Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
25 ruj 2007, 10:13
Bas sam u dilemi da ne kazem stojbi.
Lena ima 5 godina, u zadnjem posjetu bakama dobila je mali novcanicic i zicala okolo gvozdene. Kroz jedno vrijeme skupilo se toga podosta pa je prosli tjedan isla kupiti ponija kojeg je pozeljela za Bozic. (Bilo je negdje oko 50 kuna
( Lena je predlozila da ona skuplja i za sebe i za Vanju (koja je 3) pa da ce i njoj kupiti sta treba pa su dida i baka na to pristali)
E, sad, ja jos nisam razmisljala o dzeparcu ali vidim s koliko je gusta to ona rasporedjivala, brojala i ostalo pa sam pomislila da je vrijeme doslo.
Tu dolazimo do slijedeceg problema - uz sve price kako se novac treba zaraditi, kako ga nema u neogranicenim kolicinama , kako mama i tata rade i tako to, njoj sad nije jasno kako ce ona to "zaraditi"
Ja s druge strane imam neki otpor prema placanju onoga sto ona ionako treba napraviti ( tipa spremiti igracke) ali bi mozda mogla honorirati neke dodatne napore. Nemam pojma, bas moramo smisliti neku taktiku.
Sve si razmisljam onu fintu sa smajlicima za dobro ponasanje pa kad ih skupi dovoljno... :conf
Hm, hajd dajte neke ideje tj podijelite kako ste vi to rijesili
25 ruj 2007, 10:19
Moji klinci skupljaju plastične boce ( ne skupljaju ih baš po vani

, ali više im se ne dogadja da nakon popijenog ledenog čaja bocu frknu u smeće ). KAd boce prodamo, novac ide u njihovu zajedničku kasicu.
Nikad im ne dajem novac za nagradu.
Nešto im donese zubić vila, nešto im daju rodbina i prijatelji.
25 ruj 2007, 10:19
teoretiziram jer su moji jos mali, ali mislim da bih ja napravila upravo ovo
bi mozda mogla honorirati neke dodatne napore
tu i tamo odabrala nesto sto mozda i ne voli raditi, ali ne spada u njene normalne "poslove", i dala joj ponudu. no to bi moralo biti nesto potpuno odvojeno od uobicajenih poslova, da ne pocne misliti da ako ti, bezveze lupam, pospremi sudje, da ce dobit pare za to. znaci da dobro to moze razluciti: pomaganje po kuci spada pod normalno, pristojno ponasanje, a xy poslovi pod placene.
edit, ukakalo mi quote
edit 2, sjetila sam se neceg: dala bih joj da "stedi". recimo; idete nekam i kupila bi joj nesto za 15kn. nudis 15 kn - moze si nesto kupiti, moze si kupit nesto za 10 i 5 ustedit...
25 ruj 2007, 10:26
Moji vec jedo 1-2 godine stede. Nekad dobiju lovu od bake, djede, od prijatelja a i skupljaju lovu od plasticnih flasa, a mi damo sitnise. Uglavom nakupi se toga.
Sve to nose u Zgb. banku u Pcelicu. Zgodno je sto imaju onaj automat u koji upisujes PIN, ubacujes novce, dobijes potvrdu o uplati. Njima je to zabavno.
U pocetku su samo skupljali novce u kasicu, pa bi se dogodilo da vide tako nekakvu igracku usput i oni bi to odmah htjeli kupiti od svog novca. Onda smo se mi dosjetili i odredili da se taj njihov novac skuplja za nesto konkretno, nesto na dulje staze. Ovako bi oni to ucas potrosili na te neke sitnice i kerefeke.
Tako smo se dogovorili da cemo ici u Disneyland u Pariz i da ce oni tamo imati taj novac za ulaz i da si mogu nesto kupiti.
Uglavnom, vise mi se svida ovakva namjenska stednja za neku krupniju stvar koja ce se malo dulje pamtiti. Oni su to tako i prihvatili i stvarno marljivo stede, kunu po kunu i tocno u svakom trenutku znaju koliko su skupili. Buduci mali bankari
Inace, nemam za sada obicaj honorirati novcano neke dodatne napore. Ne znam sta bi to uopce bilo, za koje poslove.
Zadnja izmjena:
medo14; 25 ruj 2007, 10:29; ukupno mijenjano 1 put/a.
25 ruj 2007, 10:27
i ja sam razmišljala o tome jer moja uopće nema osjećaj vrijednosti novca. nije problem u zaraditi, već ne potrošiti na svaku glupost.
svakodnevno traži sladoled, često i bombone tik-tak i žvake za podijeliti u vrtiću, svaki časopis barbi i princeza je njen, dva put tjedno trampulin, tobogan na napuhavanje i to nije jeftino, pokoji privjesak za ključeve i slične đinde...
zato bi voljela da imamo neku fiksnu kvotu i da zna da ako kupi novine neće imati za trampulin, npr.
kad joj spomenem štednju, zaleti se u moj ili tatin novčanik, isprazni kovanice i ubaci ih u svoju kasicu. to je njen pojam štednje.
25 ruj 2007, 10:51
LiKmama je napisao/la:sjetila sam se neceg: dala bih joj da "stedi". recimo; idete nekam i kupila bi joj nesto za 15kn. nudis 15 kn - moze si nesto kupiti, moze si kupit nesto za 10 i 5 ustedit...
tako je moja kćer s 5 godina skupila dobar dio novaca za baby born
ona je štedjela uvijek ako je imala neki cilj
jako je željela tu lutku (imala su je neka djeca u vrtiću) i poćela je skupljati oko2 ili 3 mjeseca, do rođendana je skupila oko 300 kn (u kovanicama), a ostatak je dobila od dede i išli smo zajedno kupiti (još uvijek se smijem kada se sjetim face ljudi u Milleru kad su to morali izbrojiti

)
Sistem je bio ako smo vani ili u dućanu i kupujemo sladoled, slatkiše ili već neku glupost, uvijek smo joj ponudili da li želi da joj kupimo ili želi u kasicu za bebu i nije uvijek skupljala za bebu, ali često je i naučila je prije škole kako rasporediti si novac
25 ruj 2007, 10:58
Mi nemamo džeparca ali cure dobiju od rodbine novac. To štede i onda npr. kad smo na moru smiju kupiti nekoliko gluposti po svojoj želji.
25 ruj 2007, 11:29
nemaju dzeparca, pospremanje nam nije jaca strana, ali to je MOJA krivica, skupljaju boce i kad ih "prodaju" mogu si nesto za to kupiti - to je obicno nesto jako sitno; imaju kasice i tu skupljaju sitnis koji dobiju sto od nas ili od bake i dede, kad se skupi toga idemo u hypo, imaju hypo limach stednju, dobiju neke naljepnice koje si lijepe u knjizicu i kad skupe odredjeni broj tih naljepnica mogu si odabrati poklon
25 ruj 2007, 12:31
Drage moje ja se bojim tog vremena!
Kako ih nuciti da ne trose novac na gluposti i da se ne mora nesto kupiti svaki put kad im padne na pamet (zvake,bombone,dzinze...).
Ja sam odrasla na moru i prodavala sam skoljke pa sam tako stedila ili kad sam isla u skolu stedila sam od djeparca!
Ali gledam sesetrinu malu ona nema mjere i nikad nije imala!
To se islo po pet puta u ducan (sad ovo,sad ono...)pa i kad sestra nije imala kao sada (dok je bila samohrana majka). Sad su jako dobro stojeci ali malu vis ne zanimaju te "sitnice", ona ima laptop,svog konja,plasmu,modernu sobicu s mini frizom... i vise joj zvake nisu zanimljive....ili neka druga sitnica.
Mi nismo bile takve!
Doduse nisu nasi imali nikad kao oni ali imali su dovoljno da nam prijuste sve sto nam treba! Ali moram priznati da sam se ja igrala vani, prodavala skoljke i stvarno prosla bi dva tjedna-tri da nisam ni pomislila da nesto idemo kupiti (doduse nije ni bilo ducana na svakom koraku). Mozda sam ja bila razigrana pa...ne znam!
Ali evo ove nove generacije...
Lose mi je kad se sjetim!
A da sad sve mora biti marka ili didl - kod nas to kad sam ja bila malada nije bilo tako (tu je - znam po sestricnama)!
25 ruj 2007, 12:36
svog konja
ajmeee, to nam je bolna točka, tj. jedina stvar na koju je mogu dobiti da štedi, ali ne smijem igrati na tu kartu jer toliko nikad nećemo uštedjeti ako se odričemo sladoleda.
25 ruj 2007, 13:43
Moji dvojica su potpuno različiti po pitanju novca. Jedina sličnost im je da uopće nemaju pojam novca i to ne mislim na razini starije djece, recimo nego na razini sestrične koja je taman od jednog mlađa, a od drugog starija godinu. Dakle tu negdje.
Zato sam već razmišljala o uvođenju džeparca starijem, ali na principu da to funkcionira tako da ima svoju tjednu kvotu love koju će potrošiti na gluposti i igračke, s tim da u to idu i slatkiši. Slatkiši zato što konstantno žica žvake, lizalice i takve gluposti samo zato što je na njima magnet tetovaža ili slična mamipara, s tim se izdovolji, a slatkiš završi ispod trosjeda ili žvaku zalijepi iza TV-a.
Nemam druge pametnije ideje kako ga učiti vrijednosti novca.
Štednja na principu o kojem Iris piše kod nas uopće ne igra, jer odreći se sad radi nečeg što će se desiti u dalekoj budućnosti (sve duže od dva dana

) uopće ne dolazi u obzir.
25 ruj 2007, 13:52
eli
konjih je izasao negdje oko 1.500 eura
ali svaki mjesec placaju 1.000 kn za boravak konja u konjusnici s time da 30 kn placaju zenu kad mala ide jahati (na svom konj) + neke dodatne stvari (kao oprema, sisanje konja).
Pa racunaj min.nekih 250.000,00 kuna (samo smjestaj i konj) ako konj bude zivio 20 god!
Tako da ispadne da ti konj jos i nije slup!
Koma....
Hvala ali ne hvala!
25 ruj 2007, 13:59
da, znam da rekreativni konji nisu skupi, ali skupo je održavanje. još bi mogla proći i jefitnije kad bi konju podredila par sati dnevno, za što nemam živaca, a ne znam kako maloj izbiti takvu ideju iz glave.
25 ruj 2007, 14:02
ne znam...probaj ili kad poraste...
ona je molila...
ustvari govorila je ocuhu "ako mi ti ne kupis konja nece niko!"
i covjek joj kupio!
Ti volis jahati?
25 ruj 2007, 14:11
Moj sin je odlučio kupiti magarca, pravog (kompromis jer je htio konja ;-) )
Prvo je bila zafrkancija ali kako baba i dide imaju i mjesta i livade i uvjeta skužili smo da to i nije tako neostvarivo.
Luka je bio oduševljen i objasnili smo mu da mora puno štedjeti za njega.
On je to tako ozbiljno shvatio da je odmah napravio kasicu od kartonske kutijice i do sada je skupio oko 2 000 kn. (fali mu oko 1500 još za malo pule).
25 ruj 2007, 14:28
moji klinci su tak nezainteresirani za lovu da se nekad pitam jel sam ih sigurno ja rodila ili netko drugi
naime, apsolutno ni jedan moj sopingholocarsko-financijsko-zaradi-kupi-trosi gen nisu povukli...(da ne bude zabune, ja imam gresku u softwareu, nemam gen za stednju

).
i upravo zbog svega navedenog, kod nas ne dolazi u obzir nikakva ucjena, nagrada, kazna ili nesto cetvrto sto ima veze s novcem :conf

. lova ih uopce ne moze motivirati ni u pozitivnom ni u negativnom smjeru...
lastane, gdje sam pogrijesila?
25 ruj 2007, 14:57
Lastan odgovara:Sve si im kupila ti
25 ruj 2007, 15:05
I moji operirani od novca. Tak i tak sve mama kupi. Grozna sam ja mater. Niš ne učim djecu surovoj materijalnoj stvarnosti.
25 ruj 2007, 15:41
ma moji sinovi i ja samo ulazimo u statistiku
odnosno, ja odgajam sinove - buduce muskarce da prepuste zeni da im vodi financije

.
naime, istrazivanja kazu (procitala ja detaljnu znanstvenu studiju kod frizera

) da rukovodecu ulogu u vecini lovatorskih pitanja u domacinstvu imaju zene
25 ruj 2007, 16:24
Neznam samo što će buduća nevjesta mi misliti o mom odgoju sina...
jutros leži u krevetu, proteže se a kasnim na posao, spremam E., jurim i vičem...a on meni da će se ustati ako mu dam nešto novaca inače neće
26 ruj 2007, 13:35
Sonja

V
28 ruj 2007, 08:15
moj curetak je jucer objavio da stedi za mobitel:"ako imam svoj novac e onda ga mogu kupiti!!!" ima kune od zubic vile, sad ceka da se i ostali zubici pocnu klimati...
29 ruj 2007, 15:00
zar ne nosi zubic vila samo za prvi zub novce? bankrotirat cu dok otpadne svih 20
mi jos ne stedimo (ja uplatim ponesto na hypo, ali on ne stedi), a sve novce koje dobije da odmah meni

pa jos ne razmisljamo o djeparcima i slicnom. Ali mislim da za redovne njihove poslove ne bi davala lovu (ono kad spreme igracke i sl.) jer bi vjerojatno ubrzo to odradjivali samo ako bi im platila. Ali neku konacnost novca ipak kuzi. Jedan dan je pitao jel moze dobiti neki album i rekla sam da moze. Prije nego smo ga kupili otisli smo u ducan kupiti cipele pa je pitao: a jel imas I za cipele I za album?
29 ruj 2007, 21:11
Nešto im donese zubić vila, nešto im daju rodbina i prijatelji.
I dodajem od kolendavanja (ono pjevanje za Bozic i Novu godinu)
Ma unasoj familiji nema nitko stedljiv pa mi i dijete takvo, mala je jos premala. Nema bas gen da cijeni novce i materijalno. Ja se malo ljutim na to ali vise ne znam sto
29 ruj 2007, 22:08
SonjaV
kad bi mm pristao na to da stedim i da mi kupi magarca vjeru mi da od tog trena nebi vise popila ni jednu kavu i stedila maksimalno da ga dobim sto prije!i
Kad mali poraste mozda ga i nagovorimo (valda ce do tada biti i kucica...)
29 ruj 2007, 22:13
SonjaV je napisao/la:Moj sin je odlučio kupiti magarca, pravog (kompromis jer je htio konja ;-) )
Prvo je bila zafrkancija ali kako baba i dide imaju i mjesta i livade i uvjeta skužili smo da to i nije tako neostvarivo.
Luka je bio oduševljen i objasnili smo mu da mora puno štedjeti za njega.
On je to tako ozbiljno shvatio da je odmah napravio kasicu od kartonske kutijice i do sada je skupio oko 2 000 kn. (fali mu oko 1500 još za malo pule).

Moj svekar je obećao malom kupit magare , al smo mi protiv
i kaže da u Bendž sitiju ( Benkovcu)

na pazaru košta 2000 kunića
( on je tamo redoviti svaki mjesec pa zna ponudu i potražnju)
01 lis 2007, 10:52
dazd, a di će držat magare. Gle, ako će se on brinuti o magarcu, to i nije loše. nije financijsko pitanje, ali je vrlo poticajno za odgovornost.
02 lis 2007, 00:08
nisam sve citala, ali sw vec dugo ima "svoj" novac. do njega dolazi skupljajuci flase i prodajuci, stvarno ih tegli, ja nemam veze s tim i skuplja za ono sto zeli kupiti. Zna se dogoditi i sljedece: zica novac za kokice ili za vrtuljak. I ja mu dam npr. 10 kn. Usput mu objasnim da je to za veliku vrecu kokica, ali ako bude kupio manu, ostaje mu 5 kn koje moze pospremiti i poslije kupiti sto zeli. Onda on odlucuje sto ce s tim napraviti. Odvela sam ga kod sebe na posao, pokazala mu svoj platni listic, objasnila kako ja idem raditi da bih mogla za to dobiti novcice kojim kupujemo to i to. On prilicno aktivno sudjeluje i u kupovini, ide sa mnom u trgovinu, zna da si moze uzeti samo jedu stvar (principijelno, on izabire na licu mjesta i ni slucajno ne moze dobiti vise od te jedne), on sam moze u trgovini otici s artiklom do onih elektronskih stvarcica koje mu ocitavaju cijenu, on sam izabire hoce li ovu igracku ili onu itd. Ne dobiva obje ma kako ih mi mozemo, recimo, kupiti sto te sekunde. Moze otisi u trgovinu igracaka i razgledavati pola sata, ali ako nema novac sa sobom, nece nista dobiti. Znam i posuditi od njega, tipa, ja nemam u novcaniku, posudi mi tolko, vratit cu ti tad i tad. Nikad ne zaboravi kad mu trebam vratiti. Itd. Itd.
02 lis 2007, 10:49
SWenova mama, ti bi i mene imala čemu podučiti, a ne samo moju djecu. Ti si moj idol. Evo, odsad ja učim klince ekonomskom funkcioniranju
02 lis 2007, 13:57
Moji oba dvojica stede.
Nedavno sam saznala da je to za skuter, koji ce voziti cim budu mogli poloziti
Lovu dobivaju od baka i deda za razne prigode. Moram priznati da nemam obicaj davati dzeparac jer dajem lovu za stogod treba (inace nemaju uopce velike prohtjeve, to moram priznati).