mrava je napisao/la:Ina66, može recept za gulaš?
ima ti vise verzija flamanskog gulaša. Vjerujem da se Inin i moj razlikuju ali nisu to nekekve po meni bitne razlike.
Najvaznije ti je meso. Mora biti mišić i to idealno teleća koljenica ali ok je i junetina. Izrezes na stapice cca 1 cm siroke i cca 5 cm duge. Meso treba biti očišćeno od debelih žila ali treba ostati ona mišićna opna. Uvaljaš ih u mješavinu brašna, papra, soli i slatke paprike (nemoj pretjerati sa slatkom paprikom) i onda u nekoliko tura naglo zaprzis meso na putru, sa svih strana. Kratko zaprzis tako da se stvori korica.
Kada si svo meso isprzila u praznom tom loncu/tavi doliješ pivo (crno daje bolji ukus), žlicu smeđeg šećera (ili pola žlice bijelog), timijana dobru šaku, klinčić, par zrna kima, lovorov list i sve dobro prokuhaš (kada bude kuhalo istruži sve kaj se na dnu tave skupilo i zalijepilo). Posebno dinstaš jedan luk da se zacakli i njega također dodaš u meso. Vratiš meso u to i staviš u rernu na 150 cca 1.5h ako je teletina, 2 sata ako je junetina da lagano krčka. Voda mora prekriti svo meso pa ako si premalo zakuhala pive, slobodno dodaj vode.
Zadnjih pola sata narežeš na šnite baget i s jedne strane ga premažeš putrom a s druge senfom (rustica da se osjeti gorušica). Kruh sa stranom na kojoj je namazan senf staviš na meso (putar je gore) i ostaviš u rerni još pola sata da se zapeče i zgotovi.
Imaš i verziju Newcastle gulaša koju radiš tako da osim mesa posebno zapečeš i luk i razno povrće (jako dobro pašu mrkva, pastrnjak, celer) i osim pive pojačaš s rajčicom. Princip pripreme mesa je isti i pečenja.
Gulaš je onako bogat kao divljač tako da i prilog, ako ne želiš zapeći kruh, treba biti nešto uz to (mi najrađe jedemo knedle od kruha ili češke knedličke).