Nekako smo malo o ovome pricale, pa ja uopce niti ne znam ima li jos djece na forumu koja mucaju.
No, ne bih zeljela pricati samo o djeci koja mucaju i kako im pomoci jer za to imamo logopede i ostale strucne osobe sa kojima se savjetujemo.
Vise me zanima kako vi dozivljavate mucanje svoje djece, kako se odnosite prema njemu. Zanima me i stav ostalih mama, mama koje nemaju djecu koja mucaju, kako one dozivljavaju mucanje malih prijatelja, vrsnjaka i ostalih iz okoline njihove djece. I koliko znate o mucanju.
Dakle, moj uskoro sedmogodisnjak, koji najesen krece u skolu, muca od svoje 4. godine. Rijetko je to klasicno mucanje sa ponavljanjem slogova, cesce su to blokade i prolongacije nekih glasova u rijeci.
Redovito idemo na vjezbe i kontrole. Pomaka ima.
Najteze u cijeloj prici bilo mi je nauciti kako se postaviti prema mucanju. Izuzetno je tesko suzdrzati se od zelje da pomognes djetetu izgovoriti rijec na kojoj je zapeo. Tisucu puta sam skoro pregrizla jezik trudeci se sutjeti. No, sutjeli smo i pustali da prica onako kako zna. Sute svi iz blize obitelji jer sam im dala isprintane upute cim smo usli u program. No, koliko god se mi trudili, uvijek naleti netko tko ga ispravlja, tko ga pozuruje...
Drugo najteze
je gledati zbunjene poglede ljudi koji ga prvi put cuju. Na zalost, za mnoge je to jos uvijek sramota jer, eto, ne znaju da mucanje nema nikakve veze sa inteligencijom i da mucanje ne mora biti posljedica neke traume. Eto, mi smo radili neke testove koji pokazuju da je njegovo mucanje neuroloskog podrijetla, no to je nesto sto ne volim naglasavati jer tada izazivam jos vise zbunjenih pogleda.
On je svjestan svog nacina govora, no to mu ne smeta previse u svakodnevnom zivotu. Srecom je prepun samopouzdanja i zna se nametnuti u drustvu. Socijalna inteligencija je ono sto ga drzi
. No, najesen krece u skolu i mnogi ce se odnosi promijeniti...

Dugo smo mi spominjali tog zeku, on se znao lupiti po glavi - a da - kornjaca - i rekao bi normalno...

svima ce nam biti koristan
uskoro sedmogodisnjak koji je jako vezan za svoje vrticke prijatelje, zafrkant, zabavljac, vodja svih nestasluka, ljubimac teta (sto debelo iskoristava)...
) mi je potpuno jasno, nisam niti ja svojeg zvala djetetom koje vjezba....to mi nije bilo niti na kraj pameti, nikada ga to nije odredjivalo....odredjivala ga je otvorenost, brbljivost, nasmijanost, ljepota,umiljatost.....i sada mi je tek jasno koliko sam krivo razmisljala kada sam mislila da bi mi doslo zao djece koja mucaju....pa, nikada mi nije doslo zao mog sina zato sto je morao vjezbati, zato sto je morao nositi naocale, zato sto je isao logopedu, godinama, zato....ima puno zato........