13 lis 2008, 11:44

13 lis 2008, 12:01
13 lis 2008, 12:47
razgovore izmedju mene i mojih roditelja, razgovore gdje sam ja manje ili vise svjesno nesto skrivala, a oni nisu prepoznavali "signale" koje sam odasiljala, nikad nisu propitivali i zagrebli malo dublje. posljedica toga je da ja sa svojom mamom ni dan danas ne dijelim stvari za koje smatram da bi je mogle uzrujati.
13 lis 2008, 12:49
A imam dijete koje nije bas od rijeci - zatvoreni senzibilni tip.. Psihologica me "utjesila" rjecima da ona nikad nece biti pricljiv tip, a samo "grebanje" dublje ispod onog sto ona u datom trenutku zeli reci kod nje stvara otpor i dadatno zatvaranje.. 
13 lis 2008, 13:08
TinaL je napisao/la: ispod onog sto ona u datom trenutku zeli reci kod nje stvara otpor i dadatno zatvaranje..
Ja moram biti na raspolaganju i cekati..
!13 lis 2008, 13:09
13 lis 2008, 13:20
i nije to nesto sto ide 24h na dan, nego eto kad osjetis da nesto zaskripi.
ma nisam bas tako opterecena, ali desilo se vise puta da zabrijem.13 lis 2008, 13:21
Mala Bornica je napisao/la: jer ponekad npr. "boli me trbuh" znaci bas to.
15 lis 2008, 10:20
15 lis 2008, 10:24

15 lis 2008, 11:09
) Probala sam razgovarati s rodditeljima, ali nisu uopće doživjeli koliko je to mene potreslo. Mjesecima sam išla navečer spavati i molila Boga nek još ovu noć pričekaju s tom bombom i fakat bila u smrtnom strahu. Sad mi to djeluje komično, ali linjenica je da me nitko nije "čuo" bez obzira što sam ja pitala o tome, zato što su oni te informacije doživjeli kao odrasle osobe i nisu im pridavali neku važnost i nije im uopće palo na pamet da bi ja mogla doživjeti to tako drastično.
15 lis 2008, 11:44
Uh, s tim aktivnim slusanjem muku mucim. Nekad mi se cini da ja "preaktivno" slusam, stalno mi je nesto sumnjivo pa ispitujem..A imam dijete koje nije bas od rijeci - zatvoreni senzibilni tip.. Psihologica me "utjesila" rjecima da ona nikad nece biti pricljiv tip, a samo "grebanje" dublje ispod onog sto ona u datom trenutku zeli reci kod nje stvara otpor i dadatno zatvaranje..
Ja moram biti na raspolaganju i cekati.. Ponekad mi je to jako tesko jer ona npr uopce nebi usla u taj razgovor nego bi samo rekla da ju boli trbuh i trazila da joj skuham caj.. Nebi spomenula auto i slicno
Zavidim majkama s otvorenom djecom
već dugo znam za aktivno slušanje i kako vrijeme odmiče, nalazim se da ga sve češće i koristim.
15 lis 2008, 15:27
Kada sam princezu pitala kako bi ona htjela da joj kažem kada donese loše ocjenu, iz topa je odmah rekla rečenicu oko koje smo mi roditelji dugo mozgali na radionici.
Mi imamo neku svoju viziju svijeta, odnosa i reakcija stvorenu na osnovu našeg životnog iskustva, a dijete je osoba za sebe s totalno drugačijim iskustvom i naša pretpostavka kako će doživjeti određenu situaciju (npr. lošu ocjenu, zadirkivanje, to da mu nedostaje roditelj) i kako će si to u glavici interpretirati, može biti svjetlosnim godinama daleko od onog što mi očekujemo.
) kad ne cujem/osjetim takvu interpreteciju uopce ni ne registriram problem bez obzira koliko slusala..
) da je na ljetovanju izbila neka svadja medju curama, da je bilo suza i da je kasnije to izgladjeno.. E sad ja sam ostala zatecena jer mi ona nista nije ispricala, pa se pitam zasto? Jel sam ju trebala vise ispitivati, biti "dosadna" do detalja, cackati na mobitel dok ona negdje ne "pukne" i sve mi isprica...Jer kad sam ju slusala i isla okolo-naokolo ispalo je da je sve ok.. Ili jednostavno ona nije kao ja i u konacnici nije to dozivjela tako "tragicno" kao sto bi ja to dozivjela u njenim godinama.. 15 lis 2008, 19:16
15 lis 2008, 23:02
.
(a sve zato kaj sam mu stoput rekla - ma nema takve grozne stvari da mi to ne bi mogao ispricati, nema veze o cemu se radi, ali, sve sve sve se mora reci pa cemo to vec nekako rijesiti, samo nemoj lagati i tajiti nesto).
... i tako, u tom tonu...
15 lis 2008, 23:17
Imge je napisao/la: (a sve zato kaj sam mu stoput rekla - ma nema takve grozne stvari da mi to ne bi mogao ispricati, nema veze o cemu se radi, ali, sve sve sve se mora reci pa cemo to vec nekako rijesiti, samo nemoj lagati i tajiti nesto).
16 lis 2008, 00:06
. Bas sam danas na poslu (koja koincidencija) radila nesto vezano uz to - predstavljanje knjige o aktivnom slusanju - prirucnik za roditelje i nastavnike jednog tima psihologa koji se bavi edukacijom u skolama (nastavnog kadra).
)

