Sada je: 30 ožu 2024, 02:26.
Slastice
Sladokusci su u Zagrebu na slatkim mukama. Slastičarstvo je oduvijek na cijeni i ima bogatu tradiciju. Moda bečkih slastičarnica i kavana uspješno je presađena u Zagreb, a u repertoaru deserata primjetan je i orijentalni utjecaj. U Zagrebu ćete naići na skladan suživot i Sacher torte i baklave i domaće kremšnite. I dan-danas djeluju obiteljske slastičarnice s dugom poviješću, dok je istodobno sve više modernih slastičarskih butika koji ili oživljavaju stare hrvatske slastice ili prate svjetske trendove. Ne odveć originalan, ali sigurno najčešći desert na koji ćete naići su palačinke ili štrudle, za koje svaka ponosna domaćica ima svoju recepturu.
Među uobičajenim štrudlama od jabuka, sira ili višanja svoje mjesto našla je i lokalna bučnica, savijača punjena smjesom naribane buče, šećera i vrhnja. Već spomenuti legendarni štrukli neodoljivi su u slatkom izdanju, zapečeni sa slatkim vrhnjem. Zapravo, većina starih domaćih slastica savršenstvo je minimalizma, pokazna vježba iz snalažljivosti naših baka koje su baratale tek s nekoliko skromnih namirnica. Dobro su poznati kolači orehnjača, makovnjača, zlevanka, buhtle, tenka gibanica, medenjaci, jabuke u šlafroku, knedle punjene šljivama i marelicama… Skromni paprenjak, pikantni prhki kolačić opjevan i u književnosti, danas je simbol Zagreba te prepoznatljiv jestivi suvenir.
Dakako, mnogi su deserti u zagrebačke kuhinje prešli iz germanskih izvora, na primjer carski drobljenac ili kitnkez, slatki sir od dunja. A kad su domaćice htjele pokazati da i one mogu parirati raskošnim austrijskim tortama, u spoju s lokalpatriotizmom nastale su Jelačić šnite, bogat kremasti kolač s orasima i čokoladom. Jesen i zima u Zagrebu rezervirane su za slastice na bazi kestena, a glavnu ulogu ima klasični kesten-pire. U toplije doba godine buja vrlo razvijena sladoledarska scena. Dobar sladoled ovdje se itekako poštuje, a maštovitiji slastičari talijanskom će uzoru dodati neke tipično lokalne sastojke.
zauvijekmama je napisao/la:ono kaj smo mi jeli cijeli zivot - to je orehnjaca, strukli i knedle sa sljivama
ja bi rekla da su to bas zagrebacke slastice
Mirci je napisao/la:ma, ja bih ih ti to poslala, al bojim se da nema sanse da stigne do vikenda
Mala Bornica je napisao/la:paprenjake nisam nikad pekla... koliko su komplicirani?
Margot je napisao/la:Pravi zagrebački desert su i šnenokli.
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.