Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
09 vel 2006, 11:10
Bilo je vec topica na tu temu.<
>Na proljece su prijave za vrtice pa sad mene zanima:<
>postoji li razlika ide li djete u vrtic s 2 godine i 9 mjeseci (toliko ce naime Lukas imati u rujnu) ili s pune 3 (usred prosinca)? Zanimaju me vasa iskustva. <
>Lukas je doma, cuva ga dadilja, ovako je jako zadovoljan, inace je veliki emotivac.<
>Dakle nije nam neophodno staviti ga u vrtic na jesen.<
>Kako prepoznati je li spreman na vrtic ove godine?<
> <
><
><i></i>
09 vel 2006, 12:21
Ja ga ne bih stavljala prije trece godine ako za to postoje mogucnosti (a ocito postoje).<
>Mislim da su djetetu do trece godine vazniji stabilnost, sigurnost, konstantnost, od socijalizacije.<
><
>Ja sam svoje decke stavila s 3 i pol godine (rodjeni su u proljece u 2. i 3. mjesecu, tako da su krenuli u rujnu u vrtic). Tri godine vrtica - uvrh glave. Mozda sam ih mogla staviti i godinu dana kasnije, nista ne bi propustili. Pogotovo sto su imali dedu koji se doista bavio s njima. I ako se dadilja bavi s Lukasom i prati njegov razvoj, mislim da je to super <
><
>Jos ako uzmes u obzir da u vrtickoj grupi bude i preko 25 djece (tako je kod nas).... gdje tu tete imaju vremena baviti se sa svakim pojedinim djetetom?<
><
>Ako ti se cini da mu fali kontakata s djecom, mozda ga mozete vi ili dadilja povremeno voditi u neku igraonicu ili slicno.<
><
>Eto, cisto moja razmisljanja <i></i>
09 vel 2006, 13:10
Kontakta s djecom mu ne fali, redovno organiziramo kvartovska "forumska" druzenja, jedan na jedan (to mu sada daleko najvise pase) ili troje.<
>Voli on i igraonice ali nema tu neke interakcije s djecom, sam si nadje zanimaciju.<
>Sve sam vise sklona ideji da krene u vrtic tek s 3 godine i 9 mjeseci. Dakle ne moze biti prekasno? <
><
><i></i>
09 vel 2006, 13:10
Ništa te ne košta upisati se, probati pa mu samo čuvati mjesto ako baš ne ide. Radi se o 200 kn mjesečno, pa i nije neki trošak. Ena ide u vrtić od 27 mjeseci i to samo na igranje prijepodne i super je prihvatila. Na cjelodnevni će ići tek ujesen. <i></i>
09 vel 2006, 13:16
Upisat cu ga u Montessori, kosta puno vise, grupa je samo jedna, dakle prime oko 6 djece godisnje, ne vjerujem da bi uopce mogla ici na cuvanje mjesta. <
>No nije bit u tome. Zanima me po cemu ste zakljucile, da je djete spremno na vrtic? Koji su pokazatelji? <
><
><i></i>
09 vel 2006, 13:18
Ja mislim da ne možeš zapravo zaključiti kako će dijete prihvatiti vrtić i kako će mu tamo biti dok ne krene. <
>Znam puno roditelja koji su bili skeptični, pa čak i pomalo uplašeni kako će se dijete snaći, a na kraju su bili oduševljeni.<
><
>Tako da je sve stvar tvoje procjene i odluke.<
><
> P. 10.06.2002.<
><
><
><
><
><
><
><i></i>
09 vel 2006, 13:41
Ja znam za Montessori na Salati, Pantovcaku, Jordanovcu, Prisavlju, ima jedan u zapadnom djelu grada...<
>Montessori grupa je starosno mjesana, dakle od 3-7 godina, svi u jednoj grupi, igranje s prirodnim materialima, najvise drvo (sve igracke su takve), individualni pristup djetetu....<
>Ma evo link na montessori.<
>Mi imamo do
