Sada je: 05 svi 2024, 06:43.

neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mjesec

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la nevenera » 10 svi 2013, 22:37

neka djeca projedu u društvu. drugi sjede i jedu pa i oni
nadam se da će tako i ona :hug

jesi bacila oko na topik o količini hrane, jede li približno koliko kažu ili?
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la Liv Tyler » 10 svi 2013, 22:44

Kitty super sto pises kako je otezala. Idete li na kakvu kontrolu pa da se povazete?

Sto se tice vrtica iz iskustva ti mogu samo reci da djeca u drustvu projedu svasta i rijetko ostanu gladna. Ali naravno dok ne vidis kako ve bit s njom meces biti mirna. Samo polako i nemoj se nervirati unaprijed. :hug
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la Mamazd » 11 svi 2013, 00:49

Mi smo nedavno napunili 8 mjeseci i težimo oko 10.4 kg i oko 75 cm-a visine. Moj sin isto tako se privikava na komadiće, probala sam mu dati kašicu s komadićima jabuke, mrkve, do sada nam je naraslo 6 zubića, 4 donja, dva gornja, ostalih 4 gornjih se samo bijele u korijenu. nije baš najsretniji kad naiđe na komad, radi neke čudne face :D :D, pokušava pojesti samo kašasti dio, a onaj u komadima ili ispljune ili jedva proguta. Inače nemamo problema s hranom, sve jede, ama baš sve, i što je najsmješnije uvijek bi jeo. Probala sam mu dati i hippove keksiće i njih jede. Možda je samo stvar u vremenu i koliko su komadići veliki, tvrdi i slično. Ovo sa žitaricama za povećanje kilaže je dobra stvar, samo ne pretjerati. Isto tako za povećanje kilaže probaj povremeno napraviti i malo pirea od mladih krumpirića i brokulice. Čula sam od jedne frendice da dosta dobro pomažu i hippovi voćni gusti sokići
Mamazd
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 16
Pridružen/a: 15 tra 2013, 00:34

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la kittyilevin » 11 svi 2013, 13:59

neve, gledala sam već ranije te količine hrane. mislim da nismo daleko od toga - no nikako nema zastupljeno sve što bi trebala imati (prvenstveno mislim na meso, povrće mislim da nadoknadi voćem). i imamo puno više mliječnog. dakle, cca. 350 ml AD mlijeka, cca. 2 jogurta, dnevno pola do cijele manje ili srednje banane, pola naranče, 5-6 jagoda srednje veličine, trećina veće jabuke, 5-6 komada da stane na njezin dlan nečeg krušnog (u to računam i rižine krekere, kruh, kiflicu...), 2-3 jušne žlice žitarica (instant ili proso / zobene pahuljice), 4-5 žličica smiksanog povrća i mesa / ribe (uglavnom crveno pileće meso i govedina, ostalo neće). 2-3 puta tjedno pojede i po pola ili dvije trećine žutanjka. skoro svaki dan mala žličica maslinovog ulja. mislim da jesmo u preporučenim gabaritima. ne jede kekse, tu i tamo prožvače cornflakesa ili drugih žitnih pahuljica.

i ja se nadam se će projesti u društvu - to često bude slučaj, nadam se da će i moja. jedino što me zaista brine što sve oblike povrća i mesa odbija. neće ni tjesteninu (nekad grabi makaronom parmezan i igra se tako, no neće ga jesti). a to je ono što će dobiti u vrtiću. juhe isto neće.

liv, na kontrolu ćemo tek za mjesec dana, tada će imati 18 mjeseci. ali mislim da ima 10 kila + nadam se još parsto grama (s 13 mjeseci je imala nakon dan-dva bolesti 8400). ma mislim da ću doktorirati na brizi sada i unaprijed, znaš i sama :lol :hug

mamazd - 8 mjeseci je pravo vrijeme za navikavanje na komadiće. ako i pojede manje, ne brini (fino ti teža dijete), neka se radije navikne na komadiće, čak i uz cijenu da neko vrijeme manje jede. najtopliji savjet o mame čije dijete ima dosta velikih problema i s tipovima hrane i s oblicima i s okusima, sa svime.

:hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la kittyilevin » 25 lip 2013, 22:00

dakle, nakon sat vremena plača (mog, naravno) molim vas utješite me. :nesvist
dakle, znate za problem da je moje dijete prestalo jesti povrće i meso s nekih 13 mjeseci starosti. tada sam mislila da je problem u komadićima. u međuvremenu je projela komadiće (grize voće, krekere, sušene brusnice, ne voli, recimo, ništa nadrobljeno vilicom, ali jede komadiće), ali punih šest mjeseci moje dijete nije stavilo komadić mesa ili povrća u usta (uz isključenje kiselih krastavaca i toga da joj u jogurt umiješam žličicu-dvije smiksanog povrća i mesa iz juhe).

danas sam joj napokon po prvi put nakon šest mjesci stavila u usta smiksanu tikvicu s krumpirom i piletinom (otvarala bi usna na borovnicu, stavila bih žlicu - znam da je taktika koma, ali mame čija djeca neće jesti znaju u kojim sam mukama). i taman kažem mužu da joj ne bih više davala, da je puno pojela i da se bojim da će povratiti, no on kaže - neka jede koliko hoće. i dam joj još jednu žlicu i povrati sve. sve. nakon šest mjeseci napokon pojede povrće i meso i povrati sve. :place :place :place ja u plač. neutješni.

ne mogu više. moje dijete neće ništa probati. jučer sam joj nudila kruh s nutelom, nije htjela ni probati. našu hranu ne želi ni vidjeti. svaki dan kuham za nju, ona pojede žličicu-dvije u jogurtu, narežem joj i naše, neće NIŠTA. ni tjesteninu ni sir ni meso nikakvo ni povrće nikakvo. juhu ne želi probati. nikakav čušpajz ne dolazi u obzir.

na jesen će u vrtić. ne gajim nadu da će projesti u društvu. razmišljam da nam treba profesionalna pomoć - možda samo meni jer sam na rubu snaga.

krvna slika s 15 mjeseci bila dobra, prirast težine je tako-tako (ali stalno raste, pa je OK).
ne mogu više. ne mogu. :nesvist
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la Liv Tyler » 25 lip 2013, 23:49

Jao ja te jako grlim jer sam i ja htjela opet podici svoju temu.
Nama je stanje isto losije od bolnice.

Nadam se da ce nekako bit bolje. Nek te tjesi sto je zdrava. :hug

Da li uvijek ti nju hranis ili i netko drugi?
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la mamashnita od noje » 26 lip 2013, 09:04

joj kitty :hug
ja bih ti najradije rekla da je pustis da ogladni. i pregladni ako treba. mislim, glad, odnosno potreba za hranom, jedna je od glavnih ljudskih potreba i kljucna je za prezivljavanje. mislim, tko je jos umro od gladi, a da mu je hrana bila dostupna???
znam da je to tesko, ali ja bih je probala drzati bez klope cijeloi dan, casna rijec. nije beba od nekoliko mjeseci vec dijete od godinu i pol koje zna pokazati, ako ne i reci, da je gladno.
i mi imamo problem s klopom, s povrcem pogotovo, ali ni blizu kao vi.
i koliko sam se s prvim mucila i zivcirala oko jela, a jeo je stoput bolje nego ovaj mali, toliko se s njim nimalo ne zivciram sve dok dobiva na tezini i raste i razvija se primjereno dobi. istina, on jos uvijek (i previse) doji pa je lakse nego vama.
ali ja bih je ipak probala ostaviti gladnu :dunno
Avatar
mamashnita od noje
Muza
 
