Switch to full style
Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

U vrtić s 2 i pol ili 3???

04 lip 2008, 16:33

vec dugo razmisljam o ovome, no nikako da budem skroz na cisto s odlukom pa me zanimaju i vasa misljenja

curica ce mi na jesen imati 2 god i 7 mj i upisala sam ju u vrtic, no stalno vazem jel ju bolje dati odmah na pocetku ili pricekati da navrsi tri i dati ju u sred godine :dunno

ZA
druzeljubiva je i vesela i mislim da bi joj u drustvu bilo jako zanimljivo
ja bi imala puno vise vremena za nju i seku jer ovak ih moram skupljati kod baka i to mi uzme oko 2 sata zajednickog vremena

PROTIV
plasljiva ko zec i osjetljiva, jako se lako rasplace i uvrijedi, mislim da bi prilagodba bila zestoka i mozda bi lakse prihvatila sa tri
voli si odspavati postenu popodnevnu sihtu, al ak je u drustvu onda mi ne zaspe jer mora sve cuti i vidjeti i bojim se da to ne bi hodalo

ne bi nikako pricekala jos jednu godinu pa da ju dam tek s tri i pol jer bas vidim da voli drustvo, a i puno bi mi znacilo da dobijem to vrijeme plus koje bi provodila s njima, kaj bi vi na mom mjestu?

Re: U vrtić s 2 i pol ili 3???

04 lip 2008, 20:51

ako imas mogucnosti ionako je dobro izbjeci prve dane kad svi ulaze na prilagodbu. Sw je isao u vrtic s 3 i 8 mjeseci i bio je posve spreman. Godinu ranije nije bio spreman. D. ce ici s pune tri i tri mjeseca.

04 lip 2008, 22:35

Sad si me malo istiltala. Uopće nisam razmišljala o za i protiv vrtića za Kleu osim naravno o očiglednim boleštinama koje poberu. Meni se nekako čini da će ona to savršeno prihvatiti s 2 i 9 mjeseci. Osim toga meni bi bilo zgodno napraviti privikavanje prije nego što krenem raditi.
Sw mama, zašto kažeš ovo za privikavanje? To im je jako stresno kad se svi zajedno privikavaju? Pitam jer stvarno nemam pojma kako to izgleda. Jel utječe deranje jednih na druge? Ili?

04 lip 2008, 22:47

moja mama radi u vrticu,a i ja sam završila predškolski. mogu reci da je vrijeme prilagodbe jako stresno i za dijete i za roditelje. važno je da mama bude prvih 2-3 dana u grupi s djetetom pa se malo po malo micati na 5-10 min, i povecavati. bitno je da dijete vidi da imate povjerenja u tetu. jedna moja poznanica je maloga upisala s 2 god. nakon 2 tjedna ga je tila ispisati jer mali nikako nije htio ostajati i vrištao je vec u blizini vrtića. ali na nagovor tete pricekala je jos tjedan-dva i mali se savršeno uklopio, bio je oduševljen vrtićem. samo nije dobro da dijete zna da je mama kuci s bratom ili sekom jer se može osjecati odbaceno (ne biste vjerovali što sve roditelji rade... idu na more a dijete ostave u vrticu. :baba ). uglavnom, ne opterecuj se, mama najbolje poznaje svoje dijete. ako imas osjecaj da je bolje cekat 3 god onda cekaj, svako dijete je za sebe. vjeruj svojim instiktima :bye

05 lip 2008, 07:37

Dve i pol su najgora moguća varijanta.
Bolje sa jednom, još bolje sa tri godine. To su riječi naših teta u vrtiću :bye

05 lip 2008, 08:30

potpis.iz iskustva.M je krenuo u toj nagoroj fazi i da, bilo je grozno.
znači il 1 ili 3.

05 lip 2008, 09:08

Ja osobno mislim da nije velika razlika u 2 god. i 7 mj. i 3 god. Sto se to moze toliko promijeniti kod djeteta u tih 5 mjeseci? Mislim da je ta 3. godina uzeta fiktivno a ne za stvarno tj. da je bas sa punih 3 god. dijete spremno ici u vrtic, a sve prije toga je prerano. Ne bih se vezala toliko na dob djeteta. Imate baku ako cura ne prihvati vrtic, nekad se stvarno ne zna kako ce dijete reagirati na vrtic. Zavisi od djeteta, teta i same grupe.
Bio bi najzgodnije (ako baka moze) da ju tu prvu godinu vodite do rucka. Ako ne moze, mislim da je najbolje na pocetku godine krenuti s vrticem, mozda ne bas odmah na pocetku kad se svi uhodavaju, nego mjesec dana nakon pocetka vrtica. Moj je krenuo s 4 god. i odmah se uklopio, dok sa 3 godine znam (nismo probali) da bi to bilo mucenje i za nas i njega. I on je vrlo osjetljiv i mali plasljivko makar ne djeluje takav na prvi pogled. Ja sam inace za sto kasniji polazak u vrtic.