ih iskustava s tim vrticem jer MM-jev sin iz prvog
aka isao tamo, znam tete, blizu mi je i svidja mi se sto je vrtic usred livade. <
><
>edit: ponavljam, vrtic prima samo oko 6-tero nove djece godisnje, radi se o starosno mjesanoj grupi, dakle u svakom slucaju ima tamo staresina, uhodanih, vec formiranih prijateljstava.... <
><
><i>Edited by: tanjabb at: 9/2/06 12:44<
></i>
09 vel 2006, 14:28
I moja će žabica u 9. mjesecu u vrtić a tada će biti stara 2 god i 7 mjeseci. Mislim da joj fali društvo vršnjaka iako se redovito nalazimo sa našim rođacima. A i frendica mi veli da se već u vrtiću počnu stvarati klanovi i da je do
o da dijete skupi neko iskustvo prije škole. <
><
>S druge strane imam kolegicu s posla koja je malog dala nešto prije treće godine i da se nije baš snašao, onda ga je opet dala nakon par mjeseci i veli da se točno vidi kako je mali sazrio u tih nekoliko mjeseci i da je prihvatio vrtić bez problema.<
><
>I ja sam malo u nedoumici, mi imamo baka servis i sve to klapa, ali bih ipak voljela da mi se dijete više druži sa vršnjacima plus aktivnosti koje se rade u vrtiću...a koje moji starci koliko se trudili ne mogu baš pratiti...ne znam...još uvijek važem....<
><
>Jedno , zanima me koliko ima Montessori vrtića i na kojim lokacijama u Zg, postoji li neka posebna kvalifikacija za upis i što je to po čemu se oni tako razlikuju od ostalih vrtića, odn što je to što oni nude a ostali vrtići ne? <
><
><
><i></i>
09 vel 2006, 14:33
Quote:Ja mislim da ne možeš zapravo zaključiti kako će dijete prihvatiti vrtić i kako će mu tamo biti dok ne krene. točno. <
>ja ga ne bi davala baš na pola godine jer klinci u toj dobi već stvaraju grupice i bit će mu teže snaći se. moja je dva puta (promjena vrtića) krenula usred zime i čudom se do
o snašla .tete su mi rekle da je za dijete puno lakše kad krene od početka šk.godine. eventualno ne bi bilo loše da umjesto 1.9. krene 20.9, da ne bude jedan od više njih koji plaču i da teta ima dovoljno vremena posvetiti se njegovoj prilagodbi. <i></i>
09 vel 2006, 14:39
Quote:ne bi davala baš na pola godine jer klinci u toj dobi već stvaraju grupice i <
><
>ali s druge strane, teta mu može malo više pažnje posvetiti jer su drugi već adaptirani <
><
><
><
><i></i>
09 vel 2006, 15:05
Mislim da nije velika razlika u tih par mjeseci, znači svejedno ako ima 34 ili 36 mjeseca. Možda nije do
o krenuti u zimu (u tvom slučaju prosinac) zbog boleština, kojih je najviše baš tad (iako je Lukasov imunitet neupitan) i zbog priprema za Božić i NG i svi su nekako euforični i ''drugačije'' raspoloženi nego u rujnu.<
><
>Petra je krenula s 34 mjeseca, u rujnu, prilagodba je trajala skoro mjesec dana i sad je u vrtiću samo ujutro, dva-dva i pol sata. Lijepo se igraju i stekla je nova prijateljstva, al mislim da ne bi ništa falilo da je krenula i sljedeće jeseni. Kad je pokupim iz vrtića žurno idemo u parkić staroj ekipi jer njih daleko više voli. <
><
>Tako da navijam za pune tri godine, u tvom slučaju 4. Vrtić neće pobjeći.<
><
> <
> <i></i>
09 vel 2006, 15:19
Tanja, kod nas na Prisavlju djete od 2 god i 9 mj. spada u jaslice a ne u vrtic-u tome je najveca razlika...<
