O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
02 lip 2011, 11:21
pojma nemam imamo li zaseban topik o sokovima
misli, znam da smo pisale o njima al sve što nalazim je samo usputno spominjanje na nekim drugim temama.
ok, evo prijavljujem da sam nekidan napravila sirup od bazge
derle hvali, već jepopriličnu litražu satro
02 lip 2011, 11:40
bilježim se i čekam recepte
02 lip 2011, 12:10
po kojem receptu si radila sirup od bazge?
02 lip 2011, 12:18
Solea je napisao/la:evo prijavljujem da sam nekidan napravila sirup od bazge
i ja, ali samo ga ja pijem, cure ništa, MM tu i tamo
02 lip 2011, 12:25
pozdrav svima..i ja sam neki dan radila sok od bazge i limuna..ispao mi je mraaaaaaaaaaaaaak....
02 lip 2011, 12:27
za 4-5 l sirupa potrebno je:
30 velikih cvjetova bazge (ako su cvjetovi manji potrebno je povećati broj)
3 l vode
3 kg šećera (želite li tamnu boju sirupa tada stavite 2,5 kg bijelog šećera i 1/2 kg muscovado šećera)
4 dag limunske kiseline
2-3 svježa limuna
ovdje sam napisala i postupak -
http://cookam.blogspot.com/2011/05/siru ... bazge.html
02 lip 2011, 12:35
I moja mama radi sok od bazge i bude super. Jedino je njezin svjetliji od tvog. Svaka cast Sole
Mene zanima recept za sirup od visanja i kajsija. Kad sam bila klinka, mama od jednog frenda je radila tako dobar sirup od kajsija da i danas pamtim koliko je bio fin.
02 lip 2011, 13:03
Prošle godine sam ja radila sok od višanja jer su mi višnje za džem pustile puno previše soka pa sam dio ocijedila, no metoda je bila odokativna - kuhala sam sok sa šećerom po ukusu dok nije prokipilo i punila boce (bilo je svega 2-3 litre sirupa). Popilo se za tjedan dana.
Također sam jedne godine radila gusti sok od marelica - kuhala sam vodu sa šećerom i marelicama, poslije izmiksala i punila boce. To je bilo za upotrebu odmah, no jedna nam se sakrila i našli smo je nakon 5 mjeseci - nije se pokvarila i sok je bio super!
doduše, mislim da bi bilo bolje da se ipak radi po nekom provjerenom receptu
02 lip 2011, 13:30
ja sam od 100 cvijetova bazge i 5 kg limuna dobila 18l soka..naravno uz pomoć šećera i limuntusa..
02 lip 2011, 13:34
sole, upravo kako si napisala na svom blogu, strasno mi je na zivce isao taj sirup od bazge, u djetinjstvu. ko i mnogo drugoga domacega, domaci kruh recimo
danas i sama sve to radim.
sirup od bazge nisam jos nikada radila, budem i to. samo da nadjem negdje nezagadjene cvjetove bazge. mozda vec sutra, idem u dugu resu, pa negdje putem.
02 lip 2011, 13:38
zapravo sam te dosla pitati di cuvas taj domaci sirup od bazge, al sam malo zaboravila po sto sam dosla.
jel mora biti u frizideru?
02 lip 2011, 14:22
čuvam ga u špajzu, sve 5.
tako ga i mama godinama čuva i nikad se nije kvario
jako se požuri s berbom, sada je bazga ovdje već u laganom zalasku. ako je ne nađeš produži prema lici il gorskom kotaru
tamo će je još neko vrijeme biti.
ja sirup od bazge zimi rado trpam u čaj a uvaljujem ga i u deserte, ono, oduzmem šećer a dodam bazgu i tako...
02 lip 2011, 14:35
moj malac više voli sok od koprive - a nje uvijek ima, za razlikuod bazge. Jedino što ga ja radim samo kada imam domaćih limuna.