05 lip 2008, 09:24

Između 2,5 i 3 godine je ogromna razlika.
Kod tako male djece i mjesec dana je jako puno. :dunno

05 lip 2008, 09:32

Sw mama, zašto kažeš ovo za privikavanje? To im je jako stresno kad se svi zajedno privikavaju?

stres je svakako, a svi su na privikavanju i tete se nemaju vremena posvetiti samo jednom.
A sto se tice dobne granice, psiholozi kazu bolje blize 4, nego trecoj, kao razdoblje socijalizacije i interesa za drugu djecu je oko 4 (izmedju 3 i 4). U fazi izmedju 2 i 3 to im je pretjeran stres i odvajanje moze potrajati dulje i biti bolnije nego kasnije.
sw koji je usaou u vrtic s 3 i 8 mjeseci je urlao kad sam ga vodila iz vrtica. On je bio posve spreman. Nijednom nije zaplakao jer sam ga tamo ostavljala, njegovo privikavanje je bilo pjesma. Al on je to ljeto prvi put pokazao zanimanje za drugu djecu, u smislu smislenog zanimanja, da se prikljuci igri druge djece, da hoce komunicirati s njima. Dotada je to zanimanje bilo povrsno i relativno.
naravno, ovisi od djeteta do djeteta, vjerojatno ovi koji imaju stariju bracu i sestre brze sazrijevaju u tom smislu drustva, ali sporije u smislu odvajanja (vidim da mi mali radi kravale na svakodnevnoj bazi kad idem raditi, a cuvaju ga moja mama i cuvalica u njemu poznatoj okolini).

05 lip 2008, 10:05

moj mali je imao prošlu jesen točno 2,5 godine kad je krenuo u vrtić
imao je fazu adaptacije ( kratku i ništa pretjerano stresnu ) i izvrsno se snašao tamo
ipak smatram da su za to naj najzaslužnije tete!

05 lip 2008, 11:00

mi krećemo s 2 godine i 5 mjeseci i to od točno 01.09. dakle s prvim danom adaptacije :dunno
nemam izbora, ne očekujem da će sve biti pjesma, ali nekako vjerujem u svoje cure. počinjem raditi 15.09. tako da do tada moraju savladati ostajanje u vrtiću punih osam sati.
i ja bi onako na prvu rekla da je isto 2,5 godine i 3, ali iskustvo očito pokazuje dugačije, pa ću i ja biti pametnija za godinu dana. obzirom na postove forumašica koje su to već prošle, ako imaš mogućnost možda ne bi bilo zgorega ipak pričekati te famozne 3 godine - koje i ja tako željno iščekujem :mrgreen: .

05 lip 2008, 11:08

kod nas su tete rekle da je bolje da dijete krene n apočetku sa drugom djecom. Da su kasnije adaptacije stresne za dijete jer je ono izolirano. Drugi s eigraju, ono se jos adaptira...
na početku stvara veze koje traju.
Pa i nama velikima je teze uklopit s eu gotovo drustvo nego ga od početka stvarati.

05 lip 2008, 12:20

kod nas su tete rekle da je bolje da dijete krene n apočetku sa drugom djecom. Da su kasnije adaptacije stresne za dijete jer je ono izolirano. Drugi s eigraju, ono se jos adaptira...
Pa i nama velikima je teze uklopit s eu gotovo drustvo nego ga od početka stvarati.

eh, sad..
ja cu se na ovom mjestu ograditi jer je pristup djeci bitno drukciji u tzv. obicnim vrticima i u montesorijima gdje je sw. U Montesoriju kad god da udje u vrtic dobit ce dvoje starijih da se brinu oko njega, da mu vezu cipele i vode ga po dvoristu. Oni ta svoja zaduzenja shvacaju vrlo ozbiljno. Sw je prosle godine bio zaduzen za curicu, stalno ju je vodio sa sobom, upoznavao ju, pokazivao vrtic, ni sekundu joj nije ispustao ruku. I jednako tako bilo je i njemu kad je dosao, za njega su bile zaduzene dvije curice koje su mu pokazivale sve, igrale se s njim u pjescaniku, jurile za njim na tobogan, sprjecavale ga da radi ono sto nije prihvatljivo itd.

05 lip 2008, 12:40

Ena je krenula sa dvije i pol godine i to u 11 mjesecu, znači djeca u grupi su se znala već dva mjeseca.
Kako je bilo prvi dan tako je i sad :mrgreen: tj. od prvog dana se uklopila, igra se i druži sa vršnjacima i nikad nije suzu pustila ili rekla da neće u vrtić, dapače :cool

05 lip 2008, 13:38

e da, i mene malo brine to uklapanje medju ostale kad udjes u sred igre, ovak mi izgleda da su u toj dobi jos premali da bi stvorili neke grupice, no sad kad sam razmislila o slucaju starije curke, ona u vrticu ima ekipu, njih 7 curka i svih 7 je otpocetka skupa u grupi, a nema nijedne koja se naknadno ukljucila (a ima ih jedno 5) :dunno

joooj,sad sam jos u vecoj dilemi, bila sam vec u sebi donjela odluku o ovome da krene s tri, i baka je za to

05 lip 2008, 15:10

Ako vec ne mozes cekati jos jednu cijelu godinu onda neka krene s 3. I ja mislim da je izmedju 2,5 i 3 godine velika razlika. Kod nas su ove godine nova djeca upadala preko cijele godine, dakle par najmladjih je doslo negdje u ozujku i super se snasli. Vidim po Lukasu koji ide od 9. mjeseca da ih je odlicno prihvatio, kao da su tu od prvog dana.

05 lip 2008, 15:14

opcenito mislim da to prihvacanje ovisi (najvise) o tetama i njihovom angazmanu. Ionako ne bi smjele dopustiti da se djeca vec u vrticima formiraju u skupine.

06 lip 2008, 09:03

slažem se o angažmanu teta i da sama adaptacija puno ovisi o njima
tete u Svenovoj grupi su izvrsni pedagozi i stvarno se trude da ne bude izdvjanja, al nekad je to mislim neizbježno.
Moj mali je s 2,5 godine krenuo u vrtić, jedini u grupi nije znao pričati, među rijetkima je imao pelenu i jedini imao bočicu, sve to sve usvojio u ovih 9 mjeseci s xyz puta izostanaka zbog bolesti, i još se uklopio sa svim tim klicima koji se znaju još iz jaslica! Svu zaslugu dajem tetama koje Sven obožava :proljece

06 lip 2008, 12:17

moja cura je krenula sa 2,5 u vrtic, i to u skupini u kojoj su uglavnom bili 4rogodisnjaci, i to negdje u 10. mjesecu. odmah se prilagodila. isle smo naravno postepeno, ali ona j eto toliko dobro prihvatila da vec drugi tjedan ostala na spavanju. teta je neko vrijeme uz nju sjedila i po potrebi ju drzala za ruku :3srca to je meni bilo super, da je bila sa mladjima ne tako moglo biti.

momak je krenuo sa navrsene 2 god. odvela sam na adaptaciju tjedan dana nakon sto je vrtic poceo, ispo polako, ostao je spvati nakon 2 tjedna.

da imam i trece dijete, isto bi odradila polaganu adaptaciju, i to nakon sto pocetna frka u vrticu zavrsi. sta god mi tete rekle.

06 lip 2008, 18:48

Mislim da je ovo malo pretjerano kad govorimo o dvoipogodisnjacima i trogodisnjacima, i o razmaku od par mjeseci... nije bas tako tvrdo kod njih.
Ocito tete imaju potpuno razlicite poglede na adaptaciju. Kod nas se isto trude da ako je moguce ne dodju svi odjednom, dijete koje je u prvim danima adaptacije dosta place ili je zbunjeno... i pase mu veca paznja tete, sto je lakse ako ih nema odjednom hrpa.

06 lip 2008, 19:25

Mi krećemo 1.9 sa 3 tjedna do trećeg rođendana i iskreno se nadam a tako mi se sada čini da neče biti večih problema. Jako su društveni, rado se zaigraju i u nepoznatoj grupi a u dosadašnja dva odlaska u vrtić, toliko su dobro prihvatili tete i grupe da me nisu ni gledali i nakon 2,5 sata jedva sam ih odvukla da idemo doma, rekli su mi da jetu "jepo". Tokom ljeta mislimo svratiti još koji put na igranje u vrtić (tete su nas pozvale jer ljeti nije gužva) pa mislim da na jesen neće biti večih problema a imamo ravna 3 tjedan za adaptaciju do ročkasa i maminog povratka na posao.

