Sada je: 19 tra 2024, 07:35.

Školarci 2011/2012.

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 02 tra 2012, 19:45

Eto, bas tako kako kazes. Treba biti maher za primijeniti napisano. Nismo bili sitnicavi i nikad nisam dosla pitati zasto koja ocjena, no u skoli nekako nismo naisli na razumijevanje da se marti smanji pritisak oko pismenih testova. Isli smo polako u prrgovore od drugog razreda. Nudili misljenja vlahinsky, defektologice, sad sa erf-a. Nije nas se bendalo dva posto. Dapace, svasta smo dozivjeli. Od etiketiranja da smo lovci na ocjene, da huskamo martu protiv uciteljice... svasta. U strucnoj sluzbi nam nisu negirali da trebs skratiti testove, ali nisu nista napravili. Da je bilo malo volje, moglo se probati, a ne nam nuditi skracenje programa kao jedinu opciju. Uzas.
A, nitko bas nitko ne pita zasto je marta na dva antiepileptika, zasto su svi napadi vezani isklucivo uz pritisak u skoli. Na taj argument, samo slegnu ramenima i kazu: jadna!!" Nije jadna, nego ne rade kako treba. Ne pada mi napamet trositi zivot na borbe s inspekcijama. Ostavljam dalje da se uciteljica sama misli, a za peti razred imamo sve konce. Trazit cemo ioop na pocetku godine i vrsiti pritisak da primijene ono sto im pise u nalazima.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 02 tra 2012, 19:48

A, to sto kazes da djeca ne kuze, u martinom razredu kuze da je marta i jos jedan decko na ind pristupu i da oni imaju pravo na produzeno pisanje testova, na korekcije, da odgovaraju sa svog mjesta. Uciteljica to djeci ponovi kad netko drugi trazi ustupke za sebe.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la IRENA » 03 tra 2012, 10:48

martina mama je napisao/la:A, to sto kazes da djeca ne kuze, u martinom razredu kuze da je marta i jos jedan decko na ind pristupu i da oni imaju pravo na produzeno pisanje testova, na korekcije, da odgovaraju sa svog mjesta. Uciteljica to djeci ponovi kad netko drugi trazi ustupke za sebe.

Ma kuže oni to na ovom racionalnom nivou - ali na emotivnom ? I ostalima je ocjenjivanje stres i stalno preispituju tu neku pravednost do zadnje sitnice ( a i njihovi roditelji zasigurno).
Janovi petaši sada su već puno zreliji ali recimo u prvom razredu je trebalo puno umješnosti da prihvate ( ne na racionalnom već na emocionalnom nivou) da Jan ima pomoćnika , a oni se evo moraju gombati sami .. pa je trebalo puno umješnosti i učiteljice i asistentice da se drugi ne osjete zakinuti... kad je počelo ocjenjivanje onda se ostalima činilo da Jan ima manje zahtjeve ( a ima) i da lakše od njih dolazi do svojih petica.. pa je i to polako trebalo odraditi... kužili su oni da Jan jest drugačiji ( to mu se i vidi) ali u malim dušicama se svašta zbivalo ... Bila je jedna situacija ( sad se više ne sjećam u kojem razredu - mislim trećem ) kada Jan nije napravio neku zadaću (iz objektivnih razloga,nismo zaboravili i opravdali smo se danima unaprijed) ali pola razreda je zaboravilo tu zadaću i učiteljica ih je htjela malo podsjetiti na njihove obaveze te podijelila minuse. I Jan je dobio minus jer se situacija na satu tako razvijala da bi ispalo da se Jan "izvukao" a drugi nagrabusili . I ja nisam imala ništa protiv tog minusa. Od tada se trudimo najviše što možemo da Jan prati obveze i zato npr. radimo SVE lektire ( mada sada kad su knjige jako opsežne to oduzima puno vremena )...
I u vlastitoj kući imam situacija kada Vito i Gita misle da je Jan " bolje prošao" , " lakše prošao" ... sve je njima o njihovom bratu poznato i jasno .. ali svejedno ponekad pokažu tu neku svoju povrijedjenost .. neke situacije doživljavaju kao nepravdu. Npr. Vito – ja pozvizdim na njegov rukopis (švrakopis) a on veli : a na Janov se ne buniš ? Zašto ja moram zadaću rješavati sam a kad Jan piše zadaću onda si stalno uz njega ? Mada sam i uz Vita kad piše zadaću, ali na način da prvo krene sam a onda proradimo ono gdje je zapeo … Jan pak misli da je Gita povlaštena jer joj se poradi njene dobi dozvoljavaju neke stvari koje se njemu ne dozvoljavaju . Ma kuži on da je seka mala bla bla ali mu ide na jetricu kad mu kažem – pa daj posudi joj malo tu svoju igricu samo da ne cvili !? Pa neka cvili – misli si on !
Kad se ovako prisjetim i vidim što smo sve prošli ( a što nas tek čeka) mislim si : ma kog mi je vraga sve ovo trebalo ( uključujući i imati troje djece  ) – da je lako nije i zasigurno me košta(lo) i živaca i zdravlja .. no tu smo gdje smo .. nema stajanja … baš kao i tebi Jelena – nema stajanja .. a osim toga , uz sve prepreke, Martin uspjeh i napredovanje je veliko bez imalo sumnje.
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1015
Pridružen/a: 13 lip 2001, 09:42

