Boršč sam prvi put jela na službenom putu i nije mi se pretjerano svidio, ali kako ja dajem svim jelima drugu šansu,
kasnije sam ga odlučila sama skuhati i kuham ga svake zime barem dva-tri puta.
Sastojci:
cikla (nekuhana, sirova, oguljena), neki rade i sa skuhanom, ali meni je bolja nekuhana) ca. pola kile
ca. pola kile bijelog zelja, narezanog na rezance
2-3 srednje velika krumpira
2-3 mrkve
ca. 300-400 g pelata
2 žlice "konšerve" od rajčice
do 600-700 kg mesa za juhu - junetine s kostiju
2,5 l goveđeg temeljca
3 glavice luka, 3 česna češnjaka, limun iscijediti (do 2 žlice) (alternativa je neki kiseli pekmez-brusnica npr.)
sol, malo papra, 1 žličica šećera, žlica svježeg kopra
Dodaci za posluživanje: punomasno kiselo vrhnje (zamjena mileram), limun i kopar
Postupak:
- luk i zelje narezati na štapiće/deblje rezance, posoliti i kratko popržiti na ulju na srednje jakoj vatri, zatim smanjiti vatru
- u lonac ubaciti narezanu ciklu, krumpir narezan na kockice, goveđi temeljac
- u zasebnoj tavi narezati meso na medaljončiće, posoliti, popapriti i kratko ispržiti, te zatim ubaciti u lonac,
- ubaciti i mrkvu narezanu na kolutiće, uz žličicu šećera;
Zatim dodati u lonac i preostale sastojke: pelate, konšervu, češnjak, 1 žlicu narezanog kopra i 1-2 žlice limunovog soka (ili kiselog pekmeza).
Kuhati na slaboj vatri oko 2-2,5 sata. Ne miješati, nego povremeno protresti lonac.
Obavezno poslužiti s punomasnim vrhnjem/mileramom, u koji se umiješa svjež kopar, a ukrasiti kriškama limuna
Krumpir se po želji može izostaviti i boršč servirati samo s crnim kruhom.
************************************
Boršč je kao i paella, ima više varijanti i podvarijanti, drugačije se spravlja u Ukrajini, Rusiji ili Moldovi ili Poljskoj. Čak ne mora biti ni mesni.
Za neodlučne, koji bi možda prvo probali:
http://www.telegram.hr/zivot/u-zagrebu- ... -smo-tamo/Dobar je dućan, imaju dobar izbor kavijara, gruzijskih vina...