>A crvic je tek zadnjih dva tjedna (uskoro ce napuniti tri godine) bas odusevljen vrticem jer se napokon svi zajedno igraju-do nedavno je to vise bilo individualno igranje eventualno dvoje-troje klinaca zajedno... <i></i>
09 vel 2006, 15:34
MOj Tin je poprilici godinu dana stariji od Lukasa. Krenuo je u vrtić ove jeseni.<
><
>Dala sam ga najviše zbog toga što sam vidjela da mu fale djeca. Bio je cijelo vrijeme doma s čuvalicom koja ima 50tak godina ili s nama ili s bakom i dedom. Ono malo druženja što sam mu ja uspjela osigurati jednostavno nije bilo dovoljno.<
><
>I sve nam je s vrtićem krenulo super, jako je volio ići, nije plakao, našao si je prijatelje.<
><
>Od 9 mjeseca do prije 3 dana išao je od 9 - 12, tj. do iza ručka. Od ponedjeljak ostaje na spavanju, i to je sve jako do
o prihvatio.<
><
>jedino što ja zamjeram vrtiću su boleštine. Cijeli 11 mjesec nije išao jer je dobio dvije bakterije jednu na drugu. A i dosta je ove zime bolestan.<
><
>Inače, ja sam preoduševaljna s vrtićem.<
><
>Doduše, naš vrtić je malo specifičan, ima samo 10 djece u grupi, grupa je miješana od 2-4 godine, atmosfera je jako mirna, nitko se ne tuče, a isti je
oj teta kao i u ostalim vrtićima, samo što je očito bolja kontrola jer je manje djece.<
><
>Pogledaj kako ti se Lukas ponaša prema drugoj djeci. Ako ih voli, i ako ti ide za drugom djecom onda vrtić svakako. <i></i>
09 vel 2006, 15:34
opet ovisi od djeteta do djeteta. moja je krenula u jaslice sa 14 mjeseci i već dva mjeseca poslije sudjelovala je u grupnim igrama sa curicama par mjeseci starijim od sebe. i među najmanjima ima onih koji su društveni, kao što i među starijima ima individualaca. <i></i>
09 vel 2006, 16:26
Nisam vas sve pročitala, ali navesti ću moje mišljenje koje se temelji i na našem iskustvu.<
>Mila je krenila u jaslice sa 12 i po mjeseci. O tome koliko je to bilo vatreno krštenje pisala sam već ne
ojeno puta, pa ne bi sad opet.<
>Ugl.nakon dugo vremena se adaptirala, tj. prihvatila vrtić.<
>Sada je sve . Mogu reći da joj je vrtić kao drugi dom. Voli svoje tete, svoju sobu, svoje prijatelje, ˝pilići˝ su ekipa, uživa u igri i svemu što rade. Vrtić i sve što ide s njim imaju jako važno mjesto u njenom životu.<
>O tome kada je dijete spremno za nešto ne može nitko ništa reći bolje od samog roditelja, s tim da nikad ni roditelj ne može biti sto posto siguran. Iznenađenja su uvijek moguća.<
>Pa to ako netko procjeni da mu je dijete spremno za vrtić zato jer se voli igrati s drugom djecom, mislim da nema baš prevelike veze.Ima, ali nije na prvom mjestu kao pokazatelj.<
>Vrtić podrazumjeva ugl. 8-10 sati odvojenosti od roditelja, boravak u nekom drugom prostoru a ne u svojoj kući, prihvaćanje jednog ritma, jednog o
asca ponašanja, rituala itd, i sve to uz poveći
oj djece uz sebe i svi su jednaki.<
>Ja držim da što je dijete starije adaptacija može biti još i teža, jer je debelo usadilo neke navike koje se iz temelja moraju mjenjati, a svi znamo koliko je to teško.....<
