, americi i ostalom ... ali sam još tada rekla lječnicima s kojima sam se susretala radi usporenog razvoja djevojčice da je dijete nakon cijepljenja usporilo, kao što sam i za njega rekla prije 13 godina da je nakon prve upale krajnika koja se jednostavno nije riješila počeo tonuti ...Potpuno potonuće se dogodilo nakon operacije ...

Da nebi bilo da nešto zagovaram - ne ... ja sam se pomirila s tim da je tako kako jest- žalosno je što nemogu godinama dobiti odgovore na pitanja, i što se svi trpamo u koš kako širimo dezinformacije o štetnosti .

Koliko znam , nitko od stručnjaka nikada nije rekao da se nuspojave ne mogu dogoditi, ali nuspojave nitko ne priznaje kad se dogode,a ako priznaje - meni je to nepoznato . :ajme

Svako dobro
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
Avatar
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 244
Pridružen/a: 24 svi 2007, 23:39
Lokacija: Split

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la andrij » 13 ožu 2012, 14:00

Sučeljavanje oko cijepiva dr.Richter i dr.Lidija Gajski ... pa pogledajte

http://cybermed.hr/video/rez_talk_show/ ... ijepljenja
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
Avatar
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 244
Pridružen/a: 24 svi 2007, 23:39
Lokacija: Split

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la martina mama » 25 ožu 2012, 23:14

Naisla na ovu pricu. Tko ovim ljudima moze dokazati da nisu pogrijesili cijepivsi sina?
http://www.poliklinika.org/home.aspx?id ... =25&Type=1

Znam da ce se sad naci netko tko ce argumentirano dokazati da cjepivo nije bilo uzrok, vec samo mozda okidac, al jako suosjecam s pricom koju je dijete proslo i usudim se pitati da li je moglo drugacije?
Linkala sam ovo najvise zbog andrij, za koju mislim da je na zemlji, i znam da ce joj uvijek ostati pitanje je li moglo drugacije i sto bi bilo da nije bilo. Bi li se autizam ipak okinuo nekim drugim okidacem? Je li autizam cekao povod da se okine ili bi se javio glede i unatoc? Tesko je dati odgovore, a jos je teze nekoga s takvim islustvom uvjeriti da je moglo, trebalo, modza biti drugacije.
Strasno mi je tesko, unatoc svim medicinskim tvrdnjama, izostaviti taj roditeljski feeling, jer znam koliko je u nasem iskustvu upravo on, bio presudan.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la nora28 » 26 ožu 2012, 12:37

martina mama, meni se cini da ima malo previse slucajeva kao sto je nas (takodjer ukocenost, konvulzije i sve sto je islo s tim) da bi bila slucajnost i to bas nakon DiTePer + polio cijepiva :dunno
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1017
Pridružen/a: 16 srp 2006, 00:31

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la Miki » 19 tra 2012, 14:23

mi konačno obavili Priorix :znoj

šmrkava je i kašlje, ali čini mi se da bolje od toga nećemo ni dočekati

vadili smo krv prekjučer, jučer dobili nalaze i odmah danas se cijepili :klanja
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Avatar
Miki
Samsungova kuharica
 
Postovi: 2164
Pridružen/a: 18 ožu 2003, 12:51
Lokacija: sidi di si, jer kaki si, ni za di si nisi

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la martina mama » 19 tra 2012, 20:55

Pred dva dana je i moja mladja primila docjepljivanje priorix cjepiva. Sve proslo ok.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la Miki » 19 tra 2012, 21:18

hvala ti :kiss

mi smo konačno primili prvu dozu
prvo smo ciljano odgađali do 3. godine a onda nikako da uhvatimo zdravo razdoblje - odnsono svaki put kad smo zdravi, na redu je neko drugo cjepivo
da se sad nismo cijepili, opet bi čekali jesen jer nas za cca mjesec dana čeka docijepljivanje protiv krpelja

ove zime smo odgađali jer oko nas već 2 mjeseca haraju kozice ( a prije toga nismo zbog gripe), a samo ih mi nismo pokupili (ni moje cure ni ja - a sve 3 smo u nekoliko navrata bile u kontaktu s klincima u razdoblju inkubacije)

tako da mene nije toliko strah samog cjepiva (štoviše na njemu sam inzistirala više ja nego pedijatrica) koliko toga da smo ipak zaraženi kozicama a cijepili smo se
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Avatar
Miki
Samsungova kuharica
 
