Odgovori

18 sij 2007, 11:15

Ne, ja se nisam priljepila za krivi post. Priljepila sam se za post koji me je zaintrigirao s lošim izborom termina.
Swmama gdje sam ja rekla da je komplikacija rupture maternice uobičajena komplikacija? Reći da je nešto uobičajeno znači da se vodi "pod normalno", pa onda tvoje riječi o tome da je oštećenje mjehura uobičajena stvar prilikom carskog reza upućuju čitatelja da je to problem koji se normalno dešava. A eto nije.... Postoji rizik (lijepo si se internetski informirala), ali ne i pojavljivanje događaja "pod normalno". Pojam odlomljenog kuta maternice ti je lijepo objasnila jedna od forumašica (eto nisam jedina kojoj je to zapelo za oko).
Dakle... Rezime:
SWmama nitko ne sumnja da si preživila traumu kada si se najmanje nadala.Kao i to da su tada liječnici pomogli da vas dvoje to preživite i sigurni odete kući. Ponovo napominjem da je moja reakcija uperena isključivo protiv lošeg informiranja izborom netočnih termina. Pojam rupture maternice je ispravan, a "odlomljeni kut maternice jer se djete ritnulo" ne stoji ni u priči o Ivici i Marici. ( O komentaru liječnika dalo bi se pričati u nekom drugom forumu, ali to je ispod nivoa čak i na razini laičkog tumačenja. Konkretno, tako ne bi objašnjavala ni svojoj malodobnoj djeci). I za kraj... Ruptura mjehura nije uobičajena "nezgoda" prilikom carskog, nego postoji povećani rizik za tako nešto.
A sad... Idem dalje plutati i žariti.
Lijep pozdrav!

18 sij 2007, 11:35

za početak meni je jako tuzno da se oko ovakvih stvari treba prepirati po forumu....
a samo sam dosla reci kako me ova prica umalo rasplakala jer dolazak bebice na svijet je nesto prekrasno i ako se odvija bez ikakvih komplikacija (pa i ovih laickim rijecnikom napisanih - sto uopce nije vazno, sto da su dr. rekli sve to na latinski mozda bi neki bili zadovoljni ali vecina nebi razumijela niti slovca :conf ) to je zaista prekrasan pocetak.....
swenova mama želim ti samo poslati :hug za tvoja dva andela :3srca :3srca

18 sij 2007, 11:42

I ja mislim da je sramotno ovako komadati i secirati Swenkin post.
I sami zante da je rodila davno, da je porod bio gadan, da je tek mjesecima iza odlučila sve ispričati ( valjda je imala razlog za to :hug ).
Očito je da se meduza zakačila upravo ovdje iz sasvim drugih razloga.
Ne trebaju nam niti dokazi niti objašnjenja.

Swenki, :hug

18 sij 2007, 11:43

meduza, daj se informiraj pa cemo razgovarati. Uterus ima rog koji se moze nazvati kutom. Ako bas hoces.

I sljedece, uobicajene ili ocekivane komplikacije su one koje su najcesce, bez obzira na incidenciju- u to, pri carskom, pripada i ostecenje mjehura. Ali ne pripada ruptura uterusa pri carskom rezu. Da, to je komplikacija koja se moze pronaci u literaturi, ali nije uobicajena. Njena je incidencija gotovo zanemariva.

Zivo me zanima koga ti ovdje kritiziras- lijecnike koji su mi na laicki nacin objasnili sto se dogodilo ili mene koja sam povjerovala u to?
I nisi mi odgovorila, kako si tako jako, jako sigurna da je to netocno i da pridada u domenu bajkovitosti?

Ruptura mjehura nije uobičajena "nezgoda" prilikom carskog, nego postoji povećani rizik za tako nešto.

nigdje nisam spomenula rupturu mjehura. A pogotovo ne da je to uobicajena komplikacija pri carskom. Spomenula sam ostecenje mjehura. A to su dvije razlicite stvari.
Bilo bi bolje da zaris i palis malo informiranije od ovoga.

18 sij 2007, 13:02

Citajuci ovu pricu s poroda pojam "odlomio kut" sam (bez obzira sto nije uoobicajen) sebi prevela kao vjerojatno otrgnuce roga maternice (mjesta gdje se jajovod nastavlja na maternicu-valjda ne treba pisati latinski :mrgreen: ) jer je to mjesto anatomski poput kuta. Smijesno mi je hvatati se za svaku rijec bas zato sto se cesce lijecnike optuzuje da se previse koriste nerazumljivim strucnim rijecnikom prilikom objasnjavanja pacijentima a spretan ili nespretan izbor termina je potpuno irelevantan za bit same price. A ovdje se zamjera nestrucnost prilikom upotrebe laickog objasnjenja.