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la MAJA Skopje » 03 tra 2012, 17:09

Uh to nam je kad zivimo da ne kazem na kraju sveta. Da smo u nekoj civilizovanijoj sredini i nasoj djeci bi bilo lakse. Imam prijateljicu u Spaniji. Ima djevojcicu sa pp. Nemogu vam opisati nacin rada i uopste pristup toj djecu u Spaniji. Mislim kad ona prica ja si samo mislim pa gde ja to zivim.
A opet kad se setim sta je sve moglo da bude a vidi ih sad pricamo o 4 ili 5 razredu. Majko mila pa ja sam cjelo vreme samo gnjavila doktora dali ce J. prohodati i kako ce to izlgedati???
Ali naravno kako idemo napred vuce nas sve vise i vise.
Ono sto mogu ipak zakljuciti da smo imali srecu sto su u MK uveli novi sistem obrazovanja. Odnosno da se djeca ne ocjenuju u prva tri razreda i to je za J. bilo jako dobro i bitno. Inace i onako je reagirao preburno na ocjene. Ovo nam je prva godina sa ocjenama i mislim da smo bar naucili sta znaci dobiti 4 na jedan test iz gramatike. Mada je zakljucna ocjena bila 5 jer jako dobro prepricava i aktivan je na maternjem jeziku. Matematika je super. Ustvari moram primetiti da nam ucenje ide jako dobro i da nemamo problema sa tim.
Problem je jos uvjek socijalne prirode i komunikacije sa vrsnjacima. Najveci problem je to da je spor i ne trci. :roll
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
Avatar
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 730
Pridružen/a: 09 sij 2003, 16:26
Lokacija: Skopje, Macedonia

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 03 tra 2012, 18:14

Irena, dobro si opisala razinu na kojoj djeca kuze. Ma, ni Marta nije nacisto sa svojim poteskocama. Sve vidi i kuzi da njoj treba vise vremena, da joj trebaju drugi alati....a opet vidim da gori od zelje da se ne razlikuje. I ta zelja mine kad joj postane pretesko.
Za drugu djecu znam otprilike kako ju dozivljavaju ovi s kojima je bliska i znaju cesto zvati ju i traziti materijale za vjezbu. S jednim deckom iz razreda zna pisati sastave i uciti zajedno koristeci Martine metode. To je super prilika da djeca i sama vide da moze drugacije, a i da nesto novo nauce.

