Sada je: 10 tra 2024, 08:15.

Jesenska kuharica

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la MalaSirena » 09 stu 2018, 07:54

Jučer smo imali poriluk s ječmom (čistila sam zadnje tragove zelenjave po frižideru :D), a za danas će opet biti one lazanje od prije par dana jer sam napravila duplu količinu i strpala ih u škrinju. Moram za vikend napraviti neki plan, ovako više ne može! :nata
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1841
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 09 stu 2018, 09:10

nije ti ni plan garancija da ćeš imati nešto fino za ručak :p eto kod mene planovi pa kad dođe trenutak kuhanja onda si mislim ma šta fali i da bude lovački sutra :nata pa neće djeca danas, u ovo doba blagostanja, umrijeti od gladi :p
U to ime danas imaju juhu od slanutka i rosti od krumpira i luka :lol .

Jučer smo gledali na 24kitchen one bajkere u aziji. Thai kuhinja je bila. Kako mi je mirisalo preko ekrana, kozice veličine dlana su mi zadavale ozbiljnu bol u predjelu pleksusa a umaci, a izbor, a ulična hrana.... Skoro sam umrla jučer.
Tako da danas idem po rižine rezance i sutra ćemo pad thai :lol
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 09 stu 2018, 15:57

Adorabla, obožavam kozice te veličine, kako si opisala
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 11 stu 2018, 11:04

Subota -ostaci graha, savijača s jabukama
Nedjelja -goveđa juha s taranom, pire krumpir, pečena prasetina, krastavci s vrhnjem i ostaci savijače
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la MalaSirena » 11 stu 2018, 19:04

Adorabla je napisao/la:nije ti ni plan garancija da ćeš imati nešto fino za ručak :p eto kod mene planovi pa kad dođe trenutak kuhanja onda si mislim ma šta fali i da bude lovački sutra :nata pa neće djeca danas, u ovo doba blagostanja, umrijeti od gladi :p
U to ime danas imaju juhu od slanutka i rosti od krumpira i luka :lol .


Mudro zboriš!! :)

Dakle, od plana ni P. Skuhala sam domaću krem juhu (koja nije bila baš nešto gusta, ali nema veze) od šampinjona, glavno jelo su bili dalmatinski šnicli (obožavam taj recept, bude fino, lagano i ne moram stajati kraj šporeta dok se kuha :nata ), pire-krumpir i svježi kupus na salatu, a za desert sam napravila tiramisu da potrošim mascarpone koji sam kupila na akciji jednom.

Sutra će biti ostaci, a kao prilog bi mogla biti riža.
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1841
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Hope77 » 12 stu 2018, 08:33

Jucer mi je ocito bilo dosadno pa sam se uhvatila pecenja :lol

za rucak juha od tikve i ovo https://www.coolinarika.com/recept/empanade-s-nadevom-od-mlevenog-mesa/
to svi volimo :)

pa posto mi je ostalo viska bjelanjaka sam napravila i ovo https://www.coolinarika.com/recept/brioche-peciva-s-bjeljanjcima/

za veceru sam napravila ovo https://www.coolinarika.com/recept/pull-apart-hleb-sa-zacinima/ s tim da zacinski maslac malo drugacije radim

i da mi ne bi bilo dosadno odmah sam ispekla i stvari za marendu, lisnato tijesto punjeno svjezim sirom i vrhnjem
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Ina66 » 12 stu 2018, 10:00

:klanja
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 12 stu 2018, 11:03

Hope, svaka čast, sve fino izgleda

Kod nas danas za ručak mahune varivo i ostaci prasetine
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Ina66 » 12 stu 2018, 11:21

ovaj vikend je MM kuhao - u subotu pečeni buncek i zapečeni grah, radič/rikula salata
jučer pečena patka i lešo kaul
danas manistra na pome
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 12 stu 2018, 15:29

Hope ne cudim se dvojim delicijama jer te i pamtim s ovog kao pravog pekara, idealnog kandidata za Dobar, bolji, najbolji :1

Ja sam bila lijena i nikakva za vikend tako da nije bilo nekih posebnih delicija.
Danas sam ukrala Potin prijedlog za paradajz juhu, granadir marš i salatu :nata aj mogu si i jaje uz to ispeci :nata
Sutra je u planu pad thai cak sam i za njega bila preko vikenda nezainteresirana.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Hajdi » 13 stu 2018, 10:20

Nisam ja kuhala ali sam jučer na poslu jela odlična pržena jetra :klopa
Avatar
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 12217
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 13 stu 2018, 10:31

Burek s mljevenom puretinom i krumpirom
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Hope77 » 13 stu 2018, 19:44

Adorabla, tko bi od straha Paulu dao kruh na probu :strah :) obozavam njegove recepte, puno sam ih probala i svaki je odlican, a to mi je najdrazi show, taman je zavrsila 9. sezona :le


Adorabla, moze li recept za pad thai?

Danas riba, kroketi i puno povrca.