Ruptura mjehura nije uobičajena "nezgoda" prilikom carskog, nego postoji povećani rizik za tako nešto.
Rupturu mjehura nitko nije spomenuo jer niti je pojam "oštećenje mjehura" sinonim za rupturu mjehura niti je to ovdje itko tvrdio. Oštećenja mjehura mogu biti kako mehanička tako i funkcionalna.
"Uobicajene" tj. bolje rečeno "ocekivane" komplikacije prilikom nekog zahvata ne znace ujedno da se dogadjaju svima ili gotovo svima nego se radi o komplikacijama koje su dobro opisane, dokumentirane, zna im se incidencija (ne mora biti niti priblizno visoka) za razliku od neocekivanih koje su izuzetno rijetke i lijecnik ih u 40 godina staza moze ali i ne mora susresti niti jednom, a moze ih naci opisane u case reportima. Kooa su rijetke ne moze se s tocnoscu govoriti o njihovoj incidenciji, u nekim kljigama ce biti spomenute u nekim drugima uopce ne za razliku od ocekivanih ili uobicajenih koje ce se naci u svakom klasicnom udzbeniku iz odredjenog podrucja.

Istovremeno mi je ispod svakog nivoa navodjenje vlastitih iskustava komentirajuci tudju pricu s poroda i nametanje drugima iskljucivo svog dozivljaja poroda kao jedinog ispravnog.
Za tu svrhu je bolje napisati vlastitu pricu ili price nego "poucavati" drugu odraslu osobu kako bi zapravo trebala dozivjeti svoj porod.

18 sij 2007, 13:27

"Uterus ima rog koji se moze nazvati kutom..."

Nakon ove izjave, ja da se informiram???
Gle milo...
Normalna maternica je šuplji organ, debelih mišićnih stjenki, ima kruškolik oblik i smještena je u zdjelici. Prosječno je 7.5 cm duga, 5 cm široka. Donji dio maternice se naziva vrat maternice (cervix uteri) i uložen je u vaginu. Gornji dio se naziva fundus i u njemu se nakon oplodnje jajne stanice razvija dijete.
Rog (ili rogovi) kod maternice upućuju na anomalije Müllerovih kanala (embriološka osnova za razvoj maternice).
I za tvoju informaciju, životinje (pas, mačka, krava...) imaju normalno, anatomski dvorogu maternicu (uterus bicornis).

Mislim da nakon ovoga ne treba komentar o tvojoj educiranosti. Što se tiče moje educiranosti mogu ti reći da imam kratica ispred i iza imena i prezimena.
Žao mi je što su ostale članice foruma revoltirane mojim javljanjem, ali eto i ja imam pravo iznošenja mišljenja na sadržaj postova bez obzira sviđala se ona vama ili ne.
I za kraj... Ona izjava da ti ja skačem na vrat s osvrtom na moj "ružni događaj" je vrlo, vrlo zločesta. Nije primjerena osobi koja je (zajedno sa svojim djetetom) jedva živu glavu izvukla s poroda.
Moj "ružni događaj" apsolutno nema veze s mojim komentarom na tvoju priču.

18 sij 2007, 13:36

:lol
Ništa drugo.
:lol

18 sij 2007, 13:38

slika

Citajuci pricu jedino sto sam si mogla predociti da se moglo otrgnuti tako da su morali "nasivati" jest mjesto pripoja jajovoda na maternicu koje kada gledas samu supljinu maternice zavrsava kao siljati kut. A sta su ginekolozi mislili pod pojmom "kut" pokusavajuci laicki objasniti sta se dogodilo najbolje je pitati doticne ginekologe što ce vjerujem swenki i uciniti.
Zadnja izmjena: skorpionka; 18 sij 2007, 15:35; ukupno mijenjano 1 put/a.

18 sij 2007, 13:41

Mislim da nakon ovoga ne treba komentar o tvojoj educiranosti. Što se tiče moje educiranosti mogu ti reći da imam kratica ispred i iza imena i prezimena.

sad se pitam tko je skorpionki dao sve silne kratice ispred i iza prezimena. ;-)

18 sij 2007, 13:47

Ja ne vidim razloga da bi dr M. i dr H. izmisljali pacijentici da su imali odredjenu komplikaciju tijekom carskog reza iz doticne price.

18 sij 2007, 13:48

Što se tiče moje educiranosti mogu ti reći da imam kratica ispred i iza imena i prezimena.

Nebi covjek rekao.. :liza
al zapravo nema skola veze s kulturom :peace

18 sij 2007, 13:51

:rollin super mi je ovo s kraticama ispred i iza imena. :up
ma sve si nešto mislim da odem editirati svoju priču s poroda, tamo gdje sam napisala kako se smrdina glava zaglavila u mom porođajnom kanalu.
mislim da je cefalopelvina disproporcija ipak puno razumljiviji termin.