Nekako mi se cini da djeca bolje kuze od odraslih, a naravno da ce im koji put zasmetati kad marta ima veci bonus od njih. No, to je dio integracije. Isto, kao i kod vas u kuci, tako i kod nas postoji rivalstvo medju emom i martom. Ema je savladala sve ulizivacke fore, a marta ju isto zna otkantati kad ova bas cendra. Vise, manje, svak kuzi kad mu pase i koliko mu pase. Kako djeca, tako i odrasli.:-)
I da, stvarno je velika razlika jedno dijete i dvoje. Troje ne mogu ni zamisliti jer i ovako carobiram balansirajuci izmedju zelja i potreba njih dvije. Da mi je jos trece, mogla bih se kroz balkon baciti:-)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 03 tra 2012, 22:04

Majo, ja ne zelim ni misliti sto je sve moglo biti. Cak i ovdje nije svima isto i nisu svi u istom polozaju. Tako ni vani. Naravno da vrijedi sto zapadnije, to manje jada, ali uvijek nekako ovisi o pojedincu kako ce datu situaciju okrenuti. Ponekad mi se sve ove bitke cine kao golemi sustav s malom korisnoscu, a onda vidim martu i skuzim da, dok ima nas i nasu podrsku, da je sve nekako lakse.
Iz svake situacije koja nas snadje, izvucemo neku pouku.
Naravno da bismo u nekom boljem sustavu lakse brodili, al, ajde, nadjite mi idealnu zemlju i rado cemo razmisliti o preseljenju u tu istu.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la MAJA Skopje » 04 tra 2012, 00:16

Secam se da ste prosle godine komentirali za ekskurzije. Zanima me dali ste djecu pustili na nastavu u prirodi i kako ste to odradili?
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
Avatar
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 730
Pridružen/a: 09 sij 2003, 16:26
Lokacija: Skopje, Macedonia

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 04 tra 2012, 13:32

Na nastavu u prirodi su imali jedino u okviru jednodnevnih izleta. Za ekskurziju je uvjet da ide asistent. Izborili da nam grad plati asistentu akskurziju. Idu krajem petog mjeseca. Ja sam puna pitanja, ali Marta zeli ici i ici ce.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la MAJA Skopje » 04 tra 2012, 15:35

Znaci mi zelimo da Jovan ide i on zeli ali se da tako kazem lomi. Megjutim ima jaku potporu od kuce. Al nazalost nema jaku potporu od uciteljice. Koja ovih dana mu preti da ako place ( za vreme ekskurzije) pozvace mamu i tatu da ga odvedu. Danas sam bila tako dobro nakurcena i otisla da joj je..m m....r. Al se godpodja spasila jer nije dosla prva dva sata na nastavu. :ajme
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
Avatar
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 730
Pridružen/a: 09 sij 2003, 16:26
Lokacija: Skopje, Macedonia

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la IRENA » 04 tra 2012, 16:05

Majo , baš mi je žao ove reakcije učiteljice - očito ju je jako frka kad tako " navija" da Jovan zapravo ne ide...
Jan je išao na sve izlete i na sve terenske nastave - išao i asistent - sve je bilo ok - Jan uživao. A i kod Jana i kod Vita bilo klinaca koji su sa terenske otišli doma prvu noć ili drugi dan - niti jedan s pp...
I moj se Vito lomio ( sunce mamino preosjetljivo razmaženo) ali je prožvakao taj strah i došao sa Sljemena prezadovoljan.
Ne znam kuda Jovanovi idu - dal je dovoljno blizu da možete po njega ako zagusti ?
Ja bih ga pustila da proba baš kao i ti ... i porazgovarala sa učiteljicom u tom tonu : pustite ga da proba ( onak fino reći ali malo kroz zube ) :mrgreen
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1015
Pridružen/a: 13 lip 2001, 09:42

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la MAJA Skopje » 04 tra 2012, 16:25

More spasila se danas. U utorak je roditeljski u vezi ekskurzije. Idu na jezero Ohridsko u Strugu. Nije daleko. Podrsku imam i od drugih roditelja. Al godspodja bi najradije da niko ne ide. Zadnjih godina ih nije nosila ni na jednodnevne isli su sa zamenskim uciteljima.
Nije ti Makedonija neka velika drzava za 2 sata stignes svugde. :lol
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
Avatar
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 730
Pridružen/a: 09 sij 2003, 16:26
Lokacija: Skopje, Macedonia

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la nora28 » 04 tra 2012, 16:37

Nije ti Makedonija neka velika drzava za 2 sata stignes svugde.

