adorabla evo recept za mrkvu, od Kuživancije je i navodno je nešto prefino baš ovako pripremano:
4 PORCIJE
250 g mrkve (odaberite one jednakih veličina)
Maslinovo ulje
2 žlice jabučnog octa
Sol
Papar
2 žlice masla sobne temperature
2 žličice meda
1 žlica badema
Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Mrkvu ogulite, operite te posušite. Zatim je premažite maslinovim uljem te pecite tako cijelu dok ne postane tamno smeđa, na dijelovima čak i izgorena.
Kada dobije željenu nijansu, izvadite je iz pećnice te temperaturu smanjite na 150 stupnjeva.
Kada se mrkva ohladi dovoljno da njome možete rukovati, dijagonalno je razrežite na veće dijelove. Prebacite je u posudu, dodajte sol i papar te jabučni ocat.
Zatim je vratite na pleh za pečenje te ravnomjerno premažite medom i maslom. Pecite je dok se sve lijepo ne karamelizira, 7 do 10 minuta.
Za to vrijeme bademe tostirajte te grubo narežite! Nakon što je mrkva karmelizirana prebacite je u zdjelu, pospite bademima i odmah poslužite!
a za karfiol nemam ovako nego iz spaarovog časopisa, moram prepisat pa ti javim