18 sij 2007, 14:17

meduza, ljubavi, da vjerujem tebi ili skorpi o tome postoji li rog maternice ili je on anomalija?
Mislim da cu ipak odabrati skorpi.
I jos- sto ti meni zamjeras, tocno? Prepricavanje laicke terminologije, tvrdis da se to nije dogodilo, govoris da ostecenje mjehura nije uobicajena komplikacija ili?
Tvoje kratice ispred i ia imena, ukoliko ih uopce imas - tesko mi je povjerovati da je itko iole educiran toliko nepismen- nisu nikakva amnestija da se nadjes drugima prodavati pamet u obliku toga da govoris je li prica s poroda izmisljena ili je ipak istinita, a i te istze kratice ne bi ti dopustile da pomijesas ostecenje mjehura s rupturom mjehura. <no, dobro.
Ajde se dogovori sa sobom sto, u stvari, zelis, pa cemo razgovarati.

I za kraj... Ona izjava da ti ja skačem na vrat s osvrtom na moj "ružni događaj" je vrlo, vrlo zločesta. Nije primjerena osobi koja je (zajedno sa svojim djetetom) jedva živu glavu izvukla s poroda.

Nigdje nisam napisala da sam jedva zivu glavu izvukla zajedno s djetetom.

Moj "ružni događaj" apsolutno nema veze s mojim komentarom na tvoju priču.

Nisam ga sama spomenula u kontekstu kritike tudje price s poroda. :dunno

18 sij 2007, 14:22

Kad su mene i moje dijete u 24-om tjednu trudnoće gledali na UZV, pored iskusne doktorice sjedio je jedan specijalizant kojeg je ona učila raditi s dotičnim aparatom. Ja sam ležala i uživala slušajući kako ona nabraja sve Doroteine organe.
U jednom trenutku je spomenula kako se neki tamo rogovi lijepo vide. Više se ne sjećam da li se radilo o mozgu ili srcu, ali sve si nešto mislim da bi mogla ovih dana svratiti do SD-a da je priupitam gdje to moje dijete ima rogove :conf

18 sij 2007, 14:32

Htjela sam reći, da je ovo kaćenje za neki termin smiješno. Sve struke u svom svakodnevnom govoru koriste riječi koje inače doslovno znače nešto drugo. Ja sam programer, i mi često kažemo da smo "naštrikali hrpu koda" iako nitko pletaću iglu niti vidio nije....

I zaista je nezahvalno i bezobrazno uspoređivati tuđa iskustva sa svojim na taj način.

I ja sam imala carski na SD-u koji ima izuzetno malo toga zajedničkog s a Swenkinim iskustvom, pa mi nije ni na kraj pameti da sad idem pisati da Swenki nema pojma o čem piše.

18 sij 2007, 15:39

Anatomical divisions of uterus
Fundus: cephalad to line connecting the insertion of fallopian tubes

Cornua: lateral regions of fundus associated with intramural fallopian tubes

Isthmus/lower uterine segment: portion of corpus connecting with cervix

Cervix: lower 1/3 of uterus; at and below level of internal cervical os

Evo za meduzu malo detaljnije o gradji korpusa iliti tijela maternice, da ne bi mislila da postoji samo fundus.

A sada neka sama gugla da vidi kak bi hrvatski prevela cornua, kad ona vec normalno ne postoje.

18 sij 2007, 15:40

Tvoje kratice ispred i ia imena, ukoliko ih uopce imas - tesko mi je povjerovati da je itko iole educiran toliko nepismen- nisu nikakva amnestija da se nadjes drugima prodavati pamet u obliku toga da govoris je li prica s poroda izmisljena ili je ipak istinita, a i te istze kratice ne bi ti dopustile da pomijesas ostecenje mjehura s rupturom mjehura. <no, dobro.

sw, ne uzrujavaj se....dotična, sve mi se više čini, očito nema pametnijeg posla, u struci ili ne, a isto tako 100% sam sigurna da kraticama ispred i iza usprkos, ne radi tamo gdje je htjela pa na ovaj način liječi svoje komplekse.
žao mi ju je.
jer ih čak nema niti gdje liječiti osim samo virtualno

a tebi hvala beskrajno na ovoj priči, jer mi daje hrabrosti da se odlučim na drugo -

18 sij 2007, 15:44

Da ne bi slucajno meduza sad optuzila da je pojam cornua izvadjen iz konteksta gdje je opisivan anomalni uterus evo cijelog odlomka gdje s evidi da je opisan normalni uterus: naslov je maternica (tijelo)-normalna