:lol
kod nas za 4 sata stignes jos i Sloveniju obici i do Trsta traperice u Kineza kupit :lol
Majo, E. ide na izlet u Zg, asistenta glumim ja i tako je od prvog razreda. svaki razred ima pravo na pratnju jednog roditelja ili jos jednog nastavnika. jedva cekam da se sekica i ja malo odmorimo od malog derista :roll
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1017
Pridružen/a: 16 srp 2006, 00:31

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la IRENA » 04 tra 2012, 16:47

MAJA Skopje je napisao/la:
Nije ti Makedonija neka velika drzava za 2 sata stignes svugde. :lol

:lol to mi i muž rekao kad je vidio što pišem - ali ja sam ipak pustila da ti sama to kažeš :D
Kad si već spomenula Ohrid i Strugu - bila tamo sa mojim tadašnjim dečkom ( a sada ima titulu MM - napredovao čoek :dada ) 1989. - jooj lijepih li vremena :dada
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1015
Pridružen/a: 13 lip 2001, 09:42

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 05 tra 2012, 23:31

Za nasu je djecu posebno vazno da idu. I mene je frka ekskurzije, al mislim da je za Martu vazno da ode.
Majo, gurajte da Jovan ide. I ovo sto svi kazu, ne ide na kraj svijeta da se ne moze doc po njega ako mu bude previse. Nasi krajem petog idu u Istru. Ja sve racunam koliko do tamo moramo voziti ako zagusti. Nije me strah Martinog ponasanja, al, brate, itinerer nabijen. Bojim se da ce se premoriti. Racunam da ce asistentica dati ruku. Cini mi se ozbiljna i stalo joj je da sve dobro odradi. Jedino se bojim koliko ima osjecaja za procjenu kolicine umora. Tu cu Martu instruirati da se ne junaci. Najvise me strah ostanka do kasno navecer jer se Marta bas mora odmoriti, naspavati. Uh!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la MAJA Skopje » 06 tra 2012, 08:49

Imala sam takav boks mec sa doticnom da Vam ne moram objasnjavat. Prvo sam je prekjucer raspalila na telefon jer mu je opet (to je onaj dan kad je nisam nasla) isto nesto prebacila u vezi ekskurzije. Pa kad mi je mm dosao sav nakurcen nisam se vise mogla uzdrzat i javila se joj na telefon i tako sam vikala da se koleginica u uredu nasla u ovoj pozi. :shock
Znam da morate biti pazljivi sa doticnim uciteljima ali meni se vise prelila kap i kako to da nije nje Jovan ne bi postigao to sto je. Majko milaaaa :angry . Kamo srece da je to tako napisala bi ovde esej o njenoj zasluzi.
I govorile smo verovali ili ne tacno 44 min na mobilni. (na moj trosak :basnecu )
I onda uvece nisam mogla spavati i bila sam nervozna uzasno. I jucer otisla i ukrala djeci cjeli cas iz maternjeg. :oops:
Ona usla unutra dala im tamo nesto da rade izasla vani. I imale smo smirenu diskusiju u vezi sta i kako i naravno rezultat je da Jovan mora ici na ekskurziju i kraj. :yess
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
Avatar
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 730
Pridružen/a: 09 sij 2003, 16:26
Lokacija: Skopje, Macedonia

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la flipper » 06 tra 2012, 10:02

Bravo Majo!!!