2 l vode
35 vrhova koprive
100 g limunske kiseline (ili 200, ne znam sada napamet)
1 kg domaćih limuna (narezati)
To namakati 1 dan.
Procijediti i uposliti muža da istisne što više limunovog soka
dodati 3 kg šećera
Miješati i kada se rastopi, naliti u boce
02 lip 2011, 15:07
Nano, ovo jako dobro zvuci.
Ove godine nisam radila sok od bazge. Inace ga redovito radim. I sok od visanja. Ali mislim da cu ove godine sve preskociti. Djeca frkcu nosom, oni bi coctu. Svidjaju im se sokovi, ali popiju dva tri puta i onda mi se pokvari u fridju dok ceka onaj dan kad oni piju sokove i tako u krug. Naucili su se zapravo na vodu i najvise vodu piju, ali ako ih se pita, uvijek ce radije nesto kupovno nego iz moje spajize
. Ali zato se djemovi jedu.....
Da dodam da je meni isto sirup od bazge jako ukusan.
03 lip 2011, 09:28
Evo i mene k vama, napravila sam sirup od cvjetova maslačka, od bazge i bagrema jer se klincima dopao sirup od bazge :-)
Radila sam i domaći sirup od naranči i super je ispao, ali taj se mora čuvati u frižideru i potrošiti za dva tjedna tako da nije baš za zimnicu.
Planiram raditi sirup od mrkve, od jabuka i kopriva
03 lip 2011, 10:28
daj napiši trcept za taj od naranči
03 lip 2011, 12:21
Sirup od narančiSastojci
2 kg naranci
1 kg šecera
5 dl vode
2,5 - 3 žlicice limuntusa
Priprema
Narance dobro oprati.
Od pola kolicine naranci naribati koricu. Sve narance ocijediti na cjediljku ili na elektricnom iscjedivacu. Trebalo bi doci ukupno 1 litra ocijedenog soka. Dobiveni sok dobro ocijediti kroz gusto cijedilo ili gazu.
Staviti kuhati šecer i vodu. Kad zakuha kuhati još 5 minuta, zatim dodati sok od naranci (procijeden zajedno sa rendanom korom), dobro promiješati sa sirupom pa maknuti s vatre i dodati limuntus. Sve dobro promiješati i ostaviti da se ohladi.
Od ove se kolicine dobije 2 - 2,3 l sirupa koji se onda razrijeduje sa vodom i to u omjeru približno kao i kupovni sirup. Držati ga u hladnjaku. Razrijeden sa hladnom vodom ili mineralnom je fantasticno osvježavajuci
Napomena - ja sam ga radila bez kora i super je ispao :-)
03 lip 2011, 12:23
Za one koji vole cimet - ovaj je savršen
Sirup od cimeta
-100grama cimeta u stapicima(kao na slici)
-1 litra vode
Kuhati na laganoj vatri dok se kolicina vode ne smanji na pola-tj. da bude 1/2 litre vode
-Onda dodati jos 1 litru vode i 1 kg. secera i kuhati dok se sve ne ukuha na 1 litru
Piti kao sok, ili 3X1 kafenu kasicicu dnevno
Sirup od jabuka
3 kg jabuka
80g limuntusa
2 l vode
1 kg šećera
Jabuke oprati, oljuštiti, očistiti od koštica i samleti na mašini za meso. Dodati limuntus i vodu (hladnu), promešati, pokriti gazom i ostaviti najmanje 10-12 h da stoji.
Procediti (kroz gazu) i na svakih 1 l dobivene tečnosti dodati 1 kg šećera. Promešati da se šećer rastopi, sipati u čiste, sterilisane flaše, zatvoriti hermetičkim zatvaračima(ili duplim celofanom) i ostaviti na hladno mesto(podrum) do upotrebe.