Postovi: 2164
Pridružen/a: 18 ožu 2003, 12:51
Lokacija: sidi di si, jer kaki si, ni za di si nisi

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la hope1210 » 11 svi 2012, 08:40

evo da se i ja pridruzim temi....iskreno nisam procitala sve ( stiska sa vremenom) , ali moje dijete je cjepljeno do 5. mjeseca, nakon toga mu je se stanje odjednom promjenilo i ispalo je da ima epilepsiju.....od tada vise nije cjepljeno i lijecnici su rekli da se nece cijepiti do daljnjeg .
Iskreno meni bi bilo draze da se uopce nije cjepio , jer uzrok njegove epilepsije se nemoze pronaci (iako su napravljene silne pretrage) a ja sam poprilicno sigurna da je za njegovo sadasnje stanje krivo zadnje cjepivo....a to su neki lijecnici onako "off the record" rekli da je to moguce.....samo naravno ja to ne mogu dokazati niti se pored svih problema sa djetetom zelim jos i sa tim borit.

U razgovoru sa jednim lijecnikom sa cula da cjepiva naravno pomazu jer su vec neke bolesti istrijebila, ali svaka medalja ima dvije strane , tj u nekim slucajevim mogu donijeti velike stete........aaaaaali, ona strana koja pomaze je veca nego ona koja prouzrokuje stete pa su djeca (posto su u velikoj manjini) sa nuspojavama zanemariv broj u odnosu na onu kojima cjepiva donose dobro. eto
hope1210
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 104
Pridružen/a: 27 vel 2012, 18:29

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la nadicab » 11 svi 2012, 09:04

da cjepiva naravno pomazu jer su vec neke bolesti istrijebila, ali svaka medalja ima dvije strane , tj u nekim slucajevim mogu donijeti velike stete........aaaaaali, ona strana koja pomaze je veca nego ona koja prouzrokuje stete pa su djeca (posto su u velikoj manjini) sa nuspojavama zanemariv broj u odnosu na onu kojima cjepiva donose dobro

to je u potpunosti točno :dada
Ista stvar je i s antibioticima, a još nisam čula da je neki savjestan roditelj odbio atb kada mu je dijete bilo ozbiljno bolesno usprkos mogućim nuspojavama. Ili da se eventualno odbijanje liječenje djeteta (s atb) uzdizalo kao poželjno ponašanje po medijima ili po udrugama.
Naravno da svaki roditelj koji sumnja da se nalazi u onoj "lošoj" skupini posljedica, da puše na hladno i da više ne želi cijepiti dijete ... ali moje iskustvo s necijepljenim djetetom protiv hripavca i njegovim hripavcem - ne bih to poželjela niti jednoj majci, pogotovo ne majci djeteta s pp
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
Avatar
nadicab
Prepečena plavuša
 
Postovi: 17714
Pridružen/a: 04 svi 2001, 00:17
Lokacija: Zagreb, Kvatrić

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la martina mama » 12 svi 2012, 22:51

Ja isto moram priznati da sam, potaknuta mujicinim objasnjenjima, prebrodila svoj strah od mogucih posljedica cijepljenja svoje neurorizicne kceri i da smo ju cijepili priorixom. Sad vec ima i skoro godinu dana. Epilepsija se nije razbuktala, a mi mirni da smo napravili sto mozemo za zastititi ju od eventualnih bolesti.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la andrij » 14 lip 2012, 00:08

martina mama je napisao/la:Naisla na ovu pricu. Tko ovim ljudima moze dokazati da nisu pogrijesili cijepivsi sina?
http://www.poliklinika.org/home.aspx?id ... =25&Type=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Znam da ce se sad naci netko tko ce argumentirano dokazati da cjepivo nije bilo uzrok, vec samo mozda okidac, al jako suosjecam s pricom koju je dijete proslo i usudim se pitati da li je moglo drugacije?
Linkala sam ovo najvise zbog andrij, za koju mislim da je na zemlji, i znam da ce joj uvijek ostati pitanje je li moglo drugacije i sto bi bilo da nije bilo. Bi li se autizam ipak okinuo nekim drugim okidacem? Je li autizam cekao povod da se okine ili bi se javio glede i unatoc? Tesko je dati odgovore, a jos je teze nekoga s takvim islustvom uvjeriti da je moglo, trebalo, modza biti drugacije.
Strasno mi je tesko, unatoc svim medicinskim tvrdnjama, izostaviti taj roditeljski feeling, jer znam koliko je u nasem iskustvu upravo on, bio presudan.


