Sada je: 13 svi 2024, 08:44.
Moderatori/ce: Diami, nevenera
tanjabb je napisao/la:Na vasu zelju ja i Ina smo se slozile oko ovog popisa riba. Ribe su sortirane po kvaliteti, a kasnije pise i koje su i zasto do
e za pocetak za djecicu. Okusi su naravno razliciti, pa dopustamo mogucnost da je nekome neka riba bolja od druge.<
>Popis je napravio MM, koje se u ribe kuzi kako strucno (diplomirani biolog, suradjivao na nekoliko strucnih istrazivanja riba s veterinarskim fakultetom) tako i prakticno (vec 20 godina se bavi podvodnim ribolovom, a i u kuhinji je - jupi za mene ). <
>Dakle, mozete ovo komentirat, dodavat riblje recepte, samo nam ostanite konstruktivni . Stavit cu na kraju i link na topic o morskom psu jer smo tamo vec dosta pricali o ribama.<
><
>Dakle....<
>RIBE<
>Kad se ribe uvode u dohranu za pocetak se svakako preporuca bijela riba jer je lakse probavljiva od plave.<
>Popis po kvaliteti: <
>ORADA (KOMARČA, LOVRATA, PODLANICA), koju zovu i kraljica mora (ne iz uzgoja!!)<
>ŠKARPINA (otrovne su sve vanjske bodlje!!)<
>ŠANPJER (KOVAČ)<
>LUBIN ILI BRANCIN (opet NE iz uzgoja!)<
>ZUBATAC <
>PAGAR<
>ARBUN<
><
>GRDOBINA (u Francuskoj najcjenjenija riba, nema kosti, samo hrskavica po sredini)<
>GOF (ORHAN) – kvalitetno bjelo meso koje lici po konsistenciji dosta na plavu (ja ga vooolim )<
><
>SARAG (SARGA, ŠARAG)<
>FRATAR (BARAJ, POP)<
>UŠATA<
>PIC (PIČAC, ŠPIC)<
>OSLIČ (MOL)<
>RAŽA, LIST, ROMB (skupina plosnatih riba, bez kostiju)<
>KAVALA (KONJ)<
>PAUK (otrovne su sve vanjske bodlje!!!)<
><
>CIPALJ<
>SALPA<
><
>TRILJA (puna joda)<
>TABINJA (mljackavo meso, nije za hvalit – komentar MM )<
><
>Djetetu:<
>1.OSLIČ (vrlo mekano meso, lako se cisti, cesto ga ima na placu, nije skup)<
>2.GRDOBINA (malo cvrsce meso od oslica ali vrlo lagana za cistiti, skupja od oslica)<
>3.sve prvoklasne, posebno KOVAČ (lijepo se cisti), sto veca to se lakse cisti, jako skupa riba<
><
>PLAVA RIBA po kvaliteti: <
>SKUŠA<
>TUNA (kvalitetno ali tesko meso)<
>SRDELA (ima odlicno meso ali ju se nemre ocistiti zbog jako puno kostiju)<
><
>LOSOS je jako kvalitetna riba koje isto moze od pocetka, ima jako puno proteina i omega 3 kiselina. Losos koji se prodaje kod nas je na zalost iz uzgoja (pa stoga radije prvo po domacem). <
><
>UGOR, MURINA i JEGULJA SE DJECI NE DAJU JER IMAJU OTROVNU KRV (ako nisu doooo
o skuhani/speceni, moze doci do trovanja) I IZUZETNO PUNO KOSTIJU!! <
><
>eto jos link na prethodnu raspravu morski pas<
><
>Jos da na kraju dodam: ima jos riba, ovdje su na
ojane one za koje ima mogucnosti sresti ih u ribarnici, ali ako ljeti na moru bacate svoje udice mozete ulovit jos puno drugih vrsta. <
><
>U slast !<
><
><
><
> <
><
><i>Edited by: tanjabb at: 7/3/06 13:55<
></i>
pulse je napisao/la:Kod nas oslic ima da se kupi samo u smrznutom stanju. Ja planiram ovih dana da uvedem ribu mojoj cerki i bas mi izgledaju zgodno Ledovi smrznuti medaljoni od oslica (na pakovanju pise 100% meso oslica I klase). Ja i MM ih inace jedemo panirane. Da li je neka od vas spremala ovo djetetu? Ja sam mislila da joj skuvam. Sta mislite o ovome? Mislim, ako vec kupujem smrznutog oslica ne vidim zasto ne bih to isto samo bez kostiju i koze.
I jos da pitam - sa cim ste vi mijesale ribu djeci kad ste im je prvi put davali? Da napomenem da joj jos miksam - znaci jede strogo homogene kasice.
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.