Uterus (corpus) - normal

Corpus is upper 2/3 of uterus above level of internal cervical os
Uterus is hollow, pear shaped, 40-80 g, 7-8 cm

Peritoneal reflection is lower posteriorly than anteriorly because bladder is anterior; this is used to orient uterus

Myometrium has rich network of blood vessels; arteries are sometimes found within dilated venous channels, AJSP 2002;26:232; myometrium is PLAP positive

Before puberty: endometrial tissue is inactive and composed of tubular glands, dense fibroblastic stroma, thin blood vessels

After menopause: inactive (no proliferation or secretion), thin, often with cystic cavities lined by flat or cuboidal cells, fibrotic stroma

Micro images: normal endometrium and cyclin D1 (figures 1A/1B)

Anatomical divisions of uterus
Fundus: cephalad to line connecting the insertion of fallopian tubes

Cornua: lateral regions of fundus associated with intramural fallopian tubes
Isthmus/lower uterine segment: portion of corpus connecting with cervix

Cervix: lower 1/3 of uterus; at and below level of internal cervical os

Rogovi ili cornua su znaci lateralni dijelovi fundusa povezani s intramuraln
im dijelom jajovoda.

18 sij 2007, 15:47

evo viš, meni baš super kad škorpi to tako lijepo napiše da svi razumijemo o čemu ona to.
molim da priče s poroda nastave tim smjerom.

18 sij 2007, 16:13

Ubuduce cemo morati sve price s poroda pisati koristeci iskljucivo latinske izraze, iznimno moze i engleski :belji

18 sij 2007, 16:19

Molim da se na pdf Porod postavi sumoderatorica sa znanjem latinskog jezika i medicinske terminologije.

18 sij 2007, 17:58

Jel moze da barata i starogrckim to ipak ide skupa jedno s drugim. :mrgreen:
Ja sam se prekasno prikljucila pa sam se pogubila, moze brifing - ko je ovdje nepismen, ko je necitmen, ko ima ispred a ko iz kratice?

18 sij 2007, 18:32

Ja taman htjela postati svoju pricu sa drugog carskog reza, al poslije ovog moram razmisliti nakom jeziku da pisem, hrvatskom, engleskom ili latinskom :mrgreen:

18 sij 2007, 20:05

piši na švedskom, imat ćeš manje prigovora na terminologiju i istinitost iskaza. :mrgreen:

18 sij 2007, 20:16

cefalopelvina disproporcija

PA TAAAAAAAAAAAAAAKO RECI, tek sam sad shvatila o čemu se radi.

18 sij 2007, 21:01

:da? moje kratice pored imena mi nisu dovoljne da razumijem sto ste htjeli reci :mrgreen:

18 sij 2007, 21:55

Ne znam odakle nam je meduza doplivala, no u ovim nasim vodama nema mjesta za ovakve ne opravdane napade. Pogotovo kada je smisao istih samo i jedino provokacija, samo ne znam s kojim ciljem.

18 sij 2007, 22:02

tratinčice, meduza nije doplivala nego doletila :mrgreen:

18 sij 2007, 22:28

iz ciste znatizelje izgnjavila sam lijecnika sto je kut maternice i dobila odgovor. Al odgovor ne pise na googlu vec u njihovoj medicinskoj terminologiji u salama, sto leteca meduza ne zna usprkos svojim silnim kraticama ispred i iza imena i prezimena. Sva sreca, vec sam mislila da sam luda i da pricam bajke jer se, kaze meduza, to nije moglo dogoditi, a pritom izvrijedja dvojicu zaista dobrih lijecnika sa Sv. Duha jer takva terminologija nije ni za maloumne.
Zao mi je sto je nasla za shodno pametovati na pricama s poroda o stvarima o kojima ocito pojma nema. A o razlozima zasto se pronasla pozvanom, ne znam, zaista.
Bilo kako bilo, prica stoji, niti jedan detalj nisam izmislila, dogodilo se upravo kako pise, a ritajuci se, dijete nije odlomilo rog maternice, vec kut.
Usput sam cula i ponesto detalja koje nisam znala, poput, nisu djeca bas jako mirna kad ih se vadi iz maternice pri carskom, mnoga se lamataju, a cinjenica da je kod mene tkivo popustilo znaci da je bilo iznimno neelasticno i preslabo, sto je opisano u literaturi, ali nimalo nije uobicajeno.

19 sij 2007, 00:13

SW ne brini, naj vazije je da smo mi neuke sve skuzile ;-)
Da se za moju pricu uhvatila vjerojatno bi i ja dobila jezikovu juhu. :mrgreen:
Odgovori