Sada je: 28 ožu 2024, 14:58.

kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la thalia » 23 lip 2007, 11:09

natasha, hvala ti.

meni već mjesecima nije jasno kako svako dijete može naučiti spavati, a moj cica li ga cica :|
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Avatar
thalia
Von Trapp
 
Postovi: 14371
Pridružen/a: 31 sij 2007, 22:58
Lokacija: cicely, alaska

PostPostao/la natasha32 » 23 lip 2007, 11:31

kako svako dijete može naučiti spavati


sto rece jedan uvazeni profesor - uvijek je to dijete vaseg susjeda, ili sogorice, nikad vase ;-). :mah


kad je moja curica imala recimo 15-ak mjeseci (i jos uvijek se nacicavala nocu), citala sam na jednom topicu o djetetu vrlo slicnog uzrasta, cija je mama uvela ritual slikovnica prije spavanja - a i mama mi je djelovala kao da se mogu pouzdati u njene nacine (nista drasticno nije moj pristup s djecom). i odemo sretno nas dvije (Hanna i ja) u knjiznicu, donesemo novih lijepih zanimljivih slikovnica, proucimo jednu od korica do korica, svake veceri istu jer joj se jaaaako svidjela (vec mi je to bilo gore nego cicanje ;-) ), no poanta mojeg iskustva - nakon tako divne i zanimljive slikovnice, moja je curica bez greske trazila - i da posisa. :dunno ovo drugo dijete s drugog topica - nije. :dunno

nama je slikovnica u stvari jos produzila ritual uspavljivanja a nije ga zamijenila. sva su djeca razlicita, sretan je tko nadje sebi slicne, da se ne osjeca kao da radi sve mimo svijeta. ja imam dvoje djece, vrlo razlicite, podizane u vrlo razlicitim okruzenjima i situacijama, a od iste majke. pa kakva su tek sva ostala djeca, ako su moja vlastita tako razlicita
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 773
Pridružen/a: 08 ruj 2001, 13:27

PostPostao/la Podgoricanka » 23 lip 2007, 19:48

Da, Nato, ta ti je dobra. Tudja djeca su uvijek laksa za podizanje.
Meni je David spavao po cijelu noc nakon neka tri, cetiri mjeseca. A Niksa ima dvije i po godine i jos nismo noc prespavali. A o nocnom nacicavanju da ne pricam. Lijegao je oko osam i oko 12 kada ja mrtva umorna legnem jer prije nikako nisam mogla, krece sisanje koje je trajalo do jutra. Bila sam slomljena, sve me jo boljelo. Onda ga je MM uzimao nakon tog ponocnog dojenja i po cijelu noc ga nosao jer je, inece, vristao do iznemoglosti. Pored mene nije bilo sanse da bude ako mu ne dam da sisa. Jer njemu je asocijacija na majku bila - cicanje :3srca . Tada je MM slomljen isao na posao a ja vedra i naspavana ;-) Ali, sto cemo, ja godinu dana nisam po cijelu noc zaspivala jer je on bukvalno svakih petnaestak minuta trazio da cica.
I ja mu davala. O kreveticu nije bilo ni govora. On je sa nama non stop spavao. David je spavao prvo u kreveticu pa u svom krevetu.
Niksa jos sa nama spava.

Potpuno razlicita djeca.
slika
Avatar
Podgoricanka
Suzana Slinic
 
Postovi: 2388
Pridružen/a: 08 sij 2003, 19:08

PostPostao/la eli » 23 lip 2007, 20:48

slažem se da je spavanje prirodni proces koji se ne može naučiti.
jedino dijete iz iskustva može naučiti da se okrene, umiri i ne traži sisu, ako je neće dobiti. ako se sasvim ne razbudi, obično lako zaspe.
definitivno sam protiv tvrdih metoda bilo kakvog navikavanja, posebno puštanja djeteta da plače bez utjehe bliske osobe (tata je za mnoge stvari jednako dobar kao i mama).
na svakoj ženi je da sama odvaže svoju situaciju, utvrdi da li njoj teže pada neispavanost (posebno ako se vratila na posao ili ima još male djece) ili djetetu gubitak noćnih podoja. to ako radi o bebama iznad godine dana.

osobno nemam tih iskustva. moja je spavala cijelu noć od rođenja, a buđenja su krenula nakon četvrtog rođendana kada je dobila veliki krevet. u daljnoj obitelji je bio slučaj da je na oko zdrava dvadesetogodišnja "rođena dojilja" završila na neurologiji od posljedica nespavanosti i kući pustila 10omjesečnu bebu koja još nije prihvatila dohranu. njen slučaj je bio ekstreman - mala bi prestala plakati samo ako bi sisala dok bi mama šetala i to skoro pa cijele noći.

