Sada je: 30 tra 2026, 04:32.

Terrible two - help!

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Terrible two - help!

PostPostao/la Megan » 17 kol 2005, 21:58

U zadnjih par tjedana moj se je miš skroz promijenio. Osim što je nikad slađi i draži s svojim
bljanjem i provalama, imamo slijedeće probleme koji mi zadaju sve više teškoća u odgoju:<
><
>1. Neće jesti! Neće jesti gotovo ništa. Kaj god mu skuham ili ponudi uzme žlicu ili zalogaj, počne se igrati s hranom i na kraju veli da nije gladan OK, ne silim ga, ali jako sam za
inuta jer je sad razvoj za njega jako bitan, a njemu je dnevno dosta dva deci mlijeka i pola palačinke ili par žlica juhe. Slatkiše i sl. stvari sam skroz izbacila iz kuće, ali ne pomaže. Svejedno neće. Za sada mu nudim doručak, ručak i večeru, pa ako hoće hoće, a ako neće neće. Ali imam onaj čudan osjećaj u trbuhu što od žalosti jer se bojim da je gladan, što od ljutnje što ne jede.<
><
>2. Neće spavati tijekom dana! Spava cijelu noć bez problema, ali preko dana uopće ne želi spavati. Pun je energije i kao da uopće nije umoran. Pa zar je zaista vrijeme da izbacimo dnevno spavanje??? Meni se čini prerano.<
><
>3. Ne želi se sam igrati. Ili se moramo MM ili ja igrati njim ili će on hodati za nama i privlačiti pažnju tako da će ići od stvari do stvari koje ne smije dirati i trgati ili bacati. Dok smo radili nije bilo problema jer je vrijeme poslije posla i prije spavanja bilo rezervirano za njega, ali sad kad sam na GO-u, a MM radi cijeli dan, ja ne stignem ni skuhati ni napraviti ništa u kući jer on odmah divlja. Za par dana idemo na more, a ja nisam još stigla ništa pripremiti jer čega se god primim on napravi neku glupost samo zato jer se ne igram s njim.<
><
>4. Nevjerojatno testira živce. Sada uživa u tome da mi veli prije spavanja da je žedan. Ja mu donesem soka, a on veli neću sok hoću mlijeko. Ja donesem mlijeko, on veli da neće mlijeko hoće sok. I tako u krug. Isto je i s hranom. Veli mi danas da mu ispečem jaja. Ja ispečem, a on nije htio ni probati nego se digne sa stola i baci jaja u smeće. <
><
>Inače jako je živ i nestašan i imam osjećaj da u sebi ima nesagorivu energiju.<
>Neizmjerno ga volim i ne želim vikati na njega. Ne želim da ovo lijepo razdoblje kada je tako neodoljiv sa svojim provalama
bljanjem i kad je i dječak i beba u isto vrijeme, prođe prožeto vikom i frustracijama.<
><
>To sve što sam napisala je uglavnom kad smo doma, u gostima je jako pristojan i dobar i nemam uopće s njim problema (zasad), ali čim dođemo doma (kad je na svom teritoriju) kaos.<
><
>Zapravo znam da će to s vremenom proći i da on provjerava dokle može ići, ali svaki savjeti bi mi bio do
odošao od mama koje su to ili slično prošle. <
>Kako ste rješavale takve situacije i što bi nam moglo pomoći da tu fazu prođemo što bezbolnije.<
> <i></i>
Megan
ježim se par puta dnevno

Re: Terrible two - help!

