Sada je: 19 tra 2024, 07:13.

dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la danijela81 » 29 ožu 2012, 21:59

nedavno smo bili na procjeni psihologa u Os, u nalazu piše:
"razvojne zadatke rješava na nivou 4-5 godina, tako da je nivo intelektualnog funkcioniranja sada iznad prosjeka (KR 125). slaže kocke prema traženom modelu, razlikuje 8 geometrojskih likova, imenuje boje, broji do 10, suvislo odgovara na pitanja. govori u rečenicama od 3 i više riječi. pokazuje interes za učenje slova i čitanje, čita već kraće riječi.
zaključak: rani intelektualni razvoj je iznad prosjeka. ne odstupa posebno ni u razvoju socijalnih vještina (koristi toalet, uči se jesti)."
pregled je trajao nekih 45 minuta, dosta je razgovarala s njim. slagali su kockice, crtali, slagali umetaljke, uparivali sličice...

ovih dana smo na genetskoj obradi u Klaićevoj, rade mu hrpu pregleda i pretraga, između ostalog danas ga je pregledala logopedica. nalaz još uvijek nemamo, ali naglasila mi je da ne rješava kako treba ni one zadatke koji su na razini dvogodišnjeg djeteta.
radila je slične testove kao i psihologica. prvo mu je dala puzzle (umetaljke) sa životinjama, sve sličnih veličina. možda dvije je mogao staviti sam. pa mu je dala slične puzzle, ali kako je ona rekla, za dvogodišnjake, nekakvo voće. bananu je odmah prepoznao i složio. za naranču je rekao da je krug, a za jabuku prvo da je isto krug, i tek kad ju je opipao je rekao da je to srce. krušku s ničim nije mogao povezati. znam da zna što je naranča, i što je jabuka ili kruška. prepoznaje ih kad mu dam u ruke, ali slike ne prepoznaje. zatim mu je pokazivala nekakve listiće, na svakom 4 slike. sve crno-bijele, i sve u istom stilu nacrtane. npr. od 4 vozila on je morao pokazati gdje je avion. niti jednu sliku nije znao pokazati.
rekla sam da on to vjerojatno ne vidi, i da mu je sve slično, a ona je odgovorila da bit i je u tome da je slično, i da zato mora naučit razlikovat. a ja nisam baš sigurna da on to može, jer nema oštrinu vida. njemu je svaka sličica jedna mrlja, vid mu je kao da gleda kroz vodu.
nakon toga je tražila da ponovi za njom jednu crtu horizontalno, pa jednu okomito i još jednu paralelnu s njom, pa krug. kod radnog terapeuta i kod psihologa je to napravio bez problema, ali sa debljim flomasterom. kod nje su radili s nekakvom tankom olovkom, nisam sigurna jel kemijska ili obična, pa nisam baš sigurna ni da je on vidio što i kako treba ponoviti.
naglasila je da mu je grafomotorika jako loša, da mu kupimo radne listiće i kopiramo uvećano. ja ne znam na što će ličiti kad se kopiraju uvećano listići koji su u boji, ne znam ni koliko da mu uvećam, jer mu je suženo vidno polje, pa se bojim da opet neće skužiti o čemu se radi.
i naglasila da mu kupimo slikovnice, kojih već ima brdo, i da zajedno s njim imenujemo naslikane predmete. ali on je brbljavac, koji ima već poprilično širok fond riječi, i zna ih upotrebljavati kako treba. davno je prošao tu fazu kada smo gledali slikovnice i govorili što je što na slici. ima ih hrpu, i nakon jednog ili dva pregledavanja, on nauči sve napamet, iako možda ni ne vidi što je zapravo na slici, tak da ne znam koliko bi to imalo smisla.
pa je rekla da mu kupimo te umetaljke, isto ih ima brdo, i vrlo brzo po nekom svom sistemu nauči napamet kako ih treba okrenuti, i kako umetnuti, i koja što predstavlja.
npr. sliku aviona koju je već jednom vidio, i koju muje netko imenovao, uvijek će se sjetiti da je to avion. ali ako vidi neku novu sliku aviona, neće prepoznati.