:juhu
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

PostPostao/la nina » 23 lip 2007, 21:48

...tako sam i ja mislila da roko nikad nece prestati visiti na cici po noci...i tako do 2.g.,ot tada jednostavno je smanjio,jos se budio i u snu govori daj cicu...ja bih mu rekla evo sada malo vode pa cemo poslje cicu,i prihvatio je...sad ce 28mj i skoro mijesec dana spava cijelu noc,pocica u 9navecer,sam zaspe i trazi cicu oko 7 ujutro,i nastavi spavati do 8.30...

...sad je genijalno,svi smo odmoreni,jest da je trebalo 2.g ;-) ...cicu obozava i dalje,svako toliko ih ljubi i kaze moja cica,pose(poslje)njam njam,kad idem nanat :mrgreen:
slika
Avatar
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 pro 2005, 22:42
Lokacija: Rijeka

PostPostao/la thalia » 24 lip 2007, 11:41

meni će Sven godinu dana sljedeći tjedan (protutnjalo) i po danu smanjuje podoje, iako je jedan od nežvakača :| , ali barem tamani jogurte i voće i one milupine pahuljice sa zobenim mlijekom.

Ali noć... Majketimile! Svakih sat i pol se budi i cica. Čini mi se da mu i zubi idu. Ma on je baš dobroćudnimir i samo se smije, grinta jedino kad mu je dosadno ili kad je umoran. Mene ti noćni podoji izluđuju, jer on em spava s nama, a vruće je pa ja mislim da će zauvijek spavat s nama ili bar do faksa. I da će do onda cicat, a ja si nekako mislim da mi je godinu i pola gornja granica. Meni, ne svakome, da sad ne bi netko pomislio da namećem nekom drugom svoje mišljenje. No, iz ove perspektive to mi ne izgleda nekak' obećavajuće.

A što se tiče preporuke "smirite bebu nosanjem i pjevušenjem", teško. Naime, dere se da ne čuje pjevušenje majke si :dj
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Avatar
thalia
Von Trapp
 
Postovi: 14371
Pridružen/a: 31 sij 2007, 22:58
Lokacija: cicely, alaska

PostPostao/la natasha32 » 24 lip 2007, 20:40

i po danu smanjuje podoje


mozda ih zato vise trazi nocu? je li mozes ocijeniti zasto po danu smanjuje? (to ne bi bio problem u njegovom uzrastu da nocu ne 'nadoknadjuje'). ako idu zubi - to isto moze biti razlog vise nocnog cicanja, no to je srecom privremeno. no ako mu jos uvijek treba vise mlijeka nego ga stigne uzeti danju - jer je zaigran, jer mu nesto drugo odvlaci paznju.... ili bilo koji drugi razlog - onda ce po noci tijelo traziti da nadoknadi, u miru.
ono sto nekad iskusne dojilje zaborave je da se dijete i dojenje konstantno mijenjaju, jer nema vise problema sa nekim tehnickim detaljima, dojenje je stabilno, no nacini i finese se i dalje mijenjaju. oko godinu dana djeca prohodavaju, recimo, i mogu biti u fazi da 'ne stignu' pocicati jer imaju vaznija posla :cool. ako je to razlog, treba napraviti novi ritual 'izoliranog' dojenja na nekom mirnom mjestu. pa onda danju povecavati dojenje (da bi se nocno smanjilo).
ne brini da nikad nece prestati - moja kad je pocela prestajati, islo je tako brzo.... 'prestigli' smo neke nase vrsnjake a uvijek smo bili najveci cicavci u smislu da je 'dojila ko beba' u doba kad je njena prijateljica bila vec na 1-2 podoja u 24h, na kraju smo mi prestali pola godine prije ove koja je i dalje cicala ta 1-2 podoja :dunno dojenje je vrlo 'nepravilno'.

mada, ja sam bila medju onima koji su prije otvarali sa strepnjom topice 'ima li jos netko da doji u nasem uzrastu' i 'svi su prestali samo mi nismo' i 'dojit ce zauvijek' :lol. a kako lako smo prestale - da sam onda otvarala teme 'mi prestali a meni fali' :lol :lol :lol
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 773
Pridružen/a: 08 ruj 2001, 13:27

PostPostao/la natasha32 » 24 lip 2007, 20:45

moja je spavala cijelu noć od rođenja, a buđenja su krenula nakon četvrtog rođendana kada je dobila veliki krevet.


moja nije prespavala noc od rodjenja do 2,5 godine, pocela je spavati dok je jos uvijek sisala, pa je onda je jos neko vrijeme spavala sa mnom. a kad je dobila svoj krevet i preselila u svoju sobu - s neke 3 godine - definitivno se vise nije budila nocu, osim iznimno ako je nesto bas uplasi (ruzan san, ili kad je bolesna).

eli - pod prespavala noc od rodjenja, ne mislis na noc od sedam-osam sati? ili mislis?
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 773
Pridružen/a: 08 ruj 2001, 13:27

PostPostao/la ivana7997 » 24 lip 2007, 21:33

joj, thalia, i meni se cinilo da moj jakov nikad nece prestati. sad je cca godina dana da vise ne cica i cak se vise ne mogu sjetiti tog osjecaja beznadnosti, ocaja i sl koji me povremeno obuzimao. i moja je granica bila 18 mjeseci. ali ju je probio :mrgreen:

ima negdje na rodi moja prica, potrazit cu je kad se vratim s puta... meni je puno pomoglo kad sam vidjela napredak, kad sam skuzila da imam utjecaja na to. i da se napredak gleda u nekom duzem razdoblju, ne od danas do sutra.

i da stvarno to mora biti obostrano zadovoljstvo. ne nuzno gust, ali pristanak svakako. :mrgreen:
Avatar
ivana7997
Abundija
 
Postovi: 13974
Pridružen/a: 28 ožu 2002, 00:36

PostPostao/la eli » 24 lip 2007, 21:40

nato, sa tri tjedna počela je spavati bez buđenja od 21 do 9. :mrgreen:
kako su me sise budile svaka tri sata, podojila bi je, promjenila pelenu (na početku barem dvaput, sa godinu dana jednom u toku noći), vratila u njen krevetić, a da oko ne bi otvorila, ni glas ispustila.
znači, nije bila gladna, a meni spontana buđenja ne prestavljaju problem, za razliku od situacije da me netko drugi probudi.
od tada do četvrtog rođendana probudila se jednom, kad je imala upalu uha.
Zadnja izmjena: eli; 24 lip 2007, 21:45; ukupno mijenjano 1 put/a.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

PostPostao/la ivana7997 » 24 lip 2007, 21:41

i jos sam nesto htjela dodati oko ovih nocnih cicavaca. ovisi i kakav je dijete spavac. moji su obojica na mene, jako se tesko bude. i u tom polusnu placu, ne zele se probuditi, i zapravo je vrlo mucno, kao budjenje iz anestezije, jako dobro znam kako jer sam ista takva. mm je budan kad otvori oci. mi nismo, dugo smo na pola izmedju sna i jave. i u tom raspolozenju braniti nesto na sto su navikli je prakticki nemoguce. naravno da nema rasprave tada, pjevusenja, dogovora, nicega :mrgreen:

kad je budan sasvim, onda moze.
Avatar
ivana7997
Abundija
 
Postovi: 13974
Pridružen/a: 28 ožu 2002, 00:36

PostPostao/la eli » 24 lip 2007, 21:48

moju je bilo nemoguće probuditi niti kad bi se popiškila nakon skidanja pelena. ja bi joj tutnula ručnik ispod nje i pokrila je mokru.

svako dijete je drukčije, ali znam iz dosta iskustava napisanih na ovom forumu da su mame uspjele na nježni način djecu odviknuti od silnih noćnih buđenja, bez obzira radilo se o cicanju ili samo igranju.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

PostPostao/la misic mali » 27 lip 2007, 09:49

Anyway, curke, moja curica i ja smo sada na jutarnjem i večernjem cikanju, a noćno smo uspješno izbacili uz pomoć tateka. Još zna tu i tamo malo plakat po noći, al ju tatek vrlo brzo umiri..Mislim da imamo dobro rješenje, paše i njoj i meni! Mali moj cicko. Hvala svima na savjetima, baš ste mi pomogle!!! :vi
Avatar
misic mali
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 75
Pridružen/a: 29 svi 2007, 16:32
Lokacija: Zagreb

Kako prestati dojiti?

PostPostao/la gabi1 » 15 sij 2008, 15:55

Molim vas savjet!
Zbog brojnih problema sa stalnim zastojima mlijeka odlučila sam postepeno prestati dojiti.
Bebi je skoro 7 mj. i ja bih pomalo uvodila adptirano no ona ne zna prihvatiti bočicu.
Tko je imao ovakav problem ili zna rješenje?
gabi1
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 15 sij 2008, 15:47

PostPostao/la eli » 15 sij 2008, 16:21

iako to nije ono što pitaš, moj je savjet da probaš izgurati bar do prvog rođendana pa kasnije možeš prestati postupno.

i ja sam vukla zastoj za zastojem od 7-10 mj i tada se količina smanjila pa se više ni zastoji nisu pojavljivali. meni je bilo jako žao što zbog smanjenja produkcije.

zastoji sami po sebi smanjuju količinu mlijeka, a smanjuje je i narodni lijek protiv zastoja - oblog od kupusovog lista.

što se prihvaćanja bočice tiče, teško da će tako veliko dijete rado preći sa jedne tehnike sisanja na drugu, sa prirodnog materijala na gumu. možeš probati davati bebi mlijeko na žličicu.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

PostPostao/la eli » 15 sij 2008, 16:22

zaboravila sam najvažnije - znaš li možda što vam uzrokuje zastoje, što se promijenilo u zadnje vrijeme u vašem ritmu ili načinu sisanja.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

PostPostao/la gabi1 » 15 sij 2008, 16:38

Znam ja da je godinu dana najbolje dojiti i sve prednosti dojenja ali nisu moji zastoji od jučer nego od prvog dana dojenja.
Svakih 10 tak dana novi zastoj i ja više nemam snage boriti se snjima.
Dosta mi je stalnog masiranja,obloga...
Nije mi bilo lako donijeti ovu odluku!!
gabi1
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 15 sij 2008, 15:47

PostPostao/la eli » 15 sij 2008, 16:45

jedini način koji sigurno neće štetiti tvom tijelu je postupno smanjivanje broja podoja te količine izvučenog mlijeka po podoju (ne ga pustiti da posisa do kraja), a na prvi znak zastoja stavljati obloge kupusa.
idi postupno, jer svako brzanje dovodi do zastoja.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

PostPostao/la gabi1 » 16 sij 2008, 13:04

Koju od bočica je najlakše bebi da prihvati?
Ja pokušavam je naučit ali nema šanse
gabi1
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 15 sij 2008, 15:47

PostPostao/la eli » 16 sij 2008, 13:24

probaj postaviti pitanje na pdf "prehrana adaptiranim". tamo su mame koje nisu dojile ili su nakon nekog vremena prešle na adaptirano, a većina nas ovdje pojma nema o dudama i bočicama.
:mah
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

PostPostao/la NatasaM... » 16 sij 2008, 18:01

mlijeko mozes davati i necim drugim, npr. salicom (s kljunom ili bez) ili bocicom sa sportskim cepom

mislim da su veci problem ti tvoji zastoji i trebala bi stvarno postepeno prestajati da se ne bi sve zakompliciralo
Avatar
NatasaM...
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 135
Pridružen/a: 29 ruj 2006, 13:52

PostPostao/la gabi1 » 18 sij 2008, 11:43

Naravno da bih postepeno,prvenstveno zbog bebe.
Vidjet ćemo
gabi1
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 15 sij 2008, 15:47

Re: kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

PostPostao/la Lili » 23 ruj 2015, 14:53

Moja ima vec 14 mjeseci, i pp danu doji ujutro i prije spavanja. Ali po noci mislim da je 80% na sisi. I fizicki ja ne znam koliko cu jos dugo moc izdrzat, a sad zanima me kako je po noci prestat dojit a po danu jutro popodne i navecer ostavit? Jer cini mi se jedino da je moguce skrpz prestat dojit, a to ne bi tila na silu. A drugi je problem sta nece nikakvo drugo mlijeko da prihvati. Na sva se gadi. Cak i one neke instant kasice koje se spremaju s vodom odbija. I kao gadi se na njih. A pokusala sam joj to bar navecer prije sike da pojede ne bi li bolje spavala. :( cime ste vi mjenjale mljecne obroke kad ste ukinile siku? I kako su vam djeca to prihvatila?
Lili
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 15
Pridružen/a: 22 vel 2015, 21:07

Re: kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 ruj 2015, 20:17

umjesto mlijeka može joj se ponuditi jogurt i ostali fermentirani proizvodi, vrhnje, sir, svježi sir, sirni namazi...

nije nužno prestati dojiti da bi se ukinuli noćni podoji. nekima je to baš prvi izbor - nekima nije. mi smo doduše ovi drugi koji su noćne podoje ostavili zadnje.
ali moja prijateljica je napravila sasvim suprotno - što se meni bilo neshvatljivo zašto to radi. a njoj je bilo bizarno ovo moje.
hoću reći - to je stvar prvenstveno tebe kako ćeš stvari postaviti i kako dalje. u 90% slučajeva u vašoj dobi dojenje ide oni tokom kojim mama odluči.
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 ruj 2015, 20:20

i definitivno - moraš imati potporu za to. nekoga tko će preuzeti noćna tješenja. neki kažu 3-4 dana, ali može biti i dulje :dunno
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

PostPostao/la MALA2006 » 23 ruj 2015, 21:12

Mi smo imali par pokušaja odvikavanja od noćnog dojenja koji su neslavno završili skoro prije nego su pošteno počeli jer je doslovno urlanjem probudila sve ukućane. U ljetnom pokušaju i susjede :ajme

Dan nije nešto posebno kritičan jer doji kad dodjem s posla i za večernje uspavljivanje. Ali noć. ... :zub

Nisam dosta pametna, svjesna sam da je noćno dojenje ustvari moja linija manjeg otpora jer mi je tako lakše nego se uhvatiti u borbu sa poštenim odvikavanjem i riskirati neprospavane noći a s druge strane nemam vise snage, sva sam pokočena od spavanja u jednom položaju sa cc u njenim ustima :znoj

I
:luv :luv :luv
Avatar
MALA2006
katodiler
 
Postovi: 5065
Pridružen/a: 27 lis 2006, 09:20

Re: kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

PostPostao/la Stefanova_mama » 23 ruj 2015, 21:17

Pogledaj da li joj rastu 4tvorke ili 5tice, ne secam se vise u tom dobu koji kutnjaci izbijaju. Moji su turbo ubrzali nocno dojenje tako oko 15-16 meseci i tek kasnije sam shvatila da su u pitanju bili zubi. A onda su nakon izbijanja tih zadnjih zuba poceli da spavaju noc, sami od sebe.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Avatar
Stefanova_mama
Roza Luksemburg
 
Postovi: 3989
Pridružen/a: 27 ruj 2006, 14:50
Lokacija: Chardak ni na nebu ni na zemlji

Re: kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

PostPostao/la MALA2006 » 23 ruj 2015, 21:25

Moja će za par dana 16 mj a pred par dana je dobila prvu jedinicu :nata tak da smo mi od četvorku miljama udaljeni ;)
:luv :luv :luv
Avatar
MALA2006
katodiler
 
Postovi: 5065
Pridružen/a: 27 lis 2006, 09:20

Re: kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

PostPostao/la mrs. eastwood » 24 ruj 2015, 09:13

da - nama evo s 15 mj. idu gornje četvorke, donje su vani od ljetos. to ju sigurno muči i imali smo baš nacicavanja pred par noći.
MALA - onda kod vas mogu biti i dvojke u pitanju ;)
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: kako prestati dojiti - za iskusne dojilje (spojene teme)

PostPostao/la Hajdi » 24 ruj 2015, 09:22

Mala, noćni podoji se ukidaju zadnji. Najprije se ukine dnevni podoj, pa večernji, pa se smanjuje po noći dok ne ostaneš recimo na jednom podoju prije jutra.
Avatar
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 12215
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.