Postovi: 16392
Pridružen/a: 10 stu 2005, 14:01

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la mrs. eastwood » 26 lip 2013, 11:52

joj Kiti.
ja bih kuhala, nudila. imate li neki raspored aktivnosti? kako ide - u doba kad je vrijeme obroka stavi na stol i reci - tu je.
definitivno taktika guranja u usta nije pobjednička.
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la mrs. eastwood » 26 lip 2013, 11:53

inače imamo ovdje veliku spojenu temu Odbijači dohrane (spojene teme). zaključana je... nadam se da ćemo i ovu tvoju sagu uskoro okončati i tamo spojiti :hug
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la kittyilevin » 26 lip 2013, 12:59

liv, uglavnom je ja hranim - drugima neće jesti. kada je s MM popodne vani, on joj daje voće u šetnji i to pojede fino. ali konkretnu hranu neće ni od koga. ništa. baš ništa.
shnito, i ja mislim da bih to trebala napraviti. pustiti je da ogladni skroz i ne davati joj nikakve zamjene - nema miješanja s jogurtom i slično. nisam još skupila snage i nekako smo se krumpirali s tim prokletim jogurtima. možda je sada i pravo (i jedino) vrijeme jer ćemo skoro na more, a onda ništa od bilo kakvih eksperimenata.

mrs., kuham i nudim. svaki bogovetni dan. :nesvist imamo rutinu, skroz fino uhodanu, točno zna kada će što raditi - imamo više-manje fiksno vrijeme za obroke, izlaske i sl. budući da sam ja već smršavjela previše (jer ne stignem se s njom zaj******* i jesti svoje), nahranim je prije nas (njezinu smjesu s jogurtom), a onda "jede" s nama. narežem ono što i mi jedemo. NIKADA ne proba ništa od toga (lažem, jednom je probala komadić pomfrita - pljunula ga je). pojede jedino kisele krastavce. bili smo u fazi kada bih joj naše davala prije njezine hrane - nikada ništa u usta nije stavila, pa sam obrnula redoslijed (ona zapravo nema loš apetit, kada bih joj nakon njezinog ručka ponudila nešto što voli, recimo borovnice ili sušene brusnice, smazala bi OK količinu). gleda nas kako jedemo. jedem ABC sir sa štapićima, izvodim kerefeke, režem pršut na mikrokomadiće i stavljam u kruh - NEĆE čim osjeti da nije čisti kruh :gaah

luda sam skroz. ništa, ništa, ništa od konkretne hrane neće u usta staviti. neće ako je nešto namazano na kruh. ni na kreker. neće ništa. nema boljih i lošijih dana - uvijek je isto. (samo što nekad neće ni ono što inače hoće :/)
jede voće. i to je uz jogurt i tu i tamo žitarice u ovom ili onom obliku (kuhani proso ili kruh) više-manje sve. :conf
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la thalia » 26 lip 2013, 13:09

kitty, moj stariji je bio takav. i-den-ti-čan.
puni sedam godina u nedjelju i jede baš sve. obožava jesti.
on je počeo jesti s dvije godine u jaslicama, a pomahnitao je kad smo s njegove tri godine otišli na deset dana u gorski kotar.
sad stvarno sjajno jede.
al smo se namučili poštenski, ajme kad se sjetim :ajme

možeš je pustiti da ogladni i nemoj joj dati da te ucjenjuje hranom. probaj što manje reagirati. vjeruj mi, doći će na svoje. nijedno još nije umrlo od gladi :)
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Avatar
thalia
Von Trapp
 