PostPostao/la ivanaibruno » 17 kol 2005, 22:13

E Vedi... Sad cu ti najprije reci da se i kod nas pocinju desavati slicne stvari, a znas da su nasi tu negdje po starosti!<
>Ja vec danima trazim (bezuspjesno) onaj topic o nemogucim (citaj povampirenim) dvogodisnjacima i dvoipogodisnjacima. Ja to rjesavam tako da ga saltam baka- i deda- servisu maksimalno i cuvam si zivce za ono vrijeme kad smo nas dvoje sami. Ne vicem, ne tucem, naprosto nisam taj tip. Al da me izludi, da. Pricam, zaigram ga, kupim ga jednim M&M bombonom. Stavim ga u ljuljacku, to jako voli. Ili, najjednostavnije, obustavim sve aktivnosti i posvetim se iskljucivo njemu. Sjedimo na podu i igramo se. Nakon nekog vremena postanem suvisna pa se dignem i odem. Ne znam doskociti ovome: Mama, movim te vodite. Kad dobije, kaze: Mamice, movim te meka. I tak ukrug. Ili: Poki me (poplonom). A onda slijedi: Mama, poki me ne. <
>Jelo: ne pitaj. Ja mu dajem, uglavnom. Inace, sve bi prosuo. <
>BRUNO 21.08.2003.<i></i>
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nana1971 » 17 kol 2005, 22:52

Mogu samo preporuciti da cuvate zivce jer ce proci i da posudite u knjiznici knjigu Carobno drvece uma koje ce vam olaksati patnju te grozne trece godine krasnim objasnjenjima o fizioloskim razlozima takvih cudnovatih djecjih ispada. Knjiga je podebela, preko 300 strana, i dosta "strucna" na nekim mjestima, ali razumljiva, pa mozete citati samo dio koji vas sad zanima.<
>Ja sam vecinu tog terrible two vec zaboravila, ali pamtim urlanje - Necu cistu pelenu i svoj jad i zbunjenost nad takvim predstavama Dakle - proci ce, i zaboravit ce te najveci dio toga sto vam se sad cini strasnim i nepremostivim Zvoncica 1997.<
><
><i></i>
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la eli » 17 kol 2005, 22:58

vedi, u svojim pitanjima sama si dala večinu odgovora.<
>moja je bila identična, ali je barem sve jela. osim voća. za voće sam joj pjevala. najbolje je išlo sa "stojim na kantunu, glava u balunu, aaaaa" na a bi zinula i ja bi joj utrpala komadić voća u usta, nastavila pjevati, a ona žvakati.<
>što se dnevnog spavanja tiče, pokušajte ga pretvoriti u mali dnevni odmor. čitaj mu u krevetu, tek toliko da se malo smiri i vrati pozitivnu energiju, jer će vam inače večeri biti pune nervoze.<
>za stavku 3. nemam rjepenja. moja ima skoro 3 godine i baš se nikad ne igra sama već me stalno prati, čačka po za
anjenom i sl. i sve mi se čini da će tako ostati do škole.<
>4. uh, moja već par tjedana ne isprobava granice. a počela je sa nekih godinu i po i dani su nam bili ispunjeni natezanjem, objašnjavanjem, plačem...<
>da, u gostima i u jaslicama su puno razumniji. <
><
>proći će. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la sretna » 17 kol 2005, 23:33

vedi <
>Mene (po treći put ) čeka ta faza, ali još uvijek se sjećam da nije lako <
>1) Kad T. nije htjela jesti kupila sam joj plastične tanjuriće na barbike, priceze i druge likove iz crtića i onda smo uvijek morali sve pojesti da ona tako "spasi" lik na dnu zdjelice. Dok bi je hranila stalno bih joj plačnim glasom govorila :"spasi me Tonkice, spasi me...", a ona bi prvo jela iz znatiželje da vidi tko će biti na dnu zdjelice, a i da spasi npr. pricezu u nevolji Za nagradu bi sama oprala svoj tanjurić i to je obožavala <
><
>2) I ja mislim da je rano da već u toj dobi ne spava popodne, ali nije svako dijete isto. Moj K. je spavao popodne do škole, a princeza je "dnevni odmor za ljepotu" vrlo rano preskočila. Ako dovoljno spava preko noći ne trebaš se previše za
injavati <
><
>3) Napravi igru od nečega što ti radiš. Ako slažeš veš: daj njemu da i on s tobom slaže, ako peglaš: zaposli ga donosi veš za peglanje i nosi ispeglani (to staviš na različite djelove stana u što udaljenije sobe da što duže traje ), ako pereš prozore: daj i njemu krpicu da s tobom pere.<
>Uključi ga u svoje aktivnosti i spremite stan igrajući se zajedno. Ja se uvijek iznenadim koliko toga klinci ustvari mogu i znaju napraviti <
><
>4) testira ti živce sad u terrible two fazi, pa tako i u vjeke, vjekova... <
>Meni osobno nije problem odnijeti sok u krevet, ni odvesti je da se popiški, ni nakon keksa opet s njom prati zube... Ali nisam dozvoljavala da me pravi i zanovjeta tipa: e sad neću to nego nešto drugo. Kad su počeli s takvom vrstom zezancije, ja bih je pitala da li je sigurna da hoće baš sok, a ne mlijeko ili nešto treće i da do
o razmisli što želi, jer ako donesem sok neću ga proliti i donijeti nešto drugo. Bila sam dosljedna i moram priznati da smo
zo to pre
odili. <
><
> KIKI 08.1993. TONKA 11.2000. ZVONIMIR 03.2004. <i></i>
sretna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flower power » 18 kol 2005, 08:10

kazu da zapravo TT faza ne postoji zapravo vise postoji faza nemogucih roditelja koji nikako da shvate da se dijete mijenja pa ga zele ukalupiti u ono sto je bilo prije a gle njega kako vec vecinu stvari zna i sam <
><
> lako meni kad smo prezivjeli sad tu bisere prosipati <
>ajd bjezim ca...<
><
><
><
><
><
> <i></i>
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamabake » 18 kol 2005, 08:32

Quote:1. Neće jesti! Neće jesti gotovo ništa. Kaj god mu skuham ili ponudi uzme žlicu ili zalogaj,<
><
>ovo je i kod nas isto evo već 2 dana neće da jede.jučer sam došla kući s posla i svekrva kaže da NIŠTA nije jeo.ja sam se sva počela tresti ne znam šta da radim on je dobar,veseo,živahan,igra se,nema nikakvih promjena samo neće da jede.danas ću mu kupiti opet sirup za apetit da vidim hoće li biti bolje.mislim nevjerovatno mi je za dijete od 2,5 godine da neće da jede. <
><
>Bakir 11.03.2003. <i></i>
mamabake
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Narya1590 » 18 kol 2005, 08:50

Jedino sto ja sa sigurnoscu znam jeste da nakon terrible twos, dolaze horrible threes, pa hvataj zalet za ono sto slijedi<
> <
> Ida, 24/07/2002 <i></i>
Narya1590
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Natasa36 » 18 kol 2005, 09:10

Mi smo duboko u fazi 2,5-godišnjaka, join the club.<
><
>Par do
ih savjeta si dobila od iskusnih mama, neki i kod nas funkcioniraju, neki ne. I zbilja, čuvaj živce...<
><
>Zato od mene samo i Mi sijecanj 2003<
><
>Ma sijecanj 2005<
><
><i></i>
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la Matilda » 18 kol 2005, 09:17

Quote: lako meni kad smo prezivjeli sad tu bisere prosipati <
><
>Ne bum ni ja niš rekla. <
><
>Kod nas je bio malo blaži oblik (povremeni), ali dovoljno da se za
inem za svoje roditeljstvo.<
><
>Sad očekujem novi uragan.<
><
> <
><
><
><
><
><
><
><
><i></i>
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MjesecevaZraka » 18 kol 2005, 09:21

Flower, bas sam to htjela napisati. <
><
><
><i></i>
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Mrgudica1 » 18 kol 2005, 09:35

proci ce sigurno ko i svAKA druga faza <
>nama je jako puno pomogla knjiga; izmerdu roditelja i djeteta gdje je opisano kako postupiti u odredenim situacijama, vase dijete, tajne sretne djece, i sve gore navedene, s gornjeg topica ja ih stalno citam, neke sam kupila ,neke kopirala i citam stalno i ponavljam i primjenjujem neke metode i pomaze nam puno time out smo takoder poceli koristiti i to nam je prosljakalo , ma ima dosta do
ih metoda u knjizi <
><
>ne gubi zivce i imaj na pameti da ce proci s vremenom <
><
><
><i></i>
Mrgudica1
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Qwerty030 » 18 kol 2005, 09:45

Quote:Kako ste rješavale takve situacije i što bi nam moglo pomoći da tu fazu prođemo što bezbolnije.<
><
>moj moto je go with the flow <
>ma salim se ali npr. nejedenje i ne spavanje su bile kod nas faze(mozda je tako i kod L. pa on svoj popodnevni ritam opet vrati na staro)<
>bilo je dana kada smo zivjeli samo na hljebu i puteru,ali opet sam razmisljala bolje i to nego nista..i kao sto kaze Sretna probaj naci neku taktiku da ga zabavis <
><
>evo npr. jedan friski primjer od sinoc,morala sam cca dva sata sjediti ili lezati (sve zavisi kako njemu pase) i voziti formule po improvizavanom putu...sve dok nije dosao MM s posla,ja skoknula da ubacim ves u masinu,i onda opet nazad...crtat mjesalice,bagere...ali opet dode mu period kada se sam barem na minutu igra super i naravno gledaj da ga ukljucujes sto vise u kucankse poslove,mi zajedno usisavamo,
isemo parkete,peremo prozore,prostiremo ves,jedino ne kuhamo i peglemo zajedno jer ja uvijek imam crnjak film u glavi da ce nesto vruce proliti po sebi<
><
><
>Narya <
><
><
> <i></i>
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SandraSM » 18 kol 2005, 18:51

Mogu potpisati sve sto si rekla, ima 19 meseci i od nedavno je nemoguc . Ne tucemo ga i ne vicemo na njega (previse ga volimo, a i dugo smo ga cekali ), ali je jako tesko za izdrzati, kad juri okolo i ne dozvoljava da mu skinem pokakanu pelenu (to je najnovija "moda") .<
><
>Sa hranom smo jedan dan jede, dva ne i ja kuvam po dva jela za rucak da imam alternativu ako nesto nikako nece. Glavna fora je SAM, sve ce on sam, pa se presvlacimo sto puta na dan kad se ispoliva ili prospe, naravno i za presvlacenje ga jurim okolo, a on bezi i izvija se kad ga stignem.<
><
>Spavanje preko dana nam ide jako tesko, ili zaspi pa spava tri sata ili ne zaspi uopste, ali njemu se ne spava ni uvece, moze se igrati do 12, a mi padamo od umora. Jos kad mi MM kaze pa on bi trebao vise spavati, dodje mi da svisnem od muke .<
><
>Do 15 meseci normalno je isao na nosu i bio suv po 3-4 dana, sad ako uhvatim ujutru da hoce, sve ostalo nece .<
><
>I nemiran je kao zvrk, penje se na nemoguce stvari, a
z je i necujan, stalno strepim da ce pasti i tacno zna sta ne sme, pa to radi ne bi li nas izazivao, valjda testiranje granica . <
><
>On mi pomaze da stavim ves u masinu i da ga izvadim, jako voli da usisava, pa to radimo zajedno, pomaze mi kad slazem ves u orman, slazemo i vadimo sudove iz masine za sudje, ali pazim kao kobac na nozeve i lomljive stvari, isto ne kuvamo i ne peglamo zajedno (suvise riskantno) - tako da idemo malo manje peglani, jer kad on zaspi mi se samo strovalimo u krevet. Kuca mi je katastrofa u odnosu na to kakva je bila i to mi malo teze pada , ali njega ipak volim vise, bice opet sve na svom mestu kad malo poraste .<
><
> Stefan<
><i></i>
SandraSM
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Megan » 18 kol 2005, 22:12

Viš Sandra kak si započela post, a kak si ga završila. Sama si sve izanalizirala i na kraju dola do zaključka <i></i>
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Megan » 31 kol 2005, 19:27

Evo da prijavim promjenu stanja. Kako smo otišli na more Luka se je skroz promijenio. Bio je dobar, papao je i spavao. Sad smo već par dana doma i dalje puno spava i papa.<
>Izgleda da je samo bio zasićen svakodnevnicom ili su mu išli zubići. <i></i>
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la ivanaibruno » 01 ruj 2005, 13:47

Da, vidis, i nama se Bruno umirio. Ne znam sta i kako, ali opet je sve OK. <
>BRUNO 21.08.2003.<i></i>
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ninach » 28 ruj 2005, 23:31

podižem ovo, jer kak su se vaši smirili moj je povampirio<
><
>ima 22,5 mjeseca i neki dan je preko noći postao "terrible" u skladu s nazivom teme<
><
>neće jest, neće ništa da skratim,a i kad hoće viče neće lako plane, naljuti se, viče, urla .. ma sve vam je poznato..zapravo čekam da prođe, ni ne tražim savjet, amo cendram <
><
>btw. koliko to traje u prosjeku..i da se niste usudile reći godinu dana <
>Ian 9.11.2003.<i></i>
ninach
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 28 ruj 2005, 23:34

kod nas 6-7 mjeseci. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la PetriniNininTata » 29 ruj 2005, 12:32

Ko dnas je isto tako, Nina odjednom ne zeli nista jesti, ne zeli spavati preko dana, ista stvar sa sokom i vodom, ne zeli obuci ono sto joj damo i slicno. To traje vec neko vrijeme i mi smo se tome prilagodili. Tete u vrticu je nenako nagovore da nesto pojede, u vrticu odspava koji put, kada ne spava ide ranije spavati (a mi svi sretni), pokusavamo se drzati nekih ustaljenih pravila i rutine, a puno nam pomaze i Petra, jer je Nina u svemu imitira. Ali koji put, kada se njih dvije pokace, je tesko. Treba izdrzati jos malo, pa ce proci, kod Petre je proslo kada je navrsila cetiri godine, nadam se samo da ce sada proci prije. Petra (24.11.1998.)<
>Nina (27.1.2003.)<
><i></i>
PetriniNininTata
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamaDEA » 29 ruj 2005, 14:22

To je u stvari faza kod 2-3 godišnjaka koja traje po tjedan-dva pa se stanje stabilizira na isti taj period. Onda opet krene i nemogući su i opet se smiri. Ko da imaju valunge.<
>I moj je u klubu TT i imali smo faze ne spavanja, ne jedenja, prežderavanja, spavanja od 3-4 sata preko dana, spavanje do pola 11 u jutro, dizanja u 7,8 sati. Kad odemo mojima samo viče: "ja ide sojoj kući" neće bit tamo ni dvije sekunde, ljudima bilo grozno, a i meni. Sinoć pak nije htio kući od njih, visi po mom tati i hoće s njim spavati i na kraju ostao. Sva sam zbunjena.<
>I sve tako bez reda i poretka pun iznenađenja.<
>Znam samo da će proći, da moram imati živaca i kao što neko već reče bolje se u situacijama kad bi ga zgromila maknuti i proluftati. Ja se liječim ORBITRECOM.<
> <i></i>
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama Draga » 07 lis 2005, 09:46

pridružujem se klubu TT.<
>Taman mi se učini da je stanje smirilo, ali onda ajmo ispočetka!!!!<
>Od jutra: neće se obući, neće izaći iz kuće: Idi ti i tata, ja ću ostat doma!; onda kada odemo vani, neće se vratiti doma pa se penje uz stepenice tri sata, onda neće izuti tenisice, neće skinuti jaknu, pa hoće jesti, ali sto različitih stvari po malo, pa se neće kupati, pa neće prati zube, pa neće ići spavati,.....<
>Sutradan sve ispočetka.<
>Ali ja vidim kako se bori sama sa sobom, želi biti do
a i poslušna ali nešto je u njoj jače i onda krene lavina iz nje: bježi po kući, viče, govori da će biti zloćka i da će se ˝ponašati˝.<
>Čudo jedno. <
>Stvarno se trudim imati razumjevanja i ići polako, smireno, ali puknem, sve češće i češće pa se izvičem na nju ko luda......<
> <i></i>
mama Draga
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.