Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
04 srp 2010, 19:00
Vodite li djecu na kave s prijateljicama/u shopping centre/po dućanima?Dakle ono;u kolica i sve obavljate s njima?
Jesu vam se promjenili prijatelji otkada imate dijete;znači družite li se uglavnom s ljudima s djecom(izleti,kućne posjete,rođendani i sl)ili ste zadržali "stari krug" koji možda nema djece i ima potpuno drugačiji životni ritam?
Moje prijateljice pretežito sve imaju djecu(ja sam među zadnjima postala mama) ali i dok ja nisam imala dijete voljela sam slušati o njihovoj djeci,posjećivala ih,čuvala itd(kada sam bila u mogućnosti).Primjetila sam kao da me neke stare frendice malo izbjegavaju otkad imam dijete(ono tipa;ej,jel može bez maloga stvarno nemogu slušat revanje

);to me malo smeta jer ne kužim kako netko ne kuži da nemaš kome ostaviti dijete koje "ne želi" ostati ni sa kim duže od 40ak minuta(nakon cca pola sata počinje plač,isprobala par puta i zaključila:nema šanse)??
05 srp 2010, 08:49
Vodim djecu sa sobom, naročito dok su mali i dojim. Družim se uglavnom s ljudima s djecom, a razišla sam se s ljudima koji nemaju djece i njihov je život sasvim drukčiji.
06 srp 2010, 11:53
bok,ja sam martina i imam sina 5mj,i tek smo ga sad počeli voditi sa sobom i nisam se nikad susrela sa prigovorima.dobro,otkada sam ostala trudna naš krug prijatelja sa skroz promijenio,nije bilo više tulumarenja,fešti do rano ujutro ni lumpovanja,tako da je bilo prirodno da smo se udaljili od tadašnjih frendova.s vremenom smo se počeli družiti s parovima koji imaju klince,a meni osobno nikad nisu falili izlasci ni kafići ni ostala mjesta gdje sm,o do tada išli svakodnevno,sad nam se život vrti oko našeg petra i prijatelja s kojima idemo na izlete,radimo roštiljade i skupa uživamo i našim bebicama.ne razumijem kako netko može prigovarati ako beba plače ili je malo nemirna?za mene osobno nema lijepšeg zvuka nago kad se beba plače ili smije,jer zašto i inače postojimo,nego da imamo te male pačoce koji nas i ljute i vesele?
25 kol 2010, 17:10
ja svoje vodim u šoping ali samo po špeceraj i kad moram nešto njima kupiti. Kava s mojim mlađim djetetom mi je nešto što nemam još namjeru prakticirati. Mislim, to je sve lijepo, ali to nema veze s kavom. to uglavnoom izgleda tako da ja moram stalno ići za njim ili ga zabavljati bez prestanka. Tako da to ne zovem kavom s frendicama. Na kavu s frendicama odem sama, bez djece, iako je to fakat rijetko. uglavnom odlazimo s klincima jedni do drugih. A šoping tipa krpica za mene, gdje bi ja mrala isprobavati stvari, to je horor s mališom. Ali zapravo je to sasvim razumljivo, zašto bi 3.5-godišnjaku bilo zanimljivo u dućanu kad je puno zabavnije jurcati okolo.
I da, promijenilo se društvo, iako ne zapravo osobe koliko uvjeti. Sada generalno svi imamo djecu, razlika je samo u dobi, tako da nitko više nije bez obaveza. Tako da se princip druženja promijenio.
26 kol 2010, 12:15
imam ih troje i najcesce ih vodim sa sobom svuda.od mog sopinga do njihovog.ako izlazim s frendicama na kavu onima koje nemaju djecu ,obicno se one prilagode meni pa idemo u kafic na plazi ili ponesemo termosicu s kavom.tako moji klinci trckaraju a mi uzivamo.ista stvar je i s frendicama koje imaju djecu.kad se nas 5 skupimo imamo sve skupa 10-ero djece i uvjek smo na plazi.ako je ruzno vrime onda smo kod jedne od nas doma.rijetko idem igdje bez njih osim ako nije u pitanju posao ili kava sa sefom ili nekim iz firme.nevodimo ih samo u kasne nocne izlaske.npr. sinoc smo bili na veceri jer se moja sestricna zarucila pa nas je htjela pocastiti,naravno isli su i oni ali smo ih poslije vecere odvezli doma a mi produzili u nocni izlazak ..nije stvar u tome da ih nemam kome ostaviti dapace, ali jednostavno zelim da sudjeluju u svemu sto ce njih veseliti.Sad ce ispasti da su oni strasno dobra i mirna djeca...nisu.Ali uvjek napravimo nekakav kompromis.Sinoc smo im obecali da ce dobiti sladoled i skakanje u igraonici poslije vecere ako budu dobri.Nakon sto smo vecerali i pojeli sladoled oni su bili vec umorni i sami su rekli da ce skakanje ostavit za drugi dan.A opet rijetke su situacije da mi uopce izlazimo navecer vanka, jer su svi nasi prijatelji ozenjeni i imaju djecu tako da smo vecinom skupa u kuci kod nekog od njih
26 kol 2010, 21:38
vodim, tj. vodila sam dok je bila manja, i tada nijedna moja prijateljica nije imala djece!
nikad, al baš nikad nisam primjetila da nekome smeta il da je nerovozan zbog toga što ja
ne mogu zasjesti 2 sata i biti na potpunom miru! a još manje mogu zamisliti da bi mi netko
rekao da mu moje dijete smeta. naprotiv, sve su je zabavljale, uzele je da ja popijem kavu 15 min.
bez trčkaranja,ma baš potpuno razumijevanje!
sa druge strane i ja sam vodila računa da ne ostajemo predugo, kad bi vidjela da se mala
unerovozila i da joj je dosta uzela bi je i idemo mi doma. iako je ponekad baš taj tren
bilo najzanimljivije, i možda bi tako rado ostala još pol sata, ali...
tako da, po meni je bitno da se okružiš ljudima kojima je iskreno stalo do tebe
i nema razloga da se osjećaš loše jer nekome tvoje dijete smeta!
nemoj se družiti sa njima i bok!