baš sam ostala zatečena tim njezinim pregledom i riječima. zbilja s njim oduvijek baš puno radim, jer on sam je takvo dijete da to i traži. a sad je ispalo kao da praktički ništa ne zna. a ja nisam sigurna jel treba uopće znati to sve na način na koji je ona zahtijevala, obzirom na vid.
a nemam s kim ni popričati, ne znam nijedno dijete njegove dobi, ili starije, sa sličnom dijagnozom, pa da mogu pitati.

koja je zapravo razlika između tog njezinog pregleda i pregleda psihologa, ili radnog terapeuta?
ja je nisam baš primjetila, zbilja je princip sličan. ali rezultat potpuno različit. sve ono za što ga je psihologica pohvalila, kod logopedice je djelovalo kao da je totalni tutlek u tom području. ili one kroz iste/slične testove gledaju neke različite stvari?
zbilja ne kužim više ništa. i ne znam je li potrebno više forsirati stvari koje smo već prošli milijun puta, ili te radne listiće za koje nisam sigurna da će moći rješavati, koliko god ja to njemu povećala. ako mu ne uvećam dovoljno, neće primjetiti sitne detalje. ako mu uvećam da primjeti sitne detalje, neće vidjeti "the big picture" i smisao zadatka.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la alexandra » 29 ožu 2012, 22:07

ne znam ti točno reći naravno, jer imamo različite dijagnoze pa ne znam sve detalje koji vas mogu ometati u funkcioniranju.
znam da je nama procjena defektologa-logopeda uvijek puno oštrija od pregleda i procjene psihologa i psihijatra :dunno
a s druge strane ne znam da li bi te to moralo jako zamarati kad ti znaš što on sve može i zna.
u konačnici uvijek možete otići i kod drugog defektologa po drugo mišljenje/procjenu.
jedino što mislim da je bitno je to da moraš biti sigurna da on točno povezuje riječ sa svakom slikom, u smislu da mu je avion i onaj na drvenoj umetaljci i onaj kojeg vidi na aerodromu i dvokrilac i avion od papira i crno bijeli avion i avion u boji. ne znam jel me kužiš ovako.
i da u toj procjeni je jako bitno da izdvajaju sliku između jako sličnih slika. ali opet ne znam u kojoj mjeri ga tu ometa vid.
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la danijela81 » 29 ožu 2012, 22:16

alexandra je napisao/la:i da u toj procjeni je jako bitno da izdvajaju sliku između jako sličnih slika. ali opet ne znam u kojoj mjeri ga tu ometa vid

to i mene muči. jer skoro nikada ne prepoznaje slike, vrlo, vrlo rijetko.
alexandra je napisao/la:u smislu da mu je avion i onaj na drvenoj umetaljci i onaj kojeg vidi na aerodromu i dvokrilac i avion od papira i crno bijeli avion i avion u boji. ne znam jel me kužiš ovako.

kužim te, ali zbilja nisam ziher da je to tako, jer on zbilja slike ne prepoznaje. povezuje kad vidi i opipa igračku aviona, da je to avion isto kao što je pravi avion u kojem se voze ljudi (iako ga nikad nije vidio u živo, ali zna za njega), ali na slici ne. za auto npr., prepoznat će pravi auto na cesti, prepoznat će igračku ako ju uzme u ruke. a na slici će mu sve što sliči na auto, što ima kotače, biti auto. tako je njoj danas za traktor rekao da je auto. inače zna što je traktor, i čemu služi, i ponekad ga i viđa.
ali nisam sigurna za ovo o čemu govoriš, i ne znam kako to provjeriti, ni gdje provjeriti.
i ne znam što poduzeti u vezi toga, i kako ga to naučiti.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la martina mama » 29 ožu 2012, 22:57

