O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Likeri

29 ruj 2009, 09:37

nisam ni ja nasla domace. al nisam se bas ni pretrgla trazeci :lol

Re: Likeri

14 lis 2009, 08:37

Sole info od subote - nema još domaćih limuna - zvala mi frendica Anu na trešnjevački plac

Re: Likeri

14 lis 2009, 08:57

e, sva sreca imam jos raznih rakija na lageru pa nije panika :drink
jos :mrgreen: :mrgreen: :lol

super, ajd javi onda i kad kaze da ih ima :mah

Re: Likeri

16 lis 2009, 12:06

danas sam na Dolcu vidjela domaći limun!!!!

Re: Likeri

16 lis 2009, 13:43

odlicno! :drink

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 stu 2009, 16:39

:bis

moj limoncelo od sinoc zrije u spajzu :loce

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 stu 2009, 16:43

A zašto mora biti domaći limun????

Limoncello je inače moje omiljeno piće, zaprvo jedina žestica koju ponekad popijem :alc

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 stu 2009, 18:41

pa bilo bi pozeljno da je nespricani ;)
a ove tete na placu nas lakse uvjere da je njihov domaci manje tretiran od onog uvoznog.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 stu 2009, 18:44

dunja, ja sam dodala limoncelo u naslov ;)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 stu 2009, 20:24

Solea je napisao/la:pa bilo bi pozeljno da je nespricani ;)
a ove tete na placu nas lakse uvjere da je njihov domaci manje tretiran od onog uvoznog.


:oops: skužila sam čitajući recept. ja sam nekako uvijek mislila da ide unutrašnjost limuna a ne :oops: korica

Re: Likeri (limoncello i dr.)

01 lip 2011, 18:09

Već dugo obećavam svoj recept za limoncelo pa nikako da ga stavim, sad sam tražila recept za orahovac i našla svoj za limoncelo. :)

LIMONCELLO

0,75 l votke
1 l rakije
9 limuna (srednje veličine)
30 dak šećera
3 žlice meda
0,5 l vode
3 žličice začina za medenjake

Limun preko noći namočiti u vodi, da izađu toksini iz kore ako ih ima a bilo bi idealno da su domaći pa da ste sigurne da nisu špricani. Drugi dan od tri limuna izrezati samo koru što tanje da se ne zahvaća bijeli sloj ispod nje (koriste se kore ;) ), ostalih šest limuna narezati na četvrtine i sve staviti u staklenku/ke sa poklopcem. Šećer i med staviti u lonac zaliti sa vodom i kuhati dok se šećer ne rastopi, sa time zaliti limun u staklenki. Doliti votku, rakiju i začin, promiješati i staviti na tamno i hladno mjesto da odstoji dva tjedna, svaki dan promiješati.
Nakon dva tjedan procijediti kroz gustu gazu i uliti u boce.
Tako je fino da obično ne uspije od stajati dva tjedna :alc

Sad mi treba recept za orahovac pa ako koja ima dobar i provjeren bilježim se sa štovanjem. :D

Re: Likeri (limoncello i dr.)

01 lip 2011, 21:25

wow Pot
e sad jedva čekam da ga napravim :)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

01 lip 2011, 21:57

E, u ovom se slučaju i ja uključujem na recepte. :joy

Re: Likeri (limoncello i dr.)

02 lip 2011, 09:37

Potice :kiss :kiss

rakija je koja rakija? Loza, šljiva, bilokoja?

U kakvoj posudi to ostaviš stajati?

Re: Likeri (limoncello i dr.)

02 lip 2011, 10:03

Ne znam jesam li dobro skuzila; od 3 limuna se koristi samo kora?

Orahovac radim na dva nacina. Kazu da je bolje kad se stavi secer i orah na sunce, ali dogadjalo mi se da mi tako ne uspije tj. da mi ostane nekakav cudan "pozadinski" okus. Dok se pije, okus je super, a onda, kad se proguta, ostane nekakav gorkasti okus u ustima koji pokvari sve. Zato, obicno napravim samo dvije tegle ovoga sa secerom, a vise radim ovaj:

ORAHOVAC

1l rakije
20-25 opranih i narezanih oraha
1g klincica
1g cimeta
1g djumbira
Sve izmijesati i staviti flasu 1mj. na sunce.
1/4l secera i vode zakuhati u gusti sirup.
Hladno izmijesati s procijedjenom tekucinom od oraha i rakije i ostaviti jos 3 tjedna na suncu.

Edit: tipfeler

Ovakav je originalni recept, ali ja uglavnom taj secer proizvoljno stavljam. Rastopim 1kg secera u malo vode i kad mi omlaci polako dolijevam rakiju s orasima. Volim da je gusto i slatko pa tako i radim.
Zadnja izmjena: † nina i nika; 02 lip 2011, 10:19; ukupno mijenjano 1 put/a.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

02 lip 2011, 10:11

Imam nagomilanih flaša domaće lozove rakije, pa sam riješila da od nje pravim likere, jer rakiju ne pijemo, a svake godine dobijemo po jednu flašu pride.

Za početak sam napravila višnjak. Stavila sam 2 kese smrznutih višanja Ledo (ukupno 900 gr), 1 kg šećera i 1 l rakije. Sve sam promiješala i ostavila da stoji malo više od mjesec dana (ne na suncu). Za to vrijeme sam ga promiješala još 5-6 puta. Liker je ispao super, malo jak zbog jake rakije, ali sa kockom leda je taman. Višnje sam odvojila, pa u svaku čašu stavim 3 komada za "mezu".