Upravo sam napravila palacinke, ovaj mi je recept najbolji, prije njega sam radila ovako - jaja, malo mlika, malo mineralne, pa brasno, pa onda jos malo mlika i tako u krug :lol

https://www.coolinarika.com/recept/tijesto-za-palacinke-sve-po-4-/
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Mala Bornica » 13 stu 2018, 23:23

Hope, i ja za palacinke isto! Prije odokativno a sad po tom istom receptu :).
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Avatar
Mala Bornica
Sunčeko
 
Postovi: 15990
Pridružen/a: 08 tra 2001, 21:47

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Hope77 » 14 stu 2018, 00:08

Odlican je :dada
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 14 stu 2018, 10:06

pa ne mjerite valjda tijesto za palacinke? Mislim super je recept za nekoga tko nije jos radio ili nema osjecaj ali mislim da bih brzo odustala od palacinki sada da ih moram mjeriti. Ili recept mora biti ekstra dobar i palacinke ekstra mekane da me uvjerite da se isplati mjeriti :nata

Adorabla, tko bi od straha Paulu dao kruh na probu

:lol a ti si znaci jedna od onih koji se smrznu pred plavim očima :lol

Pad thai
umak: 1 pressed češnjak, 1 žlica tamarind paste, 2 žlice fish sosa i palm sugar (nemam, nisam kupila nikada pa sam stavila malo smeđeg, malo rižinog octa i malo bijelog papra).
Preprzila sam cca 100 gr piletine na naglo u woku, dodala tofu narezan na prutice i isto preprzila da se uhvati korica. Maknula sam to u stranu i dodala dva razmucena jaja i napravila kajganu. Onda sam dodala sos, povrće (klice mungo graha, 2 srednje mrkve na rezance, sveznjic mladog luka na rezance, sniticu sitno izrezanog kiselog djumbira), dodala korijandera i kratko prokuhane rižine rezance (malo pakiranje, to je valjda 125 gr). Na kraju sam posula kratko preprzenim kikirikijem i naravno uz to ide cetvrtina limete kao dodatak.
Da imam kozica onda bih naravno umjesto piletine kozice stavila. Al si nesto i razmisljam uzeti filet neke laganije ribe pa isto tako napraviti.

Mislim da su ti svi pad thai recepti isti samo se pitanje umaka razlikuje ali to jednostavno moras sama kombinirati dok ne nadjes najbolju verziju zato prvo radi umak dok ga ne napravis da ti je fin i dovoljno jak po okusu.
Ako nemas tamarinda mozes staviti sos od kamenica iako nije po meni isto.
Uglavnom postoje male varijacije na temu po pitanju sosa.
Nemoj samo citati americke recepte jer oni stavljaju ketchup unutra.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Mala Bornica » 14 stu 2018, 10:28

Adorabla, probaj po tom receptu palacinke peci, bas me zanimaju tvoji komentari :).
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Avatar
Mala Bornica
Sunčeko
 
Postovi: 15990
Pridružen/a: 08 tra 2001, 21:47

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la latica » 14 stu 2018, 10:34

mene ste zaintrigrirale, ja ću deifiitvno uzet vagu i izmjerit za ovaj vikend jednu turu :lol

mi smo opet u kolotečini, ali smo se zato prošli petak malo oteli kontorli i napravili prefini dim sum. trebalo mi je pola sata dok sam našla bambusovo kuhalo, ali nisam se predala :lol
vikend smo leteći jer sam ja radila - subota tjestenina s tunjevinom na crveno i prefinom salatom od rukole, rajčice i feta sira s bućinim uljem.
nedjelju smo jeli vani :p
ponedjeljak smo imali domaću pitu krumpirušu koju nam je ispekla naša teta čistilica, koja nažalost odlazi u Irsku, tak da nema više ni pite ni pomoći u kući :ajme
jučer smo rizibizi, faširke od puretine s tikviom i zobenima i rukola salata.

danas nemam pojma, ali idem na tržnicu u pauzi pa ću nešto smislit!

definitivno moram ovih dana ili za vikend obnovit zalihe bolonjeza za škrinju, dakle jedan dan će bit i lazanje. a i grad s buncekom mi je u planu...
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 7412
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 14 stu 2018, 10:38

mi smo opet u kolotečini, ali smo se zato prošli petak malo oteli kontorli i napravili prefini dim sum. trebalo mi je pola sata dok sam našla bambusovo kuhalo, ali nisam se predala

a daj imas ga doma :shock super! Di i koliko para? Kupila si bambus kosaricu bas za paru? U kineskom ducanu? Ja sam u napasti kupiti kosarice od bambusa za stiky rice ali i parilo mi se cini primamljivo :nata
Kaj ste na kraju od dim suma radili? Samo dumplingse? I kako si na kraju radila?