09 lip 2008, 09:49

hvala vam svima na odgovorima, bez obzira sto je svatko individua za sebe puno znaci procitati razlicita iskustva :3srca

09 lip 2008, 12:11

Sjecam se kad je P. krenu u vrtic (a krenu o je 1.9.) nakon mjesec dana doslo je jos dvoje djece i skroz su grupu izbacili iz kolotecine. Jedna djevojcica je jako plakala i skoro citava grupa je plakala s njom, tako da sam imala vise muke s P. tijekom tog privikavanja njego kad se on privikavao.

10 lip 2008, 09:06

Mi je u vrtić krenula sa 3,5 godine i sve je išlo po špagici. Ma kreće sad 1.9. u isti vrtić, koji mu je dobro poznat, već je znao i malo ostati sa Mi, tako da ne očekujem veće probleme (iako sam na njih spremna).

Budući nam nije bilo nužno potrebno da u vrtić krenu ranije, nismo ni razmišljali o tome da idu prije. Velika je razlika između 2,5 i 3 ili 3,5 - spremnost na suradnju, samostalnost u obavljanju nekig rutinskih radnji...

Eto, mi smo tako...

10 lip 2008, 13:03

Jakob će ići s navršene tri godine ... ne mogu predvidjeti kako će biti jer cure nisu išle u vrtić. Ali kad su krenule u prvi razred s navršenih 6 godina bilo je plača :dunno .

11 lip 2008, 11:38

U. je krenula u vrtic sa 2 godine i 7,5 mjeseci, i nije lako. Tacnije, pocela ici prije mjesec dana, pa smo napravili pauzu radi odlaska na godisnji, te je opet krenula jucer. Malo je bilo suza i placa, ali podnosljivo. Medjutim danas je druga prica, nevjerovatan plac, grcevi, tuga ziva. Na kraju je ostala sva uplakana da sjedi na stolici pored vrata vrtica i da ceka mamu. :cry: Tako je i sada trenutno, sjedi i ceka, s' vremena na vrijeme zaplace. Mislim da ce prilagodba biti jako teska, iako ona jako voli druzenje, djecu, igru, ali joj jako tesko pada odvajanje od mene, jer smo do sada bile stalno skupa. Ali koliko je njoj bilo tesko, toliko je i meni. Ne znam ni sama sta da radimo ako se ovo bas dugo nastavi, jer sam tek pocela raditi i nemam gdje da je ostavim. Nadam se da ce sve na kraju biti ok. Pozdrav svima :mah

11 lip 2008, 16:15

drs' se veselica, mi smo sa straijom curkom imali super prilagodbu, bez drame i placa i name je proslo super, no sjecam se kako mi je tesko bilo gledati drugu djecicu kako placu dok sam dolazila po svoju, no onda malo pomalo se privikavaju i uskoro vise nitko ne place i tako ih je lijepo vidjeti onako zaigrane i vesele, a najsladje mi je kad ih vidis kako se brinu sami za sebe ko veliki, oblace se, papaju, spremaju tanjurice nakon jela i igracke :3srca

11 lip 2008, 17:10

ja sam pisala na drugom topicu (Vrtići, žalbe...) pa mi sad nešto nije jasno
tamo je Barbi napisala
primarni kriterij nad svim kriterijima je da je dijete rođeno do 31.08.

a ti jami kažeš da bi ti l. trebala ići ili najesen ili kad napuni tri?
je li ona onda primljena u stariju jasličku ili u mlađu vrtićku grupu?

12 lip 2008, 09:31

Ina, što se tiče ovog 31.8 to je granica za upis najmanjih u jaslice. Znači oni koji ne navrše godinu dana do 31.8 , a predaju molbe za vrijeme upisa u 5. mjesecu ne ulaze u odabir potencijalnih jasličara. To je prošle godine uvedeno u zagrebačkim vrtićima.

12 lip 2008, 09:35

je, sad sam išla opet vidjeti, ovo što sam Barbi citirala se odnosi na jaslice

kakva je politika što se tiče upisa u vrtiće u Zagrebu? gleda li se tu ta dobna granica?
jer po ovome što jami piše izgleda da nije bitno kad je dijete rođeno, a meni je to navedeno kao razlog za odbijanje
Odgovori