Re: Likeri (limoncello i dr.)

02 lip 2011, 10:13

Rakiju ja ima šljivovicu ali kažu da bi trebala biti neka manje aromatična da ne ubije limun, npr. travarica nikako ne paše ;) ali mislim da bi loza bila OK.

palunkica je napisao/la:U kakvoj posudi to ostaviš stajati?

Stavljam u tri teglice od kiseline (one veće) ;) a moglo bi i u jednu veću, bitno je da sve stane u nju.
Da od tri limuna ide samo kora. :dada Ana Ugarković je sve radila samo sa korom ali meni se više sviđa ovako.

NiN :kiss
Radila sam lani orahovac i ispao je odličan ali si nisam zapisala recept, ovaj tvoj mi se čini najbliže onom kako sam ja radila. :joy

Re: Likeri (limoncello i dr.)

02 lip 2011, 11:10

limončelo sam pravila prošle zime (valjda) i još ga imam. isprva me nije baš oborio s nogu al što je stariji to mi je bolji hahaha
dosta ga koristim u desertima.
super da si napisala ovaj svoj recept, trebat će mi kad potrošim zalihu.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

24 lip 2011, 20:36

Koliko litara izađe od ove količine?Ja bih sada pravila limunćelo,mogu li?

Ja redovno pravim od drenjka i obožavam ga.Idealan za one koji ne vole rakiju.
2kg drenjina
5l vode
5kg šećera
1l ruma
Vodu i šećer zakuhati,dodati drenjine.Kuhati još 10-tak minuta,pa skloniti sa vatre.Dodati rum i sipati u čiste flaše.

Ja pravim pola mjere i ispadne mi oko 6l.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

26 lip 2011, 08:35

Rimaithor, gdje držiš čokoladni liker? Jel može u špajzi/šanku u regalu ili mora u frižider? Koliko može stajati dugo? Naravno, osim opcije dok se ne popije :mrgreen

Jel ima netko recept za liker sličan onom Bitteru s gorkastim okusom?

I jel ima nešto s narančama?

Uh, al sam se uživila u likere :kima

Inače, meni su limoncello i čokoladni liker no.1

Re: Likeri (limoncello i dr.)

29 lip 2011, 14:39

na suncu su mi dvije višnje i jedan orahovac
baš me zanima kakvi će biti

Re: Likeri (limoncello i dr.)

29 lip 2011, 15:53

Za koliko je degustacija? :gigl

Baš bi i ja mogla orahovac napraviti, pa da naizmjence isprobavamo čiji je bolji. :mrgreen

Re: Likeri (limoncello i dr.)

29 lip 2011, 17:47

Mica je napisao/la:Koliko litara izađe od ove količine?Ja bih sada pravila limunćelo,mogu li?

Malo više od dvije litre :mah

Moj se orahovac sunča, višnje nisam napravila ove godine, linoncella trenutno nemam a svi me gnjave da bi sad baš pasao onako fin i hladan pa ću morat složiti još jednu turu. :)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

29 lip 2011, 17:49

Ova ljimunjada, koliko se ona sunča?

Re: Likeri (limoncello i dr.)

29 lip 2011, 17:53

Ona se ne sunča ona bi trebala odstajati dva tjedna na hladnom i mračnom mjestu, uz svakodnevno miješanje,
ali već nakon par dana je čisto ok za degustaciju ;)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

29 lip 2011, 17:56

Vidim, svi me ignorirate, jel nitko ne zna odgovore? :dunno

Re: Likeri (limoncello i dr.)

29 lip 2011, 18:00

Ja sam pročitala pitanja ali ne znam odgovore :lol

Edit. pokušat ću po svojim kuharicama naći nešto s narančama ali ne danas, ne stignem :mah

Re: Likeri (limoncello i dr.)

29 lip 2011, 18:17

Ok, hvala :mah

Re: Likeri (limoncello i dr.)

30 lip 2011, 09:20

folne je napisao/la:Za koliko je degustacija? :gigl

Baš bi i ja mogla orahovac napraviti, pa da naizmjence isprobavamo čiji je bolji. :mrgreen



nakon godišnjih :)

ajd napravi pa ćemo isprobavat :p

Re: Likeri (limoncello i dr.)

30 lip 2011, 17:17

Mrava evo sam našla nešto što je jako slično ovoj limunadi koju ja radim i mislim da bi moglo biti fino :dada

Liker od naranči

Sastojci:

o,7 l vodke ili grappe (malo bolja lozovača, travarica ili sl)
1 i 1/2 naranče (ako nisu bio, koru dobro oprati pod mlazom vruće vode)
125 g smeđeg kandiranog šećera (može i obični smeđi)
6-8 klinčića (karanfilića)
2-3 zvjezdana anisa
po želji pola vanilin mahune

Naranču dobro oprati pod tekućom vodom pa utisnuti klinčiće u koru.
Šećer, začine i naranče staviti u staklenku sa hermetičkim poklopcem, naliti alkohol i dobro zatvoriti.
Držati na tamnom i toplom mjestu najmanje 4 tjedna (što duže to je aroma jača).
Liker procijediti i spremiti u flašu.

Koja vrsta alkohola je najbolja za likere: vodka je neutralnog okusa i nekako najpogodnija, ali i kakva dobra donmaća travarica, lozovača i sl. odlično se uklapa.

:mah
Odgovori