>Mogu samo reći da sam ja kod nje s nekih 2 g i 8 mjeseci primjetila da je nakon vrtića još uvijek željna igre s djecom, počela je dovoditi prijateljice doma na igru i nakon vrtića, ići kod njih,....Do tada sam joj nakon vrtića bila najvažnija ja ili tata i željela je samo našu pažnju i nas za sebe. U toj dobi se to promjenilo i možda je to jedan pokazatelj njene veće samostalnosti, zrelosti,.....Ali, kako sam rekla to ne može biti mjerilo, možda samo jedan adut koji bi da je npr. tek tada krenula u vrtić pripomogao lakšoj adaptaciji.<
>Jesam malo ovo z
ljala, ne znam kako bolje pojasniti? <
>Klanova mislim da ima već i sada, ali nekako imam dojam da prihvaćaju i druge.<
>Nju kad pitaš da na
oji svoje najbolje prijateljice to su uvijek 4 curice i gotovo uvijek istim redom na
ojane.<
>Mješane grupe su po meni OK, ali ako se raspon kreće u okviru 1-2 g razlike. Nekako mislim da veće razlike mogu biti i kontraproduktivne. <i></i>
09 vel 2006, 18:22
tanja,<
><
>sasvim sigurno NE MOZE biti prekasno ako ga stavis i sa 4 godine u vrtic.<
><
>u toj dobi mu ipak vise trebaju roditelji i bliskost jedne-dvije osobe s kojima je stalno nego vrtic, pa bio on i montessori.<
><
>u onom tvom drugom postu mislim da lezi odgovor na tvoje pitanje.<
><
><
>nista nece propustiti u razvoju ako krene kasnije (ako se toga bojis). inace, mislim da je super da ce ici u vrtic u kojem su grupe tako male moj mladji ide u mijesanu grupu (po dobi), i moje je iskustvo s tom vrstom grupa pozitivno.<
>tako da za izbor vrtica <i>Edited by: Nincka at: 9/2/06 17:22<
></i>
09 vel 2006, 18:38
Mislim da ti je sad ionako prerano da odlucis da li ce krenuti u 9 mjesecu. Dosta ce se do tada promjeniti. Znam samo da oko 3 godine sve vise pocinju uzivati u zajednickim igrama.<
>Ono o cemu bi ja jos razmisljala, je kako teta cuvalica utjece na moje dijete. Ipak su oni 9 sati zajedno (to bi bilo u mom slucaju), jedan na jedan. I nekako mi se cini da bi bila odgojena na nacin kako to cuvalica misli. U vrticu su ipak dvije tete i ostala djeca. Tako da osjeti razlicite odgojne metode i ponasanja. <
>Ne znam cini mi se da je to ipak bolje. <
> racica 2002.<i></i>
09 vel 2006, 23:10
sw je isao u vrtic sa 3 godine i osam mjeseci i to je bilo vrijeme za vrtic, sjelo mu je.<
>Quote:kod nas na Prisavlju djete od 2 god i 9 mj. spada u jaslice a ne u vrtic-<
>Na Prisavlju u Montesori primaju oko 20-ero djece na godinu i primaju i mladje od tri ako su skinuli pelene. <
><i></i>
09 vel 2006, 23:50
Ja sam za poslije trece godine. Tako su nas nekoliko psihologa savjetovali i super nam je ispalo, mada je Gogo posao u vrtic sa nepunih 4. <
>Gogo 13. 02. 2001<i></i>
10 vel 2006, 00:31
Nama je defektologica savjetovala vrtić sa 2 godine, mada je njihovo generalno pravilo (ukoliko se to uopće može generalizirati) da je optimalno doba za vrtić oko treće godine, odnosno tada se čak i savjetuje dijete dati u vrtić ili u svakodnevnu igraonicu jer su sposobni socijalizirati se i to im je značajna stepenica i skok u daljnjem razvoju koju doma ne mogu tako
zo i kvalitetno savladati. <
>Mi sa Enom doma zaista puno radimo i to pod paskom stručnjaka, no definitivno sam primijetila da je danima kada ide vrtić sretnija, zadovoljnija, dođe doma sa hrpom nekih novih saznanja koja doma nije mogla vidjeti ili čuti (ima i negativnih), stalno pjevuši neke nove pjesmice, bolje zaključuje, povezuje, izvlači paralele, socijalno je daleko vještija i lukavija i još je k tome zaigranija, spremnija na suradnju i dogovor. Danima kad ne ide u vrtić joj zna biti dosadano pa je čangrizava, nastoji agresivnije sprovesti svoju volju, neposlušnija, zahtjevna do boli. <
>Nama je vrtić bio pun pogodak, mada sam se na njega odlučila samo zbog defektologice i nisam baš bila uvjerena da je to najbolja ideja. <i></i>
10 vel 2006, 01:44
Ja sam ZA iza 3. godine. Fran je krenuo sa 3 god i 5 mjeseci, isto tako ce i NIka i to mi se cini optimalno. Cak, dapace, tek sada sa skoro 4 godine mi se zapravo cini da je onako u punom smislu sazrio za vrtic, tako da ja na tvom mjestu ne bi uopce dvojila-ja bi ga dala sa 3 god i 8 mjeseci! I svakako bi izbjegla da krene u zimi-to je fakat najgore moguce vrijeme-ipak treba proci tu fazu adaptacije sto je vise moguce u komadu, a sumnjam da ce mu, zbog bolestina, po zimi to uspjeti! Fran 23.4.2002. Nika 9.5.2004.<
><
><
><i></i>
10 vel 2006, 10:48
Moja M je krenila u vrtić u najvećem proljeću, 05.04. I za dva tjedna po
ala ubalu uha koju smo liječili 3 tjedna!<
>Ljepše vrijeme nije garancija za izbjegavanje boleština, djeca su tada pod velikim stresom, iscrpljen i oslabljen, i ne treba ima puno da poberu nešto. <
>Istina imala je samo 12 i po mjeseci pa i nije imala kad prije steći neki imunitet. To joj je ujedno i bila prva bolest i prvi antibiotik. <i></i>
10 vel 2006, 23:03
Tanja, od frendice maleni ide u Montessori i ima opciju čuvanja mjesta, samo moraš platiti 50% cijene (preko 1000 kn). Ona je malko ljuta jer njen kikač je neprekidno bolestan od kad je krenuo u vrtić, a sistem je ovakav - ako ide manje od 7 dana plaća 50% cijene, a sve preko sedam dana punu cijenu.<
><
> <i></i>
11 vel 2006, 00:33
Ovo je drzavni vrtic s Montessori programom i ne kosta toliko. <
><
><i></i>
12 vel 2006, 10:53
Nisam znala da postoje državni vrtići s takvim programom. Gdje se nalazi? <i></i>
12 vel 2006, 17:01
Ja znam za taj na Salati i jedan na Prisavlju. <
><
><i></i>
12 vel 2006, 17:32
E Sany draga, tocno o tome i ja razmisljam, da su mu 3 godine vrtica sasvim dovoljne. Ali ima jos jedna stvar... u Sloveniji je sada vec 9-godisnja osnovna skola sto znaci da djeca godinu dana ranije odlaze u skolu... ne znam kada u Hrvatskoj misle uvesti 9-godisnju OS, mozda ce nasi vec pasti u tu generaciju . Kao sto vidis svasta mi se mota po glavi. <
>Ja vjerujem da ima djece kojoj vise treba interakcija s drugom djecom, a opet onih koji su individualci, nekako mirniji, senzibilniji. Lukas za sada spada u ovu drugu grupu, vec sam bila pisala o tome. Njemu za glavu manje djete mazne igracku i on samo stoji i gleda. Zna se super sam zaigrati i uopce ne trazi neku ekstra paznju druge osobe. Voli on i drustvo djece ali pravu interakciju s njima sada ima samo u situacijama jedan na jedan. <
><
>edit: da se jos nadovezem na Anipiano - ni meni se ne svidja idea "prisilne" socializacije kada djete na to jos nije spremno u svrhu da ti djete "ocvrsne". Iako ne bih zeljela ni da mu se to dogodi tek u prvom razredu skole. <
>Opet s druge strane ja u vrticu vidim i neke druge pozitivne stvari, kao sto je npr. osamostaljivanje. Lukas naime jos ne jede sam, nama ga nije tesako hraniti ali hocu reci, on ne pokazuje a ma bas nikakve zelje da bi se sam hranio. Isto je s oblacenjem, svlacenjem. I nekako mislim da bi ga grupa vrsnjaka mozda povukla da pocne nesto migoljiti po tom pitanju. A mozda ce i ovako sam jednog dana odluciti skinuti hlace . <
>Istina je da je jos u mojoj generaciji (sada 30 i nesto starih) bilo jako puno djece koja su imala mogucnost cuvanja kod baka i djedova i koja nisu isla u vrtic. Sto je tada bilo kudikamo cesce i uobicajnije nego danas . <
><
><i>Edited by: tanjabb at: 12/2/06 17:13<
></i>
12 vel 2006, 18:14
tanja, jesi nesto odlucila??<
><
>meni se od nedavno isto pitanje mota po glavi<
>u stvari moja najveca dilema je ta sta, ako krene sad na jesen sa pune 3, to znaci da ce cetiri godine ici u vrtic, do skole!!<
>To mi se tako cini previse <
><
><
> <
><i></i>
12 vel 2006, 18:27
I mene su ova pitanja dugo mucila. Na kraju sam dala svoju djevojcicu sa 5 i pol godina u vrtic, znaci samo posljednju godinu prije skole.<
>Privikla se, prihvatila ga, nikad ga nije voljela.<
><
>Jaako se razlikuju djeca koja rano krenu u vrtic od one koja krenu kasnije. Da li je to do
o ili lose... tko ce procijeniti. U svakom slucaju, ona djeca koja krenu ranije su naizgled snalazljivija i "jaca", znaju se izboriti za sebe itd. U tom paketu ide i jedna odredena kolicina ..... ne znam drugi termin... "zlobe" koju u vrticu pokupe i nauce i steknu. Pa evo, sve ovisi o tome sto roditelj zeli (i moze).<
><
>Naravno, ovisi i o tome kakvo je dijete po vlastitoj prirodi. Mislim da upravo ona djeca koja su navikla na punu paznju i ljubav, prihvacanje i sklad.... u vrticu dobiju prilicnu kolicinu razocaranja. <
><
>Ja ne smatram da dijete dobija snagu sa time da ga se prerano baca tamo gdje se tesko snalazi. Zasigurno nauci cuvati vlastitu kozu, ali po cijenu mnogoceg drugog! <
><
>Sto kasnije, to bolje.<
><
>Naravno, ovisi i o sreci... kakve su tete u grupi, koliko se njima bave, kakva su djeca u grupi.... ne mora sve ispasti tako lose.<
><
>Bake imaju takoder svoje do
e i lose strane, ali do 3. godine zasigurno bolje baka nego vrtic. Ma i do 4. sto se mene tice. <
><
>Ne znam ni ja sto cu drugi put s bebom koju upravo cekam. Moja kcerkica kaze da mi nece dati da je/ga upisem u vrtic jer je njoj to bilo grozno iskustvo.<
> <
><
><
><i></i>
12 vel 2006, 18:30
sany, a koji ti je argument da ga stavis u vrtic? ako ti ga ima tko cuvati?<
><
>kako ja shvacam i razmisljam - nije vrtic izmisljen zbog toga sto je to nesto do
o i strasno korisno, nego zbog naseg tempa zivota i nemogucnosti da ljudi na drugi nacin organiziraju cuvanje djeteta.<
><
><
>godina-dvije vrtica pred skolu vjerojatno su korisne, ali 4 godine? u toj ranoj dobi vrtic im nije nuzan za razvoj (intelektualni, emocionalni, socijalni, kakavgod). <i></i>