Postovi: 14371
Pridružen/a: 31 sij 2007, 22:58
Lokacija: cicely, alaska

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la kittyilevin » 26 lip 2013, 13:18

thalia, spasi me, ženo - zar ni tvoj nije jeo ništa od konkretne, kuhane hrane do 2. godine? projeo je u jaslicama? jesi li ga izgladnila koji put? što je jeo? (sjećaš li se ili je trauma ostala potisnuta?) nema što nisam nudila ovoj svojoj - od juha, čušpajza, odvojenog povrća, skupnog povrća, meso pečeno, kuhano, prženo, pirjano s povrćem i rižom, samu rižu, samo tijesto, tijesto s umacima, tijesto s parmezanom, ma sve sve sve što prosječna obitelj jede tijekom pola godine i dulje. salame, sir, špek, pršut, s kruhom bez kruha, ma sve sve sve - neće ništa ni probati! po kilaži nije loša (kaže pedica - taman, ima oko 10300, možda deset i pol kila, visoka je taman, dobro izgleda, krvna slika zasad OK - jedino što se fakat bojim da ne stvara nikakve zalihe, kada krenu boleštine u jaslicama, bit će svega i svačega!).

prije tjedan dana je vikala da hoće jaje, pojela par puta, neće više. pečeno jaje, palačinke, muffini, sve živo sam probala - neće dijete ništa!

trudim se ne raditi dramu oko toga, i uglavnom sam cool i miješam joj mirno i staloženo dvije žličice povrća iz govedske juhe i govedine s jogurtom (možeš zamisliti kakav je okus!), ali sam fakat na rubu. :nesvist propit ću se. i sada pijem vino :lebdi
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la thalia » 26 lip 2013, 13:23

jeo je, pazi sad - bananu (pola), jogurt (trećinu) i bistru juhu (samo tekućinu).
kad bi djeca od sedam, osam mjeseci pojela onu voćnu hipp/frutek kašicu u jednom obroku, on je pojeo jednu u tri obroka :ajme
do druge je jeo onu najmanju.
i pio je mlijeko i sok, ali najviše voli vodu i danas.

znam da ti je koma, znam, znam, znam. zato te i tješim. mislim da je ok to što joj je ks dobra. ne znam što ti reći.
on je lijepo počeo jesti u jaslicama.
mi smo bili u šoku jer se do dvije godine, naime, davio s komadićima kruha :roll

sad jede sve, baš sve. i isto mu je kks uvijek bila dobra :dada

a sad je neki dan pojeo tri tanjura maneštre, umlati pola pileta bez beda :lol , voli zelenu i kupus salatu. sendviče sa sirom, voli pizzu (manje moju domaću i "zdravu", a više funghi iz pizzerije).
neke stvari koje nije htio ni primirisati, sad baš neće pojesti. ne voli rižu i žilavo meso.
ali zato sarmu/ćufte/punjene paprike, smaže po tri tanjura.
a tanak je i sićušan.
tako da ti ovo pišem da te ohrabrim.

i znam da si ti kul, ali oni ti osjete, ko lakmus papir su, osjete kad smo nervozni zbog toga. u jaslicama nitko nije radio frku oko nejgovog (ne)jela i lijepo je počeo jesti. :dada
i da, ja sam stalno nešto nudila, kao, samo da pojede pa nije imao normalne obroke i nije stigao ogladniti.
kad su ga u jaslicama "uobročili", stvari su isto postale bolje :dada
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Avatar
thalia
Von Trapp
 
Postovi: 14371
Pridružen/a: 31 sij 2007, 22:58
Lokacija: cicely, alaska

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la Liv Tyler » 26 lip 2013, 13:25

To je koma što neće jesti od nikog drugog osim tebi. :hug
Moja hoće drugima pa kad više stvarno ne mogu onda joj podaje mm ili svekrva. Čak sam pokušala da jede sa starijima ili da je najstarija pokuša hranit ali njih totalno izmaltretira i ne želim im to priuštiti.
Inače mi jedemo svi skupa ili barem oni koji su doma, M se dere na nas kako i ona hoće naše, a kad joj dam samo pobaca, izmrvi, ispljuca. Nekad se zezne pa pojede ali...