Naša učiteljica je ok za ekskurziju. Idu na jedan dan a kako je Luka loš hodač na duge staze dogovorili smo se da će kada budu bile duže rute Luka negdje pičekati sa svojom asistenticom. Njemu je bitno da ide i da doživi put u busu sa svojim prijateljima... Naša asistentica treba platiti sama sebi. A po meni ona je Luki pomoć i ona i Luka su kao jedno i dovoljno je da platimo za Luku...
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 567
Pridružen/a: 07 ruj 2007, 17:19

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 06 tra 2012, 19:52

Bravo, Majo!!!
Flipper, ok je da vi platite samo za dijete, al da asistent placa za sebe, to mi nije ok. Ucitelj ne placa za sebe, odnosno, njegovo putovanje se provuce kao bonus od strane agencije. U stvarnosti mu put placaju svi roditelji zajedno. Ni to mi nije ok.
Pisala sam o nasem financiranju ekskurzije. Buduci da nam je uciteljica uvjetovala odlazak asistenta na ekskurziju mi smo pristali na to da se traze svi moguci nacini da se isfinsncira ta ekskurzija za asistenta. Zadnja opcija je bila da platimo mi za dvoje, ali to tek ako nas na sve strane odbiju jer mi nismo krivi sto marta ne moze ici sama i sto uciteljica to sve ne moze hendlati. Grad je i lakse nego smo mislili prihvatio financiranje ekskurzije za asistenta i problem je rijesen na nase zadovoljstvo. Pokusalismo od agencije ishoditi i popust za grad, ali nisu pristali. Grad je uplatio isti iznos kao i mi premda su te dvije uplate vezane.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 15 tra 2012, 22:37

Kod nas veselo i razigrano. Ne znam vise sto bih rekla. Defektolog je konacno usao u razred na razumijevanje teksta i kontrolni iz geOmetrije. Iako je uciteljica dala razumijevanje teksta s razredne nastave, to je site na kOjemu se nalaze razni materijali za rad od raznoraznih nastavnika, marta je test od neuobicajnih jedanaest pitanja (inace bude osamnaest do dvadeset) rjesavala dva skolska sata. Naravno da je dobila pet i imala sve tocno. Geometriju ista prica. Jefanaest zadataka za koje njoj treba dva skolska sata. Prvih sest je rijesila bez greske, drugo zbrljala. Sutra je pisala ispravak i imala sve tocno.
Uciteljica luduje i vrusti da je skracivanje testova skracenje programa. Defektolog je samo rekla da marta vapi za pomoci i da treba drugaciji pristup, na sto je ucka podivljala i odbrusila da sta ce njoj ona govoriti kad je vidjela martu ta dva sata, da ona o marti zna sve. Kreso je trazio da joj za geometriju upise jedan u dnevnik i da ju pusti. Marta je doma dosla uplakana da joj je uciteljica rekla da ona to nista ne razumije. Sutra joj je ista dala peticu bez komentara. U martinoj biljeznici sam nasla martin komentar. Geometrija sve tocno. Ja to razumijem!!!:-)))
Saga ide dalje da nas je uciteljica prijavila ravnatelju da ne dolazimo na primanja. Ona samaje zakljucila pred par mjeseci da nas ne moze primati s ostalim roditeljima i predlozila da se dogovaramo izvan toga. Isto nije notirala u dnevniku i sad nas optuzuje za zapostavljanje djeteta.
Imam ja sve prepiske i dogovore u mobitelu, al nemam pismenu potvrdu da smo bili u skoli.
Iduce jedino ocekujem da nas prijavi centru za soc skrb.
Ne znam sto napraviti. Pokusavamo ne razgovarati s njom, al nas lovi po hodnicima i vristi na nas. Biste li ju vi prijavili inspekciji ili je to gubitak zivota?
Po meni, pokazala da ima tesku, neprelaznu granicu. Nije vrijedna truda i zvanja inspekcije, al da nam je zagorcala zivot, ne nama, nego marti, to svakako.
Sto mislite vi takticne, mudre i pametne?
Vratiti ili ne?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la flipper » 16 tra 2012, 10:00

Uciteljica luduje i vrusti da je skracivanje testova skracenje programa.

to nije skraćivanje programa, ako je u tom testu obuhvaćeno cijelo gradivo, ona na taj način treba pokazati da to razumije a zbog koncentracije ima manje sličnih zadataka

