Sada je: 29 ožu 2024, 00:56.

Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la malamaja » 01 tra 2014, 08:35

a može i mladi luk :mrgreen

Elem, ovdje možemo raditi sir ...molim koko, da još jenput podijeli iskustvo. :buket
Ja odoh po mlijeko :lol
Zadnja izmjena: Solea; 01 tra 2014, 13:16; ukupno mijenjano 2 put/a.
Razlog: malo sam proširila temu :)
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la olja » 01 tra 2014, 08:40

Budući da sam tek početnik u avanturi s kefirnim zrncima, meni treba sve crtati :)
A nije ni da sam baš nešto i ranije na "običan" način pravila sir :nokti

Ajd, Koko je napisala kako doći do sira od kefira :drink ali mene zanima sad i onaj med koji je spomenut tamo :da?
To uglavnom zato što u mojoj glavi taj sir ide u kombinaciji s (mladim) lukom, jel' :)
Avatar
olja
Od sad me zovite Šime!!!!
 
Postovi: 11203
Pridružen/a: 24 srp 2001, 19:22
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la folne » 01 tra 2014, 08:41

aj pliz sad još jednom deeeetaljno za :plavusa

Koko radi s kefirnim zrncima, a ti Mmajo?
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 31648
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la malamaja » 01 tra 2014, 10:33

ja ne radim kefir. ja radim kiselo mlijeko. jer sam lijena upuštati se u prčkarije sa kefirom :lol uostalom, kod nas se kiselo mlijeko pojede a kefir, baš nisam sigurna s obzirom da za juniorku ne smije biti ništa jeko kiselo (a kefir je onak, dosta kiseli :znoj ).
dakle, mlijeko se prirodno ukiseli. stavim ga u staklenu ili keramičku posudu. mislim da će biti zgodnije u kakvoj staklenki sa širokim otvorom i poklopim malim tanjurićem (ali da ima zraka, tek toliko da ne pada ništa po njemu) i za dan, dan i pol je mlijeko kiselo. gornji sloj (koji se vidi da je tamniji, jedno cca pola cm ili više ili manje ovisno o masnoći mlijeka) je vrhnje koje se žlicom pobere i koristi jelte, ko kiselo vrhnje.
ostatak kiselog mlijeka se pojede onak iz tegle.
za sir se ta smjesa mora staviti u posudu u kojoj se može zagrijati, ali ne do vrenja, nego samo do faze kada se kiselo mlijeko počne samo "listati" tj. sirutka se odvoji od sira. moram priznati da sam to samo jednom radila i da je bilo skroz ok. nakon toga se kroz gazu ili kroz cjedilo procijedi sirutka i ostane sir koji se može odmah konzumirati ili ostaviti da se do kraja ocijedi da bude više suh....može se i dodati ono vrhnje i mladi luk :lol ili vlasac i eto :mrgreen

sve to skupa, ovisi o kvaliteti mlijeka. što je mlijeko masnije i domaće, to je naravno sir, vrhnje i ostalo ukusnije i bolje.

eh, sad za one koji žele malo više :mrgreen ja tu kao i kod spravljanja gljivica za kvas, koristim biodinamiku tj. mjesečev kalendar.
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la olja » 01 tra 2014, 10:37

to kiselo mlijeko, tj. mlijeko od kojeg nastane kiselo mlijeko :gigl stoji na sobnoj temperaturi, jel'?
Avatar
olja
Od sad me zovite Šime!!!!
 
Postovi: 11203
Pridružen/a: 24 srp 2001, 19:22
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la malamaja » 01 tra 2014, 10:43

:dada da, da....
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la olja » 01 tra 2014, 10:47

paaa... zar se tako ne ukiseli?





















oprosti, morala sam :lol
Avatar
olja
Od sad me zovite Šime!!!!
 
