Sada je: 11 svi 2024, 13:35.
saptacica je napisao/la:Astigospe, riješiš jedan zadatak za prvi srednje i već te proglase fizičarem .
Ja, nije potlak, nego je pretlak ilitiga "nadtlak" što kaže Duga.
Oooo, možda padne moja prva pašticada kad ga kupim, pa neka moj mužić plače za maminom mu koju ona trese 6 sati, ja vala neću .
dakle expres lonac je expres lonac kakvu god on ručku imao
ja imam ovaj gornji tanjin ali sam kupila verziju da dobiš dva lonca - 7 i 3 L ali jedan poklopac koji paše na oba. Sada ću dokupiti još jedan, samo lonac, od 9 L
Duga je napisao/la:Miki, sve je to isto - i pretis i express.
Znam da PRETIS radi/radio je municiju, moguće da su nekad davno, u Jugi i napravili tih lonaca
zapravo bi objašnjenje bilo da je relacija pretis-ekspres nešto kao kalodont-zubna pasta ili digitron-kalkulator
Pa otuda mu i ime PRETIS, tako su ga širom Juge zvali po proizvođaču, ko kalodont.
Adorabla je napisao/la:ne čitate uopće što pišem ili ja ne znam objasniti
rekla sam da postoje dvije vrste lonca:
1. zvučni - onaj koji proizvodi zvuk iliti pištanje - primjer Pretis ili oni sa slike u svim oblicima i znakovima i proizvođačima
2. vizualni - onaj kojemu idu oznake (diže se gumb ili okreće pokazivač ili ) - primjer WMF, Fissler, Zepter i ostali proizvođači kojih se ne mogu sjetiti
A sada stvarno prestajem sam me nemojte uvjeravati da je to isto ako NISTE isprobale i jedan i drugi Na prvi dojam je isto ali nije isto u kuhanju, duljini kuhanja a ja kakav sam apsolutni frik, kako sam rekla čak imam i jedan i drugi pa kombiniram kako mi bolje koji dan paše. Obzirom da ovaj wmf ima plastičnu ručku ne može u rernu, a Lagostinin (MOJ JE LAGOSTINA) nema plastiku pa ga stavljam i u rernu.
ajmo prvo razvrstati lonce jer tip lonca diktira duljinu kuhanja
Pretis lonac - klasični bez gumice na poklopcu, kada zapišti (zvučni signal) smanjuje se plin odnosno struja i kuha da cijelo vrijeme pišti. ...
ovo je pretis lonac - znači nema odvajanja ručke od poklopca, nema gume na poklopcu nego se ručka prebacuje sa jedne strane na drugu i onda se kuhanjem zapravo stvara podtlak i vakum (Sapto pomozi ti si fizika guru). On ima gumicu samo na sigurnosnom ventilu ako se ne sjecam. Jeftiniji je i dugotrajniji ali radi na principu tog zvučnog signala i kako sam rekla treba neko dulje vrijeme za kuhanja...
tek sam poslije vidjela da je Duga napisala što i ja
Miki je napisao/la:...naravno da postoje lonci lonci i da nije isto kuhati u nekom običnom loncu ili nekom kvalitetnijem - da je isto, ne bi im se cijene toliko razlikovale, ali i jedno i drugo su ekspres lonci (samo što rade na drukčiji princip)
Tinice, ja ti samo mogu reći da je svaki express lonac priča za sebe i da si morate dati vremena da se upoznate.
Budi nježna s njim jer nikad ne znaš kako će on reagirati.
Preduzece Tito - Sarajevo, puni je naziv Pretisa, koji je, po mnogim pokazateljima, bio najveca tvornica namjenske industrije u bivsoj Jugoslaviji. Valjalo je zasluziti Titovo ime! No, Pretis nije bio poznat samo ratnicima. Njegov originalni izum pretis-lonac (lonac za ekspres kuhanje) osvojio je svojevremeno srca i novcanike hiljadama domacica sirom bivse nam domovine.
Adorabla je napisao/la:moj prvi lonac je ovaj Lagostinin i vjeruj mi ima velikih razlika od ovog drugoj koji sam kupila kad sam se udala na nagovor sogorice.
Adorabla je napisao/la:Ja Lagostinu otvaram čim prestane fućkati a ovaj s ringovima čekam dobrih 20 minuta da se tlak izjednači da bih ga uopće mogla otvoriti.
Jednom sam recimo išla poslušati savjet pa hladiti pod mlazom vode pištala hrana na sve strane To se recimo kod Lagostine ne događa.
titirlica je napisao/la:ja i dalje tvrdim da je ovaj bez gume i plastične ručke bolji i da imam i jedan i drugi
Duga je napisao/la:Miki,
Doduše, ja se sjećam samo nekih iz Trsta (imala ga moja strina, stara švercerka ). Poklopac mu se nekako uglavljivao u lonac, pa se kačila ručica poklopca nekom zakačkom za ručicu koja je bila na loncu, naravno da je pištao na nekom metalnom izdanku na poklopcu, nije djelovao nimalo dobroćudno (vidite i sami kako ga se dobro sjećam ).
ja godinama mislila da ekspres lonac služi za kuhanje kukuruza
palunkica je napisao/la:Za one koje često mijenjaju gumu ponavljam što sam gore napisala.
Guma uvijek mora biti odvojeno od lonca, ispire se u hladnoj vodi nakon kuhanja i briše i sprema. Mazanje uljem je dobrodošlo ali nije neophodno. I guma traje koliko i lonac (skoro)
Edit - Belina jel se meso u tvom receptu za pašticadu treba pacati ranije ili se samo stavi u ekspres lonac ?
eh da, na loncu moje mame se taj nekakav pipak/ventil sumanuto okretao i šikljao paru na sve strane
Duga je napisao/la: Idem na kondicijske pripreme za pašticadu
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.