Ne znam ti odgovoriti na tvoje pitanje. Cinjenica je da nije pokazao sve sto moze, zna. Mozda, za tvoj mir, da potrazis jos jedno misljenje.
Ono sto me zabolilo u tvom postu je tvoje uvjeravanje da si uvijek radila s njime i razocarenje da nije pokazao sto zna. Prvo, u tvoj rad, ovdje nitko ne sumlja i nemas se zbog cega pravdati. Za drugo, nasa djeca cesto na testovima ne pokazu sve svoje mogucnosti. Zato i imaju nas, da ih ohrabrimo i da im pokazemo uvijek da mi u njih vjerjemo.
Sjecam se martinog prvog psihotesta, kad je rezultat psihotesta bio, a ne znam vise, ali pedeset ili sezdeset posto od onoga sto dijete te dobi treba. Nists nije htjela pokazati. Meni je taj rezultat najvisr rekao o neprilagodjenom testu.
Dijete koje ima poteskoce s vidom i ostale, moze pokazati da razaznaje avion samo na uvecanoj slici, slika bi morala imati i boje, da sve skupa lakse uoci. Ako je cilj testa provjeriti djetetov vid, ok, ne razaznaje crno bijele slike, al ako je cilj ispitati razaznaje li dijetr avion od kamiona, onda dijete s poteskocama vida, treba dodatnu inf. Ovo je zdravo seljacki, naravno.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la martina mama » 29 ožu 2012, 23:05

Vidim da dvojis oko toga i kako ga nauciti da uoci razliku. Mi smo te razlike radili na nacin da smo ih u pocetku na slikama jako naglasavali. Zapravo, prvo bismo na 3D modelu razgovarali o tome sto je sve zajednicko, a onda sto je sve razlicito. Kad smo prelazili na slike, onda smo te razlike na prvoj varijanti slika naglasavali. Dakle acvion je imalo obojana krila, helikopter elisu, traktor velike kotace i kabinu, auto kotace, kamion veliki dio zada i manji sprijeda. Tako smo naucili uocavati razlike. Kasnije nije bilo problema s crno bijelim slikama. Al, Marta ima skroz druge poteskoce. No, mozda neku ideju i primijenis.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la danijela81 » 29 ožu 2012, 23:13

martina mama je napisao/la:Ono sto me zabolilo u tvom postu je tvoje uvjeravanje da si uvijek radila s njime i razocarenje da nije pokazao sto zna

nisam se toliko opravdavala da radim s njim, nego sam htjela naglasiti (možda malo nespretno), da smo sve to što je ona savjetovala zbilja puno radili, i da on uglavnom sve prije nauči napamet nego što prepozna. tak da zbilja ne znam jel ima smisla i dalje tupiti po jednom te istom, kada njega već neke druge stvari zanimaju.
počeo je prebrojavati, računati, polagano čitati, analizirati kojim redom se pojavljuju slova u kojoj riječi. ove umetaljke ga ni ne zanimaju više, slikovnice pogotovo. s radnim listićima jedino još nisam pokušavala, to bih možda trebala. spominjala je da se mogu kupiti nekakvi u kojima su zadaci sa spajanjem točkica ili crtica, lijepljenjem sličica, označavanjem razlika, dopunjavanjem crteža i slično. možda da izradim sama nešto :dunno zbilja nemam pojma, imam osjećaj kao da moram nešto poduzeti, a ne znam točno što.

edit: sad vidim i drugi post. on uočava sam razlike, kad ih uoči. to primjećujem vani, npr. za mini-bus kaže da je autobus koji izgleda kao kombi :dunno znači da kuži gdje je razlika. ali na slikama ništa, nula bodova. ali probat ćemo i to, hvala na ideji, možda upali
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la martina mama » 30 ožu 2012, 09:29

Dobro je raditi ono sto djetetu ide slabije ili uopce ne ide, no interes je glavni pokretac razvoja. Ako ga zanimaju citanje i racunanje, oslonite se na to i pokusajte kroz ono sto ga zanima gurati i savladavanje onoga sto je tesko. Nama su krasni bili materijali vesela skola za radoznalce, jasminka kozlov i gordana lazar. Mislim da je to sa ostvarenja, ali nisam vise sigurna.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la nadicab » 30 ožu 2012, 09:41

Danijela, ako do sada nisi naučila da titula ne znači i kvaliteta, onda je krajnje vrijeme.
Možeš si zamisliti koja psihološka i logopedska mišljenja smo mi dobivali :nesvist
Srećom smo imali jako dobru terapeuticu u koju sam imala i još uvijek imam beskrajno povjerenje i koja je znala s Denisom raditi baš ove stvari koje tebe muče. Tokom vremena sam našla i dobre stručnjake koji znaju kvalitetno procijeniti Denisov status i njih se držim. Ove loše čuvam za komisije :bleso
Za jedno slijepo dijete iz udruge je jedna psihologica iz poznate ustanove koja se bavi takvom djecom, napisala da je mentalno zaostao.
Naša psihologica s Rebra je odmah prepoznala autizam i oduševila se kako slijepo autistično dijete fantastično funkcionira. I daleko je to od mentalne retardacije, dapače čak.
Mi smo, kada je Denis imao 2,5 godine, otišli na SUvag za pomoć u govoru. Logopedica koja ga je pregledala nam je rekla da njegovo spajanje 2-3 riječi je njegov maksimum i da što želimo više jer 2 litre se ne mogu ugurati u flašu od 1 litre.
Baš me zanima što bi sada rekla za Denisa :yess
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
Avatar
nadicab
Prepečena plavuša
 
Postovi: 17716
Pridružen/a: 04 svi 2001, 00:17
Lokacija: Zagreb, Kvatrić

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la alexandra » 30 ožu 2012, 18:09

uf, nemam ni ja baš ideje kako da radite to sa slikama. mislim naša startna pozicija je bila da ona nije mogla stavit krug na krug, trokut na trokut :ajme o slikama da ne govorim :ajme a kako smo došli do toga da s fotografijom mačke počne povezivati figuricu mačke, crno bijelu sliku mačke, obris mačke itd. se više ne sjećam. mislim da je jednostavno samo kliknulo nakon osamstohiljada ponavljanja :ajme
ovo što piše martinamama za njihovu metodu mi se čini prihvatljivo.
od listića smo mi koristili onu seriju mislim da se zove patuljkova radionica, u knjižarama sam kupovala, to joj je bilo zanimljivo, manji je format A5, ali mu možeš fotokopirat na A4.
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la alexandra » 30 ožu 2012, 18:10

nije radionica nego patuljkova učionica (ima 6 ili 7 knjižica s listićima)

http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=22069
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la thinkPINK » 30 ožu 2012, 18:26

Ovako, razvojne testove odnosno procjenu intelektualnog razvoja radi samo psiholog. Defektolog a jos manje logoped to ne cini. U pregledu i jedni i drugi naizgled koriste slicna pomagala, igracke, ali te gracke kod psihologa su dio standardiziranih testova koje treba znati i primijeniti i bodovati.
Da ima vise i manje stucnih ima. Da ima onih koji se vise trude isto naravno ima. Ali generalna razlika je ovo sto sam napisala.

Nadice jako mi je zanimljivo ovo sto pises za tog djecaka. Jer je jako tesko dijagnosticrati kod djece s ostecenjem vida autizam. Naime, blindizmi kod djece s ostecenjem vida, osoba koja ne pozna tu populaciju vrlo lako moze zamijeniti sa stereotipijama koje su pak jedan od bitih elemenata u dijagnostici pervazivnog razvojnog poremecaja. Zbog posla sam svojevremeno upravo to dosta proucavala. diferencijalnu dijagnostiku MR i pervazivni kod djece s ostecenjem vida.