Jesi probala koji put ne nuditi kruh?
I kako vam ono ide obrok, ako ne želi jedno ti nudiš drugo, treće, četvrto ili prestaneš kad neće prvo pa nudiš kasnije opet?
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la Liv Tyler » 26 lip 2013, 13:30

E ovo što piše thalia, treba uobročit obroke, a ne stalno nutkati.
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la kittyilevin » 26 lip 2013, 14:16

cure, da, to mi je i sestra rekla - napraviti prave obroke. ovako svako malo nešto sitno pojede (da bar nešto pojede, je l' te) pa nikad zapravo nije pravo gladna.
liv, ne jede ona puno kruha. dapače, nekad po tjedan dana ne stavi ni komadić. uz ručak joj ga skoro nikad ni ne nudim, tek nakon što je gotovoa s klopom (da joj ne bude muka od jogurta :roll) ali više voli rižine krekere od kruha.
kako je tvoja curka? kako je prirast? :hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la Liv Tyler » 26 lip 2013, 14:30

Eh moja. Ne znam što napisati.
Od bolnice se ne miče s osam ipo kila. Količine po obroku su joj kao na početku dohrane. :ajme
Na sve reagira da bi jela, a kad treba jesti pljune nakon par žlica. Uglavnom joj prolazi jogurt i jušasto spremljeno. Od žitarica jedino amaranth i to sam bez ičeg. :/
Količine su joj kvarat bilo čega što jede. Ako uzmemo da je veličina šalice jogurta onda znaš koliko je to 1/4. Voće isto tako, samo par grizeva. :gaah
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la kittyilevin » 26 lip 2013, 21:20

a joj... :hug ide li klopanje u šetnji? ili vani? moja hoće pojesti dosta voća dok se šećemo vani, gleda uokolo i jede.
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la nevenera » 26 lip 2013, 22:08

naletila sam na neki komentar dr jovančevića, ne znam hoće li pomoći, radi se o videu, govori o odbijanju hranjenja
ide koliko vidim logikom da se dijete pusti da samo odluči o hrani
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la Liv Tyler » 27 lip 2013, 08:18

Kitty ako je raspoložena pojest će ona i doma al nemam više živaca šetat se za njom s hranom. Kao neki frik stalno mi je nešto po rukama.
Ako smo vani a predviđeno je da ona jede onda ponesem nešto i ponudim al ako smo negdje na brzinu onda niti ne nosim sa sobom nego jedemo doma.
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la kittyilevin » 27 lip 2013, 15:28

nero, hvala ti! :hug ma lijepo on zbori i vjerojatno ima pravo. jedino se ne slažem da se to obično događa s prvim djetetom, mislim da ima puno primjera koji dokazuju suprotno.
nama od početka dohrana nije išla nimalo glatko, ja sam se dosta oko toga uzrujavala (još sam bila kod svojih staraca na moru kada smo krenuli s dohranom, okružena s tisućuipetsto savjeta kako treba, a kako ja ne radim - moja mama je, recimo, uvjerena da dijete od početka može jesti sve, zato je prva hrana moje nećakinje bila blitva s krumpirom, češnjakom i maslinovim uljem, tako smo mi jeli; za mjesec dana je jela sve kao i mi, mala je tada imala 6 mjeseci). tako da je sve od početka bilo dosta okruženo tenzijama, najbolje je jela kada smo bile same nas dvije. do tog štrajka s 12 i pol mjeseci. otad je muka moja za sve kuhano.

liv, što da ti kažem... kužim te... drži se - to je muka živa. :hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la Liv Tyler » 27 lip 2013, 16:37

:hug

Bit će bolje.
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: neće jesti komadiće hrane + malen prirast težine - 13 mj

PostPostao/la mrs. eastwood » 20 srp 2013, 16:34

ostavljamo ovu temu za problem iz naslova "neće jesti komadiće hrane", a sve ostale izbirljivce po pitanju papanja nakon godine dana molimo da se okupe na topicu ne želi! - za izbirljive nakon godine dana

svi savjeti, podrške, iskustva su dobrodošli :hug
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.