Geometrija sve tocno. Ja to razumijem!!!:-)))

bravo Marta, iako se iz ovoga vidi koliko se ona bori u ovoj situaciji

učiteljica treba više volje i ako stručni tim u školi ne odrađuje svoj posao trebaju se osloniti na nalaze i preporuke koje imate od Julije i Polovine i njih se držati
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 567
Pridružen/a: 07 ruj 2007, 17:19

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 16 tra 2012, 15:10

Da, Flipper, upravo tako. Kratko, jasno. Meni je u ovoj situaciji najvise zao Marte no to je dio borbe za njeno skolovanje.
Danasnji razgovor s ravnateljem nio bio nimalo ugodan. Dosao nam je s prijedlogom da preselimo uu drugi skolu jer da njemu uciteljica place i da je njemu vazna uciteljica. Muz mi se nije dao smesti vec je molio da pozove defektologicu i pusti ju da kaze sto misli. Defektologica je rekla da smo potpuno u pravu i da se uciteljica silno vrijedja, ali da ce morati skratiti testove.
Pokazla mu je sto je i kako je skratila testove i da je marta pokazala da zna te da ce to uciteljica morati primijeniti bilo joj drago ili ne.
Dalje je dogovor jednom tjedno sastanak mi, uciteljica, defektolog i da cemo od testa do testa vidjeti kako ih skratiti. Hvala Bogu da nas je netko razumio i da ova muka vise prestane.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la MAJA Skopje » 16 tra 2012, 15:22

Jebem ti uciteljicu ti jebem. Oprosti al mi sad ne ide nista pametno kazat.
Sto joj je toliko tesko da ucini djetetu da mu omoguci da pokaze svoje znanje.
Sram je bilo. Inace u nasoj skoli u istom razredu IV u drugom odeljenju ide djevojcica koja ima hemiparezu. Mala ima jos nekoliko problema i pre neki dan dosla mi je njena mama na poslu i zena kad je pocela da prica kakve sve probleme ima sa uciteljicom :angry . Isto problemi koji Vi imate sa Martom. Nece joj skratiti testove i uopste nema sluha za njene poteskoce. Toliko sam se iznervirala nemogu ti opisat. Jer u jednom razredu je moj J. a u drugoj je ta cura. I obe uciteljice se izgleda podrzavaju i nekako nemaju nameru da pomognu ovoj djecu.
Ajd sutra cu mozda nesto pametno napisat. :ajme
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
Avatar
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 730
Pridružen/a: 09 sij 2003, 16:26
Lokacija: Skopje, Macedonia

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la flipper » 16 tra 2012, 16:35

Imate podršku defektologa i po poreporuci defektologa bi se trebao složiti redoviti nastavni program uz individualizirane postupke jer defektolozi, psiholozi i dr. su stručnjaci za djecu s teškoćama a učitelji razredne nastave nisu i oni ustvari ne razumiju probleme koje naša djeca imaju.

Isto tako moj Luka piše ispite u kabinetu gdje imaju komp. i na kompu uvijek neki novi skrinsejver koji su njemu zanimljivi a ometaju ga u radu da je to za poluditi, kada se ekran zacrni njemu je ruka brža od neznam čega samo da bi pipnuo miš da mu se opet pojavi skrinsejver ( sada oko Uskrsa je bio neki zeko) i onda mu je to tak zanimljivo i ode koncentracija a jednostavno samo treba ugasiti comp i gotovo. Maknuti sve podražaje sastrane a tko ne razumije o čemu se tu zapravo radi ne smatra da je sada tu neki skrisejver ili nešto slično njemu problem.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 567
Pridružen/a: 07 ruj 2007, 17:19

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la nora28 » 16 tra 2012, 18:13

Geometrija sve tocno. Ja to razumijem!!!:-)))

ovo je najvaznije.