Hvala :kiss
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
Avatar
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 244
Pridružen/a: 24 svi 2007, 23:39
Lokacija: Split

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la andrij » 14 lip 2012, 00:18

nadicab je napisao/la:Ista stvar je i s antibioticima, a još nisam čula da je neki savjestan roditelj odbio atb kada mu je dijete bilo ozbiljno bolesno usprkos mogućim nuspojavama. Ili da se eventualno odbijanje liječenje djeteta (s atb) uzdizalo kao poželjno ponašanje po medijima ili po udrugama.
Naravno da svaki roditelj koji sumnja da se nalazi u onoj "lošoj" skupini posljedica, da puše na hladno i da više ne želi cijepiti dijete ... ali moje iskustvo s necijepljenim djetetom protiv hripavca i njegovim hripavcem - ne bih to poželjela niti jednoj majci, pogotovo ne majci djeteta s pp


Cijepljenjem za Hripavac dijete zapravo uopće ne mora razviti imunitet jer je na cjepivo njegovo tijelo reagiralo loše tj.nikako pa kad dođe u kontakt s bolesti oboli gore nego da se uopće nije cijepilo.Ima toga još ... i ovo nije moje mišljenje - samo prenosim - već izjava dr.Richtera pedijatra , kojeg mnogi cijene kao stručnjaka kad su cijepljenja djece u pitanju. Ako treba nađem i link - ukoliko u međuvremenu nisu makli :bigno al kopiram s bloga .Tim sam se temama pozabavila dok sam tražila što se dogodilo mojoj djeci .
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
Avatar
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 244
Pridružen/a: 24 svi 2007, 23:39
Lokacija: Split

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la martina mama » 16 lip 2012, 00:20

Andrij, ja ti ovo sto si editirala jos uvijek mislim i isto potpisujem. Taj roditeljski feeling i zapazanja nisu za zanemariti.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la mujica6 » 17 lip 2012, 15:22

andrij je napisao/la:Imam i ja jedno pitanje za mujicu :D


Oprosti, ali u cijelom tom postu nisam pronašao pitanje.

Koje je pitanje?
mujica6
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 173
Pridružen/a: 20 tra 2011, 00:27

Re: cijepljenje neurorizične djece

PostPostao/la papalinka » 31 lis 2012, 23:09

vidim da vec duže nitko nije ovdje ništa pisao, ali se ipak nadam da cu dobiti odgovore. Moj maleni (neuror.beba, krvarenje 1.stupnja, Bogu hvala problem je zasad bio samo u hipertonusu, eeg i uzv uredni) je cijepljen po kalendaru do ovoga kada smo po navršenoj prvoj godini trebali na cijepljenje pr.ospica, rubeole i zaušnjaka. Ped.je rekla da nije hitno, a sada ja sve nekako odgađam i stalno se nešto u vezi toga pitam... Sad će napuniti 18 mjeseci pa bih molila provjerene i pouzdane odgovore na pitanja
1. Cijepe li se sada sva djeca u svim ambulantama Priorixom?
2.Postoji li za to neko drugo, bolje cjepivo, s manjom mogucnoscu nuspojava?
3. Kada je najbolje cijepiti- mislim na dob? (neuroped.je rekla da odem...
4. Bi li trebali neko vrijeme ostati u blizini ambulante nakon cijepljenja i koje, u kojem vremenskom periodu nuspojave se mogu ocekivati?
5. Ne ide u jaslice, ali trebam li se koji dan kasnije drugacije ponasati/mislim na nekakvu izolaciju i sl?
6. Ide li jos koje cjepivo od 1.-2.godine?- po kalendaru ne vidim , a prijateljica je vodila malog 2 mj. nakon ovog cijepljenja
Bilo koja preporuka je dobrodošla- uistinu vise nemam snage o tome citati...
Hvala
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 63
Pridružen/a: 09 sij 2011, 18:32

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron