Sada je: 29 ožu 2024, 17:10.

Putovanje s djecom

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Putovanje s djecom

PostPostao/la latica » 05 stu 2014, 12:56

Dakle, mi se spremamo na putovanje s djecom, mlađa je 1.5, a stariji 5 godina. Kamo idemo već znate ;)

Htjela sam malo prikupiti neke ideje i savjete za putovanje s djecom općenito.

Recimo, sa starijim se može više toga naravno pa smo mi tako kupili bilježnicu koja će biti njegov Dnevnik putovanja. Za sada unutra crtamo zastavu Belgije, bojali smo kartu Europe pa ćemo je zalijepit unutra, onda ćemo crtat zastave zemalja preko kojih letimo, pa glavni grad svake zemlje - mislila sam isprintat po sličicu sa svakom znamenitosti pa da onda u svaku zemlju on zalijepi da bude kao neka igra. Npr. super mu je bilo zanimljivo da je Belgija kraljevina i da ima kralja i kraljicu :lol Onda učimo neke osnovne riječi na njemačkom, pozdrave i sl. (učili bi i francuske,ali ja ne znam :mrgreen ) da se kao znamo sporazumjet. Igramo se polijetanja, da zna što ga čeka na aerodromu i u avionu. Učimo što se u Belgiji jede - čokolada i vafli su nam na vrhu liste, pa da su tamo izmislili Štrumfove... onda mora nacrtat štrumfa u dnevnik ...
Kupili smo mu kofer koji ide u ručnu prtljagu na kojem može sjedit i vozit se po aerodromu, može si spakirat unutra igračke i knjige (i rezervna roba mu unutra stane) i sve u svemu za njega se ne brinem za sam let i aerodrom ;)
Plan je da on u avionu crta u dnevnik avione, da svaki dan kad dođemo navečer u stan (ako ne bude preumoran) nacrta nešto što ga se taj dan dojmilo, da lijepimo u dnevnik karte od muzeja i vizitke od restorana i tako...
dok se vozimo tramvajem i vlakom možemo brojat stanice, ponavljat kako se koja zove, gledat kraj ćega prolazimo, njega to uvijek zanima...
Program tamo smo prilagodili njegovim interesima, dakle manje obilazaka palača i crkvi, manje shoppinga (šmrc), ali idemo u prirodoslovni muzej gledat kosture dinosaura, pa u muzej automobila gledat stare aute i još taj vikend je izložba o Titaniku što je njemu totalna fascinacija.

Mala je veći izazov :/ Za nju nosimo kišobran kolica, ali ponjet ću i nosiljku jer možda se bude ona nosila, a ovaj stariji će iskoristit priliku i malo sjest u kolica :mrgreen Nosim joj kašice, ali ona to nikad baš nije jela pa ne znam kako će to bit, ali dobro, nešto će pojest. Problem je i što neće baš po danu spavat, ali možda je umor ipak savlada, a uvijek je tu i cica ;)
Bit će zima pa ne znam kako ćemo izvest ako je bude trebalo premotat negdje na brzinu jer ne možeš je premotat u parku ... i kako ću joj ugrijat kašicu ako nismo negdje sjeli u restoran, a ona je gladna ... a mi moramo naći gdje ćemo sjest da je child friendly restorančić...
gledat ću malo unaprijed gdje možemo na ruti koju planiramo nešto pojest, a da ima i za djecu meni ili di možemo sjest malo se ugrijat, a da se djeca mogu igrat i tome slično.
nosit ću joj par igračkica koje voli i s kojima i spava (Peppa pig i sl.), ali ne bi joj vukla previše toga ... isto koju slikovnicu za u avion i za prije spavanja navečer jer to voli. ne znam jel ima neka fora za tak male za zainteresirat ih?

onda neke stvari me zanimaju - recimo kak djeca putuju taksijem - moramo tražit taksi sa sjedalicama ili? glupo pitanje znam, ali palo mi na pamet jer tu ne dam da prođu 100 m bez sjedalice, pa onda ne znam što bi tamo...

ako imate kakav savjet, prijedlog i sl, bilo bi mi drago čut neke ideje što još možemo organizirat i smislit da budemo totalno spremni!
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 7412
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la Vicky & Mama » 05 stu 2014, 13:18

Brzinski sam pročitala i ono šta me je oduševilo je kako si sve odlično smislila za dečka, zbilja :5
A ovo vezano uz taxi i autosjedalicu - mi kad idemo u Zg (a često svratimo) kad zovemo taxi odmah napomenemo da trebamo sjedalicu 9-18kg i svaki put je stave i sve pet ;)
Ako nam taxi treba za stvarno malu rutu (ali je kišno/hladno pa nam se ne šeta) onda ne napominjemo za as i samo ga vežemo pojasom, ali u biti za svaki imalo veći đir po gradu ili dalje tražimo as.
U Zg znam da Eko taxi ima Cybexove sjedalice ;)
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Avatar
Vicky & Mama
centrifugirana
 
Postovi: 3324
Pridružen/a: 10 tra 2012, 11:40
Lokacija: Šibenik

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la Barbi » 05 stu 2014, 13:20

Kad sam ja bila mlada a moji klinci mali ja sam to sve nekako "lako ćemo" i bez puno brige. Premotati pelenu vani ako nije baš minus temperatura ili pljusak, također mi nije bilo strano. :nata A imaš posvuda neki McDonalds gdje se može premotati dijete, u razvijenim zemljama gdje god odeš na wc vjerojatno ćeš također naći i prostor za mame i bebe.

To je od ovih praktičnih stvari, drugo ionako možeš sve isplanirati pa će ispasti kako ispadne, valjda ti je to jasno. :p
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Avatar
Barbi
gospođa pukovnica
 
Postovi: 28726
Pridružen/a: 07 vel 2002, 12:29
Lokacija: Zg

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la † Volvo » 05 stu 2014, 13:34

Samo sam ti došla :mah i poželjeti lijep put, uživajte, rekla bih da ste skroz naskroz spremni (taj dnevnik mi se jako sviđa :dada ).

Kašica imaš i tamo za kupiti (da kofer bude lakši ;) ) - ima samoposluga i na aerodromu odmah. Presvlačenje - dobro Barbi veli :dada .

Za zainteresirati malenu, pa već sami veseli muving, događanje, aerodrom, utovar prtljage u avion je štos za gledati ;) , let (dobit će valjda i neku foru u avionu, ovisno s kim letite), usput: daj joj piti ili žvakati kod polijetanja/ slijetanja za izjednačavanje tlaka, putem: sunce, oblaci, svašta šareno, sjesti na kolica s prtljagom (na najstabilniji kofer ;) ), birati praline, waffle, pritiskati gumbe u liftu, većem putniku: provlačiti karte za metro, fotkati...
† Volvo
na solarni pogon
 
Postovi: 3713
Pridružen/a: 13 srp 2005, 10:06

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 stu 2014, 13:36

pogledaj koji lanci trgovina drže pelene koje vam pašu, da ne bude isprobavanja na putu. nije zgodno kupiti veliki paket pelena i onda kuda s njim.
isto vidi kako je barbi rekla tih lanaca ima na svakom uglu mcdonaldsa, pizza hutova i raznih koji baš imaju za djecu prematalice i ostalo. sigurna sam i u bilo kojem vecem šoping centru. ali bih ja to sve prije ispitala.
probaj isto vježbati presvlacenje stojecki :lol

za hranu bih isto prosurfala restorane i zalogajnice. ma sve to dana možeš online preispitati.

Mi imamo isto kofer koji ide u kabinu i može se sjesti na njega -Trunki. Obavezno bih mojoj rekla da dobro promisli što će staviti u njega. Da ne bi bilo jao jao nisam ponjela ovo ili ono. Ali tvoj je tu fazu prerastao.
Mlađoj bi isto moglo biti zanimljivo da ima svoj kovceg - svoje nešto što se ne mijenja gdje god da se dođe. svoj mali kutak.
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la latica » 05 stu 2014, 13:50

ma imamo još 20 dana do puta, a ja jedva čekam :lol

ma sigurna sam naravno da neće sve bit kako bi ja isplanirala u smislu da nećemo sad baš tu i tu sjest i ručat u toliko i toliko sati, čak ne želim ni kupit ulaznice online za titanik jer moraš doć točno u tih pola sata kad se zabilježiš, a ne želim si stvarat stres da moramo žurit i trčat nekamo, radije ćemo malo pričekat u redu, ali volim znat da recimo u blizini ima nešto tog tipa što nam treba - npr. gdje u centru ima dječje igralište ili neki shopping centar da možemo prošetat bez jakni i presvuć curu. recimo taj dan kad smo po muzejima malo sam gledala da onda tamo i ručamo u njihovom restoranu i tako, da je okolo park di se mogu istrčat i onda idemo dalje...

mrs eastwood, trunki smo mu kupili, predobar je ;) za nju još nisam uzela jer ne može ga ona sama vući, a uz kolica mi je to too much, ali drugi put kad budemo nekamo išli, ide i jedan rozi trunki s nama :lol
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 7412
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la mama njonji » 05 stu 2014, 13:55

Stariji je putovao sa nama od svojih 2,5 godine, a mladja sa 1,5 (mislim da će ovaj treći i ranije ako bude prilike :mrgreen ).
Pri tom mislim na putovanja automobilom dulja od par sati, znači vožnje od pola dana do jedne noći (Italija, Slovačka, Češka).

Što se samog puta tiče, uvijek je sa nama išla i mala priručna knjižnica za hitne intervencije u slučajima opake dosade, zbirka CD-a sa mališanima i sl. repertoarom...

Sami boravak (išli smo po zimi i po ljeti) je redovito prolazio bez problema, s tim da bez kolica nismo ni pomišljali putovanje (u njima se odmaralo, spavalo, prematalo :mrgreen ). S kolicima je uvijek bila i priručna torba (uostalom ko i doma), sa pelenama, nečim za pojesti (najčešće gotova kašica) i jedna presvlaka. Ništa drugo.

Prematali smo se u restoranu, slastičarnici i sl., u kolicima u WC-u, ukoliko nije bilo posebne komode za prematanje. Po putu na većini pumpi su bile pregrađene prostorijice ili postavljene prematalice, tako da to nije bio problem...

Osim toga, većina je stvari bila prilagođena njima (tako smo planirali putovanje), uvijek smo gledali da njima ne bude dosadno, tražili zanimljivosti za klince, jeli u childfriendly restorančićima i sl. Sve smo to danima prije iznjuškali po netu.

Ma bit će vam super, baš zavidim :srca
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1329
Pridružen/a: 15 svi 2007, 12:16
Lokacija: zagreb

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la snowwhite » 05 stu 2014, 16:43

ne znam točno kakvo je putovanje, čitam između redaka.
ja bi rekla da si ti skroz spremna :mrgreen

Mi smo putovali s klincem dok smo imali samo jednog. Bez puno planova i razmišljanja.
Vozili se metroom, tramvajem, busom, u kolicima je i spavao dok je bio manji.
Jeo nekad više nekad manje, nekad zdravo a nekad ne.
Uglavnom lijepa sjećanja. Ne brini previše.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
Avatar
snowwhite
Nije unikat!
 
Postovi: 6318
Pridružen/a: 20 svi 2008, 10:18
Lokacija: Zagreb

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la Tinica » 13 stu 2014, 16:01

Ma joj Latice već sam ti rekla daj se opusti i bit će sve super!
Ovo si fantastično sve osmislila i ako ti pola od toga bude ispunjeno budi super zadovoljna.
Malac će sigurno uživati ali nemoj sad biti tužna ako mu se bas nece dati sve to napraviti sto si ti zamislila.
A sto se male tice... zbilja neznam zasto se stalno brines, pa nece se smrznuti ako minutu bude bez pelene dok je ne presvuces.
Uostalom, ako nećete jesti po restoranima uvijek mozes dati kasicu da ti ugriju u kaficu.
A i gospođa cica je tu kaj ne?
E da u avionu je obavezno doji dok polijecete i slijecete radi tlaka zraka u ušima.
Mi smo prošle godine išli u London na 4 dana kad je ona imala 7 mjeseci. Ni brige ni pameti. Savrseno putovanje. Ali ja sam bila skroz opustena pa je zato sve to tak super i bilo. A isto je bio 11. Mjesec. Na tvom mjestu bi joj već sad pocela davati kasice koje planiras nositi sa sobom da se navikne na okuse pa si onda ziher da će jesti i da joj nece biti strani.
Ja sa tim nisam imala problema ali evo ove godine smo isto putovali avionom na odmor i drugi mjesec idemo opet u London i meni je to kao da idem kod tebe u Osijek.
E da obavezno uzmi zdravstveno osiguranje ako nisi.
Joj da barem ja idem sad u Belgiju. Da mi netko veli da moram sutra krenuti ja bi bila spremna. Kasice uvijek nosim iz Hrvatske isto ko i pelene. Neda mi se da kad idem na tako kratko da moram razmišljati sto ako nebude bilo toga sto cu onda. Ovak sam uvijek spremna ko njemački vojnik '41. Vidjet ces za mjesec dana ces tu pisati post kako je bilo sve savrseno i kako si se bezveze opterecivala. Vazno ti je da znaš kak dođi od aerodroma do sobe i da imaš taj plan i voilaaaaaaaa. Uživaj draga sa svojim malim strumfovima i Papom Strumfom.
slika
slika
Avatar
Tinica
Sveta krava
 
Postovi: 10473
Pridružen/a: 03 vel 2003, 11:56
Lokacija: ZAGREB - PURGERKA

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la Cathy » 13 stu 2014, 16:20

A jesi izvadila međunarodne zdrastvene iskaznice, ako nisi još stigneš gotove su u roku 7-10 dana.
2000
2002
2007
2016
Avatar
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1914
Pridružen/a: 02 svi 2007, 22:28
Lokacija: Zagreb

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la Tinica » 13 stu 2014, 16:28

A sigurno je, sumnjam da nije s obzirom na njezinu organiziranost.
slika
slika
Avatar
Tinica
Sveta krava
 
Postovi: 10473
Pridružen/a: 03 vel 2003, 11:56
Lokacija: ZAGREB - PURGERKA

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la latica » 13 stu 2014, 16:30

jesam, izvadila sam zdravstvene ;) jedino još nisam uzela putno osiguranje, a to isto planiram uzet! putovnice isto spremne, jedino seka ima osobnu novu, nije mi se dalo vadit putovnicu!

snow, idemo u Belgiju u Brussels, ja jedan dan imam posla, a moj čopor ide jer ne može bez mene ;)
tinice, tvoje dijete je nestvarno, moje je stvarno :p moram te malo zezat, ali kad bi moja tako recimo zaspala kad je staviš spavat ko tvoja, ne bi se ni ja brinula. ali jedna je ančica :luv
ali dobro, velika je M sad već, a i njoj je jedino bitno da smo svi skupa i da je neki mooving, tako da će se prilagodit. pojest će nešto, što kaže snow, nekad zdravije, nekad manje zdravo, ali uvijek je tu i cica pa će to isto spasit stvar!
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 7412
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la Tinica » 13 stu 2014, 16:38

Ma jasno... Nis joj nebu bilo ako bi par dana jela anti eko hranu. He he
I da uzmi za svaki slučaj linex sa sobom jer nikad neznas kak će reagirati na novo.
I davi se u pralinamaaaaa
slika
slika
Avatar
Tinica
Sveta krava
 
Postovi: 10473
Pridružen/a: 03 vel 2003, 11:56
Lokacija: ZAGREB - PURGERKA

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la ekaloci2 » 16 svi 2017, 14:19

Putovanje s djecom je dosta teško pogotovo ako odete na neko mjesto koje nije namijenjeno za djecu.
Zadnja izmjena: Adorabla; 16 svi 2017, 14:46; ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: oglašavanje i spamanje teme
ekaloci2
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 16 svi 2017, 14:11

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la slamamica » 23 svi 2017, 10:31

ekaloci2 je napisao/la:Putovanje s djecom je dosta teško pogotovo ako odete na neko mjesto koje nije namijenjeno za djecu.

Pa mislim da to uvelike ovisi o tome kakva su djeca..
slamamica
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 23 svi 2017, 10:28

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la nevenera » 23 svi 2017, 12:38

Mala djeca, ne znam kakva mogu bit, su teška za put. Ako ih ima troje, npr 1g,3g i 5g mogu bit anđeli ipak će biti jako teško.
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la Margot » 23 svi 2017, 14:51

Meni je oduvijek osnovni kriterij bio micanje pelene i kakvo-takvo zadržavanje pažnje. :nata
samozvana špijunka
Avatar
Margot
konkavna
 
Postovi: 459
Pridružen/a: 05 lip 2007, 11:42

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la kittyilevin » 24 svi 2017, 11:00

nisam sve čitala - no samo prijavljujem da smo bili u Rimu - pet dana, muž, 5-godišnjakinja i 1-godišnjakinja. apartman mali, jedna soba s kuhinjom i wc-om (ali centar Rima, to nam je bilo važno - da ne moramo ići javnim prijevozom). sve bilo super, vodila bih ih svugdje :-)

moj savjet: što manje stvari (igračke ih ionako ne zanimaju), posebno ako idete avionom. u avionu ce oboje dobiti neke crtancice, mlađa se igrala cijelo vrijeme na povratku plastičnim čašama, starija se je skompala s neka dva dječaka-brata, pa nas nije ni fermala.

dakle, što manje stvari jer: zaboravit ćeš važno, a to je:

1. spremi dovoljno pelena (ja sam na aerodromu skontala da sam u torbu za avion stavila sam jednu pelenu!);
2. spremi dovoljno sitne klope i pića (voće može, mogu i kašice, koju grickalicu, ako im bude loše / dosadno; ja starijoj nikada ne dajem lizalice, sada sam joj dala - kod uzlijetanja i slijetanja fakat dobro dođe);
3. spremi dovoljno dodatne robe za put (u avionu zna biti gadno hladno);
4. spremi lijekove (just in case);
5. dobra opcija je u kolica utrpati i nosiljku (mi smo prošli Rim uzduž i poprijeko, starijoj je već bilo dosta nakon par dana, sram me je reci - ali dobro su mi dosla kolica da u njih uvalim stariju da se malo odmori, a ja bih bebu nosila u nosiljki);
6. opušteno i easy: nađite sadržaje zanimljive za djecu unaprijed (mi smo smještaj birali tako da nam muzej za djecu, parkovi i ZOO budu blizu); ne očekujte ručkove / večere (to bi uvijek bio kaos kod nas, jeli smo malo jedan malo drugi) i sve će biti super.

sve ostalo je manje važno.

taxiji u Rimu nisu imali AS - ne pitaj. tješila sam se da idemo kombijem pa smo, kao, sigurniji.

beba je na polasku pola puta prespavala, na dolasku smo se šetali po avionu kada god smo mogli :-)
sve bilo super.
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la kittyilevin » 24 svi 2017, 11:02

ahahahah! sada sam skontala da je ovo bio post iz 2014 :-) :p
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
Avatar
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2245
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la latica » 24 svi 2017, 23:18

kittyilevin je napisao/la:ahahahah! sada sam skontala da je ovo bio post iz 2014 :-) :p

:hahaha pa šta ima veze od kad je post, savjeti i iskustva su uvijek dobrodošli :luv

nisam nikad kasnije napisala, ali nama je taj put super prošao.
sjećam se da je na kraju više problema bilo sa starijim nego s manjom jer ona je i tak išla kud i mi, a s njim si se morao raspravljat i tak, ali bilo je sve ok. recimo, nikad se ko mali nije htio vozit u kolicima, ali tamo se vozio, a malu smo onda nosili malo jer nam je isto tako bilo lakše u što kraćem vremenu od točke a do točke b preletit ;)

mislim da je bitan faktor kod putovanja s djecom jel im to prvi put ili su ipak već navikli nekamo ići i tako. recimo mi smo sad prvi put s troje išli na more, ovi stariji su super u autu disciplinirani i budu tiho kad najmanja zaspe, dodaju jedno drugom stvari iza i tak. bili smo kod nas, ne van zemlje i to u hotelu, ali pazili su jedno na drugo - na starije mislim, išli se upoznat s drugom djecom, sami uzimali hranu kod bufea i skroz su mi djelovali "zrelo" za dalje putovanje, iako ne planiramo tako nešto skoro nažalost... hoću reći, na putovanja autom su oni navikli i to mi možemo bez problema...

nedavno sam čula od prijatelja koji su s curicom putovali u Francusku da su joj uzeli mali like a bike, neki rasklopni koji se mogao lako i nositi, pa se ona dok su hodali okolo i obilazili znamenitosti vozikala na tome da se ne umori od previše hodanja. ona je 3 i pol godine.
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 7412
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Putovanje s djecom

PostPostao/la Dulcineja » 18 srp 2017, 11:14

Idemo u Italiju i neko vrijeme ćemo se vrzmati po Toscani. Imamo djece svih dobi i morat ćemo se možda povremeno i razdvojiti u dvije grupe. Nismo baš dulje od jednog dana išli na takav put izvan Hrvatske, pa me zanima nekoliko stvari.
Prvo, je li netko bio tamo i koji bi sadržaji bili zgodni za klince od 5 i 11 godina? (s ovim većima nemam problema, već imaju ratni plan). Bili bismo u okolici Firenze i radili izlete u krugu od 100 km otprilike po okolici.
Drugo: kako rješavate novac? Trgovine, muzeji, restorani, benzinske... Plaća li se karticama, gotovinom? Morate li otvoriti devizni račun? Dizanje gotovine na bankomatima? itd...
Osobne i zdravstveno osiguranje smo riješili, ima li još nešto na što bi trebali obratiti pažnju?
Hvala unaprijed na svakom savjetu.
20. 7. 1994. Uporna, 9.2. 1996. Suosjećajna, 10. 2. 1998. Maštovita, 30. 4. 2001. Strpljiv, 6. 3. 2006. Privržen, 10. 7. 2012. Odlučna
Avatar
Dulcineja
juha od čokolade u kutiji
 
Postovi: 635
Pridružen/a: 21 vel 2013, 19:49
Lokacija: Bjelovar


Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.