Vratiti ili ne?

ne znam sto bi ja napravila na tvom mjestu ali
vodjena emocijama - prijavila bi je inspekciji,
vodjena racionalnim razmisljanjem - odustala, nema smisla. samo ce vas kostati zivaca, ta uciteljica sigurno ima dosta godina u guzici i kasno je da se utjece na njene stavove za neko novo dijete s pp. vi jos imate dva mjeseca i nek ide kvragu ona i njen pristup.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1017
Pridružen/a: 16 srp 2006, 00:31

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 17 tra 2012, 18:05

Ja bih sve to pustila nek voda nosi da se uciteljica ne iskaljuje na marti i da joj neusPjehe na testovima ne tumaci na nacin ti to nisi dobro razumjela, trebala si vise vjezbati
Ne znam, ravnatelj nam je porucio da selimo iz skole jer da sta strucna sluzba ima govoriti uciteljici kako da radi. Bojim se sto ce biti dalje u petom. Ovo cemo progutati, ali kako dalje ako strucna sluzba ne smije zadirati u rad nastavnika.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la alexandra » 17 tra 2012, 19:35

ne razumijem. zašto ne zamolite ravnatelja da vam da na pismeno savjet da promijenite školu i očitovanje da "stručne službe ne smiju zadirati u rad nastavnika", pa da vidimo. jer čemu onda stručne službe?
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la nora28 » 17 tra 2012, 19:55

i kakvog smisla ima seljenje u drugu skolu, sto ako i tamo naletite na nastavnicu slicnih stavova, to stvarno nema smisla :conf
u slicnoj situaciji sam se i sama nasla prije nekoliko godina kad sam bila na jednom razgovoru za posao. savjet glavne sestre koja je razgovarala samnom bio je otprilike ovakav: najbolje bi bilo da posao trazite u nekom drugom gradu, i da nikom ne govorite da imate dijete sa pp. nema smisla da zaposlimo majku djeteteta s pp jer vi cete sigurno biti stalno na bolovanju. :ajme par mjeseci kasnije zaposlila sam se u priv. polikl. i ni dana bolovanja nisam imala.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1017
Pridružen/a: 16 srp 2006, 00:31

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 17 tra 2012, 22:09

Alex, mislili smo traziti pismeno ocitovanje skole o opstrukciji rada drfektologa od strane ravnatelja i uciteljice. Nece oni nama to napismeno dati. Zao mi je sto kreso nije snimio razgovor s ravnateljem pa da to odmah sibnemo na vise instance. Zasigurno bi zanimalo i Inspektorat, Pravobraniteljicu, Centar za soc skrb. Sutra razgovor u Agenciji, cekamo jos misljenje Stancicke.
Ne znam sto je pametno. Umorni smo svi, a najvise Marta koja zeljno ceka da moze pokazati sto zna. Brojimo sitno do godine bez napada. Nema riskiranja. Vidjet cu sto bude pa cemo se stititi na sve moguce nacine. Prvo i osnovno Martu. Za druge me boli briga.
Nece se oni nas tako lako rijesiti. A, ko da u drugim skolama tece med i mlijeko.
Doduse, imamo poziv defektologice i ravnateljice jedne skole da nas prime. Defektologica nam je iz obitelji. Ako nista, tamo pa cemo bar imati s kime razgovarati.
Ovo je dno dna. Na stranu sto im mi to placamo.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la IRENA » 17 tra 2012, 22:14

Prvo što mi nije jasno je to da u situaciji kad i stručna služba škole kaže jedno , da učiteljica ( i ravnatelj) kažu drugo - pa čak i do prijedloga za premještaj u drugu školu.. ? Čemu onda stručne službe - kako pita i alexandra :dunno
Drugo što mi nije jasno jest u čemu je Martin NE-USPJEH u testovima - koliko sam uspjela isčitati tu su SVE četvorke i petice ? U čemu je Martin neuspjeh ? U možda nespretnim , neadekvatnim komentarima učiteljice na test tipa " trebala si se više potruditi" ?
Pa takvi komentari ( od pametnih i nepametnih) će joj se dešavati cijelog života - da će netko ( ovaj puta učiteljica , sutra neki šef ) komentirati i najsuper rezultate ( ili najsuper trud za prosječne rezultate ) - tako da ja to vidim kao dio životne škole . A tko je ikad rekao da je život apsolutno pravedan ? :dunno I da će nadalje u svijetu rada doživjeti neku pravednost ?