Postovi: 11203
Pridružen/a: 24 srp 2001, 19:22
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la malamaja » 01 tra 2014, 12:12

:lol :lol i mislim si.....šta joj je :p :plavusa
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la patkica » 01 tra 2014, 12:44

Kiselost kefira si sam lako reguliraš :)
Čekam (ili alo trebam tražiti pliz recite gdje) kako od kefira do sira.
Avatar
patkica
svizac
 
Postovi: 24385
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la malamaja » 01 tra 2014, 12:57

ja ti ništ o kefiru ne znam. znam da za njega trebaš nekakva zrnca s kulturom :mrgreen u mene sve nekulturno :p
a da li se od kefira dobiva sir ? ne znam. ja znam samo ovak, iz kiselog mlijeka i onda zagrijavanjem i sirenjem.
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostao/la patkica » 01 tra 2014, 13:04

Netko je napisao ovdje da se od kefira dobije sir, na to sam se referirala.
Avatar
patkica
svizac
 
Postovi: 24385
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la marsovka » 01 tra 2014, 13:59

Moja sveki u litru mlijeka stavi zlicu jogurta i onda pusti da stoji negdje na toplom - od jutra do veceri nastane jogurt :liza
Jel to istog okusa kao i kiselo mlijeko ili ima razlike?
Avatar
marsovka
celebrity
 
Postovi: 15918
Pridružen/a: 24 sij 2003, 14:14
Lokacija: ZG

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la folne » 01 tra 2014, 14:04

The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 31648
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la malamaja » 01 tra 2014, 17:00

sirni namaz, kaže gazdarica :mrgreen
elem, kupila sam mlijeko na mllijekomatu :yess stavila sam pola listre u staklenu teglicu da se ukiseli.
izvijestit ću o rezultatima.

jogurt ću napraviti u drugoj rundi, kad iz veronike donesem jogurte i umućkam dio jogurta u dio mlijeka i napravim ovo kaj piše marsovka :dada ima razlike, kiselo mlijeko je hm, malo kiselije od jogurta. ne bih dala ruku u vatru da su to malo različite kulture tj. bakterije.

sad idem vidit kak se rade kefirna zrna ;) ak sam savladala hvatanje kvasca iz zraka i izradu kvasa za kruh, bogme nemre ovo biti sajnsfikšn :lol

nastavno na sir, imala sam sad s frendicom razglabanje oko sira....ovaj sir koji se radi od kiselog mlijeka može biti dosta kiseli...naime, sir se radi od različitih vrsta bakterija od kojih se neke dobivaju iz raznih sojeva bakterija pa u skladu s time ima i drugačiji okus, miris, boju...evo, tu piše malo detaljnije

http://www.probiotik.hr/proizvodi/mikrobioloske-kulture---starteri.aspx
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la patkica » 01 tra 2014, 17:29

Folne, super, to mi je trebalo :)

Mmajo, ak sam ja savladala kefir, a sad i manipuliram gustocim i kideloscu -sigurna sam da ces i ti lako.
Avatar
patkica
svizac
 
Postovi: 24385
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la malamaja » 01 tra 2014, 18:20

:5

ja si mislim, da ak i nešt krivo ispadne imam dosta vlasca na balkonu pa ću ga nasjeckati u štogodispalo....a i špeka imam da popravi dojam :mrgreen
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la kokomamac » 01 tra 2014, 20:50

nemre ispast krivo, procijediš i kvit. kiselost ovsi o temp. i omjeru zrnaca i mlijeka. svako mora upoznat svoja zrnca u dušu :p

ja taj namaz volim sa češnjakom :le

svoja zrnca hitim i u vodu sa tamnim medom, limunom i grožđicama pa dobim neki mošt (mm i ja zbiljam svakai moremo :loce popit) :p koji procijedim na filteru za kafu. al napravim samo jednu turu jer sam čula da oćedu crknut ak ih se prečesto inkubira u toj mješavini. pa onda idu na oporavak u mlijeko. moja nisu u komadu ko kaj sam vidla po netu, nego ih ima brdo malih, do cca 8 mm u promjeru, nepravilnih oblika.

ko oće probat, ima na fejsu grupa za dilanje kefirnih zrnaca https://www.facebook.com/groups/438139632942224/
svoja najdraža laprdaljka
Avatar
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 681
Pridružen/a: 22 vel 2003, 03:13
Lokacija: zabreg

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la malamaja » 01 tra 2014, 21:49

baš sam te to htjela pitati...za grupno dilanje :mrgreen :lol
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la olja » 01 tra 2014, 21:56

Ja sam ta kefirna zrnca sasvim slučajno dobila. I obožavam ih!
Mislim, obožavamo kefir svi četvero - nikako nam nije dovoljno :)
Avatar
olja
Od sad me zovite Šime!!!!
 
Postovi: 11203
Pridružen/a: 24 srp 2001, 19:22
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la kokomamac » 01 tra 2014, 22:13

jaću uskoro imat za zdilat :p za litru mlika.
svoja najdraža laprdaljka
Avatar
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 681
Pridružen/a: 22 vel 2003, 03:13
Lokacija: zabreg

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la folne » 02 tra 2014, 04:10

Mmajo, imam ti ja.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 31648
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Potica » 02 tra 2014, 07:21

Imam i ja kerfirnih zrnaca za dilanje. :)
Avatar
Potica
No. 1 baka
 
Postovi: 21824
Pridružen/a: 12 ožu 2003, 21:38

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Nana1971 » 02 tra 2014, 09:05

razmnozavaju se ko luda, ta kefirna zrnca, ja sam prvo vrijeme dijelila svima koji su bili zainteresirani, a sad sam počela viškove bacati u smeće :lol
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Avatar
Nana1971
blissful reduša
 
Postovi: 24551
Pridružen/a: 18 tra 2002, 13:33
Lokacija: ovčica na Božjem pašnjaku

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la olja » 02 tra 2014, 09:09

Nana1971 je napisao/la:razmnozavaju se ko luda, ta kefirna zrnca

baš! ja sam mislila da to sporije ide a oni ko zečevi :lol

ja tu i tamo gricnem po koje zrnce, pročitah da je i to ok. mlađa bi ih jela žlicom :ajme
niko oko mene ih ne želi, kome god da sam nudila, svi su onako nepovjerljivi kao da im želim uvaliti neznamkakve sajko supstance :lol
Avatar
olja
Od sad me zovite Šime!!!!
 
Postovi: 11203
Pridružen/a: 24 srp 2001, 19:22
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la malamaja » 02 tra 2014, 09:37

folne je napisao/la:Mmajo, imam ti ja.



bilježim se za kavu :buket i zrnca
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Liv Tyler » 02 tra 2014, 09:52

Pokušala bi napraviti domaći jogurt. Trebam li i na što paziti? Vrstu mlijeka, jogurta, vrhnja čega god što se dodaje u prvoj turi? Jel kiselost i konzistencija isto ovisi i o vrsti koja se dodaje?

plizzz nemojte mi se smijati
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Mala Bornica » 02 tra 2014, 09:56

jogurt je jako jednostavan, omjere sam doduse zaboravila :oops: jer sam daaaavno sama radila. uglavnom, ja sam imala sistem da zagrijem mlijeko, pomijesam sa jogurtom, pa ulijem u casice od jogurta i stavim u malo zagrijanu (stvarno malo kad su casice od jogurta isle unutra) pecnicu i pustim preko noci.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Avatar
Mala Bornica
Sunčeko
 
Postovi: 15989
Pridružen/a: 08 tra 2001, 21:47

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Liv Tyler » 02 tra 2014, 09:58

A di ću naći tu Veroniku po ovim centrima, zna li netko?
Odo tražiti recept za omjere. Ima li koja provjereni?
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 14215
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la malamaja » 02 tra 2014, 10:03

ja ću danas probati iskemijati jogurt. s obzirom da imam još mlijeka, a i uzela sam jogurte iz veronike. jedan jogurt na pola litre mlijeka ? nekak mi se čini da bi to bilo dosta.
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Mala Bornica » 02 tra 2014, 10:05

u biti mislim da ni ne mozes fulati s omjerima, samo ce jogurt biti manje ili vise tekuc/cvrst.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Avatar
Mala Bornica
Sunčeko
 
Postovi: 15989
Pridružen/a: 08 tra 2001, 21:47

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.