) i dosli brzo do onog sto je njega zapravo mucilo, umirio se kad sam mu objasnila da nemam za sad namjeru nosit naocale (MORAM ih nabavit, al su mi zapravo za posao bitne, ovak za po doma i parku nisu), i podsjetila sam ga kako njegova teta nosi naocale kad vozi auto, a van auta je bez njih, i kako to nije losa varijanta i odmah se odobrovoljio i rijesio velike brige koja ga je morila.
16 lis 2008, 09:06
rijec o situacijama kada ti dijete pridje sa "necim" u mislima, sto cesto ne zna (ili ne moze) formulirati racionalno i odmah razumljivo, prezicno, a ti uspijes prepoznati i cuti da se iza tog naizgled obicnog (ili "palog s Marsa") pitanja, reakcije i sl. zapravo krije nesto drugo, pa u svom aktivnom slusanju uspijes doci do toga. Jedna od reakcija koja se uvijek preporucuje je i ponavljanje pitanja djeteta (parafrazirajuci) - cime djetetu dajes na znanje da si ga slusao/cuo, a pri tome mu dajes sansu da u drugacijoj formulaciji, tvojim odraslim jezikom jos jednom cuje svoju nedoumicu
16 lis 2008, 09:32
, eksplicitni - ali - sto ako i mi padamo u zamku? sto ako u cijeloj toj prici JA s vremenom postajem pasivna slusajuci dijete koje sve naglas i bez uvijanja kaze? jel i to neka poruka? jel i u tom eksplicitnom izrazavanju moram pronaci dublji smisao?
16 lis 2008, 09:38
16 lis 2008, 09:58
patkica je napisao/la:Aktivno slusanje nije vrijeme provedeno u brbljanju s djetetom, cavrljanje ili ispitivanje djeteta sta je bilo, sta se dogodilo i slicno pa usput odgajanje davanje savjeta ili upozoravanje na ponasanje. Nije vezano uz "tocno odredjeno vrijeme".
16 lis 2008, 10:03
podocnjaci forever je napisao/la:Meni je bilo kakvo drugo slušanje osim aktivnog (u najširem smislu riječi) nezamislivo, bilo s djecom, bilo s kim drugim. Štaviše, nesposobnost slušanja komunikacijskog partnera, a još više nesposobnost i neželja da se čuje njegova poruka - e to mi je jedna od najgorih karakteristika u ljudi.
16 lis 2008, 10:26
16 lis 2008, 10:42
16 lis 2008, 10:50
16 lis 2008, 10:51
16 lis 2008, 11:00
16 lis 2008, 11:12
) i dobro da si to napisala jer iz mog posta stvarno ispada kao da ja malo pročavrljam s djetetom i mislim da sam s tim riješila sve.
16 lis 2008, 11:34
16 lis 2008, 11:50
TanjaMT je napisao/la:vracam se na jednu tezu nekoliko puta spomenutu: "otvorena i zatvorena djeca" (namjerno pod navodnicima).
mislim da je aktivno slusanje jednako dobro i primjenjivo i za jedne i za druge, i ne poistovjecujem ga sa "obicnim" razgovorom sa djecom.
, slazem se i ja da su izrazi "otvoren i zatvoren" nezgrapni za ovu diskusiju, ali ja naprosto nemam bolji termin
.
i daje mi za misliti jel sve dobro radim, jesam li mozda postala preuljuljkana i pasivna mislec kako mi klinci sve pricaju - sto mozda uopce nije tocno jer naprosto ne znam prepoznati njihove signale.