Kako imam još jednog " neposebnog" školarca u mainstream školi u Hrvata ( a za 2.5 godine i trećeg) mogu samo reći da niti mi " posebnjaci" ne trebamo tražit kruva preko pogače ili ga tražiti ali biti svjesni toga da niti ostalima u sustavu ( djeci, roditeljima, učiteljima) baš ne cvjetaju ruže .
U cijelom sustavu je zilijun problema - koliko je realno očekivati da BAŠ kod naših sustav pokaže najblistavije lice ?
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1015
Pridružen/a: 13 lip 2001, 09:42

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 17 tra 2012, 23:29

Vjerojatno vam svima izgledam ko luda, al vidim da Marta ne dolazi zadovoljna iz skole, da je umorna, da joj je puna kapa.
Mozda smo sitnicavi iako mislim da nismo. Nismo trazili da joj se usmeni odgovori najavljuju, da odgovara prema unaprijed postavljenim pitanjima, da za pisemene testove dobije tipove zadataka unaprijed. Sve stima i nema razloga da trazimo iako na sve to imamo potpuno pravo, no skracenje razumijevanja teksta i matematike je za martu vazno. Jednostavno, tu iz testa u test zabrlja pa popravlja. Kad se test prilagodi, ne zabrlja. Bitna je poruka djetetu nakon svakog testa.
Ne mogu reci da smo od individualizacije imali previse. Cak ni u segmentu tumacenja gradiva, nisu koristene metode prilagodjene martinim smetnjama. To odradjujem ja kod kuce onako kako me naucila defektologica. Ne skolska, nego nasa.
Sve to bacam u vodu i smatram nevaznim.
Moj unutrasnji instikt mi kaze da se testovima ovakvog tipa reze martino, i onako tanko, samopouzdanje.
Nemam razumijevanja za probleme sustava sve dok primaju placu iz poreza od naseg rada i sve dok to rade na stetu naseg djeteta.
Razumijem da je svima tesko, al dijete bi trebalo biti u fokusu, a ne njihovi medjusobni odnosi, neznanje, nerazumijevanje... Da, trebalo bi, moglo bi se, ali...
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 18 tra 2012, 00:13

Irena, nemoj ovaj moj komentar smatrati pobijanjem tvog. Znas da jedva cekam sto ces bas ti napisati. Znala sam da ces napisati ovako nesto da me vrnes u nomalu.
Cemu strucna sluzba, i ja se pitam. Za papire, inspekcije, pokrice. Stvarno, dvojim o njihovoj ucinkovitosti. Gdje su bili cetiri godine? Eto ih kad ih dovuces u razred!
I bas kao sto ti konentiras, Marta ima petice i cetvorke i sto mi to sad drvimo dodatno. Drvimo da ima jednake uvjete skolovanja kao i drugi, da se Marta sama osjeca uspjesnom. Petice nisu dovoljne. Zamisli sebe da polazes neki od ispita sa studija. Kako si se osjecala kad si polozila iz prve, a kako kad si polozila iz druge, trece... Kad te vratilo da jos to malo doradis. Sjecam se svog ispita iz informatike na prvoj godini kad me djurek pitao da kad cu otvoriti restoran, misleci, pri tom, da nisam za taj studij. Nikad me vise informatika nije zanimala. To je bilo moje ne informatici. Polozila ja taj ispit, zavrsila studij, al se me odbio taj usputni komentar. Nisam imala dovoljno samopouzdanja, a imala preko osamnaest. Sto bi trebalo dijete od deset misliti kad mu netko kaze ti to ne razumijes? Nije to bas samo zivotna skola, a i je...
Ljubi te tvoja umorna granata s juga:-)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1651
Pridružen/a: 22 pro 2002, 15:34

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.