Vedrana ne mogu obecati :lol moj tajni recept (i nakon toga vas moram sve ubiti :lol ) je tako da stavim 3-4 jaja, brasna stavim jednu i pol salicu i mlijeka cca 3 salice, dodam jos mineralne i ulja u tijesto i soli naravno i bitno mi je da odstoji cca 15 minuta prije nego pecem. Ne vjerujem da je salica i pol 400 grama, mozda prije 250-300 tak da mi se moj recept cini jos mekaniji i bogatiji :nata
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la latica » 14 stu 2018, 10:50

kupila sam prije 2 godine na e-bayu. mislim, nije da to pravim svakodnevno pa da mi nužno treba, ali klincima je to jako fora, a zapravo i meni pa kad je bal nek je maskembal. ne sjećam se koliko je koštalo, ali sigurno nije puno i baš je dobro. stane mi taman na jedan lonac ko da je po njemu rađeno, a slučajno je ispalo tako. ima dvije "etaže" :lol
uzela sam i one papiriće za unutra da se ne lijepi i naravno da ih u petak nisam mogla naći pa sam stavila papir za pećenje i samo izbola vilicom...
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 7412
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Mirci » 14 stu 2018, 11:18

Adorabla je napisao/la:pa ne mjerite valjda tijesto za palacinke? Mislim super je recept za nekoga tko nije jos radio ili nema osjecaj ali mislim da bih brzo odustala od palacinki sada da ih moram mjeriti. Ili recept mora biti ekstra dobar i palacinke ekstra mekane da me uvjerite da se isplati mjeriti :nata
[


i ja sam ovo isto pomislila :lol

a bambusovo kuhalo za paru imam i ja doma, al ga još nisam nikad upotrijebila :lol :ajme
isto je na dvije etaze i stane na lonac - mislim, tako se i kupuje - označen je promjer u koji lonac stane :lol

kod mene je dana juneći gulaš sa njokima i zelena salata sa matovilcem.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Mala Bornica » 14 stu 2018, 11:29

meni je mjerenje olaksalo stvar :lol
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Avatar
Mala Bornica
Sunčeko
 
Postovi: 15990
Pridružen/a: 08 tra 2001, 21:47

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la dunja » 14 stu 2018, 12:05

Moj recept za palacinke je stari forumski, najbolji koji sam isprobala: koliko ostrog toliko glatkog brasna, obicno krenem sa po 7 zlica, dva jaja, mlijeka po osjecaju za tijesto, malo ruma, vanilin secer, limunova korica.

Za rucak struca s jajima, spinat, pire.
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
Avatar
dunja
most
 
Postovi: 29549
Pridružen/a: 17 tra 2003, 23:24

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Ina66 » 14 stu 2018, 12:15

dunja je napisao/la:Moj recept za palacinke je stari forumski, najbolji koji sam isprobala: koliko ostrog toliko glatkog brasna, obicno krenem sa po 7 zlica, dva jaja, mlijeka po osjecaju za tijesto, malo ruma, vanilin secer, limunova korica.

i moj :dada samo bez ruma
ali ste mi stavile bubu u uho da ću morati isprobati i taj x4 :D

Adorabla - šalica je 250gr, tako da je tvoja šalica i po vrlo blizu ovih 400gr ;)
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Ina66 » 14 stu 2018, 12:16

za ručak je fažol s rebarcima, trebala je puhati bura :hahaha
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 14 stu 2018, 13:33

Krem juha od brokule i cvjetace, pomfrit, bečki snicli
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la lastavica » 14 stu 2018, 13:33

bome bi i ja probala taj 4x , no malo mi je to ulje diskutabilno. Iako moja mama zna stavljati maslac i budu jako fine
lastavica
Lastatrans
 
Postovi: 15451
Pridružen/a: 16 tra 2002, 11:55

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Mala Bornica » 14 stu 2018, 13:44

e da, ja rastopim maslac. a nekad i ulje stavim, ali maslac je bolji.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Avatar
Mala Bornica
Sunčeko
 
Postovi: 15990
Pridružen/a: 08 tra 2001, 21:47

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Hope77 » 14 stu 2018, 14:54

Morate probati :dada moja mama od kad ih je probala radi samo po tom receptu :)

e da, ja jedino nekad stavim malo vise mlika, a manje mineralne (3 salice mlika i 1 salicu mineralne) ali dobre su svakako :) i na tavu stavim malo maslaca prije svake palacinke (razmazem ga onom silkonskom cetkicom)
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la MalaSirena » 17 stu 2018, 16:55

Lijena sam mjeriti sastojke za palačinke, ali kladila bih se da stavljam najviše jaja u smjesu :nata
I pečem ih na maslacu.

Dva dana smo jeli juhu francaise, a kako su se žalili da im je malo preslabo jelo, jučer sam za večeru ispekla pizzu i muffine od banana s bademima i čokoladom.

Danas sam se konačno odlučila početi s rješavanjem bundeva koje imam u ostavi (1 ogromna turkinja i dvije malo manje ogromne butternutt) pa sam ispekla polovicu turkinje i od dijela napravila juhu, a od dijela njoke (ispalo mi je juhe za tri dana, a njoka za 4 ručka). Uz njoke smo imali umak od gorgonzole i rikulu na salatu.


Sutra ćemo vjerojatno domaću krem juhu od šampinjona i vrganja, pohane šnicle, pire-krumpir i prokulice nekako (koji je vama najfiniji način pripreme prokulica??). Moram još samo smisliti neki brzinski desert od jabuka (možda galetta, a možda samo pečene jabuke sa šlagom?).
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1841
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.