Prijava br. 1
latica
Würzige Wirsingröllchen (rolice od kelja i piletine)(recept preuzet s coolinarike - prenosim u cijelosti i stavljam link
http://www.coolinarika.com/recept/994143/)
Sastojci za 4 osobe:
8 listova kelja (ili dva lista po komadu mesa)
Premaz:
8 žlica crnog vina
1 žlicica šećera
3 zrna bijelog papra
3 zrna borovice
1 list lovora
2 žlice vrhnja za kuhanje
40g mljevenih oraha
1 žličica senfa
Ostalo:
4 pileća fileta
30g maslaca + 1žlica ulja
Umak:
300ml pilećeg temeljca
100ml vrhnja za kuhanje
sol, bijeli papar
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenih klinčića
1/2 žličice nasjeckanih listica ružmarina
1/2 žličica majčine dušice
Priprema:
1. Kelj ocistite i operite. Uzmite vece listove. Blansirajte listove kelja (prokuhajte 1min.) izvadite ih i stavite u hladnu vodu.
2. Kelj pripremite tako da iz sredine izvadite debeli dio lista. Pustite da se listovi dobro ocijede na kuhinjskom papiru.
3. Napravite premaz: U vino stavite secer, zrna papra, piment i list lovora. Pustite da sve kuha dok se ne reducira na dvije žlice.
4. Prepecite narezani špek na suhoj tavi, ocijedite na papiru. Dovršite premaz: Iz reduciranog vina izvadite zacine (procijedite ga) pa dodajte vrhnje za kuhanje, mljevene orahe i senf, sve dobro zamiješajte.
5. Potucite lagano pilece šnicle, posolite ih i poparite. List kelja premazite premazom, na njega stavite par komadica prepecene pancete.Stavite pileci filet. Na filet stavite jos jedan list kelja.
6. Zarolajte rolice pa ih zavežite čvsto koncem ili pričvrstite čačkalicom, ne zaboravite prije serviranja izvaditi čačakalice ili maknuti konac.
7. Maslac s ulje otopite u loncu pa na njemu sa svih strana popecite paketiće kelja. Prelijte s 100ml vode i temeljcem pa pustite da sve kuha 15 min.
8. Nakon 15 min dodajte vrhnje za kuhanje posolite i popaprite, dodajte začinsko bilje. Na laganoj vatri nastavite kuhati jos 5 min da se sve spoji.
Ja sam umjesto oraha stavila bademe jer sam njih imala, a špek sam stavila u sredinu, a ne uz vanjski list kelja da mi ne bi probio listove kelja. I poslužila sam uz kelj na lešo s krumpirom, posuto crnim sezamom. Jako je fino! Posebno je fin umak koji nastane, tako da bi bolje bilo poslužit uz nešto zahvalnije za umak, tipa rižu, ali nama je i ovako bilo fino, a i potrošili smo onda cijeli kelj