ovo sto pises za slike meni izgleda iskljucivo kao problem vida a ne neprepoznavanja zbog kognitivnog dijela. Pada mi sad na pamet (vec duze nemam iskustva s djecom s ostecenjima vida), da kupis one flomastere koji se napuhuju pa da na slikama ocrtas konturu koju moze popipati i tako sliku dodatno priblizis kroz drugi osjet (dakle međukorak između slike i modela). Posebno time naglasiš ono što je bitno na određenom predmetu, karakteristično, ključno. Možda čak da napraviš po dvije slike jednu s tim konturama jednu bez i kombiniras kako napreduje. Jednostavni crteži, jakih kontrasta naravno.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
Avatar
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4841
Pridružen/a: 11 lis 2007, 13:54
Lokacija: gledam naprijed

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la danijela81 » 30 ožu 2012, 18:52

thinkPINK je napisao/la:ovo sto pises za slike meni izgleda iskljucivo kao problem vida a ne neprepoznavanja zbog kognitivnog dijela. Pada mi sad na pamet (vec duze nemam iskustva s djecom s ostecenjima vida), da kupis one flomastere koji se napuhuju pa da na slikama ocrtas konturu koju moze popipati i tako sliku dodatno priblizis kroz drugi osjet (dakle međukorak između slike i modela). Posebno time naglasiš ono što je bitno na određenom predmetu, karakteristično, ključno. Možda čak da napraviš po dvije slike jednu s tim konturama jednu bez i kombiniras kako napreduje. Jednostavni crteži, jakih kontrasta naravno.

:kiss
probat ćemo, do sad je nam je sve što si savjetovala puno, puno pomoglo.

ova patuljkova učionica mi se čini ok, jesu li unutra zadaci u boji? nemam novaca to kupiti, pa još kopirati u boji :/ nešto ću smislit iz kućne radinosti, prelistat u knjižarama, pa ukrast koju ideju
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la thinkPINK » 30 ožu 2012, 20:10

u patuljkovoj su ti vecinommislim crno bijeli zadaci. mozda ima nesto u boji ali vecinom je mislim c-b koliko se sjecam.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
Avatar
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4841
Pridružen/a: 11 lis 2007, 13:54
Lokacija: gledam naprijed

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la danijela81 » 30 ožu 2012, 20:24

thinkPINK je napisao/la:u patuljkovoj su ti vecinommislim crno bijeli zadaci. mozda ima nesto u boji ali vecinom je mislim c-b koliko se sjecam.

super, onda ću i to probat pronaći
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: dva dijametralno suprotna nalaza - psiholog i logoped

PostPostao/la martina mama » 31 ožu 2012, 18:56

Think pink, odlicna ideja za prijelaz sa 3D na 2D. U neko doba smo izzradjivali naljepnice od neceg sto na kraju slici na silikon, lijepi se na staklo, a naljepnice se rade na prozirnoj foliji tekucom smjesom. I danas nam je prozor pun tih uradaka.

Jos jedna stvar koja nas je spasila kad smo odradjivali teske stvari koje su marti bile dosadne. Da ne bude dosadno, uvodili smo smijesne zbunjujuce detalje. Primjerice, na kamion bismo stavili elisu i onda pitali sto je ovo. To se marti svidjalo strasno. Mogla je mastati i lakse je ucila.
I danas koristimo smijeh. Sjecam se kad su ucili plan mjesta i trebali nabubati sve definicije, mi smo odlucili napraviti martograd. Koristili smo martine najdraze igracke, napravili ulice i dali im imena koja su marti bila smijesna. Onda je dosao avion ( moj mobitel) i snimio situaciju na terenu. Skupina genijalnih urbanista koju je predvodila marta je napravila plan martograda. Bilo nam je zabavno, a marta je sve naucila i zapamtila bez problema.
Isto tako danas napredujemo u pisanju sastava. Jednom tjedno pisemo lude price. To joj ide nevjerojatno lako.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34


Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

cron