P. S. Kada se flaša otvori tj. počne korištenje soka iz iste, držati je u frižideru.
Sirup od jagoda3 kg jagoda
10 g limunske kiseline
Šećera prema količini dobivenog soka
Oprane i očišćene jagode pomiješajte sa limunskom kiselinom i ostavite ih da stoje jednu noć. Ocijedite ih (voće možete upotrijebiti za pekmez ili marmeladu). Izmjerite dobiveni sok i na svaku litru dodajte kilogram šećera. Prokuhajte sok da se zgusne i uspite ga u besprijekorno čiste boce. Kad se ohlade omotajte ih celofanom i čuvajte na hladnom, suhom i mračnom mjestu. Zimi sok pijte razrijeđen s vodom.
03 lip 2011, 18:21
Meni treba recept za gusti sok od marelica. Proveren.
Ove godine preskačem zovu (bazgu) jer imam još u zamrzivaču od prošle godine (ja napravim duplo pa deo ode preko leta a ostalo ide u zamrzivač za zimu). Planiram napraviti sirup od jagoda i taj gusti od marelica ove godine.
03 lip 2011, 19:15
ej, sole, a pravis li koktelcic od tog soka?
imam traume od soka od bazge iz djetinjstva, a moji roditelji ga i dalje rade.
super mi je jedino u kombinaciji: 1 dcl razmucenog soka od bazge, 1 dcl malvazije, kriska limuna, par kapi iscijedjenog limuna, dvije kocke leda
ok, znam da ovo nije recept za domace sokove, al morala sam
03 lip 2011, 19:37
O JiA to je tek pravi recept za domaći sokić
03 lip 2011, 21:11
Bubidea je napisao/la:sole, upravo kako si napisala na svom blogu, strasno mi je na zivce isao taj sirup od bazge, u djetinjstvu. ko i mnogo drugoga domacega, domaci kruh recimo
meni je pak sok od bazge madleine kolačić. totalno me vrati miris tog soka u djetinjstvo.
03 lip 2011, 21:22
Lena je napisao/la:Bubidea je napisao/la:sole, upravo kako si napisala na svom blogu, strasno mi je na zivce isao taj sirup od bazge, u djetinjstvu. ko i mnogo drugoga domacega, domaci kruh recimo
meni je pak sok od bazge madleine kolačić. totalno me vrati miris tog soka u djetinjstvo.
Bazga divno miriše, onako, na djetinjstvo. - tako započinjem tamo o soku od bazge.
j&a, nisam to još probala al odlično zvuči
10 svi 2013, 06:55
sole, je l' idalje radiš po ovom receptu ili si šta mijenjala?
http://cookam.blogspot.com/2011/05/siru ... bazge.htmlbazga je krenula, valja se pripremit.
u kakve si flaše sok spremala? staklo?
sjećam se da je moja stara vrh boce s čepom uranjala u vosak. valjda da raz ne uđe.
10 svi 2013, 09:54
ne mijenjam, to je to. ali onaj muscovado možeš i ne moraš. on da tu tamniju boju i malo promijeni šmek.
ja sam koristila staklene boce.
10 svi 2013, 12:10
I ja radim ovako i odličan mi je. Samo bez tog tamnog šećera.
Prva tura je već gotova i pije se jer je bazga bil na jako sunčanom mjestu i cvjetovi su već početkom mjesecabili spremni za branje.
Ovih dana ćemo pobrat one koji su u hladu na drugom mjestu.
I znate li možda smije li ga pit dijete od godine dana ili tek kasnije?
10 svi 2013, 12:43
Bazga
no mojima je čak finiji od mlade koprive.
Ja bi ove godine od borovnice radila...
a zanimljiv mi je i ovaj sandrin od marelica.
05 tra 2014, 11:25
Prva probna ovoproljetna tura sirupa je spremna za degustaciju.
Jeste vi počele s pravljenjem?
05 tra 2014, 18:48
Ja svake zime pravim sirup od limuna, u proljeće bazgu, a u ljeti višnju
08 tra 2014, 07:58
Dobar raspored, taman sve sezonski i frisko. Nama prosle godine sve skoro otislo na marmeladu, sokove totalno ignorirali.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.