Tema je zaključana

Uskrs 2015.

26 ožu 2015, 18:11

Kako se pripremate za Uskrs, što ćete kuhati i peći, hoćete biti doma ili u gostima, ili ćete imati goste ili nešto šesto?

Idemo polako od bojanja jaja preko priprema pinci i drugih pogača i kruščića do šunke i kulena :)
I kolača.
I torti.

:srca

Re: Uskrs 2015.

26 ožu 2015, 18:59

Veliki Petak u svekrve , subota kući još ne znam ručak. Bojam jaja s kćerima, i to isključivo u ljusci kapule crv i žute.
Uskrs nakon dugo vremena ovaj put ručak u sveki. Pečena janjetina :zivili

Uskrsni doručak, blagoslovljeno jelo. Mama mi radi sirnice ( pinca) dakle za blagoslov: sirnica,pršut 3 fetice( da se pojede blagoslovljeni) i to mlada plećka domaća , sir, 4 jaja, sol .

Na sam dan Uskrsa ovaj put me čeka priprema za ručak na Uskrsni ponedjeljak svekar, svekrva, mama, tata, sestra i njen dečko.
Kuham: pašteta tuna
Kanapei losos
Salata hobotnica
Crni rižot
Ledeni vjetar

Naime starija kćer ima rođ na V .četvrtak pa ih zovem u pon.

Jedva čekam te dane...

A od Cvjetnice stavim na stol ukrase, na prozor i imam stablo od jaja. Djeca to vole.
:proljece :gladan :) :)

Re: Uskrs 2015.

26 ožu 2015, 23:08

Uskrs bez francuske i princes krafni, kruha sa sunkom i punjenih jaja nije pravi :) a za petak naravno mladi spinat

Re: Uskrs 2015.

27 ožu 2015, 08:10

Na Veliki petak jedemo paradajz juhu, ribu i krumpir salatu kod kuće.
Na Veliku subotu bojamo jaja, pravimo francusku salatu, kuhamo šunku, djeca i ja nosimo hranu na blagoslov.
Na Uskrs idemo kod svekrve i svekra na ručak, jede se šunka, kulenova seka, kuhana jaja, hren, mladi luk, svježi sir s vrhnjem, francuska salata, kolači.
Na Uskrsni ponedjeljak idemo kod mojih roditelja na ručak: jede se juha, pečena janjetina, pečeni krumpir, mladi luk, šunka, jaja, svježi sir s vrhnjem, francuska salata, zelena salata, kolači.

Kolače pečem 2-3 dana prije Uskrsa, većinom su to kremasti kolači. Ove godine još se nisam odlučila što ću peći.

Re: Uskrs 2015.

27 ožu 2015, 09:36

uh, ja pojma nemam, uopće se ne mogu ubaciti u Veliki tjedan i sve što ide. Moram prvo stan pospremiti pa ću onda razmišljati.

Ali francuska sigurno ide. Nitko se još nije nudio za objed, pa ne znam - ali najdraže mi je kad smo sami doma. Eto duha. Onda bismo za objed patku valjda :dunno

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 17:44

adorabla, imaš neki dobar recept za tu šunku u kruhu? please?
ili netko drugi?

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 17:47

mi u petak kuhamo fiš paprikaš u kotliću, za puno ljudi jer nas puno bude, to je cijelo okupljanje prijatelja i rodbine. uz to pravimo paštetu od tune, domaći kruh iz krušne peći i ja ću ovaj put pravit komišku pogaču. uz to i punjena jaja napravimo za dodatak.

na Uskrs za doručak ovaj put nećemo kuhat cijelu šunku u kotlu dan ranije, što inače pravimo, jer nas neće biti puno, nego bih napravila šunku u kruhu. punjena jaja i mladi luk i rotkvice za doručak.

ručak ćemo još vidjet, ali vjerojatno će bit klasika - juha, kuhano meso sa paradajz sosom, pohano meso, krumpir i salate. i mama pravi ledeni vjetar ;)

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 19:06

mi idemo do sveki pa ja ne planiram ništa spektakularno ali mogu reć da sveki :hahaha planira bakalara u petak i na uskrs janjca
bojamo jaja, radila sam uskrsnu pogaču i budem opet da bude friška za uskrs.
prije neki dan sam skužila kako se inzistira da idemo do svekija ja nemam pojma skuhat ručak za više od 3 osobe :ajme :lol

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 19:19

Ovako bi trebao izgledati dorucak
slika
A za rucak, iako nitko ne bude gladan: janjetina sa mladim lukom i krumpirom.
Francusku nemam obicaj praviti.
Ove god smo solo u zg, pa ce od kolaca biti samo ledeni vjetar.

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 19:22

I jos jedna, ne mogu odoliti :lol
slika

Fali mi taj uskrsni filing u zagrebu
Edit: ovo nije za recepti pdf, al ko ga sisa :lol

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 19:38

Kod nas u košarici kao i kod JiA a uz to za doručak još francuska, sir i vrhnje, punjena jaja, goranski nadjev i naravno mladi luk i rotkvice. Od klolača obavezan mramorni kuglof, mađarica, pita od sira i jabuka i vjerojatno čupavci i za kraj cheesecake.
Od ručka sam na Uskrs davno odustala jer doručak nam i tako traje od popodne, a onda za večeru opet šunkica. :lol
Za ponedjeljak sam uzela lijepi komadić odojka pa ću ga samo s krumpirima ubaciti u pečnicu.

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 20:00

A kako radite ta punjena jaja???

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 20:38

Ovako nekako http://www.podravka.hr/recept/712661/uskrsna-punjena-jaja-s-hrenom/ ali ja to radim od oka pa je svake godine drugačije i znam unutra ubaciti svašta, ovisno o stanju u frižderu i trenutnoj inspiraciji.

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 20:57

Na Veliki petak riba (vidit ćemo još koja) na gradele, pomfrit, blitva s krumpirom i hobotnica na salatu :liza
Uskrs - marenda klasika - tvrdo kuhana jaja, pogača (iz košarice s blagoslova) i kuhana šunka...
Ručak u potpunosti prepuštam sveki, a uglavnom je to juha, teletina/janjetina ispod peke s krumpirima, salata i kolač.
Ja ne volim za blagdane sva tri obroka u bezbroj slijedova jer se onda samo natrpavamo sa svime i svačim, nikako pravo ogladniti i zbilja uživati u nekom obroku... a na pomisao da hranu vučemo po frižideru tri dana i to jedemo se ježim.
Ja sam radije za svaki dan blagdana skuhati po jedno fino jelo koje svi volimo i uživati... slično je i s kolačima - dvi vrste plafon pa kad se pojede radit ćemo ponovo... ;)

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 21:04

blago vama s velikom djecom kojima doručak traje do podne :lol
doma ćemo biti solo za objed... još nisam presudila koje meso ide. sad kontam da ustvari moram udariti temelje našeg obiteljskog običaja. Moram pametno to posložiti. Kugluf mi se čini skroz fajn običaj.

imam jedino spremno luk za bojanje jaja. čak razmišljam da ove godine preskočim ukrašavanje, nego da samo budu crveni. a onda opet, velika je konačno svjesna što se radi, pa bi bilo šteta...

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 21:14

Da i mi u subotu bojamo jaja :dada zadnji put su on i tata radili s nekim bojama di su jaja bila sva sedefasta, prelijevale se boje... super je izgledalo.
Ove bi godine i ja isprobala neku prirodnu, "starinsku" varijantu... mislim se samo ako mi ispadnu preblage, onako isprane boje da moj mali perfekcionist neće biti zadovoljan svojim/našim uratkom pa ako imate koji savjet koji provjereno lijepo pitura jaja molim pišite...

Re: Uskrs 2015.

01 tra 2015, 21:20

ja sam mislila ove godine francusku preskočiti jer ju na kraju većim dijelom ja pojedem. ali sad ste me nekako namamile. budem još vidla.
Dolaze nam moji mamam, tata i brat + mmova mama na uskršnji doručak.
većinu radim ja a moji će speći šunku u kruhu.
Plan je sir i vrhnje, jaja samo u luku, rotkvica, luk, pletenicu pečem ujutro i to je to od slanog.
chocco cookiese sam spekla, još ću princes krafne. moji nose kakao šnite.

Ostale dane niti primamo niti idemo u goste. JEdemo ostatke ili ću smisliti nešto neobavezno.

Re: Uskrs 2015.

02 tra 2015, 10:58

JiA je napisao/la:A kako radite ta punjena jaja???

ja ne radim s hrenom nego izvadim žutanjak, dodam 1 mali abc sir, majonezu, sol i vlasac dobro jako izmiješam vilicom da bude homogeno i vraćam nazad

Re: Uskrs 2015.

02 tra 2015, 12:12

ne volim jaja, al ta punjena su dekorativna pa bih probala par komada napraviti za ukrasiti stol. jel se skuhaju utvrdo ili umeko za tu svrhu?

Re: Uskrs 2015.

02 tra 2015, 12:19

tvrdo nano nemoj umeko molim te, ne bi nikako ispalo. Jako tvrdo :nata
Mi ne radimo nekaj strasno dekorativno ta jaja jer nemamo vremena za to. Svi jedva cekamo da se bacimo na njih ko nespašeni :nata
I pazi kad rezes da rezes po duljini nikako po sirini jer ga neces moci napuniti odnosno nece ti biti jednaka

Re: Uskrs 2015.

03 tra 2015, 08:10

hm, ipak, nemoj ih prekuhati ;)
grozan mi je onaj zeleni prsten na prekuhanim jajima :ajme :bigno

Re: Uskrs 2015.

03 tra 2015, 08:21

od djetinjstva valjda nisam imala zeleni prsten na kuhanim jajima :shock

Re: Uskrs 2015.

03 tra 2015, 08:31

JiA, divno :luv

kod nas će danas biti fiš s domaćim rezancima i vjerojatno riba u foliji/škartocu s krumpirima i salatom.
U nedjelju za doručak klasika - kuhana šunka i kulen, sve domaće, mladi luk, kuhana jaja, rotkvice, hren :)
I ispeći ću kruščić, vjenčić s jajima.

Za ručak isto poprilično klasično, juhica, janjetina s krumpirima i salata. za desert nešto kao ledeni vjetar, torta s beze korana, žutom kremom i jagodama.
Sutra ću napraviti tiramisu ili češki kolač, ma važno da je kremasto :lol

Re: Uskrs 2015.

05 tra 2015, 10:52

Ja sam svoj stol pripremila za Uskrs. Sve je spremno, ručak tempiram u pola 2 kada bi ostatak familije i eventualno neki susjed mogao navratit. Jaja su ofarbana (prirodnom farbom, nekako više volim takva jer znam da nema kemije, a lijepa ispadnu), juha spremna (treba ju samo prokuhat), kruh se peče, mesna štruca spremna (stavljam peć za cca pola sata - sat), krumpir spreman (i on će tako negdje), salate spremne, sve spremno.

Neka tulum počne :rodj

Re: Uskrs 2015.

05 tra 2015, 11:11

kod nas kao i kod jia (slavonska frakcija :luv )

petak fis paprikas, domaci siroki rezanci i przene potkove soma.

danas je najvazniji dorucak: jaja, sunka, mladi luk i rotkvice, hren svjezi u vrhnju (riba ga najhrabriji)
nekako se ubacila i francuska, mada to nije dio tradicije

rucak se kuha iako poslije. dorucka nitko nije gladan. na uskrsnji ponedjeljak se jede prasetina.

Re: Uskrs 2015.

05 tra 2015, 16:45

Naš je doručak trajao do ručka :lol tako da ručak ne kuham, sutra klasika juhica, odojak, mladi krumpir, salatice, kolači ...

Doručak je izgledao ovako

slika

Re: Uskrs 2015.

05 tra 2015, 17:47

potiiiii, diiiivnooooo :le
mi smo imali sličan stol, kod sveki ;) a šogi je pravila neku divnu pogaču - pletenicu koja se diže preko noći pa sam došla vidjeti ima li ovdje nešto slično :mrgreen

Re: Uskrs 2015.

05 tra 2015, 19:24

poti divan stol.
i naš je bio sličan :le

Re: Uskrs 2015.

07 tra 2015, 09:57

:luv pravi je stol

Re: Uskrs 2015.

07 tra 2015, 14:22

Krasan je stol.
Mi smo isto imali prvo doručak pa onda isto to za ručak- klasika -kuhana jaja, 3 vrste šunke, kuhane domaće kobasice, francuska, kravlji sir s vrhnjem, dimljeni friški kravlji sir, pašteta od bakalara,hren, rotkvice, mladi luk, kuglof, mak kocke, domaće napolitanke, kremšnite.

Jučer imali teleću juhicu, pečenog lososa i krumpir